Wędliny Domowe
Drukuj

Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu.


  1. Szynka wieprzowa gotowana

  2. Siatki kurczliwe - 0,195 m /kg
  3. Szynka wieprzowa wędzona

  4. Siatki kurczliwe - 0,178 m /kg
  5. Baleron gotowany

  6. Kątnice bydlęce - 0,18 szt/kg., pęcherze bydlęce - 0,63 sz/kg., pęcherze wp - 0,87 szt/kg
    Osłonki białkowe 85-120 mm - 0,235 m/kg, siatki kurczliwe - 0,217 m/kg
  7. Polędwica wędzona
    Kątnice bydlęce - 0,225 sz/kg., osłonki białkowe fi 65-85 mm - 0,588 m/kg

  8. Salami - batony o długości -35-40 cm
    Jelita środkowe bydlęce fi 50 mm - 0,693 m/kg, krzyżówki o większej średnicy - 0,264 kg/kg
    Osłonki białkowe fi 60-65 mm - 0,756 m/kg

  9. Kabanosy - batony o długości 30-35 cm
    Jelita cienkie baranie 4,16 m/kg, osłonki białkowe fi 22 mm - 3,904 m/kg

  10. Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm
    Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg

  11. Kiełbasa krakowska sucha batony o długości 35-40 cm
    Jelita środkowe bydlęce fi 50-60 mm- 0,732 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm - 0,547 m/kg
    Przełyki bydlęce 0,858 szt/kg

  12. Kiełbasa bielska - batony o długości 35-45 cm
    Jelita środkowe bydlęce wszystkich kalibrów - 0,782 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm-0,486 m/kg, przełyki bydlęce - 0,850 m/kg

  13. Frankfurterki - batony o długości 15-18 cm
    Jelita cienkie baranie o fi do 22 mm - 4,657 m/kg , osłonki białkowe fi 22 mm - 4,05 m/kg

  14. Kiełbasa jałowcowa - batony o dług. zewnętrznej 50-70 cm
    Jelita wiankowe bydlęce o fi powyżej 36 mm - 1.326 m/kg

  15. Kiełbasa piwna
    Pęcherze małe - 1,156 szt/kg

  16. Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm
    Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg

  17. Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm
    Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg

  18. Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm
    Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg

  19. Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm
    Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg

  20. Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm
    Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg

  21. Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm
    Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg

  22. Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm
    Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg

  23. Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg

  24. Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg

  25. Kiełbasa białostocka
    Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg

  26. Mortadela - batony o dług. 35-40 cm
    Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg

  27. Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm
    Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg

  28. Parówki - dług. batonu 12-14 cm
    Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg

  29. Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg

  30. Serdelki - dług. batonu 6-8 cm
    Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg

  31. Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg

  32. Biała surowa - dług. batonu dowolna
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg

  33. Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm
    Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg

  34. Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm
    Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg

  35. Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm
    Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg

  36. Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm
    Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg



Opracował: Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież