Atrax Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 1 Października 2019 Witaj grupo. Właśnie się przymierzam do mojej pierwszej palcówki ( kiełbasy ) I nurtuje mnie jedno zagadnienie. Czy kiełbaska może przez cały czas dojrzewania wisieć w kuchni ?Tem. około 20 stopni okno uchylone. W mojej piwnicy (blok) jest około 13-14 stopni ,ale ruchu powietrza zero,więc chyba tylko kuchnia. A może jakieś inne pomysły.Dodam że w planowanym miejscu robiłem już schab i karczek suszone , i nie było z tymi wyrobami problemów jak do tej pory. Doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 1 Października 2019 Doradźcie Piwnica w blokowisku to kumulacja wszystkich "zapachów" więc odpada . Jak testowałeś kuchnię i było oki to rób tak dalej , tylko to będą wyroby podsuszane a nie dojrzewające . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 1 Października 2019 Dzięki Henio Niestety komory nie posiadam więc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 12 Października 2019 Potrzebuję pilnej rady. W zeszłą niedzielę zrobiłem moją drugą palcówkę. Po nadzianiu jelit, po jakiejś godzinie w temperaturze pokojowej przeniosłem wszystko do piwnicy. W środę miałem tam 90% wilgotności i temperaturę ok. 17 stopni. Dziś 19 st. i 95% wilgotności. Zauważyłem że kiełbasa słabo i nierównomiernie podsycha (u góry). Pojawiła się pleśń. Białe ładne wykwity, ale też zalążki szarego "mchu"... Tymczasem wszystko wróciło do domu. Przemyłem kiełbasę octem i wywiesiłem na balkon. Co dalej? Jak ratować wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Jak ratować wyrób?Kupić chłodnię i przystosować ją na dojrzewalnię. 15 C i 80 % wilgotności Edytowane 12 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 12 Października 2019 Plan gry jest taki, żeby po nocy na balkonie towar wrócił do piwnicy, przy czym zamierzam zmniejszyć wilgotność robiąc tam przeciąg. I teraz pytanie, czy kiebasy, na których pojawiły się szare ogniska bezwzględnie koszować, czy dać im szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 12 Października 2019 Plan gry jest taki, żeby po nocy na balkonie towar wrócił do piwnicy, przy czym zamierzam zmniejszyć wilgotność robiąc tam przeciąg. Piwnica nie jest dobrym miejscem na suszenie wędlin.W piwnicach bytują specyficzne dla podziemi mikroorganizmy. W każdej nieogrzewanej piwnicy da się wyczuć pewien charakterystyczny, "piwniczny" zapach.Kiedyś palcówki suszono na strychach i to takich, gdzie trzymano siano.W sianie żyją pewne bakterie, które wspaniale konserwują mięso na zasadzie zwalczania bakterii niepożądanych. czy kiebasy, na których pojawiły się szare ogniska bezwzględnie koszować, czy dać im szanse? Nic nie koszuj,ale szansy im nie dasz wstawiając je ponownie do piwnicy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Trudno coś doradzić bo nie wiem ile było ognisk i jak głeboko weszła.O ile była powierzchniowo to nie koszować ,ale w innych warunkach ją przecież nie powiesisz. Edytowane 12 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 12 Października 2019 Mieszkam w starej kamienicy, więc strych też jest opcją (oczywiście bez siana , tyle że tam, przy takiej pogodzie jak dzisiaj, temperatura wydawała mi się za wysoka. Z drugiej strony z tego co poiszecie trzeba teraz grać nie na dojrzewanie, a szybkie podsuszenie mięsa, a na strychu jest ciągły przeciąg i niższa wilgotność niż w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Jeśli na strychu jest odpowiednia temperatura to możesz tam wieszać.Pod kiełbasą postaw dużą miskę z wodą to zwiększysz wilgotność,ale i tak najlepsza byla by komora.Z dojrzewajacymi to przy tych warunkach bym sobie darował Edytowane 12 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 12 Października 2019 .Pod kiełbasą postaw dużą miskę z wodą to zwiększysz wilgotność Wydaje mi się, że raczej powinien obniżyć wilgotność jak ma ogniska ciemnej pleśni. Ale ja mogę się mylić Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Piszemy o przeniesieniu na strych następnym razem jak będzie odpowiednia temperatura.Tam ma za małą wilgotność Edytowane 12 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 12 Października 2019 Piszemy o przeniesieniu na strych następnym razem jak będzie odpowiednia temperatura.Tam ma za małą wilgotność Ok rozumiem Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 28 Listopada 2019 6-cio dniowa palcóweczka. 2 dni w tem. 21-23 stopni .Teraz wisi w 13-16 . Ciekawym smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasta Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 18 Grudnia 2020 WitajcieChciałbym popełnić swoją pierwszą palcówkę ale mam problem z miejscem do dojrzewania. Jedyne miejsce gdzie mogła by wisieć to kratka wentylacyjna w kuchni. Niestety mam tam 20-21stopni ale jest przewiew. Piwnica odpada z uwagi na specyficzny zapach a strych-boję się jakiś ptaków itp- mieszkam w kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kill4fear Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Witam.Kilka lat temu na forum był temat, w którym były zaprezentowane trzy przepisy. Była to palcówka, słonina i schab, o ile dobrze pamiętam. Robiłem palcówkę z tamtego przepisu i pamiętam, że w przepisie był jałowiec , bulion wołowy (ew wywar z kości), szynka, łopatka, słonina, kolorowy tłuczony pieprz i cukier. Niestety nie mogę na ten temat trafić wydaje mi się że osoba, która założyła temat prowadziła też swój blog. Może ktoś z was ma ten przepis? Był bym bardzo wdzięczny za pomoc ponieważ nie pamiętam ilości przypraw na kilogram. Mam tylko w pamięci to co napisałem i ten cudowny smak. Znalazłem też zdjęcia na dysku Googla, które zrobiłem po napełnieniu palcówki. To jest moje nowe konto na tym forum ponieważ straciłem emaila do poprzedniego konta więc musiałem założyć nowy profil.Pozdrawiam serdecznie. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Grudnia 2020 przez 2kill4fear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Szukałeś przez wyszukiwarkę? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kill4fear Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Od 3 dni szukam bezskutecznie. Wiem, że sam pisałem w tamtym temacie, spróbuję po nicku jaki miałem odnaleźć posty ( nick o ile pamiętam "gore2kill4") Nie wiem czy przypadkiem nie było to napisane przez "beiot". Znalazłem nawet bloga, ale już jest nieaktywny ( domena pusta). Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Kiedy to było? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 30 Grudnia 2020 O tą palcówkę Ci chodziło:Palcówka IIWersja wykonana w sposób nie tradycyjny, tj. mielona na szarpaku, a nie krojona i mieszana w mieszałce.Składniki:- 4,5 kg wieprzowiny kl. I z szynki, - 0,5kg słoniny,- peklosól 18g/kg,- pieprz 1g/kg,- ziele angielskie 0,5g/kg,- majeranek 0,5g/kg,- czosnek 3 g/kg,- jelita wieprzowe kal +28mmMięso pokroić w kostkę 2x3cm zapeklować na sucho, a słoninę w paski 0,5x0,5 cm i zasolić.Mięso kl. I zemleć na szarpaku.Słoninę również lub pokroić w drobną kostkę.Dodać przyprawy i dokładnie dokładnie wymieszać.Następnie napełnić osłonki.Powiesić na kije w przewiewny mi ciepłym miejscu na 1-2 doby.Następnie przenieść do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia o temp ok. 10 stopni na ok. 2 tygodnie. Smacznego Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kill4fear Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Teraz sprawdziłem konto w chmurze Google Driver i daty są takie jak na zdjęciach. Przy okazji znalazłem ogromny plik PDF "Kilka przepisów na wędliny dojrzewające" Nie wiem kto jest autorem,ale pobrałem go wtedy z forum. 2013 i 2014 robiłem zdjęcia wyrobów, schab wtedy też popełniłem. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 30 gru 2020 - 15:19]@Maxell Niestety nie, to co podałeś znam na pamięć. Tam w przepisie był akapit o wywarze z kości wołowych lub bulionu wołowego zamiast wody. Czosnku też nie było. Czy na forum była jakaś migracja danych ( tak mi się coś kojarzy). Może temat wyparował. Postaram się odkurzyć kompa starego, może tam mam jakieś zakładki lub cokolwiek. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Do tego przepisu były zdjęcia. Jedno z nich: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Może to nie przepis Beiot'a? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2kill4fear Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Możliwe, że nie Beiota, były to trzy przepisy w jednym temacie, ciężka sprawa. Oprę się na ilościach soli na kilogram, jak też innych przypraw z innych postów. Resztę ( wywar i pozostałe składniki) mam w głowie, no chyba że znajdę coś jeszcze na starym komputerze. Popatrzę też w czeluściach neta jeszcze chociaż niż z wywarem nie znalazłem a szukam już dość długo. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Po wklepaniu w wyszukiwarkę dla całego forum tematu Palcówka, wyświetlają się 3 strony plików.Spróbuj, tylko pamiętaj, że w okienku wyszukiwarki musi być Forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.