Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe.. ano racja... trzeba korzystać... ale widzę, że kolega większą kostkę kroi? :)

Ps. a co do wiszenie....

 

Co ma wisieć, nie utonie.... powiedział dziadek i wszedł do wanny :D

 

Ps.2 Dziadku oczywiście to nie do Ciebie ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198127
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Teraz sobie "poleży" za dwa ,albo trzy dni zmienimy strukturę. Tym razem idę w kminek. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198154
Udostępnij na innych stronach

Styczeń to dobry czas na "PALCÓWKĘ"

Zrobiłem połowę mięsa z kminkiem i "czymś"

a drugą połowę zadałem kozieradką , zobaczymy jak będzie wyczuwalna. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198608
Udostępnij na innych stronach

Naoglądałem się waszych ślicznych palcówek i język ucieka w wiadome miejsce :tongue: ...więc czemu nie pomyślałem :grin: . Powiesiłem, narazie skala mikro. Miałem 70 dkg łopatki, dokupiłem pachwinkę z odpowiednią ilością tłuszczyku. Skroiłem ręcznie wszystko w kostkę 1-2 cm, tak w sumie 1 kg. Sól 25g (15sól/10peklosól). Na tzw. oko: pieprz, czosnek granulowany, majeranek i ...tyle, do lodówy na 24h.

Jak palcówka to palcówka pomyślałem. W ruch poszedł lejek od zelmerka i kciuk jako popychacz (dobrze, że to tylko kilogram). Niestety 1/2 pęta wylądowało we gorącej wodzie, jakiś głodny się nagle zrobiłem :lol:

Miejsce na suszenie jak widać klitka. Szafka w kuchni w której znajduje się piecyk gazowy. Temperatura w środku ok. 15-16°C. Za względu na zasilenie pieca powietrzem z zewnątrz (ten biały profil na dole) - spory przewiew. Po 1 dniu wiszenia wygląda tak:

Mam nadzieję, że dojrzewanie przebiegnie jak należy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198656
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565 :grin: no jak hit tej zimy ,to ja też coś dorzucę :grin: robiona w końcówkach jelit,tak wygląda w 3-cim dniu

 

[ Dodano: Sro 25 Sty, 2012 14:29 ]

grzegorz565 :grin: a to kiełbaska na wzór twojej ścinkowej,czeka na 3-4 godz. zadymianie,zrobiona przy okazji robienia palcówki :grin: idę rozpalić wędzarnię :grin: robiłem telefonem więc jakość :rolleyes:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198764
Udostępnij na innych stronach

Witam waldeman :grin: u mnie jest ten sam problem ,nigdy nie doczekuje do zaplanowanego terminu konsumpcji :lol: ale tak z nią jest :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200296
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory do dojrzewających kiełbas dodawałem ok 18-20g peklo/soli i słoność była OK. Ostatni wyrób na 1.6kg mięsa dodałem 34g soli + cukier i niestety ale kielbasa jest praktycznie nie słona, wydaje mi się że za dużo dodałem cukru... Czy da to się jeszcze jakoś uratować? :shock:

 

http://monki.us/~tier/wd/palcowka1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200818
Udostępnij na innych stronach

tier , moim skromnym zdaniem za wcześnie zaatakowałeś wyrób ,

musi minąć minimum 2 tygodnie aby bakterie zjadły przynajmniej część cukru,

wysychanie też podwyższa słoność , trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Ja na swoją palcówkę czekam 4- 6 tygodni , z tym że robię tłustą 50/50 ,albo nawet bardziej

a soli daję 30g/kg

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200828
Udostępnij na innych stronach

18-20g peklo/soli i słoność była OK

Za mało do dojrzewających :(
Roger ale cukru nie dodawałem, parę dni trochę podeschła i można było zajadać.

 

[ Dodano: Sob 04 Lut, 2012 19:40 ]

tier , moim skromnym zdaniem za wcześnie zaatakowałeś wyrób ,

musi minąć minimum 2 tygodnie aby bakterie zjadły przynajmniej część cukru,

 

Nie mam aż tak idealnych warunków aby kiełbasa dojrzewała tyle czasu (zbyt ciepła piwnica w bloku) a to raczej nie jest idealne miejsce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200830
Udostępnij na innych stronach

u mnie też zbyt dobrych warunków nie ma , ale wisi w kuchni przy oknie , temperatura ok 18 stopni w tym miejscu , ważne aby był ruch powietrza.

A mogę gadać o czasie , bo mam zapas robionych co 2 tygodnie.. :grin: sorki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200834
Udostępnij na innych stronach

Tier przesympatyczny kolego ;) 18g/kg to "normalna-norma" dla zwykłych kiełbas... ponieważ mięso w dojrzewających przebywa podczas procesu w zdecydowanie wyższych temperaturach sól jest jego jedynym konserwantem i zabezpiecza mięso między innymi przed zepsuciem ... :(

Z moich doświadczeń "dojrzewajacych" 25g/kg to minimum a uwierz mi ze kiełbasa nie jest słona ... a cukier przyspiesza i wspomaga dojrzewanie ;)

 

PS

18g przechodzi przy cienkiej palcówce na zasadzie powinno się udac ... ;) ale nie próbuj nawet robić w 65-e z takim stężeniem ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200835
Udostępnij na innych stronach

Ja czytałem Twój post ;) po prostu pisze ze aż takie obniżenie ilosci soli to duze ryzyko zepsucia ;)

Pewnie przesadziłes z cukrem .... kwaśnie "zabija" słone ja na 5kg farszu daje łyżeczkę ... ;) ... glukozy niektóre kiełbasy szczególnie gdy wiem że poleżą dłużej dostają 40-50g /kg ;) lepiej dosolić "słodzone" niż odwrotnie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200838
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem, zawsze tak robiłem i nigdy nie zepsuło się, ba nawet myślałem aby obniżyć sól do 16g/kg, tak czy siak w ostatnim wyrobie za dużo cukru, ale jak napisał jumbo niech powisi dłużej ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200840
Udostępnij na innych stronach

Witam moja nowa produkcja :grin: pół na pół :grin: surowa i lekko wędzona ,wczesniej dodawałem 150g brandy ,teraz dodałem 250g 12 letniej whiskiy ,ciekawe jaki da posmak :grin: niestety trzeba jeszcze poczekać do konsumpcji :devil:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201827
Udostępnij na innych stronach

dodałem 250g 12 letniej whiskiy

Kolego spaskudziłeś całą robotę :!: :grin:

Whysky to się całkiem inaczej stosuje. Jak się kiedyś spotkamy to Ci pokażę :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201835
Udostępnij na innych stronach

niestety trzeba jeszcze poczekać do konsumpcj

I to jest błąd bo nie będziesz znał smaku tych pyszności w w poszczególnych fazach dojrzewania -dniach .Robić co dzień dużego gryza i ocenić w którym dniu ten gryz najlepiej smakował.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201836
Udostępnij na innych stronach

jagra no kurcze spaskudziłem :sad: ale coś zostało butelka ma 700ml :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201837
Udostępnij na innych stronach

butelka ma 700ml

Całe szczęście, a już się martwiłem :tongue: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201839
Udostępnij na innych stronach

Idąc za radą DZIADKA :grin: a zarazem z czystej ciekawości, przeznaczyłem jedna pętelkę surowej i jedną podwędzonej do degustacji :grin: ocenę smakową przedstawię póżniej :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.