myth Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Hehe.. ano racja... trzeba korzystać... ale widzę, że kolega większą kostkę kroi? Ps. a co do wiszenie.... Co ma wisieć, nie utonie.... powiedział dziadek i wszedł do wanny Ps.2 Dziadku oczywiście to nie do Ciebie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Teraz sobie "poleży" za dwa ,albo trzy dni zmienimy strukturę. Tym razem idę w kminek. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Styczeń to dobry czas na "PALCÓWKĘ" Zrobiłem połowę mięsa z kminkiem i "czymś" a drugą połowę zadałem kozieradką , zobaczymy jak będzie wyczuwalna. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Naoglądałem się waszych ślicznych palcówek i język ucieka w wiadome miejsce :tongue: ...więc czemu nie pomyślałem :grin: . Powiesiłem, narazie skala mikro. Miałem 70 dkg łopatki, dokupiłem pachwinkę z odpowiednią ilością tłuszczyku. Skroiłem ręcznie wszystko w kostkę 1-2 cm, tak w sumie 1 kg. Sól 25g (15sól/10peklosól). Na tzw. oko: pieprz, czosnek granulowany, majeranek i ...tyle, do lodówy na 24h. Jak palcówka to palcówka pomyślałem. W ruch poszedł lejek od zelmerka i kciuk jako popychacz (dobrze, że to tylko kilogram). Niestety 1/2 pęta wylądowało we gorącej wodzie, jakiś głodny się nagle zrobiłem :lol: Miejsce na suszenie jak widać klitka. Szafka w kuchni w której znajduje się piecyk gazowy. Temperatura w środku ok. 15-16°C. Za względu na zasilenie pieca powietrzem z zewnątrz (ten biały profil na dole) - spory przewiew. Po 1 dniu wiszenia wygląda tak: Mam nadzieję, że dojrzewanie przebiegnie jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Stycznia 2012 :grin:Tomku,waldeman. Gratulacje :thumbsup: jak miło popatrzeć .Tej zimy hitem jest palcówka :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Stycznia 2012 grzegorz565 :grin: no jak hit tej zimy ,to ja też coś dorzucę :grin: robiona w końcówkach jelit,tak wygląda w 3-cim dniu [ Dodano: Sro 25 Sty, 2012 14:29 ]grzegorz565 :grin: a to kiełbaska na wzór twojej ścinkowej,czeka na 3-4 godz. zadymianie,zrobiona przy okazji robienia palcówki :grin: idę rozpalić wędzarnię :grin: robiłem telefonem więc jakość :rolleyes: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Witam :grin: dla odmiany palcówka wędzona :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-198972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Minęło dopiero 8 dni ale wstawiam zdjęcie bo raczej planowanych 14 nie doczeka :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam waldeman :grin: u mnie jest ten sam problem ,nigdy nie doczekuje do zaplanowanego terminu konsumpcji :lol: ale tak z nią jest :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Lutego 2012 Moja po dniu wiszenia w kuchni wygąda tak: http://monki.us/~tier/wd/palcowka.jpg Narazie szukam jakiegoś chłodnego miejsca co by sobie dojrzała trochę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Lutego 2012 Do tej pory do dojrzewających kiełbas dodawałem ok 18-20g peklo/soli i słoność była OK. Ostatni wyrób na 1.6kg mięsa dodałem 34g soli + cukier i niestety ale kielbasa jest praktycznie nie słona, wydaje mi się że za dużo dodałem cukru... Czy da to się jeszcze jakoś uratować? :shock: http://monki.us/~tier/wd/palcowka1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Lutego 2012 18-20g peklo/soli i słoność była OK Za mało do dojrzewających Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Lutego 2012 tier , moim skromnym zdaniem za wcześnie zaatakowałeś wyrób , musi minąć minimum 2 tygodnie aby bakterie zjadły przynajmniej część cukru, wysychanie też podwyższa słoność , trzeba uzbroić się w cierpliwość.Ja na swoją palcówkę czekam 4- 6 tygodni , z tym że robię tłustą 50/50 ,albo nawet bardzieja soli daję 30g/kg Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Lutego 2012 18-20g peklo/soli i słoność była OKZa mało do dojrzewających Roger ale cukru nie dodawałem, parę dni trochę podeschła i można było zajadać. [ Dodano: Sob 04 Lut, 2012 19:40 ]tier , moim skromnym zdaniem za wcześnie zaatakowałeś wyrób , musi minąć minimum 2 tygodnie aby bakterie zjadły przynajmniej część cukru, Nie mam aż tak idealnych warunków aby kiełbasa dojrzewała tyle czasu (zbyt ciepła piwnica w bloku) a to raczej nie jest idealne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Lutego 2012 u mnie też zbyt dobrych warunków nie ma , ale wisi w kuchni przy oknie , temperatura ok 18 stopni w tym miejscu , ważne aby był ruch powietrza.A mogę gadać o czasie , bo mam zapas robionych co 2 tygodnie.. :grin: sorki Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Lutego 2012 Tier przesympatyczny kolego 18g/kg to "normalna-norma" dla zwykłych kiełbas... ponieważ mięso w dojrzewających przebywa podczas procesu w zdecydowanie wyższych temperaturach sól jest jego jedynym konserwantem i zabezpiecza mięso między innymi przed zepsuciem ... Z moich doświadczeń "dojrzewajacych" 25g/kg to minimum a uwierz mi ze kiełbasa nie jest słona ... a cukier przyspiesza i wspomaga dojrzewanie PS18g przechodzi przy cienkiej palcówce na zasadzie powinno się udac ... ale nie próbuj nawet robić w 65-e z takim stężeniem ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Lutego 2012 Tier przesympatyczny kolego 18g/kg to "normalna-norma" dla zwykłych kiełbas... Roger przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post z dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 4 Lutego 2012 Ja czytałem Twój post po prostu pisze ze aż takie obniżenie ilosci soli to duze ryzyko zepsucia Pewnie przesadziłes z cukrem .... kwaśnie "zabija" słone ja na 5kg farszu daje łyżeczkę ... ... glukozy niektóre kiełbasy szczególnie gdy wiem że poleżą dłużej dostają 40-50g /kg lepiej dosolić "słodzone" niż odwrotnie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Lutego 2012 No nie wiem, zawsze tak robiłem i nigdy nie zepsuło się, ba nawet myślałem aby obniżyć sól do 16g/kg, tak czy siak w ostatnim wyrobie za dużo cukru, ale jak napisał jumbo niech powisi dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-200840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Lutego 2012 Witam moja nowa produkcja :grin: pół na pół :grin: surowa i lekko wędzona ,wczesniej dodawałem 150g brandy ,teraz dodałem 250g 12 letniej whiskiy ,ciekawe jaki da posmak :grin: niestety trzeba jeszcze poczekać do konsumpcji :devil: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Lutego 2012 dodałem 250g 12 letniej whiskiy Kolego spaskudziłeś całą robotę :!: :grin: Whysky to się całkiem inaczej stosuje. Jak się kiedyś spotkamy to Ci pokażę :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Lutego 2012 niestety trzeba jeszcze poczekać do konsumpcj I to jest błąd bo nie będziesz znał smaku tych pyszności w w poszczególnych fazach dojrzewania -dniach .Robić co dzień dużego gryza i ocenić w którym dniu ten gryz najlepiej smakował. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Lutego 2012 jagra no kurcze spaskudziłem :sad: ale coś zostało butelka ma 700ml :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Lutego 2012 butelka ma 700ml Całe szczęście, a już się martwiłem :tongue: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Lutego 2012 Idąc za radą DZIADKA :grin: a zarazem z czystej ciekawości, przeznaczyłem jedna pętelkę surowej i jedną podwędzonej do degustacji :grin: ocenę smakową przedstawię póżniej :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/5/#findComment-201843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.