Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

można tak  ;)

post-42975-0-29319100-1416178851_thumb.jpgpost-42975-0-54331700-1416178936_thumb.jpg;

post-42975-0-23586300-1416179006_thumb.jpg;

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-383788
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Udało się!

Chcieć to móc :clap::D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-384563
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam pytanko. Czy blanszujecie czosnek do tej kiełbaski? Ja generalnie do kiełbasy zawsze blanszuje przed roztarciem z solą, ale interesuje mnie jak Wy to robicie.

 

czuwaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385501
Udostępnij na innych stronach

W nadchodzącą sobotę kiełbaski będą miały od początku wyprodukowania 2 tygodnie w tym 3 h wędzenia. Teraz w wiszą w schowku z wywietrznikiem, czyli przewiew jakiś jest, poschły i powykrecały się. Temperatura zależnie od pogody na zewnątrz, teraz jakieś 11-12 stopni C chyba ok na przechowywanie? W dotyku z wierzchu twarde ale wyczuwa się w środku jeszcze miękkość. Chyba można będzie już spróbować, czy mają wisieć do pełnych 2 tygodni? Boje się, że jak powiszą dłużej, to bedzie można je brać do kieszeni jako narzędzie do samoobrony. :) Jutro chyba spróbuje, oby były smaczne aż sie boje ... :)

 

post-51770-0-61982800-1416854697_thumb.jpg

 

post-51770-0-29451500-1416854765_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385579
Udostępnij na innych stronach

Czy blanszujecie czosnek do tej kiełbaski?

Witaj, nie ma takiej potrzeby natomiast rozcierane z solą jak najbardziej, aczkolwiek czasami też pomijam bez skutków ubocznych co do smaku. :D  

 

 

czuwaj

przypadkiem? jeżeli nie to czuwaj druhu

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385679
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem, w smaku ok ale aby wydobyć smak trzeba troche porzuć:) twarda jak cholera. Czy można coś z nią zrobić aby tak nie schła? Do lodówki, czy co? Kaliber 28 do palcówki moim zdaniem za cienki, może jak by był grubszy to by tak nie schła za bardzo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385758
Udostępnij na innych stronach

..tak jak tier zapodał zdjątko , cieniutkie plasterki i płyny do tego.... :tongue:

.włóż teraz do szczelnego woreczka i do lodówki - ale najlepiej zjeść... :rolleyes:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385762
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Panowie i Panie. Na samym początku chciałbym się przedstawić ,mam na imię Szymon i wertuję to forum już dosyć długo , już sporo kiełabas i wędzonek zrobiłem  z  forum jedne były mniej drugie bardziej udane ,ale i tak zawsze smoakowały lepiej jak ze sklepu. Teraz mam pytanko ponieważ przymierzam się do zrobienia pierwszej swojej palcówki ( ale zabrzmiało) i mam pytanko co do przepisu .Czy zamiast soli i saletry mogę dać peklosól i jak tak to ile jej dać na kg? i po przewertowaniu tego tematu  rozumiem ,że po napełnieniu jelit mam powiesić kiełabski na dwa dni w ciepłym przewiewnymmiejscu okolo 21stopni a później do chłodniejszego miejsca  tak ? te chłodniejsze miejsce to mam piwnice w której od 3 dni mierzę temperaturę i wilgotnośc i pokazuje 12 stopni i 80% wilgotności czy takie warunki będą ok? Pozdrawiam Szymon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388107
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem dokładnie w/g tego przepisu, który wzorowany był ze strony wędlinydomowe.pl

http://jajem.blogspot.com/2013/05/kiebasa-palcowka-suszona-dojrzewajaca.html

Wyszła ok, już się kończy:) Ja postanowiłem 3h wędzić w zimnym dymie olchowym i nie żałuje zmieniła swój zapach na przyjemniejszy a wygląd, to nie wiem bez wędzenia zapewne uschła by na podobny kolorek. Jeszcze co zmieniłem, to nie napychałem jelit palcem a maszynką.

Co do warunków, to moja po napełnieniu wisiała w kuchni temp. pokojowej 2 dni bo nie miałem gdzie jej wynieść. Dopiero jak ja podwędziłem przeniosłem do piwnicy temp.8-12 wilgotności nie znam ale 80%, to wydaje mi się za wilgotno-oby nie zaczęła jakiś wykwitów dostawać u mnie raczej sucho jest. Dlatego tak szybko chyba wyschła.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388112
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza palcówka.

 

Zdecudowanie bardziej tłusta niż oryginał ale tak lubimy ;)

 

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/d2bce278eb446918c3757a4d59381a28.jpg

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/6141a5212b5a90dcbaded0c69bdd50be.jpg

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/5d5337285ec392408689edc058f84f0e.jpg

 

A tak jeszcze dojrzewa w lodówce.

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/6f4a837d3454cce2eb1266f7729e7931.jpg

 

Czuwaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388114
Udostępnij na innych stronach

Połowę wyrobu teeż będę chciał podwędzić w zimnym dymie przez około 3-4 godziny. No właśnie z tą wilgotnością pytam bo słyszałem od jednego wiekiem starszego już Pana ,że wędliny dojrzewające powinny mieć nawet 90% wilgotności. W jednej piwnicy mam właśnie waruknki które napisałem wyżej a w kotłowni jest 50% wilgotności tylko ,że około 20 stopni. A i jeszcze kurcze bajbardziej czego się obawiam to ,że mogą jakieś myszki lub szczur podgryźć kiełabski ponieważ teraz w tym okresie wszystko pcha się do ciepłego i lezie do piwnic i czasem niechainy osobnik jest w piwnicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388126
Udostępnij na innych stronach

Nie nie wędziłem. Kalibru nia pamiętam bo jelita mam już jakiś czas w soli. Ale to.taki.typowy kiełbasiany kaliber.

Kiełbaska dojrzewała przy kaloryferku przy rozszczelnionym oknie ok tygodnia. Potem do lodówy.

 

Czuwaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388144
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy zamiast soli i saletry mogę dać peklosól i jak tak to ile jej dać na kg?

Oczywiście ,że możesz w ilości takiej jak suma soli i saletry w danym przepisie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście ,że możesz w ilości takiej jak suma soli i saletry w danym przepisie .

 

Daj tyle peklosoli ile jest soli w przepisie. Wagę saletry możesz sobie darować.


 

 

pokazuje 12 stopni i 80% wilgotności czy takie warunki będą ok?

 

Bardzo dobre warunki do dojrzewania. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388166
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Więc tak jak napisałem ,tak postąpiłem. Pierwsza palcówka za mną. Dwa dni trzymałem w pokoju przy uchylonym oknie koloru ładnego nabrała, no i teraz już od piątku wisi w piwnicy. W planach mam spróbować w święta dopiero akurat wyjdzie około dwóch tygodni. Narazie dojrzewa elegancko tylko czyć jeszcze zapach jelita , czy też tak macie ,że czuć kilka dni ten zapach czy nie.Miałem podwędzić połowę lecz brakło czasu i narazie będzie bez wędzenia. Pozdrawiam Szymon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-390293
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.