rzeznik Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Listopada 2014 można tak ; ;; Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-383788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 17 Listopada 2014 Widziałem, widziałem tą wspaniałą konstrukcję na własne oczy.... A dokładnie tą nowatorską komorę..... Można!!:-D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-383939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udało się! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-384556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udało się! Chcieć to móc Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-384563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udało się! No i wielkie :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-384566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam Mam pytanko. Czy blanszujecie czosnek do tej kiełbaski? Ja generalnie do kiełbasy zawsze blanszuje przed roztarciem z solą, ale interesuje mnie jak Wy to robicie. czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 24 Listopada 2014 W nadchodzącą sobotę kiełbaski będą miały od początku wyprodukowania 2 tygodnie w tym 3 h wędzenia. Teraz w wiszą w schowku z wywietrznikiem, czyli przewiew jakiś jest, poschły i powykrecały się. Temperatura zależnie od pogody na zewnątrz, teraz jakieś 11-12 stopni C chyba ok na przechowywanie? W dotyku z wierzchu twarde ale wyczuwa się w środku jeszcze miękkość. Chyba można będzie już spróbować, czy mają wisieć do pełnych 2 tygodni? Boje się, że jak powiszą dłużej, to bedzie można je brać do kieszeni jako narzędzie do samoobrony. Jutro chyba spróbuje, oby były smaczne aż sie boje ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Czy blanszujecie czosnek do tej kiełbaski?Witaj, nie ma takiej potrzeby natomiast rozcierane z solą jak najbardziej, aczkolwiek czasami też pomijam bez skutków ubocznych co do smaku. czuwajprzypadkiem? jeżeli nie to czuwaj druhu Edytowane 25 Listopada 2014 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 25 Listopada 2014 czuwaj przy wędzarni - tak sobie wykombinowałem )))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 25 Listopada 2014 Spróbowałem, w smaku ok ale aby wydobyć smak trzeba troche porzuć twarda jak cholera. Czy można coś z nią zrobić aby tak nie schła? Do lodówki, czy co? Kaliber 28 do palcówki moim zdaniem za cienki, może jak by był grubszy to by tak nie schła za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 25 Listopada 2014 ..tak jak tier zapodał zdjątko , cieniutkie plasterki i płyny do tego.... .włóż teraz do szczelnego woreczka i do lodówki - ale najlepiej zjeść... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 25 Listopada 2014 Trzeba będzie tak zrobić cienko na czipsy kiełbasiane i jako zakąska do płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 25 Listopada 2014 Potrzymaj tydzień lub dwa w lodówce to będzie inna, jak masz pakowarkę zamknij próżniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-385790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonm21 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam Panowie i Panie. Na samym początku chciałbym się przedstawić ,mam na imię Szymon i wertuję to forum już dosyć długo , już sporo kiełabas i wędzonek zrobiłem z forum jedne były mniej drugie bardziej udane ,ale i tak zawsze smoakowały lepiej jak ze sklepu. Teraz mam pytanko ponieważ przymierzam się do zrobienia pierwszej swojej palcówki ( ale zabrzmiało) i mam pytanko co do przepisu .Czy zamiast soli i saletry mogę dać peklosól i jak tak to ile jej dać na kg? i po przewertowaniu tego tematu rozumiem ,że po napełnieniu jelit mam powiesić kiełabski na dwa dni w ciepłym przewiewnymmiejscu okolo 21stopni a później do chłodniejszego miejsca tak ? te chłodniejsze miejsce to mam piwnice w której od 3 dni mierzę temperaturę i wilgotnośc i pokazuje 12 stopni i 80% wilgotności czy takie warunki będą ok? Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Ja robiłem dokładnie w/g tego przepisu, który wzorowany był ze strony wędlinydomowe.plhttp://jajem.blogspot.com/2013/05/kiebasa-palcowka-suszona-dojrzewajaca.htmlWyszła ok, już się kończy:) Ja postanowiłem 3h wędzić w zimnym dymie olchowym i nie żałuje zmieniła swój zapach na przyjemniejszy a wygląd, to nie wiem bez wędzenia zapewne uschła by na podobny kolorek. Jeszcze co zmieniłem, to nie napychałem jelit palcem a maszynką.Co do warunków, to moja po napełnieniu wisiała w kuchni temp. pokojowej 2 dni bo nie miałem gdzie jej wynieść. Dopiero jak ja podwędziłem przeniosłem do piwnicy temp.8-12 wilgotności nie znam ale 80%, to wydaje mi się za wilgotno-oby nie zaczęła jakiś wykwitów dostawać u mnie raczej sucho jest. Dlatego tak szybko chyba wyschła. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Moja pierwsza palcówka. Zdecudowanie bardziej tłusta niż oryginał ale tak lubimy http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/d2bce278eb446918c3757a4d59381a28.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/6141a5212b5a90dcbaded0c69bdd50be.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/5d5337285ec392408689edc058f84f0e.jpg A tak jeszcze dojrzewa w lodówce. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/05/6f4a837d3454cce2eb1266f7729e7931.jpg Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonm21 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Połowę wyrobu teeż będę chciał podwędzić w zimnym dymie przez około 3-4 godziny. No właśnie z tą wilgotnością pytam bo słyszałem od jednego wiekiem starszego już Pana ,że wędliny dojrzewające powinny mieć nawet 90% wilgotności. W jednej piwnicy mam właśnie waruknki które napisałem wyżej a w kotłowni jest 50% wilgotności tylko ,że około 20 stopni. A i jeszcze kurcze bajbardziej czego się obawiam to ,że mogą jakieś myszki lub szczur podgryźć kiełabski ponieważ teraz w tym okresie wszystko pcha się do ciepłego i lezie do piwnic i czasem niechainy osobnik jest w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 5 Grudnia 2014 punias007, czy swoją wędziłeś, czy dojrzewała bez wędzenia? W jaki kaliber jelit napełniałeś? Bo moja kaliber 28 wydaje mi się za cienka, lepiej by chyba 35 kaliber nadziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Nie nie wędziłem. Kalibru nia pamiętam bo jelita mam już jakiś czas w soli. Ale to.taki.typowy kiełbasiany kaliber.Kiełbaska dojrzewała przy kaloryferku przy rozszczelnionym oknie ok tygodnia. Potem do lodówy. Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Czy zamiast soli i saletry mogę dać peklosól i jak tak to ile jej dać na kg? Oczywiście ,że możesz w ilości takiej jak suma soli i saletry w danym przepisie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Oczywiście ,że możesz w ilości takiej jak suma soli i saletry w danym przepisie . Daj tyle peklosoli ile jest soli w przepisie. Wagę saletry możesz sobie darować. pokazuje 12 stopni i 80% wilgotności czy takie warunki będą ok? Bardzo dobre warunki do dojrzewania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-388166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonm21 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Więc tak jak napisałem ,tak postąpiłem. Pierwsza palcówka za mną. Dwa dni trzymałem w pokoju przy uchylonym oknie koloru ładnego nabrała, no i teraz już od piątku wisi w piwnicy. W planach mam spróbować w święta dopiero akurat wyjdzie około dwóch tygodni. Narazie dojrzewa elegancko tylko czyć jeszcze zapach jelita , czy też tak macie ,że czuć kilka dni ten zapach czy nie.Miałem podwędzić połowę lecz brakło czasu i narazie będzie bez wędzenia. Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-390293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 14 Grudnia 2014 tylko czyć jeszcze zapach jelita Kolego palcówka ma swój specyficzny zapaszek dojrzewanej wędliny, wyczuwalny zwłaszcza gdy nie kamuflujesz go dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-390301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonm21 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Czyli nie przejmować się tym tak? ,a czy po takim czasie jak już kilka dni sobie wisi czy moge obwędzić je teraz zimnym dymem czy już nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-390423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 15 Grudnia 2014 możesz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/10/#findComment-390424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.