panta_rei Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Oj tam zaraz kupić... zrobić ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-461162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Wystarczy wpisać w gogle Kiełbasa palcówka i wszystko będzie jasne a oto jedna z nichhttp://www.produkt-regionalny.org/kat_txt.phpKiełbasa ma różne wersje i różny skład . PozdrawiamNo Dziadku, fajna jest ta "kielbasa" z linku ktory kiedys podales .. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-461189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R0bby Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Nawet bardzo fajna Również miałem nieudaną próbę z palcówką - pokryła się szarą kudłatą pleśnią i musiałem ją wyrzucić. Ponownie eksperymentuję, ale dodałem kulture startową. Na razie (10 dni od wyrobu) ładnie pokryła się białą pleśnią i przyjemnie pachnie. Cytuj Pozdrawiam,Robert Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-461206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leeloo Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Witam .Pierwsza partia mojej kiełbaski także by wylądowała w koszu gdyby nie moja suczka ,jej smakowało (bleee)Zapach wręcz obrzydliwy jakby stare mięso.Wiem gdzie popełniłam błąd.Za ciepło miałam w kuchni gdzie przez 48 h wisiała kiełbaska.Teraz druga partia juz suszy sie na balkonie i po 10 dniach musiałam skosztować.PYCHA !! :laugh:Jestem z siebie dumna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-461233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R0bby Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Cześć, Jestem po "próbowaniu" swojego salami. Robiłem wg. przepisu na salami Finocchiona i Salchichon. Jak rozwiązałem początkową fermentację pisałem wyżej. Dojrzewanie robiłem w piwnicy w starym budownictwie. Wydawało mi się, że będą to idealne warunki. Temperatura 10-12oC i ok. 85-90% wilgotności. Batony ładnie pokryły się białą pleśnią. Niestety, po ok. 2 tygodniach zauważyłem pierwsze ogniska szarej pleśni. Długie, kudłate nitki. Umyłem batony w ciepłej wodzie. Natarłem grubo solą i zawiesiłem na zewnątrz na zacienionym, zadaszonym ganku. Gdy noc zapowiadała się mroźna przenosiłem wyrób do nieogrzewanego garażu.I teraz efekt: salami Finocchiona wyszła bardzo smakowice. Mieszając mięso przed nabiciem osłonek, po dodaniu włoskiego kopru miałem poważne obawy co do zjadliwości. Bardzo mi ten zapach nie odpowiadał. Ku zaskoczeniu, teraz po przegryzieniu się, stał się całkiem przyjemny, bardzo podobny do smaku i zapachu w kupowanych salami. Natomiast grubo mielony Salchichon po próbie wrócił na kija - po 3 tygodniach jest nadal za bardzo surowy. Tydzień po zrobieniu tamtych salami naszła mnie potrzeba poeksperymentowania. Zrobiłem kiełbasę surową z grubo mielonej łopatki z dużym dodatkiem zielonego pieprzu i włoskich orzechów - kiedyś coś podobnego jadłem. Gdy miałem najazd szarej pleśni tą salami również potraktowałem ciepłą wodą i solą. Ale w odróżnieniu od pierwszych wyrobów ta była jeszcze świerza, najwyżej tygodniowa. Co się z tym wiąże osłonka była jeszcze słabo sklejona z farszem. Podczas mycia w ciepłej wodzie osłonka pęczniejąc całkiem odeszła od farszu i już się nie przykleiła. Teraz kiełbasa wygląda jak kondon napchany padliną Na próbowanie jeszcze za świerza. Cytuj Pozdrawiam,Robert Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-463669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrenaline Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 CześćOdświeżę temat,chciałbym uniknąć straty i ewentualnie mieć czas na czynności ratunkowe. Moja pierwsza palcówka, użyłem 2,5 kg mięsa szynki, 0,5 kg jakiegoś tłustego, 20 gram peklosoli na każdy kilogram, większość ponadziewałem w jelita baranie fi 2 cm oraz część w wieprzowe fi 3,5 cm.Po rozwieszeniu kiełbaski wylądowały pod wentylatorem aby szybko obeschły, drugiego dnia osłonki zrobiły się suche, błyszczące i wszystko wyglądało OK.Wyłączyłem wentylator na kolejną dobę i kiełbaski zaczęły się robić niczym zamszowe/matowe, jakby lekko wilgotne, nie są już takie suche jakie były dnia drugiego.Zaczęły intensywnie pachnieć, zapach kwaśno słodki, jakby lekko drożdżowy.Póki co to włączyłem znów wentylator. I tu mam pytanie do bardziej doświadczonych - czy taka reakcja jest prawidłowa czy coś się zaczyna dziać niedobrego?Myślę, że jeszcze za wcześnie na przemywanie w solance, jeszcze obślizgłe nie są Kwaśny zapach to pewnie kwas mlekowy ale co z tym matowieniem się dzieje? Istotnym dla sprawy może być to, że przebywam w tropikalnym klimacie, w dzień jest około 30, w nocy 20 i jest dosyć wilgotno,niestety nie mam wilgotnościomierza ale sól w solniczce jest wilgotna (nie mokra ale wilgotna). Będę wdzięczny za każdą radę czy sugestię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-512657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Adrenaline - klimat nie pasuje, za ciepło i za wilgotno - przemyj w solance i powieś w lodówce, albo rozłóż na dolnej półce.....bo spleśnieje jak tak pozostawisz.....na przyszłość więcej soli. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-512661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrenaline Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Dzięki Jumbo za poradę.Przeniosłem kiełbaski na poddasze gdzie wilgotność jest znacznie niższa, po całym dniu spędzonym pod wentylatorem z zewnątrz zrobiły się całkowicie suche, sztywne i przestały pachnieć.Pozostał jednak bardzo delikatny (naprawdę ledwo dostrzegalny) nalot.Myślisz, że można je tak zostawić czy jednak zastosować się do Twojej powyższej rady (mycie w solance i jednak lodówka) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-512971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) ....przemyj w solance i zostaw na razie na poddaszu - zobaczysz, czy znowu robi sie nalot - wtedy lodówka.... Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-512978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrenaline Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Ale porażka!Zrobiłem kilka kawałków grubszych 3 cm i podczas inspekcji w jednym z nich, w małej przestrzeni powietrznej znalazłem zasuszonego robala mięsnego!Wszystko do wyrzucenia? Czy jemy robale ? Skoro w grubszej były robale to i w cienkiej mogą być gdzieś schowane prawda?Chyba powinienem zacząć od szynkowaru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-512984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 1 Września 2016 Powinieneś pomyśleć że 30st C to nie pogoda na wyroby dojrzewające ... Wszystko do śmietnika ... nawet psu tego nie dawaj... no chyba żeś Chińczyk i lubisz takie wyzwania. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-513619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrenaline Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 1 Września 2016 Chyba jednak zacznę od szynkowaru Dzięki za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-513624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 13 Listopada 2016 WitamJa też w końcu się odważyłem na zrobienie tej kiełbasy . To jest zdjęcie w 1 dobie dojrzewania obecnie wraz ze schabem długo dojrzewającym wisi na chłodnym poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulek3 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam wszystkich jako nowicjusz na tym forum Zrobiłem swoją pierwszą palcówkę, wisi już 9 dni i chyba wszystko z nią w porządku (próbowałem oczywiście). Pierwsze dwa dni wisiała w kuchni (20,5 stopnia), potem przewiesiłem ją do pokoju i uchyliłem okna. Temperatura 14 stopni w dzień, ok. 7 stopni w nocy. Wisi tam już tydzień, ale właśnie przez ten tydzień byłem w delegacji. Smakuje dobrze, więc przypuszczam że jej dobrze w tych warunkach. Niestety mnie jest gorzej bo strasznie mi zimno w nocy .Czy myślicie że na tym etapie nic się jej nie stanie jeśli zamknę okno chociaż na noc? Wtedy temperatura będzie wynosić około 18 stopni. Przy okazji jeszcze jedno pytanie: jakie straty wagowe zanotowaliście po 2 tygodniach dojrzewania?Pozdrawiam jeszcze raz inauguracyjnie, miło mi poznać rzeszę fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 15 Listopada 2016 A moja palcówka za nic nie chce wysychać. Wygląda praktycznie tak samo jak po zrobieniu. Wisiała 2 doby w temp około 20C, następnie przeniosłem ją do garażu gdzie było około 9-12C, wisiała tam z tydzień i w ogóle nie zmieniała wyglądu, nie podsychała. W związku z tym wpakowałem ją na tydzień do lodówki NoFrost, i dalej nic, nie wysycha. Teraz od tygodnia wisi w pomieszczeniu gdzie jest około 17C i nie wysycha. Nie wiem o co chodzi, może coś podpowiecie. Aha, w smaku jest bardzo dobra, ale nie jest podeschnięta, to praktycznie surowe mięso. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Moim skromnym zdaniem, ona już przeschła za szybko (za mała wilgotność) - zrobiła się sucha skórka uniemożliwiająca dalsze obsychanie. Ja bym ją w tym stanie zapakował do lodówki, do plastykowego pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem, także od góry (by się nie rosiło). Wilgotność w przekroju się nieco wyrówna.Co dwa dni sprawdzam czy ręcznik do wymiany, a jak kiełbasa za wilgotna, to przewietrzyć ją na 12 godzin i z powrotem do pudła Za miesiąc dojdzie do siebie. Edytowane 15 Listopada 2016 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 15 Listopada 2016 Moim skromnym zdaniem, ona już przeschła za szybko (za mała wilgotność) - zrobiła się sucha skórka uniemożliwiająca dalsze obsychanie. Ja bym ją w tym stanie zapakował do lodówki, do plastykowego pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem, także od góry (by się nie rosiło). Wilgotność w przekroju się nieco wyrówna.Co dwa dni sprawdzam czy ręcznik do wymiany, a jak kiełbasa za wilgotna, to przewietrzyć ją na 12 godzin i z powrotem do pudła Za miesiąc dojdzie do siebie. No to zapakowana w pojemnik, zobaczymy co z tego wyjdzie, Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 15 Listopada 2016 Będzie Pan zadowolony. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 15 Listopada 2016 Moim skromnym zdaniem, ona już przeschła za szybko (za mała wilgotność) - zrobiła się sucha skórka uniemożliwiająca dalsze obsychanie. Oby pH mięsa nie było za wysokie, wówczas nie wyschnie do odpowiedniego stopnia twardości. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 15 Listopada 2016 Oby pH mięsa nie było za wysokie, wówczas nie wyschnie do odpowiedniego stopnia twardości. Niestety, nie mam czym tego zmierzyć, Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 15 Listopada 2016 Niestety, nie mam czym tego zmierzyć, Mierzyc nie musisz, wystarczy, że nie chce wysychać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulek3 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 15 Listopada 2016 A ja się przypominam, może ktoś mi doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) może ktoś mi doradzi? Jak masz lodówkę infrost czyli samorozmrażającą się to włóż wędliny w lniany ręcznik i na dół , jak wrócisz z delegacji to się miło zdziwisz . Edytowane 15 Listopada 2016 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulek3 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 15 Listopada 2016 Heniu, dzięki za odpowiedź, ale j już wróciłem tylko mi zimno trochę... Przeczytaj proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-526639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daario Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 20 Listopada 2016 To i mnie pokusiło, a tak wygląda po 9 dobach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/13/#findComment-527284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.