Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo smakowicie wygląda , czyżby to była chłopska ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288780
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Kiełbasa Szczepana to kiełbasa która ma pod sobą wszystkie kiełbasy cienkie.

Na jakiej podstawie tak sądzisz...Podejrzewam że jej jeszcze nie robiłeś :wink: :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288783
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak smakuje ona w wykonaniu mistrzów i nie mam porównania.

Ale jest pyszna i jedyna trudność wynikająca z braku praktyki to napchanie ścisłe w kichy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288784
Udostępnij na innych stronach

No coś takiego. Co Ty nie powiesz :shock:

Arkadiuszu, przepraszam, już pomyłkę naprawiłem.

Ps.Halusiu, robiłem nie jeden raz i zawsze też dolewam do kiełbasy wrzątek, aby kruchość była odpowiednia.

 

[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 10:46 ]

Ja mieliłem na maszynce żony Zelmer sitka użyłem jak w przepisie

Jeżeli na Zelmerze 5. to mięso jest zmiażdżone. Ten sprzęt nie nadaje się do robienia kiełbas. Jeżeli już ma być Zelmer to ew. nr.8.

 

[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 11:07 ]

Arkadiuszu pozwolę się niestety z Tobą nie zgodzić i jeżeli piszesz o gumowatości poprzez dodanie karkówki to sorry, ale do prawdy ma się to tak jak Rysio Kalisz do baletu. setki razy dodaję karkówki do kiełbas różnych konfiguracji i stwierdzam że to co piszesz o karkówce to tzw. bajadera, nic nie ujmując Twojej fachowości którą przecież wszyscy znamy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288785
Udostępnij na innych stronach

Arku zainwestuj sobie w maszynkę z większą gardzielą. BO jeżeli będziesz używał szarpaka to na 8 nie będziesz miał takiego przemielenia prawidłowego.

Sugeruję abyś rozważył zakup maszynki 22, jeżeli nie planujesz robić ogromnych ilości.

A co do lisieckiej :) bardzo ładna wyszła... Nadziewasz jak się nie mylę maszynką do mięsa prawda?

 

[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 12:28 ]

U Szczepana miałem okazję jeść kiełasę właśnie lisiecką wyjętą prosto z wędzarni... Lisiecka to kwintesencja smaku :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288800
Udostępnij na innych stronach

A co do lisieckiej :) bardzo ładna wyszła... Nadziewasz jak się nie mylę maszynką do mięsa prawda?

 

nadziewam nadziewarką kupiłem na allegro za 200 zł australijska 3kg wsadu.

 

nad zakupem większej maszynki pomyśle bardzo poważnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288815
Udostępnij na innych stronach

jeżeli piszesz o gumowatości poprzez dodanie karkówki to sorry

Ja swojego posta usunąłem ,ale jeśli podjąłeś temat to zrób z karkówki kabanosy i nie lej gorącej wody i jeśli będą kruche to wtedy Ci uwierzę :grin: .Karkówka to miesień dużo pracujący i w związku z tym twardy o czym świadczy choćby jego kolor .Dyskusja jest bezprzedmiotowa bo kiedyś taką kiełbasę wykonałem z samej karkówki i boczku.Była twarda i gumowata.Jakiś niewielki dodatek to może i owszem da się zastosować, ale samą karkówkę niestety nie.Przynajmniej ja nie polecam a tym bardziej jeśli kiełbasa ma być krucha.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288831
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja jest bezprzedmiotowa bo kiedyś taką kiełbasę wykonałem z samej karkówki i

Arkadiuszu, a gdzieś Ty wyczytał tą recepturę w której Halusia, ja czy też ktokolwiek inny zalecał kiełbasy lub kabanosy z samej karkówki i boczku ??? Sprawa dotyczyła autorskiej kiełbasy Halusi i tam jest podane dokładnie co, jak i dlaczego. Po to są sprawdzone receptury aby ich przestrzegać, a jeżeli już robi się jakieś samodzielne wynalazki to nie należy tego uogólniać i nie pisać rzeczy nie mających pokrycia w rzeczywistości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288834
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie uważam że z samej karkówki i boczku też można wykonać doskonałą kruchą kiełbasę, bo nie spamiętam już ile razy robiłem i robił jeszcze będę. Zawsze jest krucha i doskonała w konsystencji. Więc nie wiem że ty jako już doświadczony masarz zadymiarz, nie potrafisz sobie z tym poradzić, aby z takich składników zrobić dobrą, kruchą kiełbasę.

Kabanosy to zupełnie inny akapit, i o nich nie było mowy w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288839
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie uważam że z samej karkówki i boczku też można wykonać doskonałą kruchą kiełbasę

A ja uważam odwrotnie i niech tak pozostanie.

A co do mojego doświadczenia to widać do piet Ci nie dorastam.Zresztą nie tylko ja.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288843
Udostępnij na innych stronach

A co do mojego doświadczenia to widać do piet Ci nie dorastam.Zresztą nie tylko ja.

Arkadiuszu to Twoja opinia, ale dobrze że to powiedziałeś, bo nareszcie dociera to do Ciebie, że nie tylko Ty, czy też jak piszesz inni macie patent na wiedzę, nieomylność i prawo wydawania werdyktów ostatecznych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288855
Udostępnij na innych stronach

Ufff. Znowu się zaczyna. :devil:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288856
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, uważam że powinieneś dyskutować z ludźmi mającymi wiedzę na temat wyrobu wędlin zbyt duże masz doświadczenie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288858
Udostępnij na innych stronach

Mnie to już znudziło.

_________________

Skoro kolega arkadiusz jest ekspertem to może podrzucisz mi jakiś przepis na dobrą kiełbaskę lub szyneczkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288876
Udostępnij na innych stronach

Czy większość dyskusji na naszym forum musi kończyć się ingerencją moderatora ?

Czy nie potrafimy tak normalnie, konstruktywnie rozmawiać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288879
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie: gdzie jest przepis tej kiełbasy z pierwszej strony tematu?

zapewne tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=268276#268276
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-293496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.