boggi Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Bardzo smakowicie wygląda , czyżby to była chłopska ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ja mieliłem na maszynce żony Zelmer sitka użyłem jak w przepisie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Kiełbasa Szczepana to kiełbasa która ma pod sobą wszystkie kiełbasy cienkie. Na jakiej podstawie tak sądzisz...Podejrzewam że jej jeszcze nie robiłeś :wink: :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Nie wiem jak smakuje ona w wykonaniu mistrzów i nie mam porównania.Ale jest pyszna i jedyna trudność wynikająca z braku praktyki to napchanie ścisłe w kichy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Czerwca 2013 No coś takiego. Co Ty nie powiesz :shock:Arkadiuszu, przepraszam, już pomyłkę naprawiłem.Ps.Halusiu, robiłem nie jeden raz i zawsze też dolewam do kiełbasy wrzątek, aby kruchość była odpowiednia. [ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 10:46 ]Ja mieliłem na maszynce żony Zelmer sitka użyłem jak w przepisieJeżeli na Zelmerze 5. to mięso jest zmiażdżone. Ten sprzęt nie nadaje się do robienia kiełbas. Jeżeli już ma być Zelmer to ew. nr.8. [ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 11:07 ]Arkadiuszu pozwolę się niestety z Tobą nie zgodzić i jeżeli piszesz o gumowatości poprzez dodanie karkówki to sorry, ale do prawdy ma się to tak jak Rysio Kalisz do baletu. setki razy dodaję karkówki do kiełbas różnych konfiguracji i stwierdzam że to co piszesz o karkówce to tzw. bajadera, nic nie ujmując Twojej fachowości którą przecież wszyscy znamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Jeżeli już ma być Zelmer to ew. nr.8. No to jest nr 8 mięsko jest ładne po mieleniu. widać na zdjęciu że kompletna miazga to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Arku zainwestuj sobie w maszynkę z większą gardzielą. BO jeżeli będziesz używał szarpaka to na 8 nie będziesz miał takiego przemielenia prawidłowego.Sugeruję abyś rozważył zakup maszynki 22, jeżeli nie planujesz robić ogromnych ilości.A co do lisieckiej bardzo ładna wyszła... Nadziewasz jak się nie mylę maszynką do mięsa prawda? [ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 12:28 ]U Szczepana miałem okazję jeść kiełasę właśnie lisiecką wyjętą prosto z wędzarni... Lisiecka to kwintesencja smaku Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Czerwca 2013 A co do lisieckiej bardzo ładna wyszła... Nadziewasz jak się nie mylę maszynką do mięsa prawda? nadziewam nadziewarką kupiłem na allegro za 200 zł australijska 3kg wsadu. nad zakupem większej maszynki pomyśle bardzo poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Czerwca 2013 jeżeli piszesz o gumowatości poprzez dodanie karkówki to sorry Ja swojego posta usunąłem ,ale jeśli podjąłeś temat to zrób z karkówki kabanosy i nie lej gorącej wody i jeśli będą kruche to wtedy Ci uwierzę :grin: .Karkówka to miesień dużo pracujący i w związku z tym twardy o czym świadczy choćby jego kolor .Dyskusja jest bezprzedmiotowa bo kiedyś taką kiełbasę wykonałem z samej karkówki i boczku.Była twarda i gumowata.Jakiś niewielki dodatek to może i owszem da się zastosować, ale samą karkówkę niestety nie.Przynajmniej ja nie polecam a tym bardziej jeśli kiełbasa ma być krucha.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Dyskusja jest bezprzedmiotowa bo kiedyś taką kiełbasę wykonałem z samej karkówki iArkadiuszu, a gdzieś Ty wyczytał tą recepturę w której Halusia, ja czy też ktokolwiek inny zalecał kiełbasy lub kabanosy z samej karkówki i boczku ??? Sprawa dotyczyła autorskiej kiełbasy Halusi i tam jest podane dokładnie co, jak i dlaczego. Po to są sprawdzone receptury aby ich przestrzegać, a jeżeli już robi się jakieś samodzielne wynalazki to nie należy tego uogólniać i nie pisać rzeczy nie mających pokrycia w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Tak właśnie uważam że z samej karkówki i boczku też można wykonać doskonałą kruchą kiełbasę, bo nie spamiętam już ile razy robiłem i robił jeszcze będę. Zawsze jest krucha i doskonała w konsystencji. Więc nie wiem że ty jako już doświadczony masarz zadymiarz, nie potrafisz sobie z tym poradzić, aby z takich składników zrobić dobrą, kruchą kiełbasę.Kabanosy to zupełnie inny akapit, i o nich nie było mowy w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Tak właśnie uważam że z samej karkówki i boczku też można wykonać doskonałą kruchą kiełbasę A ja uważam odwrotnie i niech tak pozostanie. A co do mojego doświadczenia to widać do piet Ci nie dorastam.Zresztą nie tylko ja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Czerwca 2013 A co do mojego doświadczenia to widać do piet Ci nie dorastam.Zresztą nie tylko ja.Arkadiuszu to Twoja opinia, ale dobrze że to powiedziałeś, bo nareszcie dociera to do Ciebie, że nie tylko Ty, czy też jak piszesz inni macie patent na wiedzę, nieomylność i prawo wydawania werdyktów ostatecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ufff. Znowu się zaczyna. :devil: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Czerwca 2013 arkadiusz, uważam że powinieneś dyskutować z ludźmi mającymi wiedzę na temat wyrobu wędlin zbyt duże masz doświadczenie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Mnie to już znudziło. _________________ Skoro kolega arkadiusz jest ekspertem to może podrzucisz mi jakiś przepis na dobrą kiełbaskę lub szyneczkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Czy większość dyskusji na naszym forum musi kończyć się ingerencją moderatora ?Czy nie potrafimy tak normalnie, konstruktywnie rozmawiać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Czerwca 2013 taka rola moderatora żeby nas doglądać i hamować sam coś o tym wiem :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-288946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaaiz Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lipca 2013 Mam pytanie: gdzie jest przepis tej kiełbasy z pierwszej strony tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-293494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lipca 2013 Mam pytanie: gdzie jest przepis tej kiełbasy z pierwszej strony tematu?zapewne tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=268276#268276 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8238-pierwsza-kie%C5%82baska-z-przepisu-halusi/page/3/#findComment-293496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.