Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Todek może coś więcej na temat receptury na ten wyrób? Ze składu mogę się domyślić że smakuje wybornie no i przekrój zachęca do wykonania tej mielonki.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-524666
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Todek może coś więcej na temat receptury na ten wyrób? Ze składu mogę się domyślić że smakuje wybornie no i przekrój zachęca do wykonania tej mielonki.

Mielonka wykonana na wzór tej:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/Mielonka-bosmanska-z-1976r.html

Przyprawy identycznie, zmieniony skład surowców mięsnych. :)

U mnie:

- piersi z kurczaka 600 g ( Zelmer 8, szarpak, nóż dwuskrzydłowy).

- wp II (łopatka) + podgardle 480 g (sitko 10, nóż 4),

- wp. III (golonka) 220 g, (sitko 4.5, x 2).

Akurat takie mięsa znalazłem podczas porządkowania zamrażalnika. :)

Wyszła naprawdę bardzo jadalna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-524729
Udostępnij na innych stronach

W tym przepisie co podałeś http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/Mielonka-bosmanska-z-1976r.html  występuje peklowanie, lecz nie jest podana gramatura soli. Pewnie twórca tego przysmaku zapomniał wpisać :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-524732
Udostępnij na innych stronach

 

 

lecz nie jest podana gramatura soli.

No nie jest. Ja do mielonek daję tak 18 - 21 g/kg. W tym przypadku dałem 20 g/kg. 70/30 sól/peklosól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-524738
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wyglądają bardzo ładnie. :clap::tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-533231
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę mojej świątecznej produkcji.

A ta wołowinka to co?

Zacny komplecik :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-533300
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A tak żeby nie wyjść z wprawy, to zrobiłem kilka konserw rybnych, "byczki" w pomidorach.

post-55626-0-48821000-1489697936_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-544416
Udostępnij na innych stronach

W ramach porządkowania zawartości zamrażarki przed świętami, powstał taki o to salceson.Wyprodukowany bez jakiegoś konkretnego przepisu, tak po prostu z tego co było w zamrażarce: nogi wieprzowe, kolanka, serca wp, serce z dzika, ozory wp. i ozór z dzika, płuca z dzika, 1/2 łba wp., bez skóry i kawałek łopatki wp. Surowce peklowane, płuca solone, przyprawy, to, czosnek, majeranek i pieprz czarny. :)

post-55626-0-50502500-1490434849_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-545322
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A to część mojej przedświątecznej roboty. :)  Część już została rozdana. :)

Wędzonki, kiełbasy, pasztet i kaszanka.

 

post-55626-0-08505600-1491903977_thumb.jpg

post-55626-0-85992300-1491903993_thumb.jpg

post-55626-0-34960800-1491904009_thumb.jpg

post-55626-0-47108800-1491904023_thumb.jpg

 

I boczek rolowany, najpierw parzony, a potem wędzony. Trochę tłustawy, ale w smaku Ok, do % się nada. :D

 

post-55626-0-38572300-1491904039_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-547384
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A tak jakoś dzisiaj mnie naszło i zrobiłem smarówkę ze skwarkami wg Dziadka. :) Z tym, że dodałem jeszcze podsmażonej cebulki i płatków chili. Jak dla mnie jest Ok. :)

 

post-55626-0-55245400-1498164685_thumb.jpg

 

A, i mieliłem na 8 mm i 4.5 mm, a n ie na 2 mm. Lubię grubiej mielone. :tongue:

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-555469
Udostępnij na innych stronach

Tak jakoś mnie dzisiaj naszło na kiszkę ziemniaczaną-wieruszowską. :)

Farsz

post-55626-0-29032900-1498654966_thumb.jpg

 

Po nadziewaniu

post-55626-0-70430900-1498655018_thumb.jpg

 

Parzenie

post-55626-0-66142900-1498655056_thumb.jpg

 

Gotowe kiszki

post-55626-0-13789300-1498655085_thumb.jpg

 

Nie miałem jelit kaszankowych, to użyłem kiełbasianych. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-556386
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No i zrobiłem małe czyszczenie zamrażarki i wyszło mi trochę salcesonu białego i czarnego. :)  Zrobione z nóżek wieprzowych, kolanek, uszu, serc wp., języków wp., i jednego z dzika, nerek wp., skórek,, a do czarnego jeszcze cebula, kasza manna i suszona krew.

post-55626-0-41290200-1502612280_thumb.jpg

post-55626-0-59703900-1502612299_thumb.jpg

 

Było więcej, ale trochę już zjedzone. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-563179
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladne wyroby,mozesz mnie oswiecic co to sa kolanka,jesze nie spotkalem sie z takim okresleniem.

 

Pozdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-563188
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladne wyroby,mozesz mnie oswiecic co to sa kolanka,jesze nie spotkalem sie z takim okresleniem.

 

Pozdrawiam

No ja przez kolanka rozumiem tą część nogi wp. pomiędzy nóżką, a golonką. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-563212
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A kilka dni temu zrobiłem trochę pasztetu z mięsa dzika, wyszło go jakieś 9,5 kg. :) Do pasztetu dałem: mięso z dzika, podgardle wp., wątróbki z indyka, warzywa (marchew, pietruszka, seler i cebula), 2 udka z kurczaka, garść suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki), namoczone bułki 5 szt i jajka 7 szt., no i przyprawy (sól, pieprz, gałka, majeranek i jałowiec).

post-55626-0-05634600-1506282837_thumb.jpg

post-55626-0-76374000-1506282893_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/5/#findComment-568311
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.