Skocz do zawartości

Słonina paprykowana, wędzona na kilka sposobów.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jeszcze będzie miał co.... :wink:

No nie wiem :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Jak jeszcze będzie miał co.

No własnie.Co podejdę ,żeby sprawdzić czy wszystko ok. to jakoś tak mnie ciągnie ,żeby spróbować. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jest, jest Miałem okazję spróbować słoninki Gonza . Ale to była słonina grubości... No nie wiem, ale gruba . U mnie tylko cienizna

widzę, że mamy podobne gusta :grin: takiej wyśmienitej słoninki w życiu nie próbowałem :D rozpuszczała się w ustach jak lody :D

Minęło kilka tygodni i czas na podsumowanie. Wbrew obawom co do słoniny parzonej, a później wędzonej, okazało się, że jest najbardziej miękka, co nie znaczy, że lepsza .

Wszystkie trzy sposoby są dobre.

:grin: jak ktoś lubi słoninę to wiadomo hehe żaden sposób zły nie będzie :D

fajny eksperyment :clap: coś czuję, że kolejne wiszą w powietrzu :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Dobra.

Soliłem, wędziłem, albo peklowałem i wędziłem.

Teraz zacznę eksperymentować, Gonzo nie przebiję :grin:

Ale mimo +125 spróbuję doznać nowych wrażeń.

Zacznę szukać odpowiedniej słoninki na moich wiejskich bazarach..

Mrożenie ma na pewno sens.

Pozdrawiam.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC

Gonzo powiedział "raz a dobrze"

Takiej grubej słoniny długo będziecie szukać , na rynku są jedynie "lekkoatletki".

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Kiedyś dostałem słoninę, a właściwie słoninkę :grin: o grubości 1-1.5 cm, nie miałem pomysłu co z nią zrobić więc zasoliłem i przy kolejnym wędzeniu powiesiłem ją z tyłu wędzarni, wędziłem dwa dni różne kiełbasy, boczki oraz szynki a słoninka sobie wisiała :grin: pod koniec drugiego dnia podniosłem temperaturę na 80 -85 stopni żeby boczki podpiec a słoninka sobie dalej wisiała :grin: przy konsumpcji okazało się że jest mięciutka, przewędzona na wskroś i można ją prawie rozsmarowywać na chlebie, dodatkowo okazała się rewelacyjna do okraszania zup, ziemniaczków a wręcz rewelacyjna okazała się do jajecznicy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: od tamtej pory nie wyobrażam sobie aby miało jej zabraknąć w lodówce :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Witam.

Zima się zbliża więc trzeba zacząc robić zapasy :grin: Słoninka po wstępnym soleniu, trochę sie osuszy i dalej do soli.Na 2 zdjęciu widać, że słoninka z przerostami trochę "soczku" puściła. Część słoninki pójdzie do esperymentowania - na grzybozlocie posmakujemy co wyszło :rolleyes: :lol:

Pozdrawiam :wink: :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

• 1 rok później...

Radek, rozumiem, że polecasz metodę 2? Stoję właśnie przed dylematem jak zrobić słoninkę 4kg/3-4cmm gruba, leży w soli 3 tygodnie. Trochę tych sposobów jest, dobrze, że Twoje tylko 3 :) Z ręką na słoninie którą byś mi polecił abym zrobił?

I jeszcze jedno moja słonina została pozbawiona skóry, gdyż uznałem, że lepiej będzie wchłaniać sól. Czy ona sie nie urwie ze sznurka jak dostanie temperatury w wędzarce?

Z ręką na słoninie którą byś mi polecił abym zrobił? I jeszcze jedno moja słonina została pozbawiona skóry, gdyż uznałem, że lepiej będzie wchłaniać sól. Czy ona sie nie urwie ze sznurka jak dostanie temperatury w wędzarce?

Z ręką na słoninie, to poleciłbym tą metodę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-57 ( oczywiście pomijając rolowanie ;)  ) .

Słonina nie urwie się. Sznurek około 3 cm od brzegu i powinno być ok.

Jest tych sposobów na słoninę sporo. Ja robię tak jak powyżej. Co nie znaczy, że ten sposób jest najlepszy :) . Jeżeli zależy Ci na naprawdę miękkiej słonince, to to jest to. Zrób na kilka sposobów ( notując sobie, co i jak, bo pamięć bywa zawodna ;)  ) i zobaczysz wg. swojego smaku, który Ci najbardziej podpasuje :):thumbsup: .

To jest post nr 1133, z linku powyżej :) .

tylko w zimnym dymie ze dwa dni, da się pogryźć?

Da  :) A zimny dym przez dwa dni to według mnie o jeden dzień za długo.Parę godzin aby złapała kolorku i smaku (dymnego zapachu) wystarczy.

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Jeszcze jedno pytanie, czy sól w której leżała słonina można do czegoś jeszcze wykorzystać, na przykład do ponownego zasypania słoniny, czy tylko do posypania podjazdu:)?

Jeszcze jedno pytanie, czy sól w której leżała słonina można do czegoś jeszcze wykorzystać, na przykład do ponownego zasypania słoniny, czy tylko do posypania podjazdu:)?

Można użyć, ale trzeba ją wysuszyć, bo jest zbrylona... Czy warto, to już sam musisz sobie odpowiedzieć.

Ja robię wg wskazówek Gonza tzn: parzę ( około 30 min), wędzę wraz z innymi wędzonkami i do zamrażalnika na minimum kilka dni. Z doświadczenia wiem, że słoninka lubi lodówkę albo zamrażalnik. Robi się bardziej krucha i miękka. To takie moje 3 grosze :)

pozdrawiam

Michał