Radek. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Września 2013 Jak jeszcze będzie miał co.... :wink: No nie wiem :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-298971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Września 2013 Jak jeszcze będzie miał co. No własnie.Co podejdę ,żeby sprawdzić czy wszystko ok. to jakoś tak mnie ciągnie ,żeby spróbować. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-299008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Września 2013 Jest, jest Miałem okazję spróbować słoninki Gonza . Ale to była słonina grubości... No nie wiem, ale gruba . U mnie tylko cieniznawidzę, że mamy podobne gusta :grin: takiej wyśmienitej słoninki w życiu nie próbowałem rozpuszczała się w ustach jak lody Minęło kilka tygodni i czas na podsumowanie. Wbrew obawom co do słoniny parzonej, a później wędzonej, okazało się, że jest najbardziej miękka, co nie znaczy, że lepsza . Wszystkie trzy sposoby są dobre. :grin: jak ktoś lubi słoninę to wiadomo hehe żaden sposób zły nie będzie fajny eksperyment :clap: coś czuję, że kolejne wiszą w powietrzu Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-299099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Września 2013 Dobra. Soliłem, wędziłem, albo peklowałem i wędziłem. Teraz zacznę eksperymentować, Gonzo nie przebiję :grin: Ale mimo +125 spróbuję doznać nowych wrażeń. Zacznę szukać odpowiedniej słoninki na moich wiejskich bazarach.. Mrożenie ma na pewno sens. Pozdrawiam. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-299155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Września 2013 Gonzo powiedział "raz a dobrze" Takiej grubej słoniny długo będziecie szukać , na rynku są jedynie "lekkoatletki". Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-299209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Września 2013 Kiedyś dostałem słoninę, a właściwie słoninkę :grin: o grubości 1-1.5 cm, nie miałem pomysłu co z nią zrobić więc zasoliłem i przy kolejnym wędzeniu powiesiłem ją z tyłu wędzarni, wędziłem dwa dni różne kiełbasy, boczki oraz szynki a słoninka sobie wisiała :grin: pod koniec drugiego dnia podniosłem temperaturę na 80 -85 stopni żeby boczki podpiec a słoninka sobie dalej wisiała :grin: przy konsumpcji okazało się że jest mięciutka, przewędzona na wskroś i można ją prawie rozsmarowywać na chlebie, dodatkowo okazała się rewelacyjna do okraszania zup, ziemniaczków a wręcz rewelacyjna okazała się do jajecznicy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: od tamtej pory nie wyobrażam sobie aby miało jej zabraknąć w lodówce :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-299212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Września 2013 Witam. Zima się zbliża więc trzeba zacząc robić zapasy :grin: Słoninka po wstępnym soleniu, trochę sie osuszy i dalej do soli.Na 2 zdjęciu widać, że słoninka z przerostami trochę "soczku" puściła. Część słoninki pójdzie do esperymentowania - na grzybozlocie posmakujemy co wyszło :rolleyes: :lol: Pozdrawiam :wink: :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-300279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Radek, rozumiem, że polecasz metodę 2? Stoję właśnie przed dylematem jak zrobić słoninkę 4kg/3-4cmm gruba, leży w soli 3 tygodnie. Trochę tych sposobów jest, dobrze, że Twoje tylko 3 Z ręką na słoninie którą byś mi polecił abym zrobił?I jeszcze jedno moja słonina została pozbawiona skóry, gdyż uznałem, że lepiej będzie wchłaniać sól. Czy ona sie nie urwie ze sznurka jak dostanie temperatury w wędzarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-389288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Z ręką na słoninie którą byś mi polecił abym zrobił? I jeszcze jedno moja słonina została pozbawiona skóry, gdyż uznałem, że lepiej będzie wchłaniać sól. Czy ona sie nie urwie ze sznurka jak dostanie temperatury w wędzarce? Z ręką na słoninie, to poleciłbym tą metodę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-57 ( oczywiście pomijając rolowanie ) .Słonina nie urwie się. Sznurek około 3 cm od brzegu i powinno być ok.Jest tych sposobów na słoninę sporo. Ja robię tak jak powyżej. Co nie znaczy, że ten sposób jest najlepszy . Jeżeli zależy Ci na naprawdę miękkiej słonince, to to jest to. Zrób na kilka sposobów ( notując sobie, co i jak, bo pamięć bywa zawodna ) i zobaczysz wg. swojego smaku, który Ci najbardziej podpasuje .To jest post nr 1133, z linku powyżej . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-389315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dzięki, i tak zrobię pierwszy raz. A bardzo twarda będzie jeśli jej nie sparzymy, tylko w zimnym dymie ze dwa dni, da się pogryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-389324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) tylko w zimnym dymie ze dwa dni, da się pogryźć?Da A zimny dym przez dwa dni to według mnie o jeden dzień za długo.Parę godzin aby złapała kolorku i smaku (dymnego zapachu) wystarczy. Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-389377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jeszcze jedno pytanie, czy sól w której leżała słonina można do czegoś jeszcze wykorzystać, na przykład do ponownego zasypania słoniny, czy tylko do posypania podjazdu:)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-390109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jeszcze jedno pytanie, czy sól w której leżała słonina można do czegoś jeszcze wykorzystać, na przykład do ponownego zasypania słoniny, czy tylko do posypania podjazdu:)? Można użyć, ale trzeba ją wysuszyć, bo jest zbrylona... Czy warto, to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-390143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ja robię wg wskazówek Gonza tzn: parzę ( około 30 min), wędzę wraz z innymi wędzonkami i do zamrażalnika na minimum kilka dni. Z doświadczenia wiem, że słoninka lubi lodówkę albo zamrażalnik. Robi się bardziej krucha i miękka. To takie moje 3 grosze Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/page/2/#findComment-390459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.