kamil86 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Maja 2014 dr inż. Ryszard Kowalski z Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uważa że saletry zaczęto używać w XIX wieku.niewątpliwie najstarszą metodą jest kiszenie , tacy szwedzi kiszą śledzie , islandczycy rekina, Fakt jest taki że jak ktoś nie chce to nie musi dawać peklosoli , jak ktoś lubi peklosól może kupić wędliny w tesco Ja ogólnie nie sole niczego , sole wyłącznie dla żony bo lubi .... Gdybym schabisze robił pod siebie była by tylko piri piri oraz pieprz bo lubie na ostro , a kapsaicyna też może być formą konserwowania , drugą rzeczą jest wygląd wedlin , moja mama ma od ponad 30 lat sklep miesny także na "ładne" wędliny się napatrzyłem już dość , może być szare mieso byle bez konserwantów (nie poto bierzemy świnie które są od znajomego żeby ładować saletre ).... Kolego Roger zapraszam do nas do sklepu kupisz sobie schab wędzony !!! Produkuje go chyba Bocer albo tłoki , i tak ma kość także różnice są mi znane ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Maja 2014 jak długo wędzić przy tem około 50 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru , nie podnoś temp. bo upieczesz , Czy pażyć taki schab potem ? Ja nie parzę polędwicy ( schab to mięso z kością ) .Ps . Jak masz twardą słoninkę , to wytnij plastry i owiń polędwicę wcześniej przyprawioną solą i osznuruj , wyjdzie Ci namiastka polędwicy sopockiej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Ok dzieki za rzeczową odpowiedz , u nas w sklepie jest schab b/k (mieso rozbieramy sami ) więc pozostaje kwestia nazewnictwa (nazywał się również w ten sposób gdy matka była kierowniczką GS) , jednym słowem dla mnie schab b/k jest polędwicą był i będzie ... Edytowane 3 Maja 2014 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Maja 2014 dr inż. Ryszard Kowalski z Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uważa że saletry zaczęto używać w XIX wieku Proponuję Panu doktorowi zapoznanie się z dziełami Homera. i ewentualnie z tym artykułem, który jest na czasie: http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/Projekty_z_konkursu_I_KSOW/szkolenie/P_przetwórtswo_mięsa.pdf Jakie to szczęście, że człowiek pobierał nauki "parę lat temu". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Maja 2014 kapsaicyna też może być formą konserwowania Chętnie zobaczyłbym jakiś tekst źródłowy Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Maja 2014 Nie wiem czy są jakieś teksty na ten temat , trzeba by było znać hinuduski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Maja 2014 Kamil87 miales na mysli hindi.?Jesli masz tekst na ten temat podeslij mi na poczte ,to troszke pozniej wrzuce NA forum. U mine duzo takich co znaja rozne jezyki I na pewno przetlumacza. A temat bardzo ciekawy, bo nie wiedzialam o tym. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Z tego co wiem, kapsaicynę stosuje się czasem jako barwnik w przemyśle spożywczym, ale o używaniu jej do konserwacji mięsa również nie słyszałem zwłaszcza, że jej dodatek do żywności (z uwagi na silna toksyczność) jest zakazany w całej UE.. Edytowane 3 Maja 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Maja 2014 Nie mam tekstu , jadłem kurczaka który był na ostro konserwowany . Co do toksyczności temat długi i szeroki .... Wędzenia też chcą zakazać na rzecz malowania wędlin . Fakt jest taki że kapsaicyna zwalcza raka , faktem jest to że hindusi wyjątkowo rzadko chorują na nowotwory żołądka oraz jelit , były badania które potwierdziły że to od kapsaicyny . Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawne ja właśnie wędze te schabiszcze wczorajsze zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Co do toksyczności temat długi i szeroki ....Nie taki długi, gdyż musi być, tak jak i nitryt, dozowana pod ścisłą kontrolą, ponieważ stężona jest bardzo silną trucizną.Co do właściwości leczniczych, nie będę się wypowiadał, gdyż nie ma to znaczenia w przypadku rozpatrywania przydatności kapsaicyny w temacie konserwacji mięsa. Edytowane 3 Maja 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Maja 2014 Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawnezupełnie nie wiem dlaczego przypomina mi się urban legend - chlopina na wsi tłumaczy się policji - wszyscy we wsi wiedzą, że ja tutaj mieszkam i skręcam w lewo do domu a ten miastowy to specjalnie nie hamował i mi w ... kufer wjechał, to jego wina. Nie wiem czy to coś zmieni .... ale ciężko z Tobą dyskutować ponieważ wszyscy powinni wiedzieć, że Ty tu mieszkasz i nie obowiąują Cię przepisy kodeksu ruchu drogowego . Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Maja 2014 Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawne Z handlowego punktu widzenia TAK.Tutaj, na forum, stosujemy nazewnictwo technologiczne i dobrze jest do niego się dostosować.Między innymi chodzi o jednoznaczne zapisy w recepturach.Gdyby wszyscy użytkownicy forum posługiwali się lokalnym nazewnictwem to doprowadzilibyśmy do nieporozumień i chaosu.Takie dowolności dopuszczalne są na amatorskich forach kuchennych.Staramy się nie tylko używać zunifikowanych nazw ale i stosować w recepturach klasyfikację mięsa.Co do solenia polędwicy, jeden dzień w solance bez nastrzyku to za krótko.Możesz użyć soli kamiennej jodowanej do przetworów lub morskiej. One obie chronią trochę kolor.Resztę może załatwić długie wędzenie, o ile polędwica nie będzie zbyt gruba.Czasami robię kiełbasy na soli kłodawskiej (w kiełbaśnicach) i po dłuższym wędzeniu a potem pieczeniu ładnie się wybarwiają.Jest wysoce prawdopodobne, że na przekroju będziesz miał szare oczko a raczej oko Tobie to nie przeszkadza ale goście mogą mieć niekorzystne skojarzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Maja 2014 Uwędziłem po wuju fest .... wędziłem w tej wędzarni teleskopowej tą polędwice oraz białą kiełbaske wyszło kwaśne :/ pewnie coś z temperaturą popier... strasznie ciężko wyczuć tą wędzarnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Maja 2014 Po prostu niedokładnie osuszyłeś produkty przed właściwym wędzeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Maja 2014 kurcze no biała była parzona mogła być nie obeschnieta do konca ,ale schab obsychał 2 godz :/ potem jeszcze w wedzarni obsuszałem :/ jutro drugie starcie ale już na kiełbasie kupnej bo mojej mi szkoda , zdazylo sie ze temeratura mi podkoczyla na 70 stopni ale to na sekunde dosłownie , za cholere nie moge utrzymac stałej temperatury w tym cudeńku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Maja 2014 Ja przed wędzeniem obsuszam polędwice przez 12 godzin. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) a zwykłej beczki w okolicy nie znajdziesz?teleskopowa ma mała bezwładność cieplnąi nie wędz kupnych białych - szkoda drewna - lepiej upiecz z cebulą- to przynajmniej poprawi się o jej smak Edytowane 3 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Biała była mojej produkcji , gadałem z moim rzeźnikiem poszło nie tak bo temperatura była za niska , pierd.... tą teleskopówkę robie normalną wędzarnie bo to kpina szkoda mięsa Coś takiego chodzi mi po głowie http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-termometr-50x50x60-i4207951138.html Edytowane 4 Maja 2014 przez kamil86 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Maja 2014 Biała była mojej produkcji , gadałem z moim rzeźnikiem poszło nie tak bo temperatura była za niska Nie bardzo się zgadzam ze zdaniem rzeźnika. Co powiesz o temperaturach osiąganych podczas wędzenia zimnego?Na temat kwaśnych wyrobów napisano na tym forum całe tomy. Podstawowy błąd: brak pełnego osuszenia wsadu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) No ciężko mi się z nim nie zgodzic bo dzisiaj kupiłem białą surową , zrobiłem ją bez jakiego kolwiek wietrzenia wyższą temperaturą , część zjadłem zaraz po uwędzeniu część sparzyłem dla lepszej konserwacji , jak się nie posr..m do jutra to jest ok W ogóle ten mój rzeźnik mnie wyśmiał z termometrem w wędzarni , on nie ma żadnego i jakoś robi wyroby dla 70% myśliwych u nas średnio 200kg dziczyzny tygodniowo plus jakieś świniaki u rolników w okolicznych wiochach , fakt że wędzi tylko na ciepło ale jakoś to robi , a temperaturę czuje ręką .... Edytowane 4 Maja 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Maja 2014 temperature czuje ręką Też ją czujesz?Z jaką dokładnością, jeżeli mogę zapytać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgadam się kamil86, że on może robić to na wyczucie,ale on jak sam piszesz ma doświadczenie. Pewnie jak się uczył tak na czuja to też trochę czasu minęło. Wszystko w wedlinyach możesz robić na oko lub czuja. Przyprawy,sól,temperaturę. Licz się tylko z tym, że raczej początki będą nieudane. Jak masz dużo czasu i kilka świń aby się na nich uczyć to nikt Tobie nie zabroni. Informacje na forum są bardzo przydatne i radzę sie ich trzymać. Nawet jak Ci kiedyś coś wyjdzie tak na czują i później będziesz chciał to powtórzyć to będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil86 Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Maja 2014 Też ją czujesz? Z jaką dokładnością, jeżeli mogę zapytać? A napisałem że czuje ? czy że rzeźnik tak robi ? Wydaje mi się że nawet napisałem że mam termometr .... czyli z dokładnością do 1 stopnia Zgadam się kamil86, że on może robić to na wyczucie,ale on jak sam piszesz ma doświadczenie. Pewnie jak się uczył tak na czuja to też trochę czasu minęło. Wszystko w wedlinyach możesz robić na oko lub czuja. Przyprawy,sól,temperaturę. Licz się tylko z tym, że raczej początki będą nieudane. Jak masz dużo czasu i kilka świń aby się na nich uczyć to nikt Tobie nie zabroni. Informacje na forum są bardzo przydatne i radzę sie ich trzymać. Nawet jak Ci kiedyś coś wyjdzie tak na czują i później będziesz chciał to powtórzyć to będzie ciężko. W 110% zgadzam się z tobą . Ja tylko nadmieniłem że kiełby białej ze sklepu , nie suszyłem a zrobiłem najpierw bardzo gorącym dymem a potem 50 stopni i wyszła smaczna a nie kwaśna jak wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Maja 2014 A tym gorącym dymem, to co robiłeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1972 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2014 Witam wszystkich zadymiarzy... Mam takie pytanie dotyczące wykonania schabu na surowo w tydzień, była tam mowa o trzech etapach peklowania po 36godzin-cukier/mieszanka peklująca/zioła czy można zmieszać wszystkie składniki i skrócić całkowity czas peklowania do 36 godzin w sumie? Pozdrawiam i liczę na poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-351616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.