Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dr inż. Ryszard Kowalski z Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uważa że saletry zaczęto używać w XIX wieku.niewątpliwie najstarszą metodą jest kiszenie , tacy szwedzi kiszą śledzie , islandczycy rekina,  Fakt jest taki że jak ktoś nie chce to nie musi dawać peklosoli , jak ktoś lubi peklosól może kupić wędliny w tesco :)

Ja ogólnie nie sole niczego , sole wyłącznie dla żony bo lubi .... Gdybym schabisze robił pod siebie była by tylko piri piri oraz pieprz bo lubie na ostro , a kapsaicyna też może być formą konserwowania , drugą rzeczą jest wygląd wedlin , moja mama ma od ponad 30 lat sklep miesny także na "ładne" wędliny się napatrzyłem już dość , może być szare mieso byle bez konserwantów (nie poto bierzemy świnie które są od znajomego żeby ładować saletre )....

 

Kolego Roger zapraszam do nas do sklepu kupisz sobie schab wędzony !!! Produkuje go chyba Bocer albo tłoki , i tak ma kość także różnice są mi znane ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349675
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

jak długo wędzić przy tem około 50 stopni
do uzyskania odpowiedniego koloru , nie podnoś temp. bo upieczesz ,

 

Czy pażyć taki schab potem ?
 Ja nie parzę  polędwicy ( schab to mięso z kością ) .

Ps . Jak masz twardą słoninkę , to wytnij plastry  

i owiń polędwicę  wcześniej przyprawioną solą i osznuruj , wyjdzie Ci namiastka polędwicy sopockiej . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349676
Udostępnij na innych stronach

Ok dzieki za rzeczową odpowiedz , u nas w sklepie jest schab b/k (mieso rozbieramy sami ) więc pozostaje kwestia nazewnictwa (nazywał się również w ten sposób gdy matka była kierowniczką GS) , jednym słowem dla mnie schab b/k jest polędwicą był i będzie ...

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349677
Udostępnij na innych stronach

 

 

dr inż. Ryszard Kowalski z Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uważa że saletry zaczęto używać w XIX wieku

Proponuję Panu doktorowi zapoznanie się z dziełami Homera. ;)


i ewentualnie z tym artykułem, który jest na czasie: http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/Projekty_z_konkursu_I_KSOW/szkolenie/P_przetwórtswo_mięsa.pdf

 

Jakie to szczęście, że człowiek pobierał nauki "parę lat temu". :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349679
Udostępnij na innych stronach

Kamil87 miales na mysli hindi.?

Jesli masz tekst na ten temat podeslij mi na poczte ,to troszke pozniej wrzuce NA forum. U mine duzo takich co znaja rozne jezyki I na pewno przetlumacza. A temat bardzo ciekawy, bo nie wiedzialam o tym.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349715
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, kapsaicynę stosuje się czasem jako barwnik w przemyśle spożywczym, ale o używaniu jej do konserwacji mięsa również nie słyszałem zwłaszcza, że jej dodatek do żywności (z uwagi na silna toksyczność) jest zakazany w całej UE..

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349719
Udostępnij na innych stronach

Nie mam tekstu , jadłem kurczaka który był na ostro konserwowany . Co do toksyczności temat długi i szeroki .... Wędzenia też chcą zakazać na rzecz malowania wędlin . Fakt jest taki że kapsaicyna zwalcza raka , faktem jest to że hindusi wyjątkowo rzadko chorują na nowotwory żołądka oraz jelit , były badania które potwierdziły że to od kapsaicyny . Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawne :) ja właśnie wędze te schabiszcze wczorajsze zobaczymy co z tego wyjdzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349757
Udostępnij na innych stronach

Co do toksyczności temat długi i szeroki ....

Nie taki długi, gdyż musi być, tak jak i nitryt, dozowana pod ścisłą kontrolą, ponieważ stężona jest bardzo silną trucizną.

Co do właściwości leczniczych, nie będę się wypowiadał, gdyż nie ma to znaczenia w przypadku rozpatrywania przydatności kapsaicyny w temacie konserwacji mięsa.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349761
Udostępnij na innych stronach

Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawne

zupełnie nie wiem dlaczego przypomina mi się urban legend - chlopina na wsi tłumaczy się policji - wszyscy we wsi wiedzą, że ja tutaj mieszkam i skręcam w lewo do domu a ten miastowy to specjalnie nie hamował i mi w ... kufer wjechał, to jego wina. Nie wiem czy to coś zmieni .... ale ciężko z Tobą dyskutować ponieważ wszyscy powinni wiedzieć, że Ty tu mieszkasz  i nie obowiąują Cię przepisy kodeksu ruchu drogowego :facepalm:.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349765
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do schabu właśnie jest u mnie masarnik/rzeźnik z 50 letnim stażem , który mówi że schab b/k oraz polędwica schabowa to jedno i to samo oraz obie nazwy są poprawne

Z handlowego punktu widzenia TAK.

Tutaj, na forum, stosujemy nazewnictwo technologiczne i dobrze jest do niego się dostosować.

Między innymi chodzi o jednoznaczne zapisy w recepturach.

Gdyby wszyscy użytkownicy forum posługiwali się lokalnym nazewnictwem to doprowadzilibyśmy do nieporozumień i chaosu.

Takie dowolności dopuszczalne są na amatorskich forach kuchennych.

Staramy się nie tylko używać zunifikowanych nazw ale i stosować w recepturach klasyfikację mięsa.

Co do solenia polędwicy, jeden dzień w solance bez nastrzyku to za krótko.

Możesz użyć soli kamiennej jodowanej do przetworów lub morskiej. One obie chronią trochę kolor.

Resztę może załatwić długie wędzenie, o ile polędwica nie będzie zbyt gruba.

Czasami robię kiełbasy na soli kłodawskiej (w kiełbaśnicach) i po dłuższym wędzeniu a potem pieczeniu  ładnie się wybarwiają.

Jest wysoce prawdopodobne, że na przekroju będziesz miał szare oczko a raczej oko :D

Tobie to nie przeszkadza ale goście mogą mieć niekorzystne skojarzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349766
Udostępnij na innych stronach

Uwędziłem po wuju fest .... wędziłem w tej wędzarni teleskopowej tą polędwice oraz białą kiełbaske wyszło kwaśne :/ pewnie coś z temperaturą popier... strasznie ciężko wyczuć tą wędzarnie :/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349844
Udostępnij na innych stronach

Po prostu niedokładnie osuszyłeś produkty przed właściwym wędzeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349847
Udostępnij na innych stronach

kurcze no biała była parzona mogła być nie obeschnieta do konca ,ale schab obsychał 2 godz :/ potem jeszcze w wedzarni obsuszałem :/ jutro drugie starcie ale już na kiełbasie kupnej bo mojej mi szkoda , zdazylo sie ze temeratura mi podkoczyla na 70 stopni ale to na sekunde dosłownie , za cholere nie moge utrzymac stałej temperatury w tym cudeńku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349863
Udostępnij na innych stronach

Ja przed wędzeniem obsuszam polędwice przez 12 godzin.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349865
Udostępnij na innych stronach

a zwykłej beczki w okolicy nie znajdziesz?

teleskopowa ma mała bezwładność cieplną

i nie wędz kupnych białych - szkoda drewna - lepiej upiecz z cebulą

- to przynajmniej poprawi się o jej smak

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349868
Udostępnij na innych stronach

Biała była mojej produkcji , gadałem z moim rzeźnikiem poszło nie tak bo temperatura była za niska , pierd.... tą teleskopówkę robie normalną wędzarnie bo to kpina szkoda mięsa

 

Coś takiego chodzi mi po głowie http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-termometr-50x50x60-i4207951138.html

Edytowane przez kamil86
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-349980
Udostępnij na innych stronach

 

 

Biała była mojej produkcji , gadałem z moim rzeźnikiem poszło nie tak bo temperatura była za niska

Nie bardzo się zgadzam ze zdaniem rzeźnika. Co powiesz o temperaturach osiąganych podczas wędzenia zimnego?

Na temat kwaśnych wyrobów napisano na tym forum całe tomy. Podstawowy błąd: brak pełnego osuszenia wsadu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350029
Udostępnij na innych stronach

No ciężko mi się z nim nie zgodzic bo dzisiaj kupiłem białą surową , zrobiłem ją bez jakiego kolwiek wietrzenia wyższą temperaturą , część zjadłem zaraz po uwędzeniu część sparzyłem dla lepszej konserwacji , jak się nie posr..m do jutra to jest ok ;)

W ogóle ten mój rzeźnik mnie wyśmiał z termometrem w wędzarni , on nie ma żadnego i jakoś robi wyroby dla 70% myśliwych u nas średnio 200kg dziczyzny tygodniowo plus jakieś świniaki u rolników w okolicznych wiochach , fakt że wędzi tylko na ciepło ale jakoś to robi , a temperaturę czuje ręką ....

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350040
Udostępnij na innych stronach

 

 

temperature czuje ręką

Też ją czujesz?

Z jaką dokładnością, jeżeli mogę zapytać?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350045
Udostępnij na innych stronach

Zgadam się kamil86, że on może robić to na wyczucie,ale on jak sam piszesz ma doświadczenie. Pewnie jak się uczył tak na czuja to też trochę czasu minęło. Wszystko w wedlinyach możesz robić na oko lub czuja. Przyprawy,sól,temperaturę. Licz się tylko z tym, że raczej początki będą nieudane. Jak masz dużo czasu i kilka świń aby się na nich uczyć to nikt Tobie nie zabroni. Informacje na forum są bardzo przydatne i radzę sie ich trzymać. Nawet jak Ci kiedyś coś wyjdzie tak na czują i później będziesz chciał to powtórzyć to będzie ciężko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też ją czujesz? Z jaką dokładnością, jeżeli mogę zapytać?

A napisałem że czuje ? czy że rzeźnik tak robi ? Wydaje mi się że nawet napisałem że mam termometr .... czyli z dokładnością do 1 stopnia

 

 

Zgadam się kamil86, że on może robić to na wyczucie,ale on jak sam piszesz ma doświadczenie. Pewnie jak się uczył tak na czuja to też trochę czasu minęło. Wszystko w wedlinyach możesz robić na oko lub czuja. Przyprawy,sól,temperaturę. Licz się tylko z tym, że raczej początki będą nieudane. Jak masz dużo czasu i kilka świń aby się na nich uczyć to nikt Tobie nie zabroni. Informacje na forum są bardzo przydatne i radzę sie ich trzymać. Nawet jak Ci kiedyś coś wyjdzie tak na czują i później będziesz chciał to powtórzyć to będzie ciężko.

W 110% zgadzam się z tobą . Ja tylko nadmieniłem że kiełby białej ze sklepu , nie suszyłem a zrobiłem najpierw bardzo gorącym dymem a potem 50 stopni i wyszła smaczna a nie kwaśna jak wczoraj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350068
Udostępnij na innych stronach

A tym gorącym dymem, to co robiłeś? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-350081
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich zadymiarzy... Mam takie pytanie dotyczące wykonania schabu na surowo w tydzień, była tam mowa o trzech etapach peklowania po 36godzin-cukier/mieszanka peklująca/zioła czy można zmieszać wszystkie składniki i skrócić całkowity czas peklowania do 36 godzin w sumie? Pozdrawiam i liczę na poradę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8415-szybkie-pol%C4%99dwiczki-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-351616
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.