Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 318
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Mleko przewożę w takim fermentatorze (wersja bez kranu)  i nie mam problemu z transportem.

 

http://www.bimberhobby.pl/img/p/385-886-thickbox.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379491
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak potrzebuję mleka, ale takie mi nie odpowiada, bo ono musi być chłodzone, a przechłodzone powoduje gnicie sera i powstawanie bakterii masłowych,

 

tylko ja mam taki problem, że nie jestem mobilny i raczej bym wolał, aby w miarę możliwości ktoś dowiózł do Wrocławia.

 

Co za dyrdymały wypisujesz o tym gniciu sera, a i poczekaj kilka lat - będziesz mobilny.  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379492
Udostępnij na innych stronach

No właśnie  też nie wiem, w gospodarstwie takie mleko trzymają chłodzone z kilku udojów,  później transport do mleczarni i  jakoś nie gniją sery.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379493
Udostępnij na innych stronach

przebywał w kąpieli 20%przez 1 godz. z każdej strony[waży 2.30kg},w warunkach chłodniczych ,a obecnie w/g przepisu natarłam solą i też leży w temp 14 st ..ty natomiast piszesz o dalszej fazie po soleniu,w/g przepisu który zastosowałam po okresie solenia powinien być w chłodzie ,natomiast Ty piszesz ,że w około 20 st?


Tier ,gdzie można kupić takie wiadro z kranem ,jest super

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379496
Udostępnij na innych stronach

Ja kupowałam tu  http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet,przegladaj,id_gr-33.html,ale w kazdym sklepie "piwiarskim 'dostaniesz-sa przezroczyste i matowe.Ja wybrałam te przezroczyste ,bo fajnie widać jak mi piwo fermentuje

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379503
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379504
Udostępnij na innych stronach

przebywał w kąpieli 20%przez 1 godz. z każdej strony[waży 2.30kg},w warunkach chłodniczych ,a obecnie w/g przepisu natarłam solą i też leży w temp 14 st ..ty natomiast piszesz o dalszej fazie po soleniu,w/g przepisu który zastosowałam po okresie solenia powinien być w chłodzie ,natomiast Ty piszesz ,że w około 20 st?

 

 Nie wiem, dlaczego, ale ja podalam Tobie to co w ksiazce jest napisane. NApisz do  Biotit na prywatna wiadomosc, on robil te sery i ma doswiadczenie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379509
Udostępnij na innych stronach

Tu chodzi o to, że jeżeli mleko jest średniej jakości już samo w sobie i jest jeszcze chłodzone ileś tam czasu, to wtedy pojawiają się bakterie masłowe. Poza tym wspominałeś o mleczarniach, one pasteryzują mleko.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379514
Udostępnij na innych stronach

Co to znaczy mleko średniej jakości samo w sobie? Czy wiesz jak wygląda krowa i jak przeprowadzany jest udój?  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379545
Udostępnij na innych stronach

Czy wiesz jak wygląda krowa i jak przeprowadzany jest udój?  :cool:

Czy tak?  :D

 

post-55133-0-62258000-1414407584_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379546
Udostępnij na innych stronach

Czemu żarty sobie stroicie? Ja tu podaję, rzetelne informacje od Pana Mirka z agrovisu. Jeśli mleko jest przechłodzone, to namnażają się w nim bakterie psychotrofowe, a także masłowe i później sery są wzdęte.

Pis67: Mleko słabej jakości, to znaczy przechłodzone, jak rolnik doi brudnymi rękami. A i wiem jak wygląda udój, sam nawet doiłem krowy.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379563
Udostępnij na innych stronach

Brudnymi rękami? :cool: to nie te czasy że rolnik mial 3 krowy i każdą ręcznie doił i jeszcze dolewał wody do mleka, wszystko jest myte każda krowa  dezynfekowana a cały proces jest automatyczny...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379566
Udostępnij na innych stronach

Dobra nieważne mleka wysyłką nie potrzebuję, już kupowałem i wyszła d... nie ser. A za 2 tygodnie będę miał niedaleko Wrocławia po 2,5 zł. Ja używam tylko mleka od krowy prosto z udoju.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379567
Udostępnij na innych stronach

A w jaki sposób jest prowadzony udój?  Ja teraz płacę 1,35 zł za litr - tłuszcz - średnio 5%.  :cool: Tyle, że muszę jechać 12 km w jedną stronę na udój, bo też wolę ciepłe.... mleko. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379570
Udostępnij na innych stronach

Ja teraz płacę 1,35 zł za litr - tłuszcz - średnio 5%.

 

 

 Ja za podobne mleczko płacę 1,70/litr . Tyle że mam jeden kilometr w jedną stronę :D  

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379572
Udostępnij na innych stronach

Rolnika to może i znajdziesz tylko który ma teraz krowy ... :(

U mnie na wsi kupa rolników a krowy słownie dwie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379575
Udostępnij na innych stronach

Brudnymi rękami? :cool: to nie te czasy że rolnik mial 3 krowy i każdą ręcznie doił i jeszcze dolewał wody do mleka, wszystko jest myte każda krowa  dezynfekowana a cały proces jest automatyczny...

No niestety to jeszcze te czasy. Może ręcznie nie doją krów ale do procesu automatycznego jeszcze im daleko. Moja ciocia ma 4 krowy i dostaję mleko raz na miesiąc bo częściej nie może, bo wszystko idzie do mleczarni. Jedyna różnica, że mleko jest badane od razu przed zassaniem do beczki. A jak byliśmy na zlocie w Wysowej to jak wyszedł baca z bacówki to żona powiedziała, że nie kupi oscypka w promieniu 100 km :D :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379579
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich ponownie.

Dawno tutaj już nie pisałem. Chciałem się pochwalić nowymi wyrobami. Pierwszy, to robiony z 12 litrów mleka ser szwajcarski z dziurami (w końcu się udało), natomiast drugi na wzór włoskiego był wykonywany z dodatkiem lipazy i barwnika annato z 8 litrów mleka. Pierwszy ser ważył 1250 gramów, a drugi koło 900. Oba sery z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze ze sklepu. Te szwajcarski ma orzechowy posmak i jest lekko słodkawy, a drugi ma wyraźny, mocny zapach prawie jak parmezan i jest leciutko pikantny.

post-54326-0-49135400-1419372084.jpg

post-54326-0-79784000-1419372103_thumb.jpg

post-54326-0-93489400-1419372127_thumb.jpg

post-54326-0-81793100-1419372149_thumb.jpg

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-392789
Udostępnij na innych stronach

 

 

ser szwajcarski z dziurami (w końcu się udało), natomiast drugi na wzór włoskiego był wykonywany z dodatkiem lipazy i barwnika annato z 8 litrów mleka. Pierwszy ser ważył 1250 gramów, a drugi koło 900. Oba sery z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze ze sklepu. Te szwajcarski ma orzechowy posmak i jest lekko słodkawy, a drugi ma wyraźny, mocny zapach prawie jak parmezan i jest leciutko pikantny.

@akmis978,

Jest się czym chwalić!!!

Przyjmij moje gratulacje.

A z jakich kultur bakterii korzystałeś?

Najważniejsze jest, aby uzyskać spodziewane cechy w wyrobie.

Wiesz zapewne, co mam na myśli :D

Życze Ci przy okazji Świąt sukcesów zarówno w edukacji szkolnej jak i w Twoich pasjach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-392793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.