Aksamit97 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Października 2014 Znaczy ja mam takie wielkie słoiki 5- litrowe, w nich można transportować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Października 2014 Mleko przewożę w takim fermentatorze (wersja bez kranu) i nie mam problemu z transportem. http://www.bimberhobby.pl/img/p/385-886-thickbox.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Października 2014 Tak potrzebuję mleka, ale takie mi nie odpowiada, bo ono musi być chłodzone, a przechłodzone powoduje gnicie sera i powstawanie bakterii masłowych, tylko ja mam taki problem, że nie jestem mobilny i raczej bym wolał, aby w miarę możliwości ktoś dowiózł do Wrocławia. Co za dyrdymały wypisujesz o tym gniciu sera, a i poczekaj kilka lat - będziesz mobilny. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Października 2014 No właśnie też nie wiem, w gospodarstwie takie mleko trzymają chłodzone z kilku udojów, później transport do mleczarni i jakoś nie gniją sery. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Października 2014 przebywał w kąpieli 20%przez 1 godz. z każdej strony[waży 2.30kg},w warunkach chłodniczych ,a obecnie w/g przepisu natarłam solą i też leży w temp 14 st ..ty natomiast piszesz o dalszej fazie po soleniu,w/g przepisu który zastosowałam po okresie solenia powinien być w chłodzie ,natomiast Ty piszesz ,że w około 20 st?Tier ,gdzie można kupić takie wiadro z kranem ,jest super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Ja kupowałam tu http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet,przegladaj,id_gr-33.html,ale w kazdym sklepie "piwiarskim 'dostaniesz-sa przezroczyste i matowe.Ja wybrałam te przezroczyste ,bo fajnie widać jak mi piwo fermentuje Edytowane 26 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Października 2014 http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet,przegladaj,id_gr-33.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Października 2014 przebywał w kąpieli 20%przez 1 godz. z każdej strony[waży 2.30kg},w warunkach chłodniczych ,a obecnie w/g przepisu natarłam solą i też leży w temp 14 st ..ty natomiast piszesz o dalszej fazie po soleniu,w/g przepisu który zastosowałam po okresie solenia powinien być w chłodzie ,natomiast Ty piszesz ,że w około 20 st? Nie wiem, dlaczego, ale ja podalam Tobie to co w ksiazce jest napisane. NApisz do Biotit na prywatna wiadomosc, on robil te sery i ma doswiadczenie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Tu chodzi o to, że jeżeli mleko jest średniej jakości już samo w sobie i jest jeszcze chłodzone ileś tam czasu, to wtedy pojawiają się bakterie masłowe. Poza tym wspominałeś o mleczarniach, one pasteryzują mleko. Edytowane 27 Października 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Października 2014 Co to znaczy mleko średniej jakości samo w sobie? Czy wiesz jak wygląda krowa i jak przeprowadzany jest udój? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Października 2014 Czy wiesz jak wygląda krowa i jak przeprowadzany jest udój? Czy tak? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Czemu żarty sobie stroicie? Ja tu podaję, rzetelne informacje od Pana Mirka z agrovisu. Jeśli mleko jest przechłodzone, to namnażają się w nim bakterie psychotrofowe, a także masłowe i później sery są wzdęte.Pis67: Mleko słabej jakości, to znaczy przechłodzone, jak rolnik doi brudnymi rękami. A i wiem jak wygląda udój, sam nawet doiłem krowy. Edytowane 27 Października 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Października 2014 Brudnymi rękami? to nie te czasy że rolnik mial 3 krowy i każdą ręcznie doił i jeszcze dolewał wody do mleka, wszystko jest myte każda krowa dezynfekowana a cały proces jest automatyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Dobra nieważne mleka wysyłką nie potrzebuję, już kupowałem i wyszła d... nie ser. A za 2 tygodnie będę miał niedaleko Wrocławia po 2,5 zł. Ja używam tylko mleka od krowy prosto z udoju. Edytowane 27 Października 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Października 2014 A w jaki sposób jest prowadzony udój? Ja teraz płacę 1,35 zł za litr - tłuszcz - średnio 5%. Tyle, że muszę jechać 12 km w jedną stronę na udój, bo też wolę ciepłe.... mleko. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Ja teraz płacę 1,35 zł za litr - tłuszcz - średnio 5%. Ja za podobne mleczko płacę 1,70/litr . Tyle że mam jeden kilometr w jedną stronę Pozdrawiam Edytowane 27 Października 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Października 2014 No to Wy macie fajnie. Ja jak znajdę rolnika, to jest cud. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Października 2014 Rolnika to może i znajdziesz tylko który ma teraz krowy ... U mnie na wsi kupa rolników a krowy słownie dwie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Października 2014 No chodziło mi o takiego z krowami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Października 2014 Brudnymi rękami? to nie te czasy że rolnik mial 3 krowy i każdą ręcznie doił i jeszcze dolewał wody do mleka, wszystko jest myte każda krowa dezynfekowana a cały proces jest automatyczny...No niestety to jeszcze te czasy. Może ręcznie nie doją krów ale do procesu automatycznego jeszcze im daleko. Moja ciocia ma 4 krowy i dostaję mleko raz na miesiąc bo częściej nie może, bo wszystko idzie do mleczarni. Jedyna różnica, że mleko jest badane od razu przed zassaniem do beczki. A jak byliśmy na zlocie w Wysowej to jak wyszedł baca z bacówki to żona powiedziała, że nie kupi oscypka w promieniu 100 km :D Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Października 2014 I mają jeszcze na to certyfikat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) piksiak pewnie pisał o podróbkach jakiś scypkach a nie oscypkach Edytowane 27 Października 2014 przez KarKan Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Października 2014 jakichś nie jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-379711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich ponownie.Dawno tutaj już nie pisałem. Chciałem się pochwalić nowymi wyrobami. Pierwszy, to robiony z 12 litrów mleka ser szwajcarski z dziurami (w końcu się udało), natomiast drugi na wzór włoskiego był wykonywany z dodatkiem lipazy i barwnika annato z 8 litrów mleka. Pierwszy ser ważył 1250 gramów, a drugi koło 900. Oba sery z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze ze sklepu. Te szwajcarski ma orzechowy posmak i jest lekko słodkawy, a drugi ma wyraźny, mocny zapach prawie jak parmezan i jest leciutko pikantny. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-392789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Grudnia 2014 ser szwajcarski z dziurami (w końcu się udało), natomiast drugi na wzór włoskiego był wykonywany z dodatkiem lipazy i barwnika annato z 8 litrów mleka. Pierwszy ser ważył 1250 gramów, a drugi koło 900. Oba sery z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze ze sklepu. Te szwajcarski ma orzechowy posmak i jest lekko słodkawy, a drugi ma wyraźny, mocny zapach prawie jak parmezan i jest leciutko pikantny. @akmis978,Jest się czym chwalić!!!Przyjmij moje gratulacje.A z jakich kultur bakterii korzystałeś?Najważniejsze jest, aby uzyskać spodziewane cechy w wyrobie.Wiesz zapewne, co mam na myśli Życze Ci przy okazji Świąt sukcesów zarówno w edukacji szkolnej jak i w Twoich pasjach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/4/#findComment-392793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.