Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 16 Lutego 2012 Cofnij się w tym temacie do strony 48 do 52, tam są moje poczynania i mnóstwo zdjęć , od samego początku, do opanowania tego sera. Mam nadzieję że na tych stronach znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 16 Lutego 2012 bazylwidzew, Bywa liczą się chęci Teraz zrób jak w przepisie stoi i wyjdzie na pewno Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko. Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ? ok 24h, bez żadnych wspomagaczy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 16 Lutego 2012 Nie ma tak że, tyle i tyle osuszasz. aż dotkniesz ręką od spodu i suche są = muszą być. Lepiej dłużej osuszać niż krócej – problem przy wędzeniu. Np. 1x wystarczyło 3godz w cieniu i przeciągu na dworze, a 2x; to 2 dni, (bo robiłem 2 serię i razem wędzić). Efekt był taki że te co 2 dni osuszały się w lodówce, znacznie lepiej się uwędziły niż te co na szybko – przy wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ? Musi być na wierzchu suchy , nawet lekko żółtawy , łatwiej się wędzi . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 17 Lutego 2012 Znalezione na sieci: Aby przywrócić wpisywanie polskich znaków np. ć, należy:1. Odnaleźć w programach uruchamiających się wraz z systemem windows, które pokazane są w prawym dolnym rogu ekranu, obok godziny, program ATI i kliknąć jego ikonę Prawym Klawiszem Myszy (PKM),2. Wybrać polecenie "Catalyst® Control Center" następnie- zakładkę "Hotkeys" następnie- "Hotkeys Manager"- usuwamy zaznaczenie przy Lauch CATALYST® Control Center | Ctrl+Alt+C i klikamy dwa razy na OK. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 27 Lutego 2012 Moje pierwsze wędzenie i pierwsze oscypkibazyl, oscypki prawie jak andrzejowe !!! :clap: Ale najbardziej podoba mi się twoja zasypana wędzarnia A kije do wędzenia... zew natury Oczywiście w pozytywnym tego znaczeniu Pozdrawiam. Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 27 Lutego 2012 gdyby interesowało nadal robienie, forma: http://allegro.pl/podpuszczka-10g-1-forma-na-oscypki-oscypek-i2163799549.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 27 Lutego 2012 gdyby interesowało nadal robienie, forma: http://allegro.pl/podpuszczka-10g-1-forma-na-oscypki-oscypek-i2163799549.html Mam taką i sobie ją chwalę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???: Pokemonie , do zlotu już blisko . Dla Ciebie jestem wstanie pokazać jak to się robi . Mleko nawet mogę przywieźć . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 wlać ja do ciepłego mleka -temp 32-35 stopni powoli rozmieszać ,przykryc garczek i czekać od 15min do godziny ,aż utworzy sie skrzep Mam pokroić ten skrzep na kwadraciki 1,5cm /wzdłuz,wszerz ,i ukośnie/i czekać ,aż skrzep opadnie znowu jakąś godzinke -mleko mamy juz lekko wystudzone i teraz .......chcąc uzyskać bundz czy mam wyłożyc delikatnie ten skrzep na durszlak i po ocieknięciu mam już gotowy serek ,czy tez delikatnie ogrzać ten skrzep do temp -no właśnie jakiej -40 stopni ?i w tym momencie wykładac ten skrzep na sito ? i po odciśnięciu -myślę delikatnym to będzie ten bundz??Generalnie -jaka temp.ma miec serwatka by można przekładac skrzep chcac uzyskać słodki bundz???Wracając do oscypka -po utworzeniu się skrzepu i opadnięciu na dno piszecie tzn jedni z Was pisza -:podgrzewamy skrzep powoli ,mieszając do 40stopni ,odbieramy skrzep i formujemy w serwatce oscypki ugniatajac, drudzy natomiast proponują -jak skrzep jest dojrzały???-rozumiem ze juz powoli opada wyjmujemy go na durszlak-myslę że po uprzednim podgrzaniu go?????i wstępnie odcedzamy i tu znowu -jedni odcedzaja godzinę ,drudzy 12godz-jedni pisza,ze skrzep jeszcze ciepły ogrzewamy w uprzednio nagrzanej wodzie -50stopni Który sposób zastosować ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Serek robię tak;1.Podgrzewam mleko do 37C2.Podpuszczkę ( 4-5 kropli na 1 litr mleka) rozpuszczam w małej ilości wody i wlewam do ciepłego mleka.Następnie mieszam z 1 min.3.Zostawiam na ok. 1 h do zrobienia się skrzepu4.Następnie tnę skrzep i podgrzewam do 45C5.Po podgrzaniu odlewam serwatkę a opadły na dno skrzep wyrzucam na sitko.6.No sitku odsączam ok.8 h. Nie wyciskam jedynie przewracam od czasu do czasu.7.Następnie wkładam odciśnięty skrzep do solanki ( 1l wody /90g soli) na 8 h8.Po soleniu wędzę Myślę ,że wszystko jasne. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 No większość tak -czyli ten podgrzany skrzep to bundz??Rozumiem ,ze nie czekasz po pokrojeniu skrzepu ,tylko odrazu podgrzewasz? Po co tyle czekać na ocieknięcie skrzepu ?-nie lepiej odrazu wyciskać i formować oscypki? ,acha czyli ty po tych ośmiu godz ociekania odrazu formujesz te serki na zimno?i do solanki ? No i myślę ,ze po wyjęciu z tej solanki osuszasz je przed wedzeniem? [ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:08 ]Coś sie nie zapisała pierwsza linijka w porzednim pośćie -pisałam że chcę zrobić bundz i oscypek ,ale na tym forum podajecie wiele sposobów ich otrzymania Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Znowu strasznie dużo pytań. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif :grin: Ad1.Po pokrojeniu od razu podgrzewam. Ad2.Po to ,że ja nie mam oscypiorki i po drugie mam już w ten sposób odpowiednią konsystencję.Kiedyś próbowałem odciskać i wyszła sucha masa.Pewnie za dobrze to zrobiłem.Mnie się nie spieszy. :grin: Ad3.Nic nie formuję tylko kroje na pół.Po ośmiu godzinach do solanki na 8 godzin i potem do folii w siatkę i wędzenie w temp.45-55C.Sam w trakcie wędzenia się formuje w kształt oscypka. Ad.4. Osuszam w wędzarni w temp. wędzenia bez dymu. Właśnie ocieka ,ale wędził będę w poniedziałek ,albo we wtorek razem z karakowską. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Przyznam ,ze ciekawy i zupełnie inny sposób robienia tego oscypka ,nie trzeba go uplastyczniać ,ani wyciskać ,wyciskać i wyciskać ....Sprobuje twoim sposobem w przyszły tydzień i o efektach poinformuje. Nie wiem jeszcze tylko w której fazie otrzymuje się ten bundz ? -czy po pokrojeniu tego skrzepu odczekać aż sie pojawi serwatka i wyjąc skrzep na durszlak? czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak?Chodzi mi o to w którym momencie to już jest bundz? /pytam o to już trzeci raz bo bardzo mi smakuje ten ser kupowany na krupówkach-chciałabym go dobrze zrobić/ Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak? Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 beatag, W tym wątku jest post z fotorelacją z produkcji serka a'la oscypek: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28594#28594 Podgrzewanie do min.45 st.C dezaktywuje podpuszczkę. Podgrzewanie powinno odbywać się w wodzie (woda wypłukuje podpuszczkę i obniża kwasowość skrzepu). Ma to znaczenie dlatego, że pozostałości podpuszczki powodują dalsze obkurczanie się skrzepu i trudno serek obsuszyć przed wędzeniem. Podgrzanie do 55st.C dodatkowo uplastycznia skrzep ułatwiając jego formowanie. Jest to istotne szczególnie przy wyrobie serków ze słodkiego bunzu. Lekkie jego zakwaszenie uplastycznia ser już w temo. ok. 47st.C. Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak. Aby ten słodki bunz nie skwaśniał natychmiest najlepiej mleko przed zaprawieniem podpuszczką spasteryzować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 witam arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?, jaki typ?, a najlepiej link-a do tej siatki. ja jeszcze nic do siatek nie pakowałem a widziałem że chyba jest kilka rodzajów. masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje. bartnik nie przesadzaj . Zanim się serwatka na ricottę zagotuje to ja już serki mam w siatkach i w solance . ( 13-15 szt ) z prawie 30 litrów mleka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 A jaką to siatkę masz? Daj no namiar. Ja jeden raz robiłem ten drugi ser (nikomu nie smakował) więcej nie robiłem. Na którymś zdjęciu widziałem u Ciebie porozstawiane na schodach miski, sitka jak serek się robił, masz opisany Twój sposób gdzieś? dość dużo tego robisz, to i dobre knify masz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 A jaką to siatkę masz? Siatka : SCHINKENNETZE rozmiar 14/28/4/CB rolka 50m . Kupuję w sklepie zaopatrzenia masarni . dość dużo tego robisz, Tak trochę na śniadanie . to i dobre knify masz. Jak każdy , żeby ułatwić sobie życie . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Cytat: Arkadiusz Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki. Takie odpowiedzi są mądre i rozważne. Lepiej niech się wypowie ktoś kto zrobi to prawidłowo i nie wprowadzi zamieszania. Objaśnienia mało kompetentne są niewiele warte. Tu na statku mam czas i kolekcjonuję przepisy uwzględniając opinie i rady. Już je wykorzystywałem z należytym skutkiem. Jest to wiedza nieoceniona. Dobrze wykorzystana nie wymaga pytań i w efekcie jest dobry wyrób. Można się zorientować kto jest fachowcem, a kto nim chciałby być.Jak zrobię po powrocie do domu wyroby to się przypomnę i poproszę o opinie.Pozdrawiammasgar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak.A dlaczego?.Ja własnie wczoraj robiłem i skrzep po ponownym podgrzaniu do 45C też jest słodki, ale zauważyłem ,że wtedy serek, już gotowy lepiej skrzypi niż ten ogrzewany jeden raz. arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?,Siatka zwykła wędliniarska, ale nie wiem czy o to Ci chodziło.A serek ocieka na durszlaku.Trochę nawierciłem więcej otworów w bocznej ścianie. [ Dodano: Nie 29 Kwi, 2012 08:53 ]Mam jeszcze pytanie do "serowarów.:"Czy z wczorajszej serwatki można zrobić ricottę?.Zawsze robię na bieżąco ,ale wczoraj jakoś nie miałem weny :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Czekałem czekałem i się nie doczekałem :sad: .Serwatka wylana.Pytanie nieaktualne.Nie będę dziękował bo nie ma za co.Pozdrawiam wszystkich serowarów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Czekałem czekałem i się nie doczekałem Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.