Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 3 Lutego 2017 Cezarze,tę podpuszczkę dobrze dawkujesz. A ja wygniatam Gołko nawet w 60-70 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 3 Lutego 2017 Cezarze,tę podpuszczkę dobrze dawkujesz. A ja wygniatam Gołko nawet w 60-70 stopniach.Dziękuję, ja wygniatam w temperaturze około 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 4 Lutego 2017 Trochę niska temperatura.Spróbuj może wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gingerka81 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 12 Marca 2017 Witam, Pytanie do osób które tobią serki typu oscypek. Robiłąm już kilka razy i efekt jest bardzo dobry. Ale pytanie jest czy mogę troche skrócić swoją pracę .Tzn ja skrzep najpierw zlewam na sita a następnie do pieluchy i mocno wyciskam. Zastanawiam się czy az tak mocno muszę odciskac skrzep w tej pielusze czy wystarczy ,że tylko przeloże go na durszlaki czy sita boi tak przy formowaniu serków znowu odciska się serwatkę. Jak Wy to robicie ??I jeszcze jedno pytanie mam foremkę do małych oscypków i mam ochotę na zakup większej,wędzę na kratce czy ktoś może mi powiedziec czy jest sens zakupy czy duże oscypki nie stracą swojego ksztaltu na kratce?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-543830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 12 Marca 2017 Nie musisz się tak męczyć. Ja skrzepu nie odsączam na sicie tylko serwatkę podgrzewam i formuje oscypki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-543876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Dostałam w prezencie podpuszczkę .Wiem tylko , że ma moc 150 IMCU - czy ktoś mi podpowie ile kropli użyć na litr mleka? . Przymierzam się by ewentualnie zrobić próbę podpuszczki.Aha - zamierzam zrobić oscypki. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-546919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Miętki ser 1-2ml/ 10 litrów mleka. Dla białego i twardego sera 2-3 ml/10 litrów. 1 ml = 20 kropelPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-546929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy No Cezarku - gały mi się śmieją - potencjał koloryt Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy No piękne .... :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, Chcę zrobić ala oscypek z mleka krowiego, czytałem i mam jeszcze więcej pytań niż wcześniej...1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Ma_r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) 1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:http://www.agrovis.eu/Lub tutaj:https://serowar.plSprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy. 2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?Wędzisz do koloru nie na czas. Sery w niskiej temp. (tak do 25-30'C) bo Ci popłyną (zaczną się topić)Ja wędzę mieszanką olcha-buk i owocowymi. 3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze.Nie mam takiej więc nie pomogę Edytowane 21 Czerwca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) 1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze. Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło.Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj.Podpuszka się starzeje, wiec z czasem musisz dodawać więcej. Przechowuj w lodowce, wtedy proces starzenia spowalnia. Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali, a do góry będzie ci pokazywał termometr za niska temperarure-mieszaj od dna do gory.Nie podgrzewaj mleka po dodaniu podpuszki, to się źle konczy. 3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze. Paliwo — czyli źródło ciepła do podgrzewania zerbek celem ich odgazowania / wytworzenia dymu.Denaturat czy żel to prawie to samoDenaturat jest płynny i tańszy.Paliwo żelowe, czyli zagęszczony spiritus wytwarza prawie taka sama ilość ciepła. Jest droższy w zakupie, ale ma podstawowa zaletę w użytkowaniu. Nie rozlewa się przy przypadkowym przewróceniu powodując czasami pozar i poparzenia dużego stopnia.Jako żel owszem rozleje się, ale bardzo powoli, będzie nadal płonąć, ale łatwiej nad tym zapanować w razi nieszczęścia.Dlatego jak ja bym wybierał dla siebie, do użytku domowego /balkonowego/ wolałbym odżałować te 2 czy 3 zł więcej i mieć spokój. PSRównie dobrze mógłbyś podgrzewać to elektrycznie lub gazowo Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Czy CHLOREK WAPNIA zawsze trzeba dodać do podpuszczki czy tylko gdy mam inne mleko niż od babci z targu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) czy tylko gdy mam inne mleko niż od babci z targu. Ja wole od krowy, ale nie będę wnikał w Twoje gusta kulinarne. Był już taki, co brał od chłopa A tak na poważnie to ja dodaje zawsze poza Mozzarella. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:http://www.agrovis.eu/Lub tutaj:https://serowar.plSprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy. do mojego oscypka którą podpuszczkę być wybrał na obu linkach jest w sumie 16 możliwości a ja jestem zielony w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) którą wybrać u https://serowar.pl jest Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie czy Podpuszczka naturalna w płynie czy Beaugel Coagulant Presure 60 ml lub Podpuszczka Beaugel 50 100ml u http://www.agrovis.eu/.Czy ma znaczenie sucha czy w płynie? Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Ma_r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 21 Czerwca 2021 którą wybrać Ja używam tej: https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136 Chlorek wapnia dodaję jeśli mam "niepewne" mleko lub np. odciągnąłem trochę śmietany.Jeżeli robię ser z pełnego/dobrego sera chlorek jest zbyteczny. Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło. A co oznacza za mało (chociaż wtedy trzeba dłużej poczekać i powinien zrobić się skrzep a nie twaróg) czy za dużo? Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj. A może prościej wykonać próbę podpuszczkową a nie kombinować? Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali, Pierwsze mleka warto dogrzewać w kąpieli wodnej Mieszaj często aby wyrównać temperaturę mleka w całym garnku. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Jakie zrębki do wędzarni kupić do oscypków pytam o rodzaj drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 22 Czerwca 2021 zrębki do wędzarni kupić do oscypków pytam o rodzaj drzewa Olchowe lub olchowo-bukowe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Jakie zrębki do wędzarni kupić do oscypków pytam o rodzaj drzewa. Każdemu smakuje co innego, ja daje 2 miarki olchy, 1 miarka buku i 1 miarka dębu.Musisz popróbować rożnych konfiguracji i dopracować co Ci najbardziej smakuje Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 25 Czerwca 2021 W jaki sposób Wasze gołki obciekają w warunkach kuchennych (w kuchni mam mało miejsca a nie mam innego pomieszczenia) i ile czasu im potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-712316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 25 Czerwca 2021 W jaki sposób Wasze gołki obciekają w warunkach kuchennych W siatce wędliniarskiej, na wisząco, przy włączonym wentylatorze.Może to trwać nawet całą dobę. Z serków nie może kapać serwatka. Dopiero obsuszone wkładamy do wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-712333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) Moje pierwsze gołki. Kształt taki wybrałem. Mam pytanie gdzie warto zaopatrzyć się w garnki 10 l i drugi większy trochę, aby 10 l w niego wszedł - bark miejsca aby stały dwa 10 l. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Ma_r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-714736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 14 Lipca 2021 Szukam aby kupić dobry jakościowo garnek ale z drugiej strony nie przepłacić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-714745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.