Perszing37 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 26 Maja 2016 Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-498173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus1969 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 27 Maja 2016 Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć.wędzeniem wędlin zajmuje się od 10 lat mam możliwość i chce spróbować Cytuj markus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-498194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 27 Maja 2016 Wedliny w odroznieniu od serow nie plyna od temperatury. Wiec 10 letnie doswiadczenie Ci sie nie przyda jak temp. bedzie w okolicach 45-50 stopni. Wtedy masa serowa sie uplastycznia i traci ksztalt. W bacowce sery leza sobie na drewnianych polkach przez 2 dni i sie powoli wedza na zimno. Bawilem sie na tych foremkach. Fajnie sie formuje ale potem sa schody. Ale skoro masz mozliwosc na zimno to probuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-498196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Moje pierwsze oscypki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Cezar np piękne -toTy powinieneś wkleić jak je robiłeś Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Smak jest super, ale nie skrzypią w czasie gryzienia. Za słabo wycisnołem serwatkę.Konsystencja sera w czasie wygniatania jest kaszkowata a nie rozciągliwa.Nie wiem czy dobrą ilość podpuszczki dałem bo instrukcja była napisana dla wtajemniczonych a nie dla początkujących, ja mam podpuszczkę beaugel 50 z Agrovisu, dałem 30 ml na 10l mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Za niska temperatura wygrzewania skrzepu dlatego nie skrzypi i jest taka a nie inna konsystencja. Ja podgrzewam serwatkę do 55°C. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 7 Grudnia 2016 podgrzewałem serwatkę do 42 °C., i tu robiłem błąd.Jak stosować podpuszczkę do oscypków na ulotce od BEAUGEL 50 jest napisane: Dozowanie 5 do 10 ml na 10 litrów mleka w temp. 22 stopnie Celsjusza przy produkcji serów twarogowo podpuszczkowych, 25 do 30 ml na 10 litrów mleka w temp. 30 do 33 stopnie Celsjusza przy produkcji serów podpuszczkowych (camembert i prasowanych) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Moje pierwsze oscypki Bardzo fajnie ci wyszły te oscypki,mogłeś trochę dłużej potrzymać w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Bardzo fajnie ci wyszły te oscypki,mogłeś trochę dłużej potrzymać w wędzarni. Było zbyt późno, zasypiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-529928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sb69 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.Szukam i nie mogę znaleźć przepisu na oscypki.Pomoże mi ktoś?Z góry dziękuję za pomoc. /// Proszę użyć wyszukiwarki Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-538254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 3 Lutego 2017 Cezarze,tę podpuszczkę dobrze dawkujesz. A ja wygniatam Gołko nawet w 60-70 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 3 Lutego 2017 Cezarze,tę podpuszczkę dobrze dawkujesz. A ja wygniatam Gołko nawet w 60-70 stopniach.Dziękuję, ja wygniatam w temperaturze około 50 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 4 Lutego 2017 Trochę niska temperatura.Spróbuj może wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-539123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gingerka81 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 12 Marca 2017 Witam, Pytanie do osób które tobią serki typu oscypek. Robiłąm już kilka razy i efekt jest bardzo dobry. Ale pytanie jest czy mogę troche skrócić swoją pracę .Tzn ja skrzep najpierw zlewam na sita a następnie do pieluchy i mocno wyciskam. Zastanawiam się czy az tak mocno muszę odciskac skrzep w tej pielusze czy wystarczy ,że tylko przeloże go na durszlaki czy sita boi tak przy formowaniu serków znowu odciska się serwatkę. Jak Wy to robicie ??I jeszcze jedno pytanie mam foremkę do małych oscypków i mam ochotę na zakup większej,wędzę na kratce czy ktoś może mi powiedziec czy jest sens zakupy czy duże oscypki nie stracą swojego ksztaltu na kratce?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-543830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 12 Marca 2017 Nie musisz się tak męczyć. Ja skrzepu nie odsączam na sicie tylko serwatkę podgrzewam i formuje oscypki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-543876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Dostałam w prezencie podpuszczkę .Wiem tylko , że ma moc 150 IMCU - czy ktoś mi podpowie ile kropli użyć na litr mleka? . Przymierzam się by ewentualnie zrobić próbę podpuszczki.Aha - zamierzam zrobić oscypki. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-546919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Miętki ser 1-2ml/ 10 litrów mleka. Dla białego i twardego sera 2-3 ml/10 litrów. 1 ml = 20 kropelPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-546929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy No Cezarku - gały mi się śmieją - potencjał koloryt Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oscypasy No piękne .... :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-578123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, Chcę zrobić ala oscypek z mleka krowiego, czytałem i mam jeszcze więcej pytań niż wcześniej...1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Ma_r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) 1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:http://www.agrovis.eu/Lub tutaj:https://serowar.plSprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy. 2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?Wędzisz do koloru nie na czas. Sery w niskiej temp. (tak do 25-30'C) bo Ci popłyną (zaczną się topić)Ja wędzę mieszanką olcha-buk i owocowymi. 3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze.Nie mam takiej więc nie pomogę Edytowane 21 Czerwca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) 1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze. Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło.Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj.Podpuszka się starzeje, wiec z czasem musisz dodawać więcej. Przechowuj w lodowce, wtedy proces starzenia spowalnia. Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali, a do góry będzie ci pokazywał termometr za niska temperarure-mieszaj od dna do gory.Nie podgrzewaj mleka po dodaniu podpuszki, to się źle konczy. 3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze. Paliwo — czyli źródło ciepła do podgrzewania zerbek celem ich odgazowania / wytworzenia dymu.Denaturat czy żel to prawie to samoDenaturat jest płynny i tańszy.Paliwo żelowe, czyli zagęszczony spiritus wytwarza prawie taka sama ilość ciepła. Jest droższy w zakupie, ale ma podstawowa zaletę w użytkowaniu. Nie rozlewa się przy przypadkowym przewróceniu powodując czasami pozar i poparzenia dużego stopnia.Jako żel owszem rozleje się, ale bardzo powoli, będzie nadal płonąć, ale łatwiej nad tym zapanować w razi nieszczęścia.Dlatego jak ja bym wybierał dla siebie, do użytku domowego /balkonowego/ wolałbym odżałować te 2 czy 3 zł więcej i mieć spokój. PSRównie dobrze mógłbyś podgrzewać to elektrycznie lub gazowo Edytowane 21 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma_r Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Czy CHLOREK WAPNIA zawsze trzeba dodać do podpuszczki czy tylko gdy mam inne mleko niż od babci z targu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.