Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Witam, Pytanie do osób które tobią serki typu oscypek. Robiłąm już kilka razy i efekt jest bardzo dobry. Ale pytanie jest czy mogę troche skrócić swoją pracę .Tzn ja skrzep najpierw zlewam na sita a następnie do pieluchy i mocno wyciskam. Zastanawiam się czy az tak mocno muszę odciskac skrzep w tej pielusze czy wystarczy ,że tylko przeloże go na durszlaki czy sita boi tak przy formowaniu serków znowu odciska się serwatkę. Jak Wy to robicie ??

I jeszcze jedno pytanie mam foremkę do małych oscypków i mam ochotę na zakup większej,wędzę na kratce czy ktoś może mi powiedziec czy jest sens zakupy czy duże oscypki nie stracą swojego ksztaltu  na kratce??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-543830
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dostałam w prezencie podpuszczkę .Wiem tylko , że ma moc 150 IMCU  - czy ktoś mi podpowie ile kropli użyć na litr mleka? . Przymierzam się by ewentualnie zrobić próbę podpuszczki.

Aha - zamierzam zrobić oscypki.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-546919
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Witam,
 

Chcę zrobić ala oscypek z mleka krowiego, czytałem i mam jeszcze więcej pytań niż wcześniej...
1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.
2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?
3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze.

Edytowane przez Ma_r
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711769
Udostępnij na innych stronach

1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.

Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:

http://www.agrovis.eu/

Lub tutaj:

https://serowar.pl

Sprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy.

 

 

 

2. kupiłem tej samej firmy WĘDZARNIA ROZKŁADANA BALKONOWA PALIWO ZRĘBKI - czy może ktoś podpowiedzieć ile czasu je wędzić i najlepiej jakie zrębki użyć?

Wędzisz do koloru nie na czas. Sery w niskiej temp. (tak do 25-30'C) bo Ci popłyną (zaczną się topić)

Ja wędzę mieszanką olcha-buk i owocowymi.

 

 

 

3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze.

Nie mam takiej więc nie pomogę

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711773
Udostępnij na innych stronach

1. na allegro jaką mam zakupić podpuszczkę myślałem o Browin - podpuszczka mikrobiologiczna 5 x 1 gr - ale są różne opinie czy możecie mi pomóc w wyborze.

 

Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło.

Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj.

Podpuszka się starzeje, wiec z czasem musisz dodawać więcej. Przechowuj w lodowce, wtedy proces starzenia spowalnia.

 

Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali, a do góry będzie ci pokazywał termometr za niska temperarure-mieszaj od dna do gory.

Nie podgrzewaj mleka po dodaniu podpuszki, to się źle konczy.

 

3. czy do tego typu wędzarki czytałem że albo paliwo żelowe lub denaturat - co lepsze.

 

 

Paliwo — czyli źródło ciepła do podgrzewania zerbek celem ich odgazowania / wytworzenia dymu.

Denaturat czy żel to prawie to samo

Denaturat jest płynny i tańszy.

Paliwo żelowe, czyli zagęszczony spiritus wytwarza prawie taka sama ilość ciepła. Jest droższy w zakupie, ale ma podstawowa zaletę w użytkowaniu. Nie rozlewa się przy przypadkowym przewróceniu powodując czasami pozar i poparzenia dużego stopnia.

Jako żel owszem rozleje się, ale bardzo powoli, będzie nadal płonąć, ale łatwiej nad tym zapanować w razi nieszczęścia.

Dlatego jak ja bym wybierał dla siebie, do użytku domowego /balkonowego/ wolałbym odżałować te 2 czy 3 zł więcej i mieć spokój.

 

PS

Równie dobrze mógłbyś podgrzewać to elektrycznie lub gazowo

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711777
Udostępnij na innych stronach

czy tylko gdy mam inne mleko niż od babci z targu.

 

Ja wole od krowy, ale nie będę wnikał w Twoje gusta kulinarne.  :)  :)  :)  Był już taki, co brał od chłopa  :laugh:  :laugh:  :facepalm: 

 

A tak na poważnie to ja dodaje zawsze poza Mozzarella.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711780
Udostępnij na innych stronach

 

Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:

http://www.agrovis.eu/

Lub tutaj:

https://serowar.pl

Sprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy.

 

do mojego oscypka którą podpuszczkę być wybrał na obu linkach jest w sumie 16 możliwości a ja jestem zielony w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711782
Udostępnij na innych stronach

którą wybrać u   https://serowar.pl jest Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie czy Podpuszczka naturalna w płynie czy Beaugel Coagulant Presure 60 ml lub Podpuszczka Beaugel 50 100ml u http://www.agrovis.eu/.
Czy ma znaczenie sucha czy w płynie?

Edytowane przez Ma_r
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711799
Udostępnij na innych stronach

 

 

którą wybrać

Ja używam tej: https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136

 

Chlorek wapnia dodaję jeśli mam "niepewne" mleko lub np. odciągnąłem trochę śmietany.

Jeżeli robię ser z pełnego/dobrego sera chlorek jest zbyteczny.

 

 

 

 

Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło.

 

A co oznacza za mało (chociaż wtedy trzeba dłużej poczekać i powinien zrobić się skrzep a nie twaróg) czy za dużo?

 

 

 

Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj.

A może prościej wykonać próbę podpuszczkową a nie kombinować?

 

 

 

Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali,

Pierwsze mleka warto dogrzewać w kąpieli wodnej

 

Mieszaj często aby wyrównać temperaturę mleka w całym garnku.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711817
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie zrębki do wędzarni kupić do oscypków pytam o rodzaj drzewa.
 

Każdemu smakuje co innego, ja daje 2 miarki olchy, 1 miarka buku i 1 miarka dębu.

Musisz popróbować rożnych konfiguracji i dopracować co Ci najbardziej smakuje

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-711968
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jaki sposób Wasze gołki obciekają w warunkach kuchennych

W siatce wędliniarskiej, na wisząco, przy włączonym wentylatorze.

Może to trwać nawet całą dobę. Z serków nie może kapać serwatka. 

Dopiero obsuszone wkładamy do wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-712333
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje pierwsze gołki. Kształt taki wybrałem.
 

Mam pytanie gdzie warto zaopatrzyć się w garnki 10 l i drugi większy trochę, aby 10 l w niego wszedł - bark miejsca aby stały dwa 10 l.

post-108405-0-72677600-1626294785_thumb.jpg

Edytowane przez Ma_r
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/46/#findComment-714736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.