Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy tylko gdy mam inne mleko niż od babci z targu.

 

Ja wole od krowy, ale nie będę wnikał w Twoje gusta kulinarne.  :)  :)  :)  Był już taki, co brał od chłopa  :laugh:  :laugh:  :facepalm: 

 

A tak na poważnie to ja dodaje zawsze poza Mozzarella.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-711780
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Podpuszczkę i inne bakterie kupuj tutaj:

http://www.agrovis.eu/

Lub tutaj:

https://serowar.pl

Sprawdzone i pewne. Serowar dla mnie ma jaśniej poprowadzoną stronę/sklep internetowy.

 

do mojego oscypka którą podpuszczkę być wybrał na obu linkach jest w sumie 16 możliwości a ja jestem zielony w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-711782
Udostępnij na innych stronach

którą wybrać u   https://serowar.pl jest Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie czy Podpuszczka naturalna w płynie czy Beaugel Coagulant Presure 60 ml lub Podpuszczka Beaugel 50 100ml u http://www.agrovis.eu/.
Czy ma znaczenie sucha czy w płynie?

Edytowane przez Ma_r
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-711799
Udostępnij na innych stronach

 

 

którą wybrać

Ja używam tej: https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136

 

Chlorek wapnia dodaję jeśli mam "niepewne" mleko lub np. odciągnąłem trochę śmietany.

Jeżeli robię ser z pełnego/dobrego sera chlorek jest zbyteczny.

 

 

 

 

Jak dasz tej podpuszki za mało, to wyjdzie Ci twaróg, odpowiednio dużo będzie OK, za dużo lub za długo przytrzymasz skrzep, nie uformujesz oscypka na ciepło.

 

A co oznacza za mało (chociaż wtedy trzeba dłużej poczekać i powinien zrobić się skrzep a nie twaróg) czy za dużo?

 

 

 

Po prostu na początku próbuj tak jak w instrukcji, a dopiero jak nie wyjdzie to kombinuj.

A może prościej wykonać próbę podpuszczkową a nie kombinować?

 

 

 

Pilnuj odpowiedniej temperatury, podgrzewaj mleko powoli, bo na dnie się przypali,

Pierwsze mleka warto dogrzewać w kąpieli wodnej

 

Mieszaj często aby wyrównać temperaturę mleka w całym garnku.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-711817
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie zrębki do wędzarni kupić do oscypków pytam o rodzaj drzewa.
 

Każdemu smakuje co innego, ja daje 2 miarki olchy, 1 miarka buku i 1 miarka dębu.

Musisz popróbować rożnych konfiguracji i dopracować co Ci najbardziej smakuje

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-711968
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jaki sposób Wasze gołki obciekają w warunkach kuchennych

W siatce wędliniarskiej, na wisząco, przy włączonym wentylatorze.

Może to trwać nawet całą dobę. Z serków nie może kapać serwatka. 

Dopiero obsuszone wkładamy do wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-712333
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje pierwsze gołki. Kształt taki wybrałem.
 

Mam pytanie gdzie warto zaopatrzyć się w garnki 10 l i drugi większy trochę, aby 10 l w niego wszedł - bark miejsca aby stały dwa 10 l.

post-108405-0-72677600-1626294785_thumb.jpg

Edytowane przez Ma_r
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-714736
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie. Jak może być przyczyna kruszenia się gołek. do mleka (37 st) zadałem podpuszczkę rozrobioną w przegotowanej wodzie .Skrzep pięknie się wytworzył, podgrzałem go mieszając do ok 50 st. Następnie skrzep zebrałem na sito .Odciekał jakieś 40 min. Potem podzieliłem na porcje i do wody  58-62 stopnie .podgrzewanie i wyciskanie parę razy. Gotowe dałem na parę min. do zimnej wody ,ale wtedy już były kruche i z tendencja do rozpadania  :( . Spędził noc w solance i wędzenie. Kolor ładny ,smak tez niezły ( nawet skrzypi ) .Tyle że konsystencja dramat 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716553
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem przegrzany skrzep.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716558
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak:

Mleko od krowy.
Podgrzewam mleko (wolno) do temp35'C. Co jakiś czas mieszając aby temp. była taka sama w całym mleku (pomiar mniej-więcej na środku garnka). Gdy mleko zbliża się do w/w temp. rozcieńczam podpuszczkę wg. zaleceń producenta (w moim przypadku 3 krople na litr mleka) w ok 1/3 szklance przegotowanej i ostudzonej wodzie.
Gdy osiągam 35'C wlewam podpuszczkę mieszam koło minuty (w różne strony aby jak najbardziej wymieszać), uspokajam wir przykrywam pokrywką na 40min. Po tym czasie sprawdzam jak wygląda skrzep "na przełom" (znaczy delikatnie "wbijam/naciskam" koniec noża i sprawdzam czy skrzep się łamie a nie ciągnie i powinien od razu podchodzić serwatką. Tego szybko się nauczysz.) gdy nie jestem pewien, to na wszelki wypadek zostawiam go jeszcze w spokoju na 20min.
Gdy skrzep jest odpowiedni tnę 2 koła ( po obrzeżu garnka i mnie więcej w połowie - podpatrzone u EAnny) i na krzyż. Ponownie przykrywam i czekam 15-20min. Po tym czasie skrzep tnę na graniastosłupy (tak z 1x1cm) i następnie pod skosem (aby wyszła mniej-więcej kostka, ale bez przesady). I znowu przykrywam i zostawiam na 15min.
Następnie skrzep "docinam" rózga na mniejsze ziarna i znowu z 15min. zostawiam.
Teraz delikatnie przekładam skrzep do durszlaka/durszlaków . Tak z pół godzinki przerwy aby trochę się odsączył (można odcisnąć wstępnie czy przerzucić do drugiego durszlaka).
W tym czasie podgrzewam odsączoną serwatkę (można i czystą wodę-ją najpierw bym zagotował a następnie ostudził) do 55'C (temp. miałem tak 55-60'C) i zaczyna się zabawa.
Pociąłem skrzep w durszlaku na porcje (8 kawałków - jak tort na krzyż i jeszcze raz na krzyż) i tak po 3 kawałki wrzucam o gorącej serwatki (czy też wody).
Po 2-3 min. wyciągam kawałek (np. łyżkę cedzakową ) i wygniatam (ale bez przesady - stąd dziurki w przekroju), następnie wrzucam z powrotem do gorącej serwatki i wyciągam kolejny kawałek ( ). Gdy zrobiłem tak z 3 szt. zaczynam od początku, biorę pierwszy kawałek i znowu wyciskanie.
W ten sposób każdy kawałek wyciskam 2-3 razy. Następnie formuję mniej-więcej gołkę i wrzucałem do miski z zimną wodą. Jak się chwilę schłodziły (tak z 5min.) to jeszcze poprawiałem kształt (uwaga - potrafi jeszcze wyjść serwatka i zabrudzić kuchnię ) i gdy efekt mniej-więcej mnie zadowala wrzucam gołki do siatek (za drugim razem siatki pominąłem) i zimnej solanki (miałem 7% ale gołki wyszły za słone, choć oscypki też sprzedają słone )
Ostatnie solankowały 7-8h
Następnie osuszanie (w siatkach sobie wisiały, a te bez siatki kładłem na ruszt z piekarnika) i jak już podeschły (2-3h) do wędzarni (siatki dyndały na kołku, a te bez na siatce którą mam dorobioną do suszenia grzybów w wędzarni, można też dociąć deskę ).
Wędziłem w temp. ok. 35'C do koloru


[Dodano: 30 lip 2021 - 14:37]

 

 

i tak po 3 kawałki wrzucam o gorącej serwatki (czy też wody). Po 2-3 min. wyciągam kawałek (np. łyżkę cedzakową ) i wygniatam (ale bez przesady - stąd dziurki w przekroju), następnie wrzucam z powrotem do gorącej serwatki i wyciągam kolejny kawałek ( ). Gdy zrobiłem tak z 3 szt. zaczynam od początku, biorę pierwszy kawałek i znowu wyciskanie. W ten sposób każdy kawałek wyciskam 2-3 razy.

I to jest właśnie ten moment który mi się wydaje że spowodował kruchość Twoich serów (raz mi się to też przytrafiło i odstępstwem w produkcji było dłuższe leżenie serów w tej serwatce)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716599
Udostępnij na innych stronach

 

 

I to jest właśnie ten moment który mi się wydaje że spowodował kruchość Twoich serów (raz mi się to też przytrafiło i odstępstwem w produkcji było dłuższe leżenie serów w tej serwatce)

 

Pierwsza różnica - Ty nie podgrzewałeś skrzepu. Dopiero potem juz odsączony i pocięty na porcje wrócił do gara. Ja po pocięciu skrzepu podgrzałem go do 50 stopni i dopero potem odsączałem ,ciołem i podgrzewałem i wyciskałem. Sam juz nie wiem. Następnym razem spróbuje Twojej wersji  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716601
Udostępnij na innych stronach

podzieliłem na porcje i do wody  58-62 stopnie

Atrax, wydaje mi się, że za mało wygniatałeś, bo powinno się wygniatać aż będzie ciągliwe w środku (tak ok.10 razy), no i jak dla mnie to miałeś temperaturę za niską, bo ja robię w 70 -75 stopniach. Przegrzania napewno w/g mnie nie było, albo w trakcie pierwszego ociekania za długo to robiłeś i były za suche. Serki skrzypią w trakcie jedzenia.

Robię tak samo jak Wróbelek pisze, jedynie mam inną temperaturę dodania podpuszczki, bo do 38 stopni no i inną przy ogrzewaniu i wygniataniu bo 70-75stopni. Każdy robi tak, aby końcowy efekt zadawalał.

Pozdrowienia

 

To już wiesz, gdzie był Twój błąd. Skrzep trzeba ocieknąć, a dopiero później podgrzewać i wyciskać.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skrzep pięknie się wytworzył, podgrzałem go mieszając do ok 50 st.

W całości była aktywna podpuszczka, która pracowała nadal i to w znacznie podwyższonej temperaturze, czyli bardzo mocno.

Taki sam efekt wystąpi przy zbyt duzej ilosci podpuszczki w niższej temperaturze.

Najistotniejsze w każdym przepisie na konkretny ser jest:

  •  temperatura pozyskiwania skrzepu (w Twoim przypadku 370C)
  • czas pozyskania tego skrzepu.

Błędem było dalsze dogrzewanie do 50 st.C nie odcedzonego skrzepu. On się nadal kurczył i to bardzo intensywnie.

Dogrzewanie skrzepu w celu jego uplastycznienia dokonuje się po jego wstępnym odcedzeniu i najlepiej (najbezpieczniej) w wodzie.

Niektóre, dogrzewane sery podgrzewa się w serwatce mocno rozcieńczonej wodą. Chodzi o rozcieńczenie, lub wypłukanie enzymu podpuszczki, żeby nadal nie wyciskał serwatki, co może skończyć się kruchością wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-716614
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Witam, po udanym maśle i twarogu z Wasza pomocą przymierzam się do zrobienia "oscypkow" przy okazji sobotniego wędzenia. Jaka jest przybliżona wydajność mleka prosto od krowy na kilogram sera ? Z racji zbyt krótkiego czasu nie będę zbierał śmietany a więc czy może być mleko tłuste ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-738057
Udostępnij na innych stronach

Mnie z 5 litrów mleka "robiło się " ok 700gramów oscypków .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/47/#findComment-738105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.