andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 5 Października 2010 to chyba bunc/buntz a nie ricotta bo ta nie daje się kroić w plastry, przynajmniej ta moja. Po kilku dniach w lodówce , przykryta tylko papierem śniadaniowym jest do krojenia . Może być w lodówce nawet dwa tygodnie i jest prawie jak świeża . Możesz jeszcze zostawić w lodówce na durszlaku to lepiej obcieknie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-127031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 5 Października 2010 Super, teraz będę wiedziała co robić w razie braku pomysłu na dziś. Dzięki. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-127042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 15 Października 2010 Witam . Po przerobieniu kilkuset litrów mleka udało się ........... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 15 Października 2010 No ale dużo nie brakowało żeby przez siatkę popłynęły :grin: Super wyrób :thumbsup: :clap: Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 15 Października 2010 No ale dużo nie brakowało żeby przez siatkę popłynęły :grin: Niestety , popłynęły :sad: W smaku jak zawsze - jadalne :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 15 Października 2010 Kiedy wkładasz do siatki? Zaraz po uformowaniu? Pasteryzujesz mleko? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 15 Października 2010 andrzej k, ja ostatnio też tak miałam i wyjęcie z siatki graniczyło z cudem . Twoje oscypki wyglądają bardzo smakowicie. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 15 Października 2010 Swoją drogą dzięki za foto przestrogę . Akurat mam teraz kilka oscypków w wędzarni. Muszę częściej doglądać . Jak sądzę , wygląd na smak pewnie nie ma żadnego znaczenia. Daj Boże każdemu takie " plamy" :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 15 Października 2010 Kiedy wkładasz do siatki? Zaraz po uformowaniu? Do siatki wkładam po wyjęciu z solanki . wyjęcie z siatki graniczyło z cudem . No niestety , na 12 serków każdy był uszkodzony przy zdejmowaniu siatki . :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 15 Października 2010 No niestety , na 12 serków każdy był uszkodzony przy zdejmowaniu siatki . :sad: Najważniejsze , że smakuje wzorowo Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 15 Października 2010 Kiedy wkładasz do siatki? Zaraz po uformowaniu? Do siatki wkładam po wyjęciu z solanki . wyjęcie z siatki graniczyło z cudem . To za gorąco wędzisz. Początkowo wkładałem zaraz po uformowaniu i efekt był podobny. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 15 Października 2010 RaV22, to to ja wiem, oscypki swego czasu robiłam raz na dwa tygodnie. Te które mi " popłynęły " niestety nie były pilnowane w wędzarni a temp. skoczyła za wysoko i efekt był od razu widoczny. No cóż raz nie zawsze ale smak był taki jak trzeba. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 15 Października 2010 Pasteryzujesz mleko? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 15 Października 2010 Nie Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 15 Października 2010 To za gorąco wędzisz. Dzięki za wskazówkę , to jest mi znane . Zdarzyło się pierwszy raz , po przerobieniu paręset litrów mleka . Myślę że palenisko dostało "fałszywy " cug . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 23 Października 2010 Witam, kilka zdjęć z w czorajszej produkcji i dzisiejszego wędzenia. Serki jeszcze powędzą się do rana i będa OK. PZRD Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 23 Października 2010 Profesjonalne podejście do tematu, moje Uznanie :clap: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 23 Października 2010 Shadow,Piękne te sery. Ja dzisiaj też robiłam ale nawet nie zdążyłam włożyć do solanki. Prawie cały zniknął, a'la bunz.Z ilu litrów mleka robiłeś bo wygląda na to, że jest dużo ? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 24 Października 2010 kilka zdjęć z w czorajszej produkcji i dzisiejszego wędzenia. Tylko gratulować :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 24 Października 2010 Serki jeszcze powędzą się do rana i będa OK. Super robota :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 24 Października 2010 No cóż tylko pogratulować :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 24 Października 2010 Sam jestem zdziwiony wydajnością, bo wyszło tego 4.1 kg uwędzonego oscypka - 15 szt z 30 L mleka. Dodatkowo jeszcze ricotta 1 kg. Pewnie krowy przeszły już na suchą karmę i zawartość białka skoczyła do góry. PZDR i dziękuję za ciepłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 24 Października 2010 Shadow, wspaniale uwędzony serek :!: Takie serki jakościowo biją na głowę wszystkie sklepowe. Nie mówię o wyrafinowanych serach włoskich czy francuzkich. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 24 Października 2010 Takie serki jakościowo biją na głowę wszystkie sklepowe. A przy tym biorąc po uwagę fakt, że litr mleka "od chłopa" można kupić za 1.50 zł, to niezła cena wychodzi za te wspaniałe oscypki! :clap: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 25 Października 2010 Ja dzisiaj wieczorem zacząłem "Bajkę" z mlekiem. Póki co skrzep był ok, Riccotta odpoczywa na balkonie, a serki kapią i kapią z cedzaków, sitek itd. Ostatni raz tak robię. Następnym razem wzorem Shadow zastosuję rękaw do filtrowania wina. Jest długi, czyli wlewam raz cały bałagan, podstawiam duży gar na serwatkę i idę spać. A tak to trzeba podstawiać gary pod sita itd.....szkoda zachodu. :wink: Jutro formowanie, a pojutrze wędzenie: 6-7 h w 30-35 C). Efekt pokażę. :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.