Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba bunc/buntz a nie ricotta bo ta nie daje się kroić w plastry, przynajmniej ta moja.

 

Po kilku dniach w lodówce , przykryta tylko papierem śniadaniowym jest do krojenia . Może być w lodówce nawet dwa tygodnie i jest prawie jak świeża . Możesz jeszcze zostawić w lodówce na durszlaku to lepiej obcieknie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-127031
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Witam .

 

Po przerobieniu kilkuset litrów mleka udało się ........... :cry:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128034
Udostępnij na innych stronach

No ale dużo nie brakowało żeby przez siatkę popłynęły :grin:

 

 

Niestety , popłynęły :sad: W smaku jak zawsze - jadalne :smile:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128038
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą dzięki za foto przestrogę . Akurat mam teraz kilka oscypków w wędzarni. Muszę częściej doglądać . Jak sądzę , wygląd na smak pewnie nie ma żadnego znaczenia.

Daj Boże każdemu takie " plamy" :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128054
Udostępnij na innych stronach

Kiedy wkładasz do siatki? Zaraz po uformowaniu?

 

Do siatki wkładam po wyjęciu z solanki .

 

 

wyjęcie z siatki graniczyło z cudem .

 

No niestety , na 12 serków każdy był uszkodzony przy zdejmowaniu siatki . :sad:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128109
Udostępnij na innych stronach

No niestety , na 12 serków każdy był uszkodzony przy zdejmowaniu siatki . :sad:

Najważniejsze , że smakuje wzorowo :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128110
Udostępnij na innych stronach

Kiedy wkładasz do siatki? Zaraz po uformowaniu?

 

Do siatki wkładam po wyjęciu z solanki .

 

 

wyjęcie z siatki graniczyło z cudem .

 

 

To za gorąco wędzisz. Początkowo wkładałem zaraz po uformowaniu i efekt był podobny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128119
Udostępnij na innych stronach

RaV22, to to ja wiem, oscypki swego czasu robiłam raz na dwa tygodnie. Te które mi " popłynęły " niestety nie były pilnowane w wędzarni a temp. skoczyła za wysoko i efekt był od razu widoczny. No cóż raz nie zawsze ale smak był taki jak trzeba.
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128124
Udostępnij na innych stronach

To za gorąco wędzisz.

 

Dzięki za wskazówkę , to jest mi znane . Zdarzyło się pierwszy raz , po przerobieniu paręset litrów mleka . Myślę że palenisko dostało "fałszywy " cug .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-128137
Udostępnij na innych stronach

Shadow,Piękne te sery. Ja dzisiaj też robiłam ale nawet nie zdążyłam włożyć do solanki. Prawie cały zniknął, a'la bunz.Z ilu litrów mleka robiłeś bo wygląda na to, że jest dużo ?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129155
Udostępnij na innych stronach

kilka zdjęć z w czorajszej produkcji i dzisiejszego wędzenia.

 

Tylko gratulować :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129159
Udostępnij na innych stronach

Serki jeszcze powędzą się do rana i będa OK.

Super robota :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129161
Udostępnij na innych stronach

Sam jestem zdziwiony wydajnością, bo wyszło tego 4.1 kg uwędzonego oscypka - 15 szt z 30 L mleka. Dodatkowo jeszcze ricotta 1 kg. Pewnie krowy przeszły już na suchą karmę i zawartość białka skoczyła do góry.

 

PZDR i dziękuję za ciepłe słowa

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129256
Udostępnij na innych stronach

Shadow,

wspaniale uwędzony serek :!:

Takie serki jakościowo biją na głowę wszystkie sklepowe. Nie mówię o wyrafinowanych serach włoskich czy francuzkich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129260
Udostępnij na innych stronach

Takie serki jakościowo biją na głowę wszystkie sklepowe.

A przy tym biorąc po uwagę fakt, że litr mleka "od chłopa" można kupić za 1.50 zł, to niezła cena wychodzi za te wspaniałe oscypki! :clap:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129275
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj wieczorem zacząłem "Bajkę" z mlekiem. Póki co skrzep był ok, Riccotta odpoczywa na balkonie, a serki kapią i kapią z cedzaków, sitek itd. Ostatni raz tak robię. Następnym razem wzorem Shadow zastosuję rękaw do filtrowania wina. Jest długi, czyli wlewam raz cały bałagan, podstawiam duży gar na serwatkę i idę spać. A tak to trzeba podstawiać gary pod sita itd.....szkoda zachodu. :wink:

Jutro formowanie, a pojutrze wędzenie: 6-7 h w 30-35 C). Efekt pokażę. :grin:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/22/#findComment-129403
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.