misiek.b Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 1 Lutego 2011 Dlaczego cyganioneOd czasu wiosennych powodzi poziom wód gruntowych na mojej działce tak się podniósł, że wędzarnię, którą mam w piwnicy altanki notorycznie zalewa woda (a mnie coś innego). :devil: Zmuszony, więc jestem do wędzenia zastępczego. Do solanki sól wędzonkowa i kawa rozpuszczalna na kolor. Ale i tak w smaku bdb. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 1 Lutego 2011 Do solanki sól wędzonkowa i kawa rozpuszczalna na kolor. Ale i tak w smaku bdb.Cos takiego :rolleyes: . A w innym temacie o wędzonkach mnie z błotem mieszali :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 2 Lutego 2011 Do solanki sól wędzonkowa i kawa rozpuszczalna na kolor. Dzięki . To jest mi znane , tylko nie wiedziałem że tak się nazywa . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 2 Lutego 2011 Andrzejku robisz serek na zlot ? :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 2 Lutego 2011 Andrzejku robisz serek na zlot ? :tongue: Tak , na 100% . :grin: Muszę zrobić więcej coby i do Radka zostało i nam nie zabrakło . :grin: Obiecał zaprawione rydze . :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 2 Lutego 2011 serek na zlot , ...... zaprawione rydze . No to .......... :rolleyes: ............ zakąski już są :grin: - to ja chyba muszę się postarać o to żeby było co .............. . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 2 Lutego 2011 Obiecał zaprawione rydze . :grin: :lol:No to .......... :rolleyes: ............ zakąski już są :grin: - to ja chyba muszę się postarać o to żeby było co .............. .Nad tym też już pracuję :wink: I dla przypomnienia :grin: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98aa807a33d36025.html Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 2 Lutego 2011 Nad tym też już pracuję :wink: Radek , już dawno Ciebie polubiłem :grin: . Ty za bardzo już nie pracuj , tylko przygotuj podręczny magazyn . Znając życie to niczego nie zabraknie , zapewne jeszcze zostanie . Sam się przekonasz i poznasz WB w realu :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 2 Lutego 2011 Radek , już dawno Ciebie polubiłem :grin: . Ty za bardzo już nie pracuj , tylko przygotuj podręczny magazyn . Znając życie to niczego nie zabraknie , zapewne jeszcze zostanie . Sam się przekonasz i poznasz WB w realu :grin: :lol: Andrzeju :grin: :grin: :grin: . To ja już trochę " hamuję " :wink: . Podręczny magazyn przygotuję :grin: . Doczekać się nie mogę na to spotkanie :grin: . Serdecznie pozdrawiam. Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 3 Lutego 2011 Wędziłem swoje "osypki"+ dodatki ok 2 tyg. temu - wyszło względnie dobrze Następny raz za pół roku: Te dwa ostatnie zdjęcia to kiełbasa z łososia (konkretnie z resztek - miałem dość duży odpad :blush: ) Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 3 Lutego 2011 Następny raz za pół roku:Serki wyglądają bardzo :thumbsup: Jakim cudem te parę serków ma ci starczyć na pół roku :rolleyes: :question: Co do kiełbaski z łososia to może byś coś napisał dokładniej w stosownym dziale np. ryby. Za przepis opis itp. z góry serdecznie dziękuję. Na zdjęciu widać woreczek (czyżby pakowanie próżniowe?). Jakie masz doświadczenia z przechowywaniem długoterminowym? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 4 Lutego 2011 Kiełbasa z Łososia - żadna filozofia: Resztki ryby z kręgosłupa + 20g/kg soli w maszynkę i nie mielić ale bezpośrednio w maszynkę i w jelita - po wędzeniu jest to trochę bardziej suche niż łosoś i trwalsze. Jeśli chodzi o pakowanie "próżniowe" - łososia przechowuje ok 10-14 dni w lodówce po uwędzeniu na zimno - i nic się z nim nie dzieje, po zamrożeniu zapachy nie przechodzą na mięso i w druga stronę Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-145013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 26 Lutego 2011 Może nie oscypek, ale w czasie jak czekam, aż mi się mięsko zapekluje na szynkową, lisiecką i krakowską obwędziłem kupione przez benę sery z Wiżajn. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-148989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyl.xx Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 27 Lutego 2011 beiot, smakowicie wyglądają te Twoje serki :thumbsup: Mógłbyś napisać o nich coś więcej? W temacie nabiału jestem kompletnym laikiem. Czy ich smak jest zbliżony do oscypka? Przypadkiem tutaj zajrzałem, a tu takie widoki :thumbsup: :pycha: Z góry dziękuję i pozdrawiam. bazyl.xx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 27 Lutego 2011 Przypadkiem tutaj zajrzałemJak to przypadkiem? :???: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 28 Lutego 2011 bazyl.xx, Do oscypka to nie bardzo. Są za mokre jak sprzedają. Moje jak robiłem sam były bardziej zwięzłe i piszczały na ząbkach przy gryzieniu. Ten przekrojony był już trochę dojrzały i suchy i najlepiej wyszedł. Nie jestem znawcą tego tematu, ale wydaje mi się, że aby były ala oscypki to musiałby być na ciepło mocniej odciśnięte. Te kupione były strasznie mokre, aż z nich się lało. Pewnie dlatego że na wagę sprzedają :devil: Serki z Wiżajn są zbliżone do Korycińskich. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyl.xx Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 28 Lutego 2011 Przypadkiem tutaj zajrzałemJak to przypadkiem? :???: "Przypadkiem" w sensie, że dotychczas interesowała mnie głównie tematyka mięska i wędlinek :smile: Można powiedzieć, że to dlatego, że w tym "siedzę" :grin: No a nabiał... Cóż. Nie miałem do tej pory sposobności (a może raczej potrzeby ) bawienia się w serowara. Ale przypadkiem wpadłem na ten temat i kurcze muszę przyznać, że zaczynam wsiąkać :lol: Może zrobię na spróbę jakiś serek :wink: beiot tak czy owak, wyglądają obłędnie. Podejrzewam, że jak wyglądają, tak smakują :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 6 Marca 2011 Witam ! Moje ''Oscypki'' z 19 litrów mleka wyszło 2.0 kg (po wędzeniu) :grin: Solanka to 80 gramów soli na litr, wyszły bardzo dobre :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-150623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 7 Marca 2011 Witam, dzisiaj w Zakopanym szukałem, szukałem aż znalazłem. Pod wiaduktem, w stronę gubałówki (300 metrów od kolejki na górę) Małą podwójną oscypiorkę za 45 i składaną formemkę do masła (z ładnymi wzorkami) za 35. Była też duża składana szeciokątna oscypiorka (na wzór foremki do masła) za 45, ale nie brałem. Za kilka dni mają przywieźć jeszcze małe beczułki (oscypiorki) Muszę Wam powiedzieć, że wszyscy sprzedawcy traktowali mnie z małym uśmiechem jak pytałem. A po co to panu? Nie lepiej kupić gotowy ser? itd. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-150897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam Tak się kręcę cały tydzień wokół serka typu oscypek . Dzisiaj , w tym tygodniu jadę ostatni raz po mleczko . Zresztą podniosłem porcję z 20l na 25 l . Wychodzą trzy sztuki więcej :tongue: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-151500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 15 Marca 2011 Małą podwójną oscypiorkę za 45 i składaną formemkę do masła (z ładnymi wzorkami) za 35. Te foremki do masla mozna kupic u górskiego po 20 zl strona www byla podawana Dzwonilem do niego wczoraj i za kilka dni bedzie na jego stronie kilka nowych wzorow i wielkosci forem do wyrobu masla i oscypkow . Mozna sie z facetem dogadac nawet co do wzorkow na formach Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-152191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 26 Marca 2011 Witam Tak się kręcę cały tydzień wokół serka typu oscypek To twoje kręcenie się to już pełny profesjonalizm :!: Te miseczki to, jakiego rozmiaru, i ile serka do takiej wchodzi :question: Jak byś mógł zaprezentować ją w całej okazałości i zwymiarować to był bym wdzięczny :smile: No i gdzie takie występują w przyrodzie :grin: Coś ostatnio w serowarstwie cicho i smutno. Czyżby krowy przestały dawać mleko :???: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 27 Marca 2011 Te miseczki to, jakiego rozmiaru, i ile serka do takiej wchodzi :question: Takie miseczki kupiłem w sklepie gospodarstwa domowego i sam powierciłem otworki , coby skrzep lepiej ociekał . Do takiej miseczki mieści się 1/2 l wody , są dopuszczone do żywności . Gotowego serka po uwędzeniu wychodzi około 220 - 280g , gdy ta miseczka do równego jest wypełniona skrzepem . Przed ostatecznym formowaniem serka parę razy skrzep obracam w miseczce - foremce . średnica dna- 5cm średnica góry 12,5cm wysokość 6,5 cm . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 27 Marca 2011 Witam chciałem zapytać co zrobiłem żle? Oscypki cieżko miałem uformować, ser nie był taki elastyczny chociaż moczyłem w ciepłej wodzie.Wszystko robiłem według wskazówek problem pojawił się przy wyciskaniu serwatki i myślę ze słabo wyciśniety ser jest tego przyczyną ,może się mylę proszę o wzkazówki aby nastepnym razem było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 27 Marca 2011 Może zbyt niska temp i czas, spowodował, że źle Ci się wyciskało i formowało serek. Ja ser ogrzewam w temp 50-55C, za pierwszym razem dłużej go trzymam w ciepłej (bardzo) wodzie (ok 10 min), potem wyciskam , wkładam z powrotem do b.ciepłej wody, wyciskam itd. Aż do skutku. jak poczujesz, że ser jest twardy, mało serwatki z niego wycieka, wkładaj do oscypiarki, albo bezpośrednio do solanki. A to moja ostatnia produkcja, niestety nie dopilnowałem temp wędzenia, ale w sumie smak jest najważniejszy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.