Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego cyganione

Od czasu wiosennych powodzi poziom wód gruntowych na mojej działce tak się podniósł, że wędzarnię, którą mam w piwnicy altanki notorycznie zalewa woda (a mnie coś innego). :devil: Zmuszony, więc jestem do wędzenia zastępczego.

Do solanki sól wędzonkowa i kawa rozpuszczalna na kolor. Ale i tak w smaku bdb. :thumbsup:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144599
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do solanki sól wędzonkowa i kawa rozpuszczalna na kolor.

 

Dzięki . To jest mi znane , tylko nie wiedziałem że tak się nazywa . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144605
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku robisz serek na zlot ? :tongue:

Tak , na 100% . :grin: Muszę zrobić więcej coby i do Radka zostało i nam nie zabrakło . :grin: Obiecał zaprawione rydze . :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144667
Udostępnij na innych stronach

serek na zlot , ...... zaprawione rydze .

 

 

 

 

No to .......... :rolleyes: ............ zakąski już są :grin: - to ja chyba muszę się postarać o to żeby było co .............. :cool: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144683
Udostępnij na innych stronach

Obiecał zaprawione rydze . :grin: :lol:

No to .......... :rolleyes: ............ zakąski już są :grin: - to ja chyba muszę się postarać o to żeby było co .............. :cool: .

Nad tym też już pracuję :wink:

 

 

I dla przypomnienia :grin: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98aa807a33d36025.html

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144688
Udostępnij na innych stronach

Nad tym też już pracuję :wink:

 

 

Radek , już dawno Ciebie polubiłem :grin: . Ty za bardzo już nie pracuj , tylko przygotuj podręczny magazyn . Znając życie to niczego nie zabraknie , zapewne jeszcze zostanie . Sam się przekonasz i poznasz WB w realu :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144691
Udostępnij na innych stronach

Radek , już dawno Ciebie polubiłem :grin: . Ty za bardzo już nie pracuj , tylko przygotuj podręczny magazyn . Znając życie to niczego nie zabraknie , zapewne jeszcze zostanie . Sam się przekonasz i poznasz WB w realu :grin: :lol:

 

Andrzeju :grin: :grin: :grin: . To ja już trochę " hamuję " :wink: . Podręczny magazyn przygotuję :grin: . Doczekać się nie mogę na to spotkanie :grin: .

 

Serdecznie pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144694
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem swoje "osypki"+ dodatki ok 2 tyg. temu - wyszło względnie dobrze

Następny raz za pół roku:

 

Te dwa ostatnie zdjęcia to kiełbasa z łososia (konkretnie z resztek - miałem dość duży odpad :blush: )

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144806
Udostępnij na innych stronach

Następny raz za pół roku:

Serki wyglądają bardzo :thumbsup:

Jakim cudem te parę serków ma ci starczyć na pół roku :rolleyes: :question:

Co do kiełbaski z łososia to może byś coś napisał dokładniej w stosownym dziale np. ryby. Za przepis opis itp. z góry serdecznie dziękuję.

Na zdjęciu widać woreczek (czyżby pakowanie próżniowe?). Jakie masz doświadczenia z przechowywaniem długoterminowym?

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-144913
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z Łososia - żadna filozofia:

Resztki ryby z kręgosłupa + 20g/kg soli w maszynkę i nie mielić ale bezpośrednio w maszynkę i w jelita - po wędzeniu jest to trochę bardziej suche niż łosoś i trwalsze.

 

Jeśli chodzi o pakowanie "próżniowe" - łososia przechowuje ok 10-14 dni w lodówce po uwędzeniu na zimno - i nic się z nim nie dzieje, po zamrożeniu zapachy nie przechodzą na mięso i w druga stronę

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-145013
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

beiot, smakowicie wyglądają te Twoje serki :thumbsup:

 

Mógłbyś napisać o nich coś więcej? W temacie nabiału jestem kompletnym laikiem. Czy ich smak jest zbliżony do oscypka? Przypadkiem tutaj zajrzałem, a tu takie widoki :thumbsup: :pycha:

 

Z góry dziękuję i pozdrawiam. bazyl.xx

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149064
Udostępnij na innych stronach

bazyl.xx,

Do oscypka to nie bardzo. Są za mokre jak sprzedają. Moje jak robiłem sam były bardziej zwięzłe i piszczały na ząbkach przy gryzieniu. Ten przekrojony był już trochę dojrzały i suchy i najlepiej wyszedł.

Nie jestem znawcą tego tematu, ale wydaje mi się, że aby były ala oscypki to musiałby być na ciepło mocniej odciśnięte. Te kupione były strasznie mokre, aż z nich się lało. Pewnie dlatego że na wagę sprzedają :devil:

Serki z Wiżajn są zbliżone do Korycińskich.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149272
Udostępnij na innych stronach

Przypadkiem tutaj zajrzałem

Jak to przypadkiem? :???:

"Przypadkiem" w sensie, że dotychczas interesowała mnie głównie tematyka mięska i wędlinek :smile: Można powiedzieć, że to dlatego, że w tym "siedzę" :grin:

No a nabiał... Cóż. Nie miałem do tej pory sposobności (a może raczej potrzeby :cool: ) bawienia się w serowara. Ale przypadkiem wpadłem na ten temat i kurcze muszę przyznać, że zaczynam wsiąkać :lol:

 

Może zrobię na spróbę jakiś serek :wink:

 

beiot tak czy owak, wyglądają obłędnie. Podejrzewam, że jak wyglądają, tak smakują :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-149333
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Moje ''Oscypki'' z 19 litrów mleka wyszło 2.0 kg (po wędzeniu) :grin:

Solanka to 80 gramów soli na litr, wyszły bardzo dobre :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-150623
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

dzisiaj w Zakopanym szukałem, szukałem aż znalazłem.

Pod wiaduktem, w stronę gubałówki (300 metrów od kolejki na górę)

Małą podwójną oscypiorkę za 45 i składaną formemkę do masła (z ładnymi wzorkami) za 35.

Była też duża składana szeciokątna oscypiorka (na wzór foremki do masła) za 45, ale nie brałem.

Za kilka dni mają przywieźć jeszcze małe beczułki (oscypiorki)

Muszę Wam powiedzieć, że wszyscy sprzedawcy traktowali mnie z małym uśmiechem jak pytałem. A po co to panu? Nie lepiej kupić gotowy ser? itd.

 

PZDR

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-150897
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Tak się kręcę cały tydzień wokół serka typu oscypek . Dzisiaj , w tym tygodniu jadę ostatni raz po mleczko . Zresztą podniosłem porcję z 20l na 25 l . Wychodzą trzy sztuki więcej :tongue: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-151500
Udostępnij na innych stronach

Małą podwójną oscypiorkę za 45 i składaną formemkę do masła (z ładnymi wzorkami) za 35.

Te foremki do masla mozna kupic u górskiego po 20 zl strona www byla podawana

Dzwonilem do niego wczoraj i za kilka dni bedzie na jego stronie kilka nowych wzorow i wielkosci forem do wyrobu masla i oscypkow . Mozna sie z facetem dogadac nawet co do wzorkow na formach

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-152191
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Tak się kręcę cały tydzień wokół serka typu oscypek

To twoje kręcenie się to już pełny profesjonalizm :!: Te miseczki to, jakiego rozmiaru, i ile serka do takiej wchodzi :question: Jak byś mógł zaprezentować ją w całej okazałości i zwymiarować to był bym wdzięczny :smile: No i gdzie takie występują w przyrodzie :grin:

Coś ostatnio w serowarstwie cicho i smutno. Czyżby krowy przestały dawać mleko :???:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154134
Udostępnij na innych stronach

Te miseczki to, jakiego rozmiaru, i ile serka do takiej wchodzi :question:

 

Takie miseczki kupiłem w sklepie gospodarstwa domowego i sam powierciłem otworki , coby skrzep lepiej ociekał . Do takiej miseczki mieści się 1/2 l wody , są dopuszczone do żywności . Gotowego serka po uwędzeniu wychodzi około 220 - 280g , gdy ta miseczka do równego jest wypełniona skrzepem . Przed ostatecznym formowaniem serka parę razy skrzep obracam w miseczce - foremce .

 

średnica dna- 5cm

średnica góry 12,5cm

wysokość 6,5 cm .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154267
Udostępnij na innych stronach

Witam chciałem zapytać co zrobiłem żle? Oscypki cieżko miałem uformować, ser nie był taki elastyczny chociaż moczyłem w ciepłej wodzie.Wszystko robiłem według wskazówek problem pojawił się przy wyciskaniu serwatki i myślę ze słabo wyciśniety ser jest tego przyczyną ,może się mylę proszę o wzkazówki aby nastepnym razem było ok.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154323
Udostępnij na innych stronach

Może zbyt niska temp i czas, spowodował, że źle Ci się wyciskało i formowało serek. Ja ser ogrzewam w temp 50-55C, za pierwszym razem dłużej go trzymam w ciepłej (bardzo) wodzie (ok 10 min), potem wyciskam , wkładam z powrotem do b.ciepłej wody, wyciskam itd. Aż do skutku. jak poczujesz, że ser jest twardy, mało serwatki z niego wycieka, wkładaj do oscypiarki, albo bezpośrednio do solanki.

 

A to moja ostatnia produkcja, niestety nie dopilnowałem temp wędzenia, ale w sumie smak jest najważniejszy

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/27/#findComment-154325
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.