Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam inne zdanie co do porządnego wyciskania upieram się by było to tak (trudno opisać słowami ) Mniej więcej na 1-2-3 i kontrola :wink:

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypek

Tu jest zresztą bardzo dobrze napisane Ja jak wspomniałem nie używam tej opcji ze ścierką

Mój sposób wzorowałem na przekazie Andrzeja K

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202772
Udostępnij na innych stronach

kupiłem 350 g białej surowej

Bardzo dziwi mnie to pierwsze słowo, tu nie ma takiego czegoś: kupiłem kiełbasę, tu się samemu ją robi.
Kupiłem bo chce sprawdzi też wędzenie mięcha, a nie robiłem sam bo jeszcze mam wędzonki jak kupiłem na święta pół blondyny.

 

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 14:57 ]

nie wiem kiedy będziesz wędził, ale kup jeszcze kawałek boczku surowego!

Boczek uwędzony wisi w garażu, a wędzę jutro.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202774
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Tyle że pomiędzy odciśnięciem w ścierce mija co najmniej godzin kilka, … później co ja wyżej napisałem … , a dopiero teraz zawiera się w oscypiorce. to jest najbardziej mozolna robota, gdyby do tego zastosować jakąś maszynkę? Ma ktoś jakiś pomysł?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202775
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Cofnij się w tym temacie do strony 48 do 52, tam są moje poczynania i mnóstwo zdjęć , od samego początku, do opanowania tego sera. Mam nadzieję że na tych stronach znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202777
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Nie ma tak że, tyle i tyle osuszasz. aż dotkniesz ręką od spodu i suche są = muszą być. Lepiej dłużej osuszać niż krócej – problem przy wędzeniu. Np. 1x wystarczyło 3godz w cieniu i przeciągu na dworze, a 2x; to 2 dni, (bo robiłem 2 serię i razem wędzić). Efekt był taki że te co 2 dni osuszały się w lodówce, znacznie lepiej się uwędziły niż te co na szybko – przy wentylatorze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202804
Udostępnij na innych stronach

Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ?

Musi być na wierzchu suchy , nawet lekko żółtawy , łatwiej się wędzi . :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202805
Udostępnij na innych stronach

Znalezione na sieci:

 

Aby przywrócić wpisywanie polskich znaków np. ć, należy:

1. Odnaleźć w programach uruchamiających się wraz z systemem windows, które pokazane są w prawym dolnym rogu ekranu, obok godziny, program ATI i kliknąć jego ikonę Prawym Klawiszem Myszy (PKM),

2. Wybrać polecenie "Catalyst® Control Center" następnie

- zakładkę "Hotkeys" następnie

- "Hotkeys Manager"

- usuwamy zaznaczenie przy

 

Lauch CATALYST® Control Center | Ctrl+Alt+C

 

i klikamy dwa razy na OK.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202872
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moje pierwsze wędzenie i pierwsze oscypki

bazyl, oscypki prawie jak andrzejowe !!! :) :clap:

Ale najbardziej podoba mi się twoja zasypana wędzarnia :) A kije do wędzenia... zew natury :) Oczywiście w pozytywnym tego znaczeniu :) Pozdrawiam.

Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204620
Udostępnij na innych stronach

Mam taką i sobie ją chwalę.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204624
Udostępnij na innych stronach

Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???:

 

Pokemonie , do zlotu już blisko . Dla Ciebie jestem wstanie pokazać jak to się robi . Mleko nawet mogę przywieźć . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204631
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
wlać ja do ciepłego mleka -temp 32-35 stopni powoli rozmieszać ,przykryc garczek i czekać od 15min do godziny ,aż utworzy sie skrzep Mam pokroić ten skrzep na kwadraciki 1,5cm /wzdłuz,wszerz ,i ukośnie/i czekać ,aż skrzep opadnie znowu jakąś godzinke -mleko mamy juz lekko wystudzone i teraz .......chcąc uzyskać bundz czy mam wyłożyc delikatnie ten skrzep na durszlak i po ocieknięciu mam już gotowy serek ,czy tez delikatnie ogrzać ten skrzep do temp -no właśnie jakiej -40 stopni ?i w tym momencie wykładac ten skrzep na sito ? i po odciśnięciu -myślę delikatnym to będzie ten bundz??Generalnie -jaka temp.ma miec serwatka by można przekładac skrzep chcac uzyskać słodki bundz???Wracając do oscypka -po utworzeniu się skrzepu i opadnięciu na dno piszecie tzn jedni z Was pisza -:podgrzewamy skrzep powoli ,mieszając do 40stopni ,odbieramy skrzep i formujemy w serwatce oscypki ugniatajac, drudzy natomiast proponują -jak skrzep jest dojrzały???-rozumiem ze juz powoli opada wyjmujemy go na durszlak-myslę że po uprzednim podgrzaniu go?????i wstępnie odcedzamy i tu znowu -jedni odcedzaja godzinę ,drudzy 12godz-jedni pisza,ze skrzep jeszcze ciepły ogrzewamy w uprzednio nagrzanej wodzie -50stopni Który sposób zastosować ?
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215645
Udostępnij na innych stronach

Serek robię tak;

1.Podgrzewam mleko do 37C

2.Podpuszczkę ( 4-5 kropli na 1 litr mleka) rozpuszczam w małej ilości wody i wlewam do ciepłego mleka.Następnie mieszam z 1 min.

3.Zostawiam na ok. 1 h do zrobienia się skrzepu

4.Następnie tnę skrzep i podgrzewam do 45C

5.Po podgrzaniu odlewam serwatkę a opadły na dno skrzep wyrzucam na sitko.

6.No sitku odsączam ok.8 h. Nie wyciskam jedynie przewracam od czasu do czasu.

7.Następnie wkładam odciśnięty skrzep do solanki ( 1l wody /90g soli) na 8 h

8.Po soleniu wędzę

 

Myślę ,że wszystko jasne. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215648
Udostępnij na innych stronach

No większość tak -czyli ten podgrzany skrzep to bundz??Rozumiem ,ze nie czekasz po pokrojeniu skrzepu ,tylko odrazu podgrzewasz? Po co tyle czekać na ocieknięcie skrzepu ?-nie lepiej odrazu wyciskać i formować oscypki? ,acha czyli ty po tych ośmiu godz ociekania odrazu formujesz te serki na zimno?i do solanki ? No i myślę ,ze po wyjęciu z tej solanki osuszasz je przed wedzeniem?

 

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:08 ]

Coś sie nie zapisała pierwsza linijka w porzednim pośćie -pisałam że chcę zrobić bundz i oscypek ,ale na tym forum podajecie wiele sposobów ich otrzymania

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215653
Udostępnij na innych stronach

Znowu strasznie dużo pytań. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif :grin:

 

Ad1.Po pokrojeniu od razu podgrzewam.

Ad2.Po to ,że ja nie mam oscypiorki i po drugie mam już w ten sposób odpowiednią konsystencję.Kiedyś próbowałem odciskać i wyszła sucha masa.Pewnie za dobrze to zrobiłem.Mnie się nie spieszy. :grin:

Ad3.Nic nie formuję tylko kroje na pół.Po ośmiu godzinach do solanki na 8 godzin i potem do folii w siatkę i wędzenie w temp.45-55C.Sam w trakcie wędzenia się formuje w kształt oscypka.

Ad.4. Osuszam w wędzarni w temp. wędzenia bez dymu.

 

Właśnie ocieka ,ale wędził będę w poniedziałek ,albo we wtorek razem z karakowską.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215659
Udostępnij na innych stronach

Przyznam ,ze ciekawy i zupełnie inny sposób robienia tego oscypka ,nie trzeba go uplastyczniać ,ani wyciskać ,wyciskać i wyciskać ....Sprobuje twoim sposobem w przyszły tydzień i o efektach poinformuje. Nie wiem jeszcze tylko w której fazie otrzymuje się ten bundz ? -czy po pokrojeniu tego skrzepu odczekać aż sie pojawi serwatka i wyjąc skrzep na durszlak? czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak?Chodzi mi o to w którym momencie to już jest bundz? /pytam o to już trzeci raz bo bardzo mi smakuje ten ser kupowany na krupówkach-chciałabym go dobrze zrobić/
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215665
Udostępnij na innych stronach

czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak?

Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215666
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.