Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 16 Lutego 2012 kupiłem 350 g białej surowejBardzo dziwi mnie to pierwsze słowo, tu nie ma takiego czegoś: kupiłem kiełbasę, tu się samemu ją robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 16 Lutego 2012 Mam inne zdanie co do porządnego wyciskania upieram się by było to tak (trudno opisać słowami ) Mniej więcej na 1-2-3 i kontrola :wink: http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypekTu jest zresztą bardzo dobrze napisane Ja jak wspomniałem nie używam tej opcji ze ścierką Mój sposób wzorowałem na przekazie Andrzeja K Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 16 Lutego 2012 kupiłem 350 g białej surowejBardzo dziwi mnie to pierwsze słowo, tu nie ma takiego czegoś: kupiłem kiełbasę, tu się samemu ją robi. Kupiłem bo chce sprawdzi też wędzenie mięcha, a nie robiłem sam bo jeszcze mam wędzonki jak kupiłem na święta pół blondyny. [ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 14:57 ]nie wiem kiedy będziesz wędził, ale kup jeszcze kawałek boczku surowego!Boczek uwędzony wisi w garażu, a wędzę jutro. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 16 Lutego 2012 Tyle że pomiędzy odciśnięciem w ścierce mija co najmniej godzin kilka, … później co ja wyżej napisałem … , a dopiero teraz zawiera się w oscypiorce. to jest najbardziej mozolna robota, gdyby do tego zastosować jakąś maszynkę? Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 16 Lutego 2012 http://wedlinydomowe.pl/s...ki-a-la-oscypekCzytałem ten przepis i przepis Tiera, ale w trakcie pracy o podgrzaniu zapomniałem. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 16 Lutego 2012 Cofnij się w tym temacie do strony 48 do 52, tam są moje poczynania i mnóstwo zdjęć , od samego początku, do opanowania tego sera. Mam nadzieję że na tych stronach znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 16 Lutego 2012 bazylwidzew, Bywa liczą się chęci Teraz zrób jak w przepisie stoi i wyjdzie na pewno Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko. Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko. Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ? ok 24h, bez żadnych wspomagaczy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 16 Lutego 2012 Nie ma tak że, tyle i tyle osuszasz. aż dotkniesz ręką od spodu i suche są = muszą być. Lepiej dłużej osuszać niż krócej – problem przy wędzeniu. Np. 1x wystarczyło 3godz w cieniu i przeciągu na dworze, a 2x; to 2 dni, (bo robiłem 2 serię i razem wędzić). Efekt był taki że te co 2 dni osuszały się w lodówce, znacznie lepiej się uwędziły niż te co na szybko – przy wentylatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jak długo obsuszacie oscypki po wyjęciu z solanki ? Musi być na wierzchu suchy , nawet lekko żółtawy , łatwiej się wędzi . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 16 Lutego 2012 Miały byc wędzone jutro a będą w sobotę. PS; coś mi się klawiatura zepsuła małe Ć nie wyskakuje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 17 Lutego 2012 Znalezione na sieci: Aby przywrócić wpisywanie polskich znaków np. ć, należy:1. Odnaleźć w programach uruchamiających się wraz z systemem windows, które pokazane są w prawym dolnym rogu ekranu, obok godziny, program ATI i kliknąć jego ikonę Prawym Klawiszem Myszy (PKM),2. Wybrać polecenie "Catalyst® Control Center" następnie- zakładkę "Hotkeys" następnie- "Hotkeys Manager"- usuwamy zaznaczenie przy Lauch CATALYST® Control Center | Ctrl+Alt+C i klikamy dwa razy na OK. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-202872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 27 Lutego 2012 Moje pierwsze wędzenie i pierwsze oscypki. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 27 Lutego 2012 Moje pierwsze wędzenie i pierwsze oscypkibazyl, oscypki prawie jak andrzejowe !!! :clap: Ale najbardziej podoba mi się twoja zasypana wędzarnia A kije do wędzenia... zew natury Oczywiście w pozytywnym tego znaczeniu Pozdrawiam. Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 27 Lutego 2012 bazyl, oscypki prawie jak andrzejowe !!!Dzięki.Wyglądają ładnie, smaczne też są ale do oryginału trochę im brakuje. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 27 Lutego 2012 gdyby interesowało nadal robienie, forma: http://allegro.pl/podpuszczka-10g-1-forma-na-oscypki-oscypek-i2163799549.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 27 Lutego 2012 gdyby interesowało nadal robienie, forma: http://allegro.pl/podpuszczka-10g-1-forma-na-oscypki-oscypek-i2163799549.html Mam taką i sobie ją chwalę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja jakoś boję sie tych serów jak ognia... :???: Pokemonie , do zlotu już blisko . Dla Ciebie jestem wstanie pokazać jak to się robi . Mleko nawet mogę przywieźć . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-204631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 wlać ja do ciepłego mleka -temp 32-35 stopni powoli rozmieszać ,przykryc garczek i czekać od 15min do godziny ,aż utworzy sie skrzep Mam pokroić ten skrzep na kwadraciki 1,5cm /wzdłuz,wszerz ,i ukośnie/i czekać ,aż skrzep opadnie znowu jakąś godzinke -mleko mamy juz lekko wystudzone i teraz .......chcąc uzyskać bundz czy mam wyłożyc delikatnie ten skrzep na durszlak i po ocieknięciu mam już gotowy serek ,czy tez delikatnie ogrzać ten skrzep do temp -no właśnie jakiej -40 stopni ?i w tym momencie wykładac ten skrzep na sito ? i po odciśnięciu -myślę delikatnym to będzie ten bundz??Generalnie -jaka temp.ma miec serwatka by można przekładac skrzep chcac uzyskać słodki bundz???Wracając do oscypka -po utworzeniu się skrzepu i opadnięciu na dno piszecie tzn jedni z Was pisza -:podgrzewamy skrzep powoli ,mieszając do 40stopni ,odbieramy skrzep i formujemy w serwatce oscypki ugniatajac, drudzy natomiast proponują -jak skrzep jest dojrzały???-rozumiem ze juz powoli opada wyjmujemy go na durszlak-myslę że po uprzednim podgrzaniu go?????i wstępnie odcedzamy i tu znowu -jedni odcedzaja godzinę ,drudzy 12godz-jedni pisza,ze skrzep jeszcze ciepły ogrzewamy w uprzednio nagrzanej wodzie -50stopni Który sposób zastosować ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Serek robię tak;1.Podgrzewam mleko do 37C2.Podpuszczkę ( 4-5 kropli na 1 litr mleka) rozpuszczam w małej ilości wody i wlewam do ciepłego mleka.Następnie mieszam z 1 min.3.Zostawiam na ok. 1 h do zrobienia się skrzepu4.Następnie tnę skrzep i podgrzewam do 45C5.Po podgrzaniu odlewam serwatkę a opadły na dno skrzep wyrzucam na sitko.6.No sitku odsączam ok.8 h. Nie wyciskam jedynie przewracam od czasu do czasu.7.Następnie wkładam odciśnięty skrzep do solanki ( 1l wody /90g soli) na 8 h8.Po soleniu wędzę Myślę ,że wszystko jasne. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 No większość tak -czyli ten podgrzany skrzep to bundz??Rozumiem ,ze nie czekasz po pokrojeniu skrzepu ,tylko odrazu podgrzewasz? Po co tyle czekać na ocieknięcie skrzepu ?-nie lepiej odrazu wyciskać i formować oscypki? ,acha czyli ty po tych ośmiu godz ociekania odrazu formujesz te serki na zimno?i do solanki ? No i myślę ,ze po wyjęciu z tej solanki osuszasz je przed wedzeniem? [ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:08 ]Coś sie nie zapisała pierwsza linijka w porzednim pośćie -pisałam że chcę zrobić bundz i oscypek ,ale na tym forum podajecie wiele sposobów ich otrzymania Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Znowu strasznie dużo pytań. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif :grin: Ad1.Po pokrojeniu od razu podgrzewam. Ad2.Po to ,że ja nie mam oscypiorki i po drugie mam już w ten sposób odpowiednią konsystencję.Kiedyś próbowałem odciskać i wyszła sucha masa.Pewnie za dobrze to zrobiłem.Mnie się nie spieszy. :grin: Ad3.Nic nie formuję tylko kroje na pół.Po ośmiu godzinach do solanki na 8 godzin i potem do folii w siatkę i wędzenie w temp.45-55C.Sam w trakcie wędzenia się formuje w kształt oscypka. Ad.4. Osuszam w wędzarni w temp. wędzenia bez dymu. Właśnie ocieka ,ale wędził będę w poniedziałek ,albo we wtorek razem z karakowską. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Przyznam ,ze ciekawy i zupełnie inny sposób robienia tego oscypka ,nie trzeba go uplastyczniać ,ani wyciskać ,wyciskać i wyciskać ....Sprobuje twoim sposobem w przyszły tydzień i o efektach poinformuje. Nie wiem jeszcze tylko w której fazie otrzymuje się ten bundz ? -czy po pokrojeniu tego skrzepu odczekać aż sie pojawi serwatka i wyjąc skrzep na durszlak? czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak?Chodzi mi o to w którym momencie to już jest bundz? /pytam o to już trzeci raz bo bardzo mi smakuje ten ser kupowany na krupówkach-chciałabym go dobrze zrobić/ Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 czy ogrzać ten skrzep do temp 40-45 stopni ąż sie zrobi klejący i wykładac dopiero na durszlak? Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/36/#findComment-215666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.