Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedział mi że podpuszczka musi być przechowywana w lodówce

Wosiu, mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie OK.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21113
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Proponuję jechać do Niemiec, a tam w aptekach jest podpuszczka w tabletkach i nie trzeba ich trzymać w lodówce.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21142
Udostępnij na innych stronach

PAPCIU !!!

tam 700km i z powrotem 700 * paliwo

sera na trzy lata :grin: :grin: :grin:

Ps. Kiedy Cie zobacze i szanowna malzonke Danusie??

Pozdrawiam serdecznie JASIU

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21143
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, nadejdzie ta chwila. Na razie to dochodzę do siebie. U Parabaci Ani tyle było dobrego, że do siebie nie mogę doiść

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21144
Udostępnij na innych stronach

witam

jestem tu nowa i wszystko o oscypkach co napisaliście przeczytałam :lol:

ja jestem również zainteresowana produkcją oscypka ale szerzej interesuje mnie jego zapach....

jestem studentką 5roku i pisze pracę na temat związków zapachowych w serach typu oscypek

 

mam w związku z tym do was pytanie w jaki sposób i jakie drzewo stosujecie do wędzenia?? materiałów niestety na ten temat nie mogę znaleźć informacji :rolleyes:

jeśli ktoś moze udostępnić mi jakieś materiały będę wdzięczna za pomoc i oczywiście się dogadamy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21363
Udostępnij na innych stronach

Madi_001 - witaj

Do wędzenia uniwersalnym drewnem jest olszyna, ale dawniej górale wędzili także sosną i świerkiem, tylko to nie jest to samo co my robimy w swoich wędzarniach - górale przecież wędzą w bacówkach, więc dym zupełnie inaczej oddziaływuje na serki

 

 

Wosiu - tylko teraz trzymaj ją szczelnie zamkniętą w lodówce

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21367
Udostępnij na innych stronach

abratek dziekuję za odpowiedź

domyslam się że to troszkę inaczej wygląda u bacy... i u was

ja dostałam oscypki robione w Kołudzie Wielkiej to jest Zootechniczny Zakład Doświadczalny tam doczytałam się że wędzą je na dzrzewach owocowych :???: ale ser dziwnie pachnie taką chemią a nie wędzonką... czy wasze podobnie pachną??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21572
Udostępnij na innych stronach

A tak przy okazji, to jest dość dokładna receptura na ten "Kołudzki Oscypek":

 

http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1085&TabOrgID=1371&LangId=0&AnnouncementId=5267&ModulePositionId=1487

 

 

4.5. Metoda produkcji:

 

Ser produkowany z mleka owczego poddawanego pasteryzacji. Mleko ścinane przy pomocy podpuszczki (w temperaturze 28 – 360C) przez 40 – 60 minut. Ścięte mleko soli się (0,8% dodatek soli), kroi się skrzep serowy; porcjami wyczerpuje się masę serową na cedzaki (sita) i kilkakrotnie zaparza się gorącą wodą (70 –750C), ugniatając łopatką zaparzaną masę w celu usunięcia części serwatki. Następnie tak zaparzoną masę serową ugniata się w dłoniach, usuwając dalej serwatkę aż do uzyskania masy serowej o konsystencji plasteliny; po czym z masy serowej należy uformować kulę, którą wkłada się do gorącej wody (70 –750C). Po kilku minutach wyjmuje się uformowane „kule serowe”, w razie potrzeby ugniata się je dla usunięcia resztek serwatki i w odpowiednich formach formuje się sery. Uformowane sery natychmiast wkłada się do zimnej wody. Po zakończeniu procesu formowania wszystkich serów w danym cyklu produkcyjnym, wyjmuje się je z wody i przenosi do naczynia z 13% roztworem solanki. Proces solenia trwa 20 – 24 godziny, po czym sery wyjmuje się z solanki i pozostawia w chłodnym pomieszczeniu (> 100 C) na dobę. Następnego dnia sery wędzi się „zimnym dymem” z drewna drzew owocowych (jabłoń) przez 8 – 14 godzin. Po schłodzeniu uwędzone sery pakuje się próżniowo w całości lub krojone na porcje (1/2).

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21578
Udostępnij na innych stronach

BonAir metoda dokładnie jak napisałeś

 

co do zapachu to nie umiem go do końca sprecyzować :mellow: jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemię coś sztucznego a potem szybciutko rozchodzi się zapach intensywnej wędzonki

 

moze ja już zaczynam to źle interpretować bo zapach wędzonego znałam tylko w mięsie :rolleyes: ale moja Pani doktor która nadzoruje badania też wyczówa tą chemię

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21580
Udostępnij na innych stronach

jestem studentką 5roku i pisze pracę na temat związków zapachowych w serach typu oscypek

Dla jasności, piszesz pracę na podstawie zebranych materiałów z literatury, czy prowadzisz badania związków zapachowych określając ich nazwy chemiczne?

Czy oscypki przysłane z zakładu doświadczalnego były zapakowane w technice VAC czy MAP lub innym sposobem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21592
Udostępnij na innych stronach

jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemię

Madi zauważ proszę, że Ty wąchasz zapach sera + zapach opakowania, które miało kontakt z serem. Jeżeli masz naukowo podejść do tematu to pracuj na czystym produkcie, bez opakowania. Zrób sobie wycieczkę na Kujawy, do gminy Janikowo i na miejscu analizuj zapachy (pobierz probki do czystych pojemników). Będziesz mogła potem zrobić analizę porównawczą, coś w rodzaju; jak zmienia sie w funkcji czasu zapach oscypka kołudzkiego w wyniku przechowywania w opakowaniy (tu nazwa i skład chemiczny opakowania) :grin: :grin: :grin:

A tak w ogóle, to czy Ty analizujesz zapachy obiektywnie, czy subiektywnie?.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21597
Udostępnij na innych stronach

moja praca mgr dotyczy określenia charakterystycznych związków poprzez metodę SPME, muszę określić nazwy charakterystyczne właśnie dla oscypka. początkowo miał to być oryginalny oscypek od bacy robiony tylko z mleka owczego ale wiadomo jak jest.... dlatego temat zmodyfikowano sery typu oscypek a to już różnica bo może być z zakładu

 

oscypki przeyłane są w opakowaniach hermetycznych, następnie musiałam je zamrozić bo w Kołudzie robią też je przez okres wypasu owiec czyli wiosna-lato - nie sądzę zeby opakowanie zmieniało one zapach produktu- z tego co miałam a studiach opakowania takie nie mogą wpływać na żywnośc bo gdyby tak było nie mogłyby być dopuszczone do kontaktu z żywnością

 

jeśli chodzi o wyjazd do Kołudy myślałam o tym ale tam mogę jechać tylko popatrzeć i popytać nikt nie zezwoli mi z Akademii wykonać tam badań - tu mam aparaturę do SPME, więc mam na czym wykonać badania, druga sprawa to jak pisałam oni ostatnią produkcję sera mieli 4.10.2007 (mam też ten ser) bo już mleka do przyszłego roku owce nie dadzą[/b]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21605
Udostępnij na innych stronach

Czy oscypki przysłane z zakładu doświadczalnego były zapakowane w technice VAC czy MAP lub innym sposobem

Też sobie o tym pomyślałem, że oscypki te mogły być pakowane w technice MAP, kiedy madi napisała: "jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemię coś sztucznego a potem szybciutko rozchodzi się zapach intensywnej wędzonki."

 

Ale przepis procesu produkcyjnego tego sera podaje jednak, że: "Po schłodzeniu uwędzone sery pakuje się próżniowo"

 

z tego co miałam a studiach opakowania takie nie mogą wpływać na żywnośc

Opakowanie nie, ale wprowadzone gazy osłonowe i ich mieszanki w technice pakowania MAP wpływają przecież w określony sposób na żywność. Po te się je przecież wprowadza ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21618
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gdzie można kupić takie foremki do oscypków?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22979
Udostępnij na innych stronach

No to mam tylko 2000 km w jedną stronę, podskocze w weekend :grin: :grin: :grin:

A można gdzieś wysyłkowo???

Ile takie coś kosztuje??

I jak to sie nazywa??

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22981
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.