BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Listopada 2007 Powiedział mi że podpuszczka musi być przechowywana w lodówce Wosiu, mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie OK. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zobaczymy we wtorek bo wtedy będę robiłPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zobaczymy we wtorek Masz nadzieję, że poczta do wtorku zdąży ? :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 9 Listopada 2007 Proponuję jechać do Niemiec, a tam w aptekach jest podpuszczka w tabletkach i nie trzeba ich trzymać w lodówce. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 9 Listopada 2007 PAPCIU !!!tam 700km i z powrotem 700 * paliwo sera na trzy lata :grin: :grin: :grin:Ps. Kiedy Cie zobacze i szanowna malzonke Danusie??Pozdrawiam serdecznie JASIU Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 9 Listopada 2007 Jasiu, nadejdzie ta chwila. Na razie to dochodzę do siebie. U Parabaci Ani tyle było dobrego, że do siebie nie mogę doiść Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 9 Listopada 2007 .Jego nick na allegro Maroo83Kupowałem u niego,towar sprawdzony,polecam,ale faktycznie lodówka potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 10 Listopada 2007 WitamRozmawiałem z facetem telefonicznie i powiedział że dziś wyśle priorytetem i że na poniedziałek powinienem dostać.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madi_001 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 12 Listopada 2007 witam jestem tu nowa i wszystko o oscypkach co napisaliście przeczytałam :lol: ja jestem również zainteresowana produkcją oscypka ale szerzej interesuje mnie jego zapach....jestem studentką 5roku i pisze pracę na temat związków zapachowych w serach typu oscypek mam w związku z tym do was pytanie w jaki sposób i jakie drzewo stosujecie do wędzenia?? materiałów niestety na ten temat nie mogę znaleźć informacji :rolleyes: jeśli ktoś moze udostępnić mi jakieś materiały będę wdzięczna za pomoc i oczywiście się dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 12 Listopada 2007 Jak obiecał tak zrobił już mam nową podpuszczkę i jutro lub w piątek rozpoczynam nową produkcję i wtedy zobaczymy.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 12 Listopada 2007 Madi_001 - witajDo wędzenia uniwersalnym drewnem jest olszyna, ale dawniej górale wędzili także sosną i świerkiem, tylko to nie jest to samo co my robimy w swoich wędzarniach - górale przecież wędzą w bacówkach, więc dym zupełnie inaczej oddziaływuje na serki Wosiu - tylko teraz trzymaj ją szczelnie zamkniętą w lodówce Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madi_001 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 14 Listopada 2007 abratek dziekuję za odpowiedź domyslam się że to troszkę inaczej wygląda u bacy... i u was ja dostałam oscypki robione w Kołudzie Wielkiej to jest Zootechniczny Zakład Doświadczalny tam doczytałam się że wędzą je na dzrzewach owocowych :???: ale ser dziwnie pachnie taką chemią a nie wędzonką... czy wasze podobnie pachną?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 14 Listopada 2007 ser dziwnie pachnie taką chemią Możesz bliżej określić zapach? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 14 Listopada 2007 A tak przy okazji, to jest dość dokładna receptura na ten "Kołudzki Oscypek": http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1085&TabOrgID=1371&LangId=0&AnnouncementId=5267&ModulePositionId=1487 4.5. Metoda produkcji: Ser produkowany z mleka owczego poddawanego pasteryzacji. Mleko ścinane przy pomocy podpuszczki (w temperaturze 28 – 360C) przez 40 – 60 minut. Ścięte mleko soli się (0,8% dodatek soli), kroi się skrzep serowy; porcjami wyczerpuje się masę serową na cedzaki (sita) i kilkakrotnie zaparza się gorącą wodą (70 –750C), ugniatając łopatką zaparzaną masę w celu usunięcia części serwatki. Następnie tak zaparzoną masę serową ugniata się w dłoniach, usuwając dalej serwatkę aż do uzyskania masy serowej o konsystencji plasteliny; po czym z masy serowej należy uformować kulę, którą wkłada się do gorącej wody (70 –750C). Po kilku minutach wyjmuje się uformowane „kule serowe”, w razie potrzeby ugniata się je dla usunięcia resztek serwatki i w odpowiednich formach formuje się sery. Uformowane sery natychmiast wkłada się do zimnej wody. Po zakończeniu procesu formowania wszystkich serów w danym cyklu produkcyjnym, wyjmuje się je z wody i przenosi do naczynia z 13% roztworem solanki. Proces solenia trwa 20 – 24 godziny, po czym sery wyjmuje się z solanki i pozostawia w chłodnym pomieszczeniu (> 100 C) na dobę. Następnego dnia sery wędzi się „zimnym dymem” z drewna drzew owocowych (jabłoń) przez 8 – 14 godzin. Po schłodzeniu uwędzone sery pakuje się próżniowo w całości lub krojone na porcje (1/2). Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madi_001 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 14 Listopada 2007 BonAir metoda dokładnie jak napisałeś co do zapachu to nie umiem go do końca sprecyzować :mellow: jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemię coś sztucznego a potem szybciutko rozchodzi się zapach intensywnej wędzonki moze ja już zaczynam to źle interpretować bo zapach wędzonego znałam tylko w mięsie :rolleyes: ale moja Pani doktor która nadzoruje badania też wyczówa tą chemię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 14 Listopada 2007 jestem studentką 5roku i pisze pracę na temat związków zapachowych w serach typu oscypekDla jasności, piszesz pracę na podstawie zebranych materiałów z literatury, czy prowadzisz badania związków zapachowych określając ich nazwy chemiczne? Czy oscypki przysłane z zakładu doświadczalnego były zapakowane w technice VAC czy MAP lub innym sposobem? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 14 Listopada 2007 jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemięMadi zauważ proszę, że Ty wąchasz zapach sera + zapach opakowania, które miało kontakt z serem. Jeżeli masz naukowo podejść do tematu to pracuj na czystym produkcie, bez opakowania. Zrób sobie wycieczkę na Kujawy, do gminy Janikowo i na miejscu analizuj zapachy (pobierz probki do czystych pojemników). Będziesz mogła potem zrobić analizę porównawczą, coś w rodzaju; jak zmienia sie w funkcji czasu zapach oscypka kołudzkiego w wyniku przechowywania w opakowaniy (tu nazwa i skład chemiczny opakowania) :grin: :grin: :grin: A tak w ogóle, to czy Ty analizujesz zapachy obiektywnie, czy subiektywnie?. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madi_001 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 14 Listopada 2007 moja praca mgr dotyczy określenia charakterystycznych związków poprzez metodę SPME, muszę określić nazwy charakterystyczne właśnie dla oscypka. początkowo miał to być oryginalny oscypek od bacy robiony tylko z mleka owczego ale wiadomo jak jest.... dlatego temat zmodyfikowano sery typu oscypek a to już różnica bo może być z zakładu oscypki przeyłane są w opakowaniach hermetycznych, następnie musiałam je zamrozić bo w Kołudzie robią też je przez okres wypasu owiec czyli wiosna-lato - nie sądzę zeby opakowanie zmieniało one zapach produktu- z tego co miałam a studiach opakowania takie nie mogą wpływać na żywnośc bo gdyby tak było nie mogłyby być dopuszczone do kontaktu z żywnością jeśli chodzi o wyjazd do Kołudy myślałam o tym ale tam mogę jechać tylko popatrzeć i popytać nikt nie zezwoli mi z Akademii wykonać tam badań - tu mam aparaturę do SPME, więc mam na czym wykonać badania, druga sprawa to jak pisałam oni ostatnią produkcję sera mieli 4.10.2007 (mam też ten ser) bo już mleka do przyszłego roku owce nie dadzą[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 15 Listopada 2007 bo już mleka do przyszłego roku owce nie dadząUrlop mają. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 15 Listopada 2007 Czy oscypki przysłane z zakładu doświadczalnego były zapakowane w technice VAC czy MAP lub innym sposobem Też sobie o tym pomyślałem, że oscypki te mogły być pakowane w technice MAP, kiedy madi napisała: "jak tylko otworzy się hermetyczne opakowanie sera to najpierw czuć chemię coś sztucznego a potem szybciutko rozchodzi się zapach intensywnej wędzonki." Ale przepis procesu produkcyjnego tego sera podaje jednak, że: "Po schłodzeniu uwędzone sery pakuje się próżniowo" z tego co miałam a studiach opakowania takie nie mogą wpływać na żywnośc Opakowanie nie, ale wprowadzone gazy osłonowe i ich mieszanki w technice pakowania MAP wpływają przecież w określony sposób na żywność. Po te się je przecież wprowadza ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madi_001 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 15 Listopada 2007 tu moze i racja gazy mogą wpływać na produkt nie pomyślałam o tym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-21634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Listopada 2007 Gdzie można kupić takie foremki do oscypków? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam Ja kupiłem w tym roku będąc w Zakopanym na targu na Krupówkach Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 23 Listopada 2007 No to mam tylko 2000 km w jedną stronę, podskocze w weekend :grin: :grin: :grin: A można gdzieś wysyłkowo???Ile takie coś kosztuje??I jak to sie nazywa?? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 23 Listopada 2007 Może ktoś ze znajomych będzie Foremka na dwa oscypki . Ja płaciłem chyba 45zł Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/7/#findComment-22982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.