Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę piwa uwarzyłem i przyszła pora na zabutelkowanie. Dwa tygodnie temu zabutelkowany został Witbier i Robust Porter - wczoraj i dziś Oktoberfestbier (Piwo Marcowe),  Münchner Dunkel (Monachijskie ciemne) i Helles (Monachijskie jasne). 

 

post-45680-0-42167200-1403609862_thumb.jpgpost-45680-0-57502700-1403609870_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-358911
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oj będzie bal !!!!

 

Ja tez lubię piwo bardzo dobrze, ale jeszcze nie robię.

 

Gratulacje !!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-358914
Udostępnij na innych stronach

Fucktycznie.... trochę.... :)

W sam raz pasuje do 247.65 mb kiełbasy.... :)

Imponująco to wygląda....

Kurczę.. tyle roboty... jeden dobry zapiątek...i znów trzeba myć butelki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359044
Udostępnij na innych stronach

Troszkę piwa uwarzyłem i przyszła pora na zabutelkowanie. Dwa tygodnie temu zabutelkowany został Witbier i Robust Porter - wczoraj i dziś Oktoberfestbier (Piwo Marcowe),  Münchner Dunkel (Monachijskie ciemne) i Helles (Monachijskie jasne). 

 

attachicon.gifIMG_8685.JPGattachicon.gifIMG_8686.JPG

Piwo marcowe jest warzone w marcu,a nie w czerwcu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359053
Udostępnij na innych stronach

Piwo marcowe jest warzone w marcu,a nie w czerwcu.

Może kolega zaczął w marcu?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359054
Udostępnij na innych stronach

 

 

A najważniejsze kiedy się kończy

to jak sie zaczyna konczyc trzeba zaczac warzenie od poczatku :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359065
Udostępnij na innych stronach

@Karkan - Opanowałem robienie warek 20litrowych - teraz mogę powiedzieć że udaje mi się uważyć 39-40 butelek (czyli mieszczę się w grancy błędu), kiedyś na początku wychodziło 36-37 butelek.

 

@grzegorz1960 - Co do piwa marcowego - w kanale w którym one pracowało miałem 12 stopni a było robione 2 maja i do tej pory czekało na zlanie. Mam nadzieję że tym razem wyjdzie lepsze niż pierwsza warka piwa marcowego, która ma % ale ma też strasznie wytrawny smak, który pogłębia się gdy jest bliżej końca butelki. Na szczęście tej nieszczęsnej warki zostało mi może z 6 butelek ;)

Dziś warzę Weizenbock - o 19.30 podgrzewam do 78 stopni i filtruję, a potem jeszcze chmielenie :)

 

@Kaszubka teraz kolejna porcja serków znów poszła do kol. rzeźnika. Może dogadaj się z kilkoma osobami u siebie w Gdańsku i będę Ci sukcesywnie też paczuszkę podsyłał.

 

@ziezielony - masz rację - ważniejsze kiedy się pije ;) Smutno gdy jest dno butelki :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359128
Udostępnij na innych stronach

 

 

@grzegorz1960 - Co do piwa marcowego - w kanale w którym one pracowało miałem 12 stopni a było robione 2 maja

 

 Piwo wykonane w maju nie może być nazywane marcowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359177
Udostępnij na innych stronach

 

@grzegorz1960 - Co do piwa marcowego - w kanale w którym one pracowało miałem 12 stopni a było robione 2 maja

 

 Piwo wykonane w maju nie może być nazywane marcowym.

 

No dobrze - tego się trzymajmy ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piwo wykonane w maju nie może być nazywane marcowym.
:w00t:

Piwo marcowe, zwane również Oktoberfestbier, dawniej warzone było tylko sezonowo. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym systemom chłodzenia można produkować je okrągły rok.

 

http://www.bierhalle.pl/browar/nasze-piwo/34-piwo-marcowe

 

Początkowo było to bardziej pojęcie dotyczące sposobu i okresu warzenia piwa niż określenie stylu. Było to bowiem piwo warzone na zakończenie sezonu i szykowane na początek nowego okresu warzenia w czasie świąt dożynkowych.

 

http://browarkormoran.pl/Artykuly-i-ciekawostki/Piwo-Marcowe-z-Browaru-Kormoran.html

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359185
Udostępnij na innych stronach

No i Wiesio wyjaśnił mój grzech popełnienia piwa marcowego w maju ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359189
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj, dzięki nowoczesnym systemom chłodzenia można produkować je okrągły rok.

 

Tak tak dzisiaj   nawet   mortadele można nazwać kiełbasą szynkową Stara szkoła piwowarska mówi marcowe tylko w marcu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359198
Udostępnij na innych stronach

Stara szkoła ...

jest jeszcze szkoła falenicka, otwocka i kilka innych

 

 

marcowe tylko w marcu

tak ... do końca XIX wieku było to nawet zasadne

 

 

mortadele można nazwać kiełbasą szynkową

wolę swoją mortadelę niż inne (w tym szynkową) ze sklepu

 

 

pozdr :cool:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359210
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówił kolega Andrzej - da się - da się!!! Można-Można!!!

Panie, Panowie przedstawiam - Korbacze:) Jeszcze ciepłe (zdjęcia też) stąd niepocięte ;)

 

post-45680-0-60623500-1404162612_thumb.jpgpost-45680-0-85865800-1404162634_thumb.jpgpost-45680-0-82571300-1404162646_thumb.jpgpost-45680-0-81353200-1404162659_thumb.jpgpost-45680-0-42126100-1404162670_thumb.jpgpost-45680-0-95360100-1404162685_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359625
Udostępnij na innych stronach

Sylwek normalnie jesteś Menda, męcząca innych biednych żuczków co nie mają i nie potrafią i biedni są i w ogóle i w szczególe ...

cholera jasna, już mi język uciekł tam gdzie nie powinien ...

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359627
Udostępnij na innych stronach

eee tam, pewnie niesłone, mdłe i w ogóle skopane :tongue:;):D

weź je zapakuj próżnniowo i schowaj gdzieś głęboko - jak się Mazowszanka kiedyś w końcu spotka to pomożemy Ci je zjeść, co się będziesz chłopie sam z nimi męczył?

 

 

a tak poważnie to  :clap:  :D 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359634
Udostępnij na innych stronach

Kurp, podziwiam wszystkie twoje kreacje.  Ja działam wyłącznie z mięchem.http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-bravo-smiley-emoticon.gif

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359635
Udostępnij na innych stronach

Kurpiu....ładnieś poszedł....

Nie ogarniam, jak Ty to wszystko ogarniasz :)

Muszę policzyć dokładnie ile Ty masz rąk, a u rąków ile panców a w pancach ile stawów....

Cyborg... :)

Brawo :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359644
Udostępnij na innych stronach

Sylwek normalnie jesteś Menda, męcząca innych biednych żuczków co nie mają i nie potrafią i biedni są i w ogóle i w szczególe ...

Zgadzam się z Wiesiem w całej rozciągłości... :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/9/#findComment-359655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.