Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

No szkoda, z Grzegorzem konsultowałem mówiłmi że mogłem go zostawić nie kroić, ale co tu robić jak ta przerwa od rana stale się powiększała i ja wiem przez co powstała - za późno wyjąłem ten ser z chusty serowarskiej, ta się wcięła w ser i już dociskanie prasą nic nie pomogło.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405281
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 840
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kiedys  czytalam o takich peknieciach, to sznurkiem normalnie zwiazywano taki pekajacy ser. Czyms tam podlozono, aby sznurek sie nie wzynal w ser, a pozniej zwiazano. Nie wiem czy to pomoglo, ale bylo.

Kurp, Twoj ser na prawde imponujaco wyglada.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405283
Udostępnij na innych stronach

po prawej Grouyer 

Już widzę jak go jem.  :rolleyes: http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405285
Udostępnij na innych stronach

A te sery na termofilnych to w jakiej temperaturze trzymać? :cool:

Pioter - 12 stopni i wilgotność 85%, no chyba że pokryjesz je parafiną lub tak jak ja powłoką serowarską wtedy myślę że te 12 stopni wystarczy.

paweljack będzie jak prawisz ;) Twój suvenir do mnie dotarł, ale go nie otwierałem - czeka na degustację na Mazowszance ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405287
Udostępnij na innych stronach

Oooo ja ... nie ''mogie'' :facepalm:  Jak się pieknie uśmiecha :clap:  SUPER !!! Sylwuś ... CACY :tongue::thumbsup::cool: Pozdrowionka :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405289
Udostępnij na innych stronach

Oooo ja ... nie ''mogie'' :facepalm:  Jak się pieknie uśmiecha :clap:  SUPER !!! Sylwuś ... CACY :tongue::thumbsup::cool: Pozdrowionka :)

No tak się uśmiechnął że musiałem go skrócić o głowę ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405298
Udostępnij na innych stronach

Twój suvenir do mnie dotarł, ale go nie otwierałem - czeka na degustację na Mazowszance ;)

Mogłeś się nie katować, zawsze mogę Wam dosłać świeże.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405346
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak tak patrze na te piękne serki, to może trzeba samemu zacząć takie  robić

 To na zlocie teraz, BAzyl zamiast intensywnie czytac ucz sie jak korbacze robia :tongue:  ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał a Ty odpiszesz na moją wiadomość?

????? wiesz miałem zablokowaną skrzynkę - zbyt pełna ale posprzątałem. Może coś nie doszło. Napisz jeszcze raz. ;)   

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405389
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie wypaść z formy machnąłem trochę korbaczy, zapakowałem też Goudę która porządnie obeschła, palcówkę która jest... mniam... mniam... i 2 kawałki chorizo ;) Korbacze po godzinnej solance poszły do obsuszenia.

Wyjąłem też z solanki kolejną goudę (po lewej) do obciekania a z pod prasy przyniosłem cheddar'a (po prawej) którego proces cheddaryzacji tym razem zrobiłem od A do Z wg. przepisu.  :)

post-45680-0-24433200-1424297280_thumb.jpgpost-45680-0-07975000-1424297278_thumb.jpgpost-45680-0-26911600-1424297395_thumb.jpgpost-45680-0-02294700-1424297397_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405572
Udostępnij na innych stronach

Te sery to prawdziwy majstersztyk. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia korbaczy, powiedz czy trudno wyciąga się tak równe nitki jak twoje?

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405595
Udostępnij na innych stronach

Te sery to prawdziwy majstersztyk. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia korbaczy, powiedz czy trudno wyciąga się tak równe nitki jak twoje?

Trzeba trochę tych nitek machnąć, choć jak wyczujesz o co biega i będziesz pilnym uczniem to tak jak Pis zrobisz równiutkie za pierwszym podejściem ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405604
Udostępnij na innych stronach

Kolego KURP wyczyść skrzynkę bo nie można PW wysłać do Ciebie :)

Już wyczyściłem :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-405644
Udostępnij na innych stronach

Sylwek - zrobiłem ciasto na korbacze - mleko się odpowiednio  nie przykwasiło, próbka - nie idzie, ciągnąć, teraz dałem do ciepła do kuchni - czy do jutro masa będzie dobra?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-407453
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wygniotłeś ciasto to spróbuj je zostawić do ukwaszenia - ale może być ryzyko że zakwaszenie pójdzie w taką stronę że nawet jak je wyciągniesz to przy wędzeniu mogą być lejące (spadać z kija). Dzwoniłem ale żeś gdzieś polaz. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-407460
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyczyść skrzynię... bo nie mam rozpoczętej z Tobą rozmowy, a kartki leżą.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/17/#findComment-410924
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.