KURP Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ciasto piękne - cycki murzynki? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-417960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Niestety nie, nie ma jeszcze nazwy bo to moja inwencja twórcza ,nasączone jest mocną kawą z likierem tiramisu i krem z masła z twarożkiem waniliowym i mlekiem w proszku Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez dosia20011 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-417963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witaj, Sławku!Chcę zjeść Toje sery żółte. Jakie masz ?Też korbacze wędzone.Masz skrzynkę zablokowaną!Napisz na PW i nr tel. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witaj, Sławku! Chyba chodzi Ci o Sylwka. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Skrzynka odetkana - możesz pisać Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Jako że teraz mam idealne warunki na robienie dolniaków, od środy do piątku troszkę piwa uwarzyłem.W środę poszedłem po bandzie na warsztat poszły 3 zestawy: pils, lager wiedeński i octoberfest. Wiem jedno w jeden dzień da się uwarzyć 3 warki piwa od A do Z czyli z zacieraniem, wysładzaniem, filtrowaniem, chmieleniem i studzeniem. W sumie zajęło mi to 14 godzin.W czwartek do zrobienia miałem 2 warki:Porter Bałtycki i Czesky Leżak Svletny. Pierwszy duży zasyp więc i gar był potrzebny wielki, drugi z zacieraniem dekoktacyjnym czyli troszkę trudniejszy ale dalim radę. W piątek zaś Piotr (Pis) zawitał do Ostrejmęki, to mi słody i chmiel przywiózł na koźlaka i gęstwę (drożdże dolnej fermermentacji) to jeszcze koźlaka sobie machnąłem, Także 6 warek w 3 dni stanęło i pięknie bulgocą sobie w fermentatorach.Proces chmielenia brzeczkiPorter Bałtycki i Czesky Leżak przed zadaniem drożdży Kiedy skończyłem filtrowanie piwa otrzymałem przesyłkę a w niej pięknie wykonany filtrator z nierdzewki - nic to przyda się na jesieni do wysładzania słodówDo tej pory mój filtrator wykonany z rurki PCV też się jakoś sprawdzał, ale zaczął się rozpadać - teraz się przesiądę z malucha do mercedesa Jeszcze przymiarka do fermentatora z kranikiem - pasuje No i etap chłodzenia: Zrobienie koźlaka od wsypania słodów do wystudzenia zajęła mi 5 godzin A wieczorem jeszcze miałem chwilkę czasu to sobie kolejnego Grouyera machnąłem:)Na zdjęciu od prawej:gorący Grouyer dopiero co włożony do formy i obciążony przed wyniesieniem pod prasęten niski to parmezan Grana Padano (wyszło prawie 2kg) ten wysoki to Gouda Lacta Free - czyli pozbawiona Laktozyoba do zdjęcia pokryte polioctanem no i ten blady z lewek to Grouyer któy się obsusza i czeka na pokrycie powłoką Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 No tak Sylwek, jak robić to z pompą ! Do picia a nie probowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 No tak Sylwek, jak robić to z pompą ! Do picia a nie probowania Jak to Brunejka mówi pompa musi być Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem Żeby się dało, ale się nie da - w bloku się nie da Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Żeby się dało, ale się nie da - w bloku się nie da A co ? W bloku masz wannę 50-iesięcio litrową Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 28 Maja 2015 Dziś pracowity dzień - trochę powędziłem.Na tapetę poszedł Łosoś którego podwędziłem 3h na zimno, potem do wędzarni wjechały korbacze.Są też zdjęcia gołki/oscypka przed i po wędzeniu, udka z kurczaka przed i po wędzeniu.A wszystko na koniec popakowane w Vaccum. W sumie 13 godzin pracy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 28 Maja 2015 Kurp te Twoje korbacze mnie oslabiaja, jezyk na klawiature i tylko marzyc mi pozostaje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 28 Maja 2015 A tutaj pierwszy chlebek na zakwasie upieczony przez moją żonę Od tamtej pory piekła 3 razy i nie mogę się doczekać kolejnych bochenków. Inny chleb już mi nie pasuje - ten najlepszy (z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym i czarnuszką).I kącik piwosza - ostatnio powiększył się o jakże użyteczną rzecz - choinkę do obsuszania butelek Dzięki temu butelkowanie piwa to przyjemność - kolejne 6 warek zabutelkowanych Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 28 Maja 2015 Kurp , podziwiam Cię nie tracisz czasu . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 29 Maja 2015 No Bracie..... ale żeś zaszalał z wędzeniem.... a piwko to ja chyba wiem skąd przyjechało... Korbacze, ach korbacze..... na samą myśl żołądek zaczyna wydzielać większe ilości soków trawiennych.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 29 Maja 2015 Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???Bo sery to można prawie wiecznie hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 29 Maja 2015 Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???Bo sery to można prawie wiecznie heheheW lodówce trochę poleży - nie wiem ile, ze 2 miechy? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 29 Maja 2015 choinkę do obsuszania butelek To jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 29 Maja 2015 choinkę do obsuszania butelekTo jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS No o tej też myślę bo Greta to jednak rzeźba (nie zawsze w niej ten kapsel się układa jak bym chciał). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 29 Maja 2015 Kurpsiak szaleje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 29 Maja 2015 Kurp, powiedz zonie, aby trzymala wierzch chleba w czasie przed pieczeniem przykryty aby nie tworzyla sie sucha skorka. Wtedy bedzie miala rowniez ladny kolor w gory Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 31 Maja 2015 Młoda Gouda świeżo zasolona z ręki i ser feta przed kąpielą w solance Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 31 Maja 2015 KURP gratulacje piekne i bogate wedzenie , a te korbacze to tez mam nadzieje ze kiedys bede mogla sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Kupr... "braciszku".... skrzynkę sobie wyczyść bo PW do Ciebie już nawet wysłać nie można Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.