Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto piękne - cycki murzynki? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-417960
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Niestety nie, nie ma jeszcze nazwy bo to moja inwencja twórcza ,nasączone jest mocną kawą z likierem tiramisu i krem z masła z twarożkiem waniliowym i mlekiem w proszku

Edytowane przez dosia20011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-417963
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj, Sławku!
Chcę zjeść Toje sery żółte. Jakie masz ?
Też korbacze wędzone.

Masz skrzynkę zablokowaną!

Napisz na PW i nr tel.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419771
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj, Sławku!

Chyba chodzi Ci o Sylwka.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419774
Udostępnij na innych stronach

Skrzynka odetkana - możesz pisać ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-419776
Udostępnij na innych stronach

Jako że teraz mam idealne warunki na robienie dolniaków, od środy do piątku troszkę piwa uwarzyłem.

W środę poszedłem po bandzie na warsztat poszły 3 zestawy: pils, lager wiedeński i octoberfest. Wiem jedno w jeden dzień da się uwarzyć 3 warki piwa od A do Z czyli z zacieraniem, wysładzaniem, filtrowaniem, chmieleniem i studzeniem. W sumie zajęło mi to 14 godzin.

W czwartek do zrobienia miałem 2 warki:Porter Bałtycki i Czesky Leżak Svletny. Pierwszy duży zasyp więc i gar był potrzebny wielki, drugi z zacieraniem dekoktacyjnym czyli troszkę trudniejszy ale dalim radę. 

W piątek zaś Piotr (Pis) zawitał do Ostrejmęki, to mi słody i chmiel przywiózł na koźlaka i gęstwę (drożdże dolnej fermermentacji) to jeszcze koźlaka sobie machnąłem, Także 6 warek w 3 dni stanęło i pięknie bulgocą sobie w fermentatorach.

Proces chmielenia brzeczki

post-45680-0-98256500-1429385733_thumb.jpg

Porter Bałtycki i Czesky Leżak przed zadaniem drożdży

post-45680-0-13177500-1429385732_thumb.jpg

 

Kiedy skończyłem filtrowanie piwa otrzymałem przesyłkę a w niej pięknie wykonany filtrator z nierdzewki - nic to przyda się na jesieni do wysładzania słodów

post-45680-0-97408300-1429385906_thumb.jpg

Do tej pory mój filtrator wykonany z rurki PCV też się jakoś sprawdzał, ale zaczął się rozpadać - teraz się przesiądę z malucha do mercedesa ;)

post-45680-0-76274600-1429386001_thumb.jpg

Jeszcze przymiarka do fermentatora z kranikiem - pasuje ;)

post-45680-0-71614700-1429385998_thumb.jpg

post-45680-0-37905800-1429386000_thumb.jpg

post-45680-0-71180600-1429386116_thumb.jpg

 

No i etap chłodzenia:

post-45680-0-30469300-1429386115_thumb.jpg

post-45680-0-53339400-1429386113_thumb.jpg

 

Zrobienie koźlaka od wsypania słodów do wystudzenia zajęła mi 5 godzin ;)

 


A wieczorem jeszcze miałem chwilkę czasu to sobie kolejnego Grouyera machnąłem:)

post-45680-0-77187400-1429386335_thumb.jpg

Na zdjęciu od prawej:

post-45680-0-41330900-1429386334_thumb.jpg

gorący Grouyer dopiero co włożony do formy i obciążony przed wyniesieniem pod prasę

ten niski to parmezan Grana Padano (wyszło prawie 2kg) 

ten wysoki to Gouda Lacta Free - czyli pozbawiona Laktozy

oba do zdjęcia pokryte polioctanem

 

no i ten blady z lewek to Grouyer któy się obsusza i czeka na pokrycie powłoką

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420803
Udostępnij na innych stronach

No tak Sylwek, jak robić to z pompą ! Do picia a nie probowania :D

Jak to Brunejka mówi pompa musi być ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420811
Udostępnij na innych stronach

Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem  :tongue: 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420814
Udostępnij na innych stronach

Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem  :tongue:

Żeby się dało, ale się nie da - w bloku się nie da ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-420819
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Dziś pracowity dzień - trochę powędziłem.

Na tapetę poszedł Łosoś którego podwędziłem 3h na zimno, potem do wędzarni wjechały korbacze.

Są też zdjęcia gołki/oscypka przed i po wędzeniu, udka z kurczaka przed i po wędzeniu.

A wszystko na koniec popakowane w Vaccum. ;) W sumie 13 godzin pracy :)

post-45680-0-05919800-1432850638_thumb.jpgpost-45680-0-11267100-1432850669_thumb.jpgpost-45680-0-29707300-1432850680_thumb.jpgpost-45680-0-55025000-1432850648_thumb.jpgpost-45680-0-05695100-1432850691_thumb.jpgpost-45680-0-35613700-1432850659_thumb.jpgpost-45680-0-91472400-1432850703_thumb.jpgpost-45680-0-97239700-1432850630_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427726
Udostępnij na innych stronach

Kurp te Twoje korbacze mnie oslabiaja, jezyk na klawiature i tylko marzyc mi pozostaje  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427728
Udostępnij na innych stronach

A tutaj pierwszy chlebek na zakwasie upieczony przez moją żonę :)
Od tamtej pory piekła 3 razy i nie mogę się doczekać kolejnych bochenków. Inny chleb już mi nie pasuje - ten najlepszy (z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym i czarnuszką).
post-45680-0-03824700-1432851968_thumb.jpgpost-45680-0-27328700-1432851969_thumb.jpg

I kącik piwosza - ostatnio powiększył się o jakże użyteczną rzecz - choinkę do obsuszania butelek :)

Dzięki temu butelkowanie piwa to przyjemność - kolejne 6 warek zabutelkowanych ;)

post-45680-0-68822500-1432852034_thumb.jpgpost-45680-0-73466100-1432852037_thumb.jpgpost-45680-0-53226400-1432852036_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427729
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No Bracie..... ale żeś zaszalał z wędzeniem.... a piwko to ja chyba wiem skąd przyjechało...  ;)

Korbacze, ach korbacze..... na samą myśl żołądek zaczyna wydzielać większe ilości soków trawiennych....  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427759
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.

Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???

Bo sery to można prawie wiecznie hehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427765
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.

Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???

Bo sery to można prawie wiecznie hehehe

W lodówce trochę poleży - nie wiem ile, ze 2 miechy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427776
Udostępnij na innych stronach

 

 

choinkę do obsuszania butelek
To jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS :cool:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427779
Udostępnij na innych stronach

 

choinkę do obsuszania butelek
To jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS :cool:

 

No o tej też myślę bo Greta to jednak rzeźba (nie zawsze w niej ten kapsel się układa jak bym chciał). ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427785
Udostępnij na innych stronach

Kurpsiak szaleje  :clap:  :thumbsup:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427795
Udostępnij na innych stronach

Kurp, powiedz zonie, aby trzymala wierzch chleba w czasie przed pieczeniem przykryty aby nie tworzyla sie sucha skorka. Wtedy bedzie miala rowniez ladny kolor w gory  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427898
Udostępnij na innych stronach

Młoda Gouda świeżo zasolona z ręki i ser feta przed kąpielą w solance  :) 

post-45680-0-53307400-1433080089_thumb.jpgpost-45680-0-31456500-1433080088_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428153
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.