Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Gen ,,,oj tak tak zamotalam sie  :facepalm:

Ja serki to kazdy i zawsze ... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-457958
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A takie tam- 3 Goudy do skrojenia i 2 Grouyery się polioctanują. Machnąłem jeszcze kilka korycinów ;) - to zdjęcia z wczoraj.

post-45680-0-78841300-1449003733_thumb.jpgpost-45680-0-56832600-1449003734_thumb.jpgpost-45680-0-29465200-1449003735_thumb.jpgpost-45680-0-02990400-1449003736_thumb.jpg

Goudy popakowane i opisane, Grouyery poszły dojrzewać, a koryciny w solance ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-459913
Udostępnij na innych stronach

3 Goudy do skrojenia i 2 Grouyery

Po pół do Gąsiorowa szykuj, komisja oceniająca sprawdzi kulinarną przydatność owych, w razie czego przyzna nagrodę.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-459915
Udostępnij na innych stronach

 

3 Goudy do skrojenia i 2 Grouyery

Po pół do Gąsiorowa szykuj, komisja oceniająca sprawdzi kulinarną przydatność owych, w razie czego przyzna nagrodę.... :cool:

 

Komisja w Rytych sprawdzała przydatność - ale jak trzeba to i na Gąsiorowo się coś zachomikuje ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-459921
Udostępnij na innych stronach

a spółdzielnia tuż, tuż  ;)

Na Spółdzielnię jest zachomikowany ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-459925
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jako że pogoda dziś dopisała (zamawiałem taką) to dziś odbyło się pierwsze wędzenie w 2016 roku - na tapetę poszły oscypki i korbacze

post-45680-0-76816200-1452785661_thumb.jpg

Słoneczko przebijało się przez chmury, a przez moment porządnie poświeciło.

post-45680-0-63123700-1452785662_thumb.jpg

Tak wyglądają alejki na działkach - tu widać że śnieg i że biało :)

post-45680-0-49330400-1452785663_thumb.jpg

Wędzaryna odgarnięta i przygotowana do wędzenia...

post-45680-0-31122200-1452785664_thumb.jpg

... no i rozpalona :)

post-45680-0-09968100-1452785665_thumb.jpg

Serki przed wędzeniem

post-45680-0-06136300-1452785666_thumb.jpg

Korbacze przed rozwieszeniem.

post-45680-0-17920500-1452785667_thumb.jpg

Korbacze po rozwieszeniu - najbardziej czasochłonna robota wieszanie tych sznurówek (do suszenia i do wędzenia czyli 2 razy trzeba taką robotę wykonać).

post-45680-0-20235000-1452785668_thumb.jpg

serki już po wędzeniu - 2 godziny wystarczą 

post-45680-0-15789000-1452785669_thumb.jpg

Korbacze po wędzeniu - godzina wystarczy.

Można jeść :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468625
Udostępnij na innych stronach

Wygladaja przepieknie ,jak bym byla Twoja sasiadka to moglabym pomagac, nawet i 3 razy je przewieszac  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468628
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygladaja przepieknie ,jak bym byla Twoja sasiadka to moglabym pomagac, nawet i 3 razy je przewieszac 

 Electra to ja razem z Tobia do tych sznurowadel sie pisze. Ja to bym nawet rowniutko, jednakowe odleglosci pomiedzy nimi zrobila :laugh: 

 Tylko co zostaloby z tych korbaczy dla Kurp'a :laugh:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468641
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako że pogoda dziś dopisała (zamawiałem taką) to dziś odbyło się pierwsze wędzenie w 2016 roku - na tapetę poszły oscypki i korbacze

 

Sylwek to tak po góralsku rok rozpocząłeś :thumbsup::clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468648
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sylwek to tak po góralsku rok rozpocząłeś

Bo Sylwek to czystej krwi góral, tylko nizinny. :laugh:  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468652
Udostępnij na innych stronach

Pysznie  :clap:  :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468656
Udostępnij na innych stronach

A żeby nie było tak nudno że tylko korbacze-oscypki, oscypki-korbacze to poszedłem trochę po linii Bazyla i sobie w Sylwestra zrobiłem sery z niebieską pleśnią typu Roquefort

 

Wczoraj nastąpiło nakucie serów i poszły do lodówki do dalszego dojrzewania :)

post-45680-0-43830300-1452795961_thumb.jpgpost-45680-0-87557600-1452795962_thumb.jpgpost-45680-0-75167700-1452795964_thumb.jpgpost-45680-0-93431300-1452795965_thumb.jpg

 

Bardzo pomocna przy nakuwaniu okazała się forma w której sery się formowały - w sumie z 20litrów mleka mam 4 krążki, każdy około 80dkg :)

 

Ser już w smaku jest dobry (bo przy nakuwaniu trochę serka wychodziło na kijku którym nakuwałem) aż nie mogę się doczekać jaki będzie pod koniec lutego. Jak eksperyment wyjdzie będę je robił częściej :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468659
Udostępnij na innych stronach

 

 

w sumie z 20litrów mleka mam 4 krążki, każdy około 80dkg :)

 

 

  :clap:  za wyroby . Wydajność mleka super :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sylwek to tak po góralsku rok rozpocząłeś
I bardzo dobrze !!! Dutki na Zawiszkę będą  :thumbsup: Mam nadzieję że na rejs zabierzesz troszkę tych sznurowadeł bo przyznam szczerze że nie dane mi było spróbować... Właściwe dane to było tylko się u Wiesia było i zapomniło  :facepalm:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468670
Udostępnij na innych stronach

Sławek, nie masz czego żałować, Sylwek normalnie to pyszne korbacze robi, zawsze Mu się udawały ale tamte to niestety nie udały się, wcale nie były smaczne, wcale ... ja naprawdę nie kłamię http://emots.yetihehe.com/1/lol.gif

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468683
Udostępnij na innych stronach

Jak eksperyment wyjdzie będę je robił częściej :)

Rób, jak wyjdzie to i ja zrobię, tylko notuj skrzętnie.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468701
Udostępnij na innych stronach

Brawo Sylwek ;)

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468713
Udostępnij na innych stronach

 

 

electra, dnia 14 Sty 2016 - 16:50, napisał: Wygladaja przepieknie ,jak bym byla Twoja sasiadka to moglabym pomagac, nawet i 3 razy je przewieszac Electra to ja razem z Tobia do tych sznurowadel sie pisze. Ja to bym nawet rowniutko, jednakowe odleglosci pomiedzy nimi zrobila :laugh: Tylko co zostaloby z tych korbaczy dla Kurp'a :laugh:
\

 

To ja z Wami popracuję . Wieszać takie "pranie" to sama przyjemność :) . Sylwuś zdolniacha z Ciebie :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468725
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ja z Wami popracuję
 

 Ela widze, ze tutaj niedlugo kolejka do wieszania bedzie  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468727
Udostępnij na innych stronach

 

 

poszedłem trochę po linii Bazyla i sobie w Sylwestra zrobiłem sery z niebieską pleśnią typu Roquefort

 

Nie będziesz żałował :thumbsup:

 

 

 

Wczoraj nastąpiło nakucie serów i poszły do lodówki do dalszego dojrzewania

 

Dwa tygodnie trochę długo :hmm: po tygodniu się dziurki robi :)

 

 

 

Jak eksperyment wyjdzie będę je robił częściej

 

Teraz to pojechałeś po bandzie, u Ciebie coś nie wyjdzie :D

 

Ile dawałeś soli ? Bo ja ostatnio sprawdzam jak wyjdą, tego co robiłem w sylwestra dałem 2% a wcześniej 2,5%.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468745
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ela widze, ze tutaj niedlugo kolejka do wieszania bedzie :laugh:

Hahahaha :) Aniu tylko przyjedź a miejsce dla Ciebie na pewno będzie :hug:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468774
Udostępnij na innych stronach

Prędzej my do niej , tylko te wysokie buty. :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/22/#findComment-468806
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.