Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jak Andrzej to dogląda to nie mozna nic sknocic :D

 

 

Andrzejek nie wytrzymałby  tylko doglądać . :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472283
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową :) Na zdjęcie załapała się też połówka Goudy :)

 

post-45680-0-63335200-1454236106_thumb.jpgpost-45680-0-51614500-1454236107_thumb.jpgpost-45680-0-53714500-1454236108_thumb.jpg

 

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472306
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis na świetną sałatkę z serem pleśniowym :) . Pięknie nabierają kolorku :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472329
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową

Zasklepiłeś otwory?

Przyznam się, że unikam jak ognia kontaktu żywności z aluminium.

To, że folie i blachy Al są powszechnie stosowane nie jest żadnym argumentem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472339
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową

Zasklepiłeś otwory?

Przyznam się, że unikam jak ognia kontaktu żywności z aluminium.

To, że folie i blachy Al są powszechnie stosowane nie jest żadnym argumentem.

 

No ale tak jest w przepisie żeby po 30 dniach ser zawinąć w folię. :) Otwory a owszem zasklepione

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472340
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak jest w przepisie

Czy przepis mówi np. o  rozmiękaniu kości lub panu Alzheimerze?

Jony Al przechodzą do produktu już przy nieznacznych odchyleniach pH  od wartości "7" zarówno na stronę kwasową jak i zasadową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472342
Udostępnij na innych stronach

 

tak jest w przepisie

Czy przepis mówi np. o  rozmiękaniu kości lub panu Alzheimerze?

Jony Al przechodzą do produktu już przy nieznacznych odchyleniach pH  od wartości "7" zarówno na stronę kwasową jak i zasadową.

 

to w co byś sugerowała zawinąć?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472350
Udostępnij na innych stronach

 

 

co byś sugerowała zawinąć?

Wg mnie ser po pierwszym skrobaniu powinien wrócić na następne 10 dni do dalszego dojrzewania w warunkach jak dotychczas.

Dopiero po drugim skrobaniu można go zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki.

Ale jeżeli robisz wg jakiegoś konkretnego przepisu to się go trzymaj.

Możesz zawinąć bezpośrednio w folię spożywczą polietylenową lub - lepiej - w papier pergaminowy i dopiero do folii, żeby ser już nie obsychał.

Zbyt długo przechowywany ser z niebieska pleśnią staje się bardzo ostry. On ma taki swój złoty czas do konsumpcji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472357
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową

 

 

No ale tak jest w przepisie żeby po 30 dniach ser zawinąć w folię.

 

Po 30 dniach coś mało pleśni na nim, ja bym go jeszcze do foli nie pakował ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472478
Udostępnij na innych stronach

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera :)

post-45680-0-36416700-1454453351_thumb.jpgpost-45680-0-16243900-1454453352_thumb.jpgpost-45680-0-02615400-1454453353_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472955
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap::thumbsup:  Tyle w temacie ;)

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-472999
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera
I to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić...  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473001
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera
I to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić...  :cool:  

 

Sławek - chyba na jeden dzień na tylu chętnych do degustacji ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473004
Udostępnij na innych stronach

Będziem działkować... Nie bój żaby :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473005
Udostępnij na innych stronach

 

 

to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić... 

 

 

 

chyba na jeden dzień na tylu chętnych do degustacji
 

 

Hmmmm nie no to ja chyba muszę tę dostawę zobaczyć ....

Sławek masz tam wolne miejsce ? ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sławek masz tam wolne miejsce ?
Roberci, przyjeżdżaj na samą imprezę na rozpoczęcie rejsu  :thumbsup: Będzie grubo... obiecuję  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473008
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie dzisiaj na kolację naszło na paprykarz szczeciński :) Na zdjęciach produkty i efekt końcowy :)

post-45680-0-08949600-1454712365_thumb.jpgpost-45680-0-36827700-1454712366_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473598
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak mnie dzisiaj na kolację naszło

 

 

Sylwek dużo tego :D  dzisiaj pewnie bez śniadania :D .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-473618
Udostępnij na innych stronach

nie chcę się powtarzać z wątkiem tiera napiszę tylko to czego u niego nie ma :)

 

Takie cuda dostałem w prezencie od kolegi - jego poprzednie salami paprykowe i z koprem włoskim, oraz papryczki chilli (które sam uprawia) i przecier z papryczek coś jak ajvar tylko ostrzejsze ;)

 

post-45680-0-50093200-1455397105_thumb.jpgpost-45680-0-93074000-1455397106_thumb.jpgpost-45680-0-24939400-1455397227_thumb.jpg

 

A te zdjęcia noszą wspólny tytuł - skarby podlasia. 
Biała szynka, lub jak ktoś woli słonina - taka na 4 palce (8cm)
Na zdjęciu tylko 2 kawałki po 4 kilo każdy - łącznie 8 kilo. Przeurocza pani w rzeźni jak zobaczyła kolegę zagadała: mam piękną słoninę i pokazuje nam kawał połcia - wziąłem połowę (tą grubszą) - pewnie cały płat ważył z 14kg :) Takie świnki ze zdrowego chowu tylko na podlasiu   :)

Słonina najpierw nakłuta i nadziana kawałkami czosnku, zasolona poszła do dojrzewania - na święta będzie mniamniu :)

 

post-45680-0-08628500-1455397224_thumb.jpgpost-45680-0-20591300-1455397191_thumb.jpgpost-45680-0-65488400-1455397192_thumb.jpgpost-45680-0-85726900-1455397193_thumb.jpgpost-45680-0-73831000-1455397194_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/24/#findComment-475646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.