Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dziś trochę serków typu "korycin" zrobiłem

Pracowity chłopak z Ciebie. Super serki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-471189
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 840
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W tym tygodniu trochę wyrobów poczyniłem: kiełbasę białą, cienką wędzoną, krakowską, kabanosy, parówki cienkie, trochę wędzonek i konserwy. Kilka fotek z pracy i fotka finalna (ostatnia) tej produkcji. 

post-45680-0-67227400-1454164869_thumb.jpg

Mój mikro wilk - taki mi na moje potrzeby wystarczy - robi się farsz na białą

post-45680-0-80592700-1454164870_thumb.jpg

Kiełbasa biała - doprawianie majerankiem Emotikon smile

post-45680-0-24497600-1454164868_thumb.jpg
Profesjonalne wiązanie osłonek - tej sztuki nauczył mnie kolega Radek (Rzeźnik)
post-45680-0-08452900-1454164872_thumb.jpg
Kilka batonów kiełbasy krakowskiej i kiełbasa cienka wędzona (jeszcze nie wędzona, ale w kichę nabita) 
post-45680-0-69165100-1454164873_thumb.jpg
Kiełbasa białą gotowa do parzenia 
post-45680-0-64321600-1454164874_thumb.jpg
Trochę kabanosów wylądowało na wierzchu pod spodem kiełbasa cienka.
post-45680-0-92501500-1454164875_thumb.jpg
Luncheon-Meat gotowy do pasteryzacji Emotikon smile
post-45680-0-04948900-1454164877_thumb.jpg

Wędzonki na noc rozwieszone do obeschnięcia

post-45680-0-27435400-1454164878_thumb.jpg

Parówki równo powiązane - niestety brak okręcarki więc trzeba sobie jakoś radzić

post-45680-0-64122100-1454164880_thumb.jpg

Efekt końcowy

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472144
Udostępnij na innych stronach

Kurpsiu , te parówki to leżą na stole dobrze mi znanym czyli w Łazach. :D :D :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472157
Udostępnij na innych stronach

Kurpsiu , te parówki to leżą na stole dobrze mi znanym czyli w Łazach. :D :D :D

 

Pozdrawiam

Andrzej Twoje oko Cię nie myli :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472160
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:  Sylwek brawo. No jeszcze parówki przed nami. Trzeba będzie w końcu podnieść rękawicę i zmierzyć się z tematem :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472175
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak Andrzej to dogląda to nie mozna nic sknocic :D

 

 

Andrzejek nie wytrzymałby  tylko doglądać . :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472283
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową :) Na zdjęcie załapała się też połówka Goudy :)

 

post-45680-0-63335200-1454236106_thumb.jpgpost-45680-0-51614500-1454236107_thumb.jpgpost-45680-0-53714500-1454236108_thumb.jpg

 

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472306
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis na świetną sałatkę z serem pleśniowym :) . Pięknie nabierają kolorku :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472329
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową

Zasklepiłeś otwory?

Przyznam się, że unikam jak ognia kontaktu żywności z aluminium.

To, że folie i blachy Al są powszechnie stosowane nie jest żadnym argumentem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472339
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiaj serki pleśniowe poszły w folię aluminiową

Zasklepiłeś otwory?

Przyznam się, że unikam jak ognia kontaktu żywności z aluminium.

To, że folie i blachy Al są powszechnie stosowane nie jest żadnym argumentem.

 

No ale tak jest w przepisie żeby po 30 dniach ser zawinąć w folię. :) Otwory a owszem zasklepione

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472340
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak jest w przepisie

Czy przepis mówi np. o  rozmiękaniu kości lub panu Alzheimerze?

Jony Al przechodzą do produktu już przy nieznacznych odchyleniach pH  od wartości "7" zarówno na stronę kwasową jak i zasadową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472342
Udostępnij na innych stronach

 

tak jest w przepisie

Czy przepis mówi np. o  rozmiękaniu kości lub panu Alzheimerze?

Jony Al przechodzą do produktu już przy nieznacznych odchyleniach pH  od wartości "7" zarówno na stronę kwasową jak i zasadową.

 

to w co byś sugerowała zawinąć?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472350
Udostępnij na innych stronach

 

 

co byś sugerowała zawinąć?

Wg mnie ser po pierwszym skrobaniu powinien wrócić na następne 10 dni do dalszego dojrzewania w warunkach jak dotychczas.

Dopiero po drugim skrobaniu można go zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki.

Ale jeżeli robisz wg jakiegoś konkretnego przepisu to się go trzymaj.

Możesz zawinąć bezpośrednio w folię spożywczą polietylenową lub - lepiej - w papier pergaminowy i dopiero do folii, żeby ser już nie obsychał.

Zbyt długo przechowywany ser z niebieska pleśnią staje się bardzo ostry. On ma taki swój złoty czas do konsumpcji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472357
Udostępnij na innych stronach

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera :)

post-45680-0-36416700-1454453351_thumb.jpgpost-45680-0-16243900-1454453352_thumb.jpgpost-45680-0-02615400-1454453353_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472955
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap::thumbsup:  Tyle w temacie ;)

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-472999
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera
I to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić...  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-473001
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś trochę kręciło - pogoda nie za specjalna do wędzenia. 2 godziny wystarczyło aby przywędzić trochę sera
I to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić...  :cool:  

 

Sławek - chyba na jeden dzień na tylu chętnych do degustacji ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-473004
Udostępnij na innych stronach

Będziem działkować... Nie bój żaby :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-473005
Udostępnij na innych stronach

 

 

to mi wygląda na dokładnie taką porcję jaka powinna na Zawiszę na rejs trafić... 

 

 

 

chyba na jeden dzień na tylu chętnych do degustacji
 

 

Hmmmm nie no to ja chyba muszę tę dostawę zobaczyć ....

Sławek masz tam wolne miejsce ? ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/23/#findComment-473006
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.