Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.

Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???

Bo sery to można prawie wiecznie hehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427765
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 840
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piękne wyroby. Muszę kiedyś machnąć korbacze. Ale czasu wiecznie na wszystko brakuje.

Ile przechowujesz takiego łososia w próżni ???

Bo sery to można prawie wiecznie hehehe

W lodówce trochę poleży - nie wiem ile, ze 2 miechy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427776
Udostępnij na innych stronach

 

 

choinkę do obsuszania butelek
To jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS :cool:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427779
Udostępnij na innych stronach

 

choinkę do obsuszania butelek
To jeszcze teraz tylko porządna kapslownica ... a potem tylko trzeba będzie pomyśleć o zwiększeniu wybicia tak do 50l a potem ... RIMS, HERMS :cool:

 

No o tej też myślę bo Greta to jednak rzeźba (nie zawsze w niej ten kapsel się układa jak bym chciał). ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427785
Udostępnij na innych stronach

Kurpsiak szaleje  :clap:  :thumbsup:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427795
Udostępnij na innych stronach

Kurp, powiedz zonie, aby trzymala wierzch chleba w czasie przed pieczeniem przykryty aby nie tworzyla sie sucha skorka. Wtedy bedzie miala rowniez ladny kolor w gory  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-427898
Udostępnij na innych stronach

Młoda Gouda świeżo zasolona z ręki i ser feta przed kąpielą w solance  :) 

post-45680-0-53307400-1433080089_thumb.jpgpost-45680-0-31456500-1433080088_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428153
Udostępnij na innych stronach

Arko już ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-428264
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Uczyć się - Lenin, Lenić się - Uczeń :)

Trochę mnie nie było, ale żeby nie było że się leniłem ;) Uczę się cały czas i nauka nie idzie w las serki wychodzą coraz lepsze - sam jestem zadowolony z efektów pracy - a te w fotorelacji

 

Najpierw na tapetę idzie ser Grouyer zrobiony w lutym - dobre warunki przechowywania sprawiły że oczkowanie tego sera było zadowalające i smak taki jak na dojrzewający ser przystało :)

post-45680-0-97423700-1439376206_thumb.jpgpost-45680-0-75981200-1439376207_thumb.jpgpost-45680-0-40340300-1439376208_thumb.jpgpost-45680-0-03398100-1439376209_thumb.jpgpost-45680-0-70435600-1439376209_thumb.jpgpost-45680-0-28653600-1439376210_thumb.jpg

 

Dla odmiany ser Grouyer 1-miesięczny - tutaj oczkowanie sera poszło zbyt gwałtownie (za wysoka temperatura dojrzewania sprawiła że ser zbyt gwałtownie się nagazował - ale w smaku pyszny, przyjemny zapach przy krojeniu

post-45680-0-94258600-1439376385_thumb.jpgpost-45680-0-73723900-1439376386_thumb.jpgpost-45680-0-39069500-1439376387_thumb.jpgpost-45680-0-97340500-1439376387_thumb.jpg

 

Oba sery to już wspomnienie - zjedzone :)

 

Wnioski - na takie upały do dojrzewania witryna ze stałą temperaturą (jak u Tusiaczka 12stopni)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438817
Udostępnij na innych stronach

:clap:   :clap:   :clap:   :clap: .........

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438819
Udostępnij na innych stronach

I kolejny ser - tym razem 2 tygodniowa Gouda - fajna w smaku, zapach mleka - cieszy i nos i podniebienie :)

Ser został pokrojony i przepakowany :)

post-45680-0-32371100-1439376715_thumb.jpgpost-45680-0-35252900-1439376713_thumb.jpgpost-45680-0-77790400-1439376714_thumb.jpg

 

Sery doczekały się swojej etykiety:

post-45680-0-25933500-1439376796_thumb.jpgpost-45680-0-29773400-1439376795_thumb.jpgpost-45680-0-22780400-1439376794_thumb.jpg

 

I jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić serów w dojrzewalni - więcej ich ubywa niż przybywa :)

 

post-45680-0-88746300-1439376863_thumb.jpg

 

 

Żeby nie wypaść z formy robię też od czasu do czasu korbacze - na dziś też zamówione 30litrów mleka na korbacze :)

 

post-45680-0-00421700-1439376929_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438821
Udostępnij na innych stronach

U tusiaczka to we witrynce panuje 14-15 stopni i to bardzo dobrze serom robi :)

A co do twoich dziurdamerków to ten z tymi wielgachnymi bardzo mi się podoba :tongue: Taki klimatyczny, dziurki w kształcie maski z "Krzyku" :)

 

post-44979-0-46742100-1439376951.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438822
Udostępnij na innych stronach

U tusiaczka to we witrynce panuje 14-15 stopni i to bardzo dobrze serom robi :)

A co do twoich dziurdamerków to ten z tymi wielgachnymi bardzo mi się podoba :tongue: Taki klimatyczny, dziurki w kształcie maski z "Krzyku" :)

 

attachicon.gifmaska-krzyk.jpg

Żebyś widział jak ten ser wyglądał przed rozkrojeniem - jak mała piłka ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438823
Udostępnij na innych stronach

Może jakbyś go w chłodku potrzymał to by się dziureczki zmniejszyły. Widziałeś moje piłki, były prawie idealnie okrągłe a po wsadzeniu do witrynki ładnie opadały i dziurecki się jakoś tak pięknie rozkładały po całości.

Skończyły mi się jakiś czas temu kultury IOTA 1 i robię teraz na IOTA2 gdzie w sumie podobno dziurek nie powinno być a jednak ładnie się robią :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438824
Udostępnij na innych stronach

Mopy piękne, wzorcowe. Ja jutro działam  :cool:  :D

Dziś też działam - wczoraj przelałem z 30l mleka masę na korbacze, a dziś po południu będę je wyciągał, jutro wędzenie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby nie wypaść z formy robię też od czasu do czasu korbacze - na dziś też zamówione 30litrów mleka na korbacze :) Zdjęcie0479.jpg

:clap: :clap: :clap:

 

 

 

Dziś też działam - wczoraj przelałem z 30l mleka masę na korbacze, a dziś po południu będę je wyciągał, jutro wędzenie :)

 

Czekam na efekty :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-438949
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Czekam na efekty :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Kamil - a proszę Cię bardzo :)

Korbacze z 30l mleka

post-45680-0-29729300-1441360659_thumb.jpg

 

Oscypki z 30l mleka

post-45680-0-62104200-1441360661_thumb.jpg

Wczoraj zrobiłem troszkę parówek - na kolacyjkę ;)

post-45680-0-84047400-1441360787_thumb.jpgpost-45680-0-92962200-1441360788_thumb.jpgpost-45680-0-24593900-1441360790_thumb.jpgpost-45680-0-61094900-1441360791_thumb.jpgpost-45680-0-59343800-1441360786_thumb.jpg

A dziś z kolei na śniadanko troszkę oscypków machnąłem - odciekają, jak ricotta się zrobi, odciskanie, w solankę, w siatkę, a jutro wędzenie :)

post-45680-0-00329200-1441360919_thumb.jpgpost-45680-0-79894000-1441360917_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-443036
Udostępnij na innych stronach

Jak mleko ? ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-443038
Udostępnij na innych stronach

Serków 13 z 30l, minimum 250g każdy.. 11+% wydajności? Sylwuś korbacza sobie Twojego własnie zakąszam.. ależ to pyszneeee ^^ hah 

Miszczu jakości i pracowitości :D tel odbierz :P Pozdro

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-443040
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejna porcja oscypków - wędzone w zeszłym tygodniu

post-45680-0-75197100-1442857332_thumb.jpg

EL GREGOR - jak się wędziły oscypki ja sobie zaplotłemi czosnek od Ciebie w takie oto warkocze :)

post-45680-0-68002100-1442857315_thumb.jpg

dla ElaK. manofaktura - pierogi ruskie :)

post-45680-0-10411100-1442857336_thumb.jpg

 

a tu już sytuacja z dziś :)

z serii - ile prawdziwków widzisz na zdjęciu :)

post-45680-0-34863100-1442857338_thumb.jpg

dla ułatwienia dodam że było ich tyle :)

post-45680-0-30570400-1442857330_thumb.jpg

a tu podsumowanie 1,5godzinnego chodzenia po lesie - sezon Grzybowy 2015 uważam za otwarty :)

post-45680-0-87920900-1442857340_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/19/#findComment-445967
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.