Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich no i proszę o poradę a sprawa ma się następująco:

najpierw fotki

Chodzi mi o to ,ze chleb z góry jest upieczony[mam na myśli kolor] a boki i spod nie piekłem w temperaturze 200c przez 10 minut potem 180c przez 40 minut czyli razem 50 minut,waga około 1 kg , jeżeli potrzymam dłużej to mi się góra spiecze , generalnie jest ok jednak marzy mi się chlebek z rumianą skórką wkoło. Moje pytanie czy ma ktoś na to jakiś sposób będę wdzięczny za każdą podpowiedź . Pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/
Udostępnij na innych stronach

Witam ! Może wstaw do nagrzanej brytfanki .... :rolleyes: albo zrobić bochenek bez brytfanki... :cool: Pozdrawiam ! Ps. A chlebus wyrośnięty :clap: :thumbsup: :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298288
Udostępnij na innych stronach

Ja podejrzewam że problem leży w piekarniku. Od czasu jak zrobiłem sobie kamień do pieczenia to mam bardzo piękną chrupiąca skórkę. Kamień to kawał granitu w wymiarze piekarnika i grubości ca 3 cm. Nagrzewam najpierw przez godzinę piekarnik do 250` a potem na czas pieczenia zmniejszam. Chlebek pięknie wyrasta i ma własnie taka skórkę.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298303
Udostępnij na innych stronach

Pieczone w blaszkach chlebki tak mają, ja po wyjęciu z formy (a mam taką podwójną wojskową) wkładam do piekarnika do "góry nogami" na parę minut i w wysokiej temperaturze.

Ponieważ mam mini piekarnik to nawet obracam tył z przodem :) Boki i spód chlebków są chrupkie i rumiane, a nawet jak nie upilnuję to i podpalone :) Metodą prób i błędów mam już to opanowane. Nie podam nic więcej, bo mój piekarnik jest nietypowy i parowy.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298423
Udostępnij na innych stronach

Witam ! Może wstaw do nagrzanej brytfanki .... albo zrobić bochenek bez brytfanki..

wstawianie do nagrzanej foremki ,bo chyba to masz na myśli troszkę kłopotliwe by było nie sądzisz :question: ,bez foremki jest ok.

Ja podejrzewam że problem leży w piekarniku.

Być może tylko to nagrzewanie przez godzinę :cry:

baca 48, chleb bardzo ładny - nie cuduj chłopaku , jak chcesz kombinować to go podpiecz jeszcze 10 minut bez foremki

Dzięki wiesz myślę podobnie chyba spróbuję

Pieczone w blaszkach chlebki tak mają, ja po wyjęciu z formy (a mam taką podwójną wojskową) wkładam do piekarnika do "góry nogami" na parę minut i w wysokiej temperaturze.

Napisz proszę jaka według Ciebie wysoka temperatura,no i przekonuje mnie ta "metoda"

Dziekuję wszystkim jesteście kochani tylko bez perwersji proszę :wink: :lol: .Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298466
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz już upieczoną górę chleba i nie chcesz aby się bardziej podpiekła, a chcesz przetrzymać chlebek dłużej w piekarniku to na jego górę połóż papier śniadaniowy, wówczas spód się dopiecze a góra nie będzie zbytnio spalona. W ciemnych foremkach spód lepiej sie dopieka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298491
Udostępnij na innych stronach

Mój piekarnik jest nietypowy. Mam tzw. grzanie tylne, nie góra-dół a grzałka jest z tyłu, ma termoobieg. Para wodna dobrze rozprowadza ciepło, jednak do mojej foremki piekarnik ma za małą moc (1600W) więc ja najpierw piekę przez 30 min w temp. 210 stopni, obracam o 180 stopni i przez następne 30min w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z foremki chlebki dopiekam do góry nogami w temp. 250 stopni przez 5min z obu stron.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298518
Udostępnij na innych stronach

     

Ja piekę w foremkach silikonowych i wychodzi super wcześniej piekłem w blaszanych jasnych i był ten sam problem co u Ciebie.

Zrozumiałem , że chlebek jest przyrumieniony wszędzie czy tak?

Spróbuj na początek wstawić blaszkę na dno piekarnika a później na ruszt

Próbowałem jest lepiej , ale mnie nie zadawala , aktualnie piekę na ruszcie na pierwszej od dołu.

Jeżeli masz już upieczoną górę chleba i nie chcesz aby się bardziej podpiekła, a chcesz przetrzymać chlebek dłużej w piekarniku to na jego górę połóż papier śniadaniowy, wówczas spód się dopiecze a góra nie będzie zbytnio spalona. W ciemnych foremkach spód lepiej sie dopieka

Knyf z papierem jest mi znany tyle ,że ja stosuję papier do pieczenia jednak chciałbym bez ot takie tam tego panie sobie wymyśliłem :rolleyes: a z blaszkami słyszałem od mojej LP.

baca 48, prosze czy moglbys wstawic zdjecie swojej foremki.

Proszę bardzo słoneczko :lol: .Wszyściuchnych Was pozdrawiam :lol:

 

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 13:31 ]

ój piekarnik jest nietypowy. Mam tzw. grzanie tylne, nie góra-dół a grzałka jest z tyłu, ma termoobieg. Para wodna dobrze rozprowadza ciepło, jednak do mojej foremki piekarnik ma za małą moc (1600W) więc ja najpierw piekę przez 30 min w temp. 210 stopni, obracam o 180 stopni i przez następne 30min w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z foremki chlebki dopiekam do góry nogami w temp. 250 stopni przez 5min z obu stron.

Dzięki serdeczne :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298519
Udostępnij na innych stronach

Ok, baca 48, tak wlasnie myslalam. Masz" blyszczaca" blaszke. Wez wyloz ja szarym papierem nastepny raz i upiec chleb, powinienes miec przyrumieniony w calosci. Trzymaj nadal na dolnej polce w piekarniku.

Mam nadzieje, ze to byla tylko przyczyna , bo chleb wyglada dobrze w dolnej czesci bochenka, czyli jest wypieczony.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298657
Udostępnij na innych stronach

napewno nie jest to kwestia foremek błyszcząca czy nie błyszcząca. problem tylko i wyłącznie piekarnika a w takiej kwestii trudno radzić. Termoobieg bedzie przyśpieszał pieczenie chleba na zewnatrz , Dobrym pomysłem byłoby pieczenie chleba na kamieniu lub po pół godzinnym pieczeniu w foremce dalsze pieczenie bez foremki ale to jest tylko do dopracowania metodą prób i wyczucia piekarnika., no i ta temperatura pieczenia 180 st według mnie zdecydowanie za niska

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298709
Udostępnij na innych stronach

problem tylko i wyłącznie piekarnika

Też tak od razu pomyślałem rozpoczynając czytać ten temat. Piekłem w różnych piekarnikach i te same przepisy różnie się sprawowały za każdą zmianą piekarnika.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298710
Udostępnij na innych stronach

napewno nie jest to kwestia foremek błyszcząca czy nie błyszcząca. problem tylko i wyłącznie piekarnika a w takiej kwestii trudno radzić.

Też tak od razu pomyślałem rozpoczynając czytać ten temat. Piekłem w różnych piekarnikach i te same przepisy różnie się sprawowały za każdą zmianą piekarnika.

na pewno to Włodzimierz Ilicz nie żyje a przy naszej profesji może być różnie skłaniam się do tego że to wina piekarnika chociaż nie do końca bo dowodem jest chleb ktory piekłem bez foremki a ciasto i wyrobienie takie same zapodaję foty

 

no i co Wy teraz na to moi szanowni koledzy ,Qrna mam zgryza :rolleyes: Pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298751
Udostępnij na innych stronach

baca 48,powtorze jeszcze raz, wyloz foremke papierem i upiecz . Tylko nadal trzymaj na "dolnej polce" foremke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298838
Udostępnij na innych stronach

baca 48,powtorze jeszcze raz, wyloz foremke papierem i upiecz . Tylko nadal trzymaj na "dolnej polce" foremke.

Dzięki mam do Ciebie jeszcze małe pytanie czy nie lepiej by było w ciemnej blaszce jak sądzisz ? pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298899
Udostępnij na innych stronach

baca 48, ja mimo wszystko na twoim miejscu upieklabym w tej co masz,aby sprawdzic. Blaszka jest cienka i blyszczaca, spotkalam sie wlasnie z opiniami ,ze to wlasnie za bardzo chleb nie lubi. Jest to keksowka, i ciasto nie powinno wyjsc ciemne, wrecz przeciwnie,a do chleba blaszki sa duzo grubsze.

Ciemna i grubsza blaszka podejrzewam, ze bylaby lepsza, osoby na forum sugeruja sylikonowe( sama nie pieklam w takiej chleba) i sa bardzo zadowolone, tez mozesz takie sprobowac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298941
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, Wiesz słoneczko sorki za bezpośredniość mam podobne przemyślenia , jak widzisz na fotach problem nie występuje przy chlebkach bez blaszki więc to nie sprawa piekarnika tak myślę tym bardziej że moja LP już dawno mi sygnalizowała o zmianie foremki a nawet udowodniała mi różnicę w trakcie pieczenia ciast.No nie wiem zobaczę jak będę piekł tylko muszę zakupić foremki z grubszej blachy ciemnej a jak wyjdzie poinformuje dzięki śliczne no i do napisania pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-298945
Udostępnij na innych stronach

Jak obiecałem to tak robię ,a obiecałem napisać więc pozbierałem wszystko do kupy i tak

-podniosłem temperaturę pieczenia 220c przez 10 minut następnie 200c około 40 minut

-po około 30 minutach wywaliłem chlebek z foremki położyłem do góry powiedzmy to dnem a także podniosłem ruszt do góry o jeden stopień a oto efekt:

 

na zdjęciach tego nie widać ale chlebek jest ok,troszkę musiałem pokombinować

no i najważniejsze zakupiłem nowe foremki ciemne nic do nich nie przywiera ponoć :question: polewa porcelanowa ha :lol: no i zobaczymy następnym razem foty wkleję

 

pozdrawiam i już widać jak była mi potrzebna wasza pomoc jest ok no i LP zadowolona bo nowe foremki już robi zakusy że to niby będzie można zapiekanki tyż robić :rolleyes: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8456-porada/#findComment-299378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.