Gregtom Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2013 Już na początku proszę Moderatorów temat przenieść do odpowiedniego działu albo do kosza.. Niewiem poprostu gdzie to wsadzić..? Znalazłem dość sporego grzybka (200-300g) w pobliskim parku i nie wiem co to za "pustelnik" bo żadnych więcej w pobliżu nie znalazłem..? Drzewostan/lasek mięszany, podłoże suche..: Grzybek już trochę podeschł w plecaczku ale nie miałem nic innego.. :???: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2013 Podgrzybek brunatny, można jeść Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2013 Podgrzybek brunatny, można jeść Ale kapelusz ma jakieś 15 cm. średnicy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2013 do takich rozmiarów dochodza, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2013 Podgrzybek brunatny, można jeść Ale kapelusz ma jakieś 15 cm. średnicy..to chyba dobrze... :grin: :grin: :tongue: ... do jajecznicy w ''sam raz'' :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2013 Myślałem że podgrzybki są mniejsze i rosną w małych grupkach obok siebie. ale dla pewności kupiłem ziemiaczki i śmietanę.. :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2013 Smacznego, śmiało możesz jeść. Robaczywy aby nie był Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2013 Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninkę. Następnie do skwareczek i tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę, zeszklić. Na końcu pokrojony na niewielkie kawałki grzybek, korzonek też. Poddusić wszystko razem ale nie zbyt długo. Na końcu sól i pieprz do smaku. Można też kapnąć nieco kwaśnej śmietany jeżeli ktoś lubi. Ja uwielbiam obie wersje. Do tego pieczywo, lub ziemniaczki, według uznania. RARYTAS. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2013 Poddusiłem tego grzybka na cebulce i masełku, ale sos był tak gorzki i cierpki (bez żadnych przypraw) że całość poleciała do "kibelka" bleee.. Poszukałem troszkę w necie i to chyba o tego grzybka się rozchodzi: http://www.google.de/imgres?sa=X&rlz=1C2GTPM_enDE514DE514&biw=1309&bih=737&tbm=isch&tbnid=mn3nlsobI9SVJM:&imgrefurl=http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz041.htm&docid=ocBe4LQLxvKM2M&imgurl=http://darynatury.w.interia.pl/fotoc/grc04101.jpg&w=480&h=480&ei=XcwlUrGYCK6r0AXUp4GoBg&zoom=1&iact=hc&vpx=402&vpy=418&dur=2705&hovh=226&hovw=226&tx=125&ty=168&page=1&tbnh=147&tbnw=150&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:16,s:0,i:130 Próbowalem go tez na surowo i poznałem osobiscie E.Presley´a, a o sierotce Marysi już nie wspomnę.. :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2013 Witam, myśle że to był tz gorzkol , zjeśc go można tylko kto to potrafi.Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-298998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2013 Wyszło na to, że to szatan, inaczej goryczak. Mały kawałek potrafi zepsuć danie. U nas występujące są bardzo podobne do prawdziwków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2013 Wystarczy odkroić kawałek kapelusza ze świeżego grzybka i dotknąć go językiem. jeżeli ma goryczkę, to znaczy że grzybek nie nadaje się do konsumpcji. To najprostszy test przydatności.Tak zawsze należy robić w trakcie grzybobrania, jeżeli nie jesteśmy pewni tego co znajdziemy. Najlepiej jednak zaczynać swą przygodę z grzybobraniem w towarzystwie doświadczonego zbieracza grzybiarza, bo to czasami naprawdę bardzo ryzykowne hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Września 2013 sverige2, jesteś częściowo w błędzie ponieważ......... Jak uniknąć zatrucia grzybami? Aby ustrzec się zatrucia grzybami: zbieraj tylko znane Ci grzyby – te, co do których nie masz pewności, lepiej pozostaw w lesie; zwróć uwagę, jak wiele trujących grzybów przypomina gatunki jadalne – zawsze upewnij się, co zrywasz; nie sugeruj się smakiem grzyba podczas zbierania – niektóre trujące odmiany, np. muchomor sromotnikowy, ma przyjemny, słodkawy smak; nie sugeruj się tym, że grzyb ciemnieje po przekrojeniu, gdyż zachowują się tak zarówno gatunki jadalne, jak i trujące; jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem, poproś o pomoc eksperta w tej dziedzinie; nie podawaj potraw z grzybów dzieciom; nie zbieraj małych owocników, które nie wykształciły jeszcze cech swojego gatunku; zachowaj ostrożność przy zakupie suszonych grzybów. Przytoczyłem z poradnika oraz atlasu trujących grzybów który można znaleźć pod adresem http://pierwsza-pomoc.wieszjak.pl/zatrucie/292415,Atlas-trujacych-grzybow.html#jak oraz z poradnika prawd i mitów na temat grzybów który można znaleźć pod adresem http://www.fakt.pl/Oto-cala-prawda-o-grzybach-Jak-sie-nie-zatruc-,artykuly,80544,1.html Polecam tę lekturę osobom które zaczynają bawić się w zbieranie grzybów oraz osobom które nie mają pewności do tego co zbierają. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Września 2013 Mariusz. Zbieram grzyby od dziecka, zbierania uczyła mnie mama, a ją uczyła jej mama. Była doświadczonym grzybiarzem. Doznania smakowe w przypadku grzybów z sitkiem, to jedyna metoda pozwalająca natychmiast mieć rozeznanie i podjąć decyzję. Rzecz ma się nieco inaczej w przypadku grzybów blaszkowatych. Surojadki i olszówki na przykład. Zebrałem i zjadłem w swym życiu na pewno parę set kilogramów grzybów. Jak widzisz żyję i mam się dobrze. Szwecja jest rajem dla grzybiarzy. Często spotykam różne "naukowe" wydawnictwa piszące różne bzdety i różnych nawiedzonych uczonych. Tak jak pisałem. Nie pomoże żaden Atlas i żadna naukowa publikacja. Tego można się tylko nauczyć w praktyce od dobrego, doświadczonego grzybiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gordo Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Września 2013 Wyszło na to, że to szatan, inaczej goryczak. Mały kawałek potrafi zepsuć danie. U nas występujące są bardzo podobne do prawdziwków. Szatan to nie goryczak - szatan jest bardzo rzadki w występowaniu, ma fioletowy wręcz purpurowy spód i taki sam trzon przy kapeluszu - znalazłem takiego w sobotę w Poddębiu chyba drugi raz w życiu. A ten na zdjęciu to faktycznie wygląda na goryczaka - w tym przypadku podpisuję się pod testem smakowym sverige2 bo wygląd jest bardzo ale to bardzo mylący. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Września 2013 Poszukałem troszkę w necie i to chyba o tego grzybka się rozchodzi: http://www.google.de/imgr...,r:16,s:0,i:130Myśle że to jest Borowik korzeniasty http://www.google.de/search?q=Boletus+radicans&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fvwmUqqPNeq57Aba4oGYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=770&bih=606 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Września 2013 Jarek, nie neguję tego co napisałeś bo odnośnie zbierania grzybów mam podobne korzenie, posta skierowałem przede wszystkim w stronę ludzi którzy zastanawiają się nad każdym zebranym grzybie a później nieszczęście gotowe, jak wiesz nie każdy ma możliwość zbierania grzybów z doświadczonymi grzybiarzami którzy nauczą i wskażą "trujaki" dlatego pisanie że wszystkie trujące grzyby mają goryczkę może doprowadzić że taki samotny grzybiarz skonsumuje muchomora sromotnikowego bo przecież nie wyczuł goryczki :???: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-299221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2013 dla mnie to prawdziwek, mam tylko pytanko jaki kolor ma po przekrojeniu ? jeżeli śinieje to podgrzybek ,ale kolor nóżki jak dla mnie jednoznaczny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-307820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Października 2013 Witam .Może http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_ponury . Choc osoboście stawiałbym na goryczaka ze wzgledu na charakterystyczny układ "sitek" na nóżceZ grzybami rurkowymi jest w miare prosta mamy chyba jeszcze jeden gatunek trujący http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_purpurowy (w Polsce) ale bardzo rzadki. "Trujący" rurkowy to co najwyżej problemy gastryczne, wymioty (dorosLa osoba) . Grzgrzyby blaszkowe to inna jazda tu pomyłka to w najlepszym wypadku problemy gastryczne w najgorszym to smierć .Najłatwiej pomylic sie przypadku młodych owocników. Dlatego z definicji nie zbieram gzybów blaszkowych za wyjatkiem dorosłych kanii .Pozdrawiam MaciekzbrzeguPS grzyby zbieram 40 lat . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-307935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Października 2013 Witam, Mam taką prośbę. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to za grzyb? Nie jestem pewien, czy to Gąska Szara. Widziałem ich sporo w lesie, ale nie zbieram, jak nie jestem pewien. (Las ciemny, sosnowy, blisko rzeki). http://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056999_200.0.jpghttp://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056987_200.0.jpghttp://cdn4.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056978_200.0.jpghttp://cdn2.asteroid.pl/amin.garnek.pl/027/056/27056969_200.0.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Października 2013 to nie jest gąska szara /siwa/.Gąska ma grubszą nogę z zielonkawym podbarwieniem.Kapelusz też wygląda nieco inaczej.może to być gąska wierzbowa.http://search.tb.ask.com/search/redirect.jhtml?action=pick&ct=GD&qs=&searchfor=g%C4%85ska+szara&cb=HJ&p2=%5EHJ%5Exdm073%5EYYA%5Epl&n=77fd5651&qid=5968702f7a2a483999bf1c7c2b3d43de&ptb=8F2C2D4A-ACF4-4476-B6DA-B92429F54879&si=pconverter&pg=GGmain&pn=1&ss=sub&st=hp&tpr=sc&redirect=mPWsrdz9heamc8iHEhldEeOCgF%2FBDK7WlXL11Ifj1%2BSyJ0VCDKaZDnnwU2pfnfuwNA4xwEX%2FL4SaMr9xwCnC3QXkulDbMppKBBz%2BOsHvraA%3D&ord=0& Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Października 2013 ale nie zbieram, jak nie jestem pewien I oby tak dalej. Porady na odległość mogą skończyć się tragicznie. Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Października 2013 Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami. Skąd masz takie mrożące krew w żyłach wiadomości.Mutanty grzybowe - brzmienie jak z horroru Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Października 2013 może to być gąska wierzbowa. Raczej nie. Widziałem okazy z kapeluszem o średnicy do kilkunastu centymetrów, a wierzbowa wg. opisu ma do 6 cm. I oby tak dalej. Porady na odległość mogą skończyć się tragicznie. Obecnie powstało mnóstwo nowych mutacji grzybów trujących, które do złudzenia przypominają grzyby jadalne, zwłaszcza te z blaszkami. Wziąłem tylko jedną sztukę dla sfotografowania, i wyjaśnienia. Tak z czystej ciekawości Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Października 2013 Kolega jest toksykologiem w szpitalu. Ostatnio mi opowiadał o grzybach, którymi zatruła się cała rodzina. Zbieracze od pokoleń. A on toksykolog od ponad 30 lat, widząc tego grzyba (ktoś z rodziny przyniósł i to uratowało im życie) też nie był pewny. Takich przypadków miał już kilka w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8465-jaka-to-ro%C5%9Blina-jaki-to-grzyb/#findComment-308214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.