Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

Do krótkiego wypadu w austryjackie Alpy jeszcze tylko dwa tygodnie, więc trzeba przygotować jak co roku koszyk z wiktuałami.

 

Ulubiona Wątrobianka Pobiedziska Kol Andrzeja_K.  Wątrobianka pobiedziska.pdf

 

post-51023-0-23151300-1456751177_thumb.jpg   post-51023-0-96992500-1456751203_thumb.jpg

 

Ulubiony Pasztet Halusi.  Pasztet Halusi.pdf

 

post-51023-0-73877400-1456751230_thumb.jpg   post-51023-0-08413000-1456751254_thumb.jpg

 

Szynka wędzona ze skórą parzona i ulubione polędwiczki.  Polędwiczki peklowanie na sucho.pdf

 

post-51023-0-41405400-1456751393_thumb.jpg  post-51023-0-50261300-1456751409_thumb.jpg

 

NIestety nie zapisałem kto podesłał przepis na polędwiczki. Coś mnie w głowie świta, że Gregtom, ale nie jestem pewien.

W planie jeszcze helmutowska salami gotowana, bo nie trzeba korzystać  w/g przepisu z mieszałki. I tak zresztą jej nie posiadam.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480771
Udostępnij na innych stronach

No ślinka cieknie, ale Dyziu Cieciu Drogi, to Ty z pułkiem wojska i teściową tam w Te Alpy Austryjackie się udajesz :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480802
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem troszku więcej, jak mówi klasyk, co by na śniadanko jeszcze było.

Jadziem w sześcioro. Teściowa zostaje. Swoją część już zdążyła wyszarpnąć jak zwykle. Do swojej jedynej córki nie mówi już o mnie ON. Przechodzi jej przez gardło moje imię. Podsłuchałem. Do mnie jak zawsze. W trzeciej osobie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480815
Udostępnij na innych stronach

Dyzio pewnie po takich smakolykach to w koncu i Twoje imie wymowi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480818
Udostępnij na innych stronach

A widzę że do polędwiczki dobrą gorzałkę pijesz

Fotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już.

Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa.

A tu maluch dla Ciebie post-51023-0-52675800-1456834856_thumb.jpg

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481074
Udostępnij na innych stronach

Fotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już. Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa.

 

 

 

Zdrajco.. To byl Jelzin.. !   :D

 

 

 

post-46553-0-05053000-1456889307_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481288
Udostępnij na innych stronach

Niemiecka Kochsalami na próbę i Kiełbasa Pobiedziska pławią się w dymie.

 

post-51023-0-76661900-1457118058_thumb.jpg  post-51023-0-44669200-1457118105_thumb.jpg  post-51023-0-98520700-1457118116_thumb.jpg

 

Za małe dwie godziny do parzenia.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482098
Udostępnij na innych stronach

Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma.

Antrykot zakupiony na wymiar prasy. Około 3,6o kg.

Pasta w/g oryginalnego tureckiego przepisu.

 

post-51023-0-46114000-1457353144_thumb.jpg   post-51023-0-49336300-1457353158_thumb.jpg

 

post-51023-0-21822300-1457353175_thumb.jpg  post-51023-0-82032900-1457353192_thumb.jpg

 

post-51023-0-34989800-1457353227_thumb.jpg  post-51023-0-37802000-1457353242_thumb.jpg

 

Ci, którzy ze mną razem pracują w fabryce i spożywają ją częściej, pytali w jakim geszefcie ją kupiłem.

Pochwała więc od znawców była. Mi też bardzo dobrze smakuje.

 

Pasty zostało na tyle więcej, że postanowiłem spróbować z karkówką. Właśnie dobiega pomału proces prasowania i podsuszania.

 

post-51023-0-78877900-1457354116_thumb.jpg

 

W piątek więc wieprzowina a`la Türca.

Edytowane przez EAnna

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482864
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma.

Widzę że ładnie kombinujesz Włodku :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482904
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj trochę przeciągu trzeba było zrobić w zamrażarce, więc padło na prasowankę z golonki wg Zbója Mistrza Madeja.

Prasowanka z golonki wg Zbója Madeja.pdf

 

post-51023-0-56838700-1457430875_thumb.jpg  post-51023-0-35669200-1457430889_thumb.jpg

 

Zrobiłem już kolejny raz. Zawsze wychodziło wspaniale, więc teraz parę modyfikacji własnych. Nie dolałem wody. Dodałem około 5oo g skórek wieprzowych potraktowanych wilkiem na oczkach 10, 4 i 2 mm. Na sam koniec górną warstwę skórek posypałem dość obficie słodką papryką. Znalazłem jeszcz dość duży płat skóry, którym wymościłem dno szynkowara.  Z powodu dużej ilości skór szynkowar moczyłem 7 godzin w temp. 72°C.

Wprowadzone zmiany uważam za udane. Nie pogorszyły jakości.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483093
Udostępnij na innych stronach

O! widzisz Dyzio, a ja kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć :D będzie prasowanka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483127
Udostępnij na innych stronach

 

 

kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć

Decyzja ze wszech miar słuszna. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483151
Udostępnij na innych stronach

Był bym prawie zapomniał o poście https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-małe-conieco/?p=482098.

Kiełbasa Pobiedziska jak zwykle się udała.

 

post-51023-0-39146100-1457473536_thumb.jpg  post-51023-0-69404100-1457473551_thumb.jpg

 

post-51023-0-45518200-1457473566_thumb.jpg

 

Za najważniejsze uważam że w tym produkcie osiągnąłem jako taką powtarzalność. No i jest z każdym dniem smaczniejsza.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483314
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Oststnio robiona pastirma rozejszła się w zastraszającym tempie, więc czas na ponowną.

 

post-51023-0-37749400-1459502974_thumb.jpg  post-51023-0-93890600-1459502987_thumb.jpg 

 

post-51023-0-52759200-1459503003_thumb.jpg

 

Antrykot już wyrychtowany po dziesięciu dniach w objęciach prasy. Następny etap to obeschnięcie letkie i nałożenie nań papki tureckiej. Dalej to trzy tygodnie swobodnego zwisu w około 15°C.

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-488714
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pobiedziska mnie wyszła. W znaczeniu, że już nie ma w lodówce. Trza było nowy zapas zrobić. Tak co by troszkę ....... No wiecie.

 

post-51023-0-19393100-1460741937_thumb.jpg   post-51023-0-97348800-1460741951_thumb.jpg

 

Tuż przed schłodzeniem.

Spożycie jutro, więc przekrój jest też i dla mnie tajemnicą.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-491468
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj przyszła pora na Kaszankę Pobiedziską.

Kaszanka pobiedziska.pdf

 

W smaku jak zwykle bardzo dobra. Problem mam z wysuszaniem. Po parzeniu schładzam w zimnej wodzie a potem wzsuszam na powietrzu. Postawiłem w płytkich gieniach na trzy godziny na taras, a jak psy moje poszły spać, wstawiłem GN-y do kuchni. Penta paszanki były zrolowane. Dziś rano to niektóre wierzchne były lekko z podsuszona skórką.

 

post-51023-0-74262700-1461504744_thumb.jpg   post-51023-0-96709200-1461504766_thumb.jpg

 

Macie jakiś inny sposób? Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, ale za ciepło. Na tarasie niebezpiecznie ze względu na kota sąsiada.

 

A tu przekrój.

 

post-51023-0-88496300-1461505010_thumb.jpg

 

Teściowa zażyczyła sobie na wynos po małej degustacji wstępnej. Psy chodzą za mną jak oczadziałe. Chyba sie udała.

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493188
Udostępnij na innych stronach

Po 36 dniach od rozpoczęcia pastirma Gotowa do konsumpcji.

 

post-51023-0-38273300-1461659585_thumb.jpg   post-51023-0-62995100-1461659599_thumb.jpg

 

Cieniusieńko pokrojona rozpływa się na języku. Intensywny zapach ziół zamienił się smakową rozkosz przypominając klimaty Antalyi, Izmiru czy Iskenderunu.

 

post-51023-0-71128500-1461659611_thumb.jpg   post-51023-0-26169200-1461659627_thumb.jpg

 

Przestałem bać się o słoność. Wołowina wciągnie tyle soli ile sama potrzebuje. Przed obmazaniem emulsją ziołową wystarczy opłukać pod bierzącą wodą i obsuszyć.

Polecam.

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493570
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozkroiłem karkówkę z początku lutego.

 

post-51023-0-89975900-1461850565_thumb.jpg   post-51023-0-73778700-1461850579_thumb.jpg

 

Jedna wymazana tym co pozostało z produkcji pastirmy, a druga obtoczona w ziołach prowansalskich.

 

post-51023-0-97230900-1461850592_thumb.jpg

 

Obie z innym bukietem smakowym, ale smakowo podeszły.

Różnica między wołowiną /pastirma/ i wieprzowiną mimo użucia tej samej otuliny zasadnicza.

Drugie połówki zapakowane próżniowo i na pół roku do chłodni. Zobaczym co będzie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493988
Udostępnij na innych stronach

Cos mi sie wydaje, ze hamburgscy wedliniarze musza zwijac interes i wyniesc sie do np.takiego Buxtehude.@dyzio, nie ukrywajmy, powialo od Twoich wyrobow S- Klassa.! Brawo.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494069
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju,

 

 

To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . :D   Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce  dopasować pręty lub kijki  i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494087
Udostępnij na innych stronach

 

Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju,

 

To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . :D   Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce  dopasować pręty lub kijki  i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu .

 Pozdrawiam

Bardzo serdecznie dziękuję za poradę. Dostosuję się.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494218
Udostępnij na innych stronach

Od paru dni wyczekuję momentu, kiedy rolmopsy Maxela dojrzeją.

Na życzenie współbiesiadników dodałem ogórki, a w zasadzie ogóreczki konserwowe w zalewie miodowej.

 

post-51023-0-60040200-1462039126_thumb.jpg   post-51023-0-60172900-1462039144_thumb.jpg

 

post-51023-0-64628000-1462039161_thumb.jpg   post-51023-0-84448300-1462039174_thumb.jpg

 

Jeszcze trochę trudnych dni.

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494443
Udostępnij na innych stronach

No i trochę, no właśnie czego zrobiłem? Galartu, galaretki, kwantów, zimnych nóżek w galarecie czy zylcu.

Jednoznacznie zylcu. Tak mówi się u nas na Kaszubach.

 

Zylc.pdf

 

Użyłem trzech golonek tylnych i dwie raciczki chyba przednie ale przedne.

 

post-51023-0-23283900-1462122200_thumb.jpg   post-51023-0-50899600-1462122214_thumb.jpg

 

post-51023-0-44391300-1462122233_thumb.jpg

 

Czemu ja to zrobiłem dopiero teraz?

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494594
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.