dyzio Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 29 Lutego 2016 Do krótkiego wypadu w austryjackie Alpy jeszcze tylko dwa tygodnie, więc trzeba przygotować jak co roku koszyk z wiktuałami. Ulubiona Wątrobianka Pobiedziska Kol Andrzeja_K. Wątrobianka pobiedziska.pdf Ulubiony Pasztet Halusi. Pasztet Halusi.pdf Szynka wędzona ze skórą parzona i ulubione polędwiczki. Polędwiczki peklowanie na sucho.pdf NIestety nie zapisałem kto podesłał przepis na polędwiczki. Coś mnie w głowie świta, że Gregtom, ale nie jestem pewien.W planie jeszcze helmutowska salami gotowana, bo nie trzeba korzystać w/g przepisu z mieszałki. I tak zresztą jej nie posiadam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 29 Lutego 2016 No ślinka cieknie, ale Dyziu Cieciu Drogi, to Ty z pułkiem wojska i teściową tam w Te Alpy Austryjackie się udajesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zrobiłem troszku więcej, jak mówi klasyk, co by na śniadanko jeszcze było.Jadziem w sześcioro. Teściowa zostaje. Swoją część już zdążyła wyszarpnąć jak zwykle. Do swojej jedynej córki nie mówi już o mnie ON. Przechodzi jej przez gardło moje imię. Podsłuchałem. Do mnie jak zawsze. W trzeciej osobie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 29 Lutego 2016 Dyzio pewnie po takich smakolykach to w koncu i Twoje imie wymowi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) A widzę że do polędwiczki dobrą gorzałkę pijeszFotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już.Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa.A tu maluch dla Ciebie Edytowane 1 Marca 2016 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 2 Marca 2016 Fotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już. Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa. Zdrajco.. To byl Jelzin.. ! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 4 Marca 2016 Niemiecka Kochsalami na próbę i Kiełbasa Pobiedziska pławią się w dymie. Za małe dwie godziny do parzenia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma.Antrykot zakupiony na wymiar prasy. Około 3,6o kg.Pasta w/g oryginalnego tureckiego przepisu. Ci, którzy ze mną razem pracują w fabryce i spożywają ją częściej, pytali w jakim geszefcie ją kupiłem.Pochwała więc od znawców była. Mi też bardzo dobrze smakuje. Pasty zostało na tyle więcej, że postanowiłem spróbować z karkówką. Właśnie dobiega pomału proces prasowania i podsuszania. W piątek więc wieprzowina a`la Türca. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 7 Marca 2016 Ładne Masz te wyroby. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 7 Marca 2016 Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma. Widzę że ładnie kombinujesz Włodku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 8 Marca 2016 Wczoraj trochę przeciągu trzeba było zrobić w zamrażarce, więc padło na prasowankę z golonki wg Zbója Mistrza Madeja.Prasowanka z golonki wg Zbója Madeja.pdf Zrobiłem już kolejny raz. Zawsze wychodziło wspaniale, więc teraz parę modyfikacji własnych. Nie dolałem wody. Dodałem około 5oo g skórek wieprzowych potraktowanych wilkiem na oczkach 10, 4 i 2 mm. Na sam koniec górną warstwę skórek posypałem dość obficie słodką papryką. Znalazłem jeszcz dość duży płat skóry, którym wymościłem dno szynkowara. Z powodu dużej ilości skór szynkowar moczyłem 7 godzin w temp. 72°C.Wprowadzone zmiany uważam za udane. Nie pogorszyły jakości. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 8 Marca 2016 O! widzisz Dyzio, a ja kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć będzie prasowanka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 8 Marca 2016 kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć Decyzja ze wszech miar słuszna. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 8 Marca 2016 Był bym prawie zapomniał o poście https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-małe-conieco/?p=482098.Kiełbasa Pobiedziska jak zwykle się udała. Za najważniejsze uważam że w tym produkcie osiągnąłem jako taką powtarzalność. No i jest z każdym dniem smaczniejsza. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Oststnio robiona pastirma rozejszła się w zastraszającym tempie, więc czas na ponowną. Antrykot już wyrychtowany po dziesięciu dniach w objęciach prasy. Następny etap to obeschnięcie letkie i nałożenie nań papki tureckiej. Dalej to trzy tygodnie swobodnego zwisu w około 15°C. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-488714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Pobiedziska mnie wyszła. W znaczeniu, że już nie ma w lodówce. Trza było nowy zapas zrobić. Tak co by troszkę ....... No wiecie. Tuż przed schłodzeniem.Spożycie jutro, więc przekrój jest też i dla mnie tajemnicą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-491468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wczoraj przyszła pora na Kaszankę Pobiedziską.Kaszanka pobiedziska.pdf W smaku jak zwykle bardzo dobra. Problem mam z wysuszaniem. Po parzeniu schładzam w zimnej wodzie a potem wzsuszam na powietrzu. Postawiłem w płytkich gieniach na trzy godziny na taras, a jak psy moje poszły spać, wstawiłem GN-y do kuchni. Penta paszanki były zrolowane. Dziś rano to niektóre wierzchne były lekko z podsuszona skórką. Macie jakiś inny sposób? Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, ale za ciepło. Na tarasie niebezpiecznie ze względu na kota sąsiada. A tu przekrój. Teściowa zażyczyła sobie na wynos po małej degustacji wstępnej. Psy chodzą za mną jak oczadziałe. Chyba sie udała. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Coś czuję w kościach że niedługo to ja sie zabiorę za kaszankę... Tak popatrzałem i chęć mi przyszła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Po 36 dniach od rozpoczęcia pastirma Gotowa do konsumpcji. Cieniusieńko pokrojona rozpływa się na języku. Intensywny zapach ziół zamienił się smakową rozkosz przypominając klimaty Antalyi, Izmiru czy Iskenderunu. Przestałem bać się o słoność. Wołowina wciągnie tyle soli ile sama potrzebuje. Przed obmazaniem emulsją ziołową wystarczy opłukać pod bierzącą wodą i obsuszyć.Polecam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Dziś rozkroiłem karkówkę z początku lutego. Jedna wymazana tym co pozostało z produkcji pastirmy, a druga obtoczona w ziołach prowansalskich. Obie z innym bukietem smakowym, ale smakowo podeszły.Różnica między wołowiną /pastirma/ i wieprzowiną mimo użucia tej samej otuliny zasadnicza.Drugie połówki zapakowane próżniowo i na pół roku do chłodni. Zobaczym co będzie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Cos mi sie wydaje, ze hamburgscy wedliniarze musza zwijac interes i wyniesc sie do np.takiego Buxtehude.@dyzio, nie ukrywajmy, powialo od Twoich wyrobow S- Klassa.! Brawo. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce dopasować pręty lub kijki i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce dopasować pręty lub kijki i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu . PozdrawiamBardzo serdecznie dziękuję za poradę. Dostosuję się. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Od paru dni wyczekuję momentu, kiedy rolmopsy Maxela dojrzeją.Na życzenie współbiesiadników dodałem ogórki, a w zasadzie ogóreczki konserwowe w zalewie miodowej. Jeszcze trochę trudnych dni. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 1 Maja 2016 No i trochę, no właśnie czego zrobiłem? Galartu, galaretki, kwantów, zimnych nóżek w galarecie czy zylcu.Jednoznacznie zylcu. Tak mówi się u nas na Kaszubach. Zylc.pdf Użyłem trzech golonek tylnych i dwie raciczki chyba przednie ale przedne. Czemu ja to zrobiłem dopiero teraz? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-494594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.