BazylWidzew Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A tu przekrój. Super :clap: Teściowa zażyczyła sobie na wynos po małej degustacji wstępnej. Nie dawaj teściowej takich smakołyków bo sie upasie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-493209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Po 36 dniach od rozpoczęcia pastirma Gotowa do konsumpcji. Cieniusieńko pokrojona rozpływa się na języku. Intensywny zapach ziół zamienił się smakową rozkosz przypominając klimaty Antalyi, Izmiru czy Iskenderunu. Przestałem bać się o słoność. Wołowina wciągnie tyle soli ile sama potrzebuje. Przed obmazaniem emulsją ziołową wystarczy opłukać pod bierzącą wodą i obsuszyć.Polecam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-493570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Dziś rozkroiłem karkówkę z początku lutego. Jedna wymazana tym co pozostało z produkcji pastirmy, a druga obtoczona w ziołach prowansalskich. Obie z innym bukietem smakowym, ale smakowo podeszły.Różnica między wołowiną /pastirma/ i wieprzowiną mimo użucia tej samej otuliny zasadnicza.Drugie połówki zapakowane próżniowo i na pół roku do chłodni. Zobaczym co będzie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-493988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Cos mi sie wydaje, ze hamburgscy wedliniarze musza zwijac interes i wyniesc sie do np.takiego Buxtehude.@dyzio, nie ukrywajmy, powialo od Twoich wyrobow S- Klassa.! Brawo. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce dopasować pręty lub kijki i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, To jedyna słuszna metoda tylko w chłodnym miejscu . Możesz również wyjąć półki w lodówce , w ich miejsce dopasować pręty lub kijki i na nich rozwiesić kaszankę . W taki sposób czasami schładzam sery po wędzeniu . PozdrawiamBardzo serdecznie dziękuję za poradę. Dostosuję się. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Od paru dni wyczekuję momentu, kiedy rolmopsy Maxela dojrzeją.Na życzenie współbiesiadników dodałem ogórki, a w zasadzie ogóreczki konserwowe w zalewie miodowej. Jeszcze trochę trudnych dni. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 1 Maja 2016 No i trochę, no właśnie czego zrobiłem? Galartu, galaretki, kwantów, zimnych nóżek w galarecie czy zylcu.Jednoznacznie zylcu. Tak mówi się u nas na Kaszubach. Zylc.pdf Użyłem trzech golonek tylnych i dwie raciczki chyba przednie ale przedne. Czemu ja to zrobiłem dopiero teraz? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 1 Maja 2016 Fajna żaba . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 1 Maja 2016 Noooo... Panie.... pięknie Ja galaretę zrobiłem w poprzednim tygodniu, dwie miski "wciągnęliśmy" w trybie błyskawicznym resztę tradycyjnie zapakowałem w słoiki które stoją sobie w lodówce i czekają aż się zachce Odnośnie przepisu który zamieściłeś to spróbuj po odszumowaniu wylać wodę, wypłukać golonki i raciczki, zalać ponownie i gotować na bardzo małym ogniu, dzięki temu galareta będzie klarowna, następna podpowiedź.... jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczek, czy też słoików, ja dodatkowo dodaję również świeżo zmielony pieprz.... smak nie powtarzalny, spróbujcie Kiedyś, koleżanka poczęstowała mnie galaretą skropioną przyprawą maggi, powiem wam że bardzo mi smakowało, obecnie dodaję do wywaru świeży lub mrożony lubczyk, nam smakuje Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 1 Maja 2016 Fajna żaba . Małgoś, żabą to kiedyś do Napoleonowa się jeździło :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 1 Maja 2016 Małgoś, żabą to kiedyś do Napoleonowa się jeździło :D żabą to ja jeżdziłam Wojtusiu . Miło mi,ze pamiętasz moje kochane autko. Ma TIF do grudnia ale już muszę szukać zastępstwa dla mojej kochanej żabci. . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 1 Maja 2016 żabą to ja jeżdziłam Wojtusiu No przecież o tobie pisałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 1 Maja 2016 jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczek W tej kwestii są dwie szkoły. Kiedyś tak robiłem, ale teraz doprawianie czosnkiem stosuję w przypadku prawie gotowej galarety (kiedy już wszystko jest pokrojone i połączone z wywarem). Po doprawieniu galaretę jeszcze trochę gotuję i rozlewam. Czosnek w tej formie jest zdrowszy. Oczywiście moim zdaniem. O lekkim przesoleniu gorącego produktu już nie wspominam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 1 Maja 2016 No przecież o tobie pisałem Przecież wiem . Nikt oprócz mnie nie miał żaby Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 2 Maja 2016 jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczekW tej kwestii są dwie szkoły. Kiedyś tak robiłem, ale teraz doprawianie czosnkiem stosuję w przypadku prawie gotowej galarety (kiedy już wszystko jest pokrojone i połączone z wywarem). Po doprawieniu galaretę jeszcze trochę gotuję i rozlewam. Czosnek w tej formie jest zdrowszy. Oczywiście moim zdaniem. O lekkim przesoleniu gorącego produktu już nie wspominam. Też tak robiłem lecz wówczas smak czosnku gdzieś ginie i jak dla mnie zmienia swój smak, wyciskając go do gotowego produktu pozostaje prawie w niezmienionej formie, ale nie każdemu to może pasować Podobnie robię dodając majeranek do np. grochówki, dodaję go już do gotowej zupy, oczywiście zamieszam i garnek przykrywam żeby się zaparzył, zupa nabiera wyrazistości, ale oczywiście jak kto lubi Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 2 Maja 2016 Mój brat doprawia galaretkę czosnkiem tak jak TY. Żołądek mi się troszkę buntuje, ale im smakuje, a ja jem mimo tego, ponieważ uwielbiam galaretę z octem. Poza tym, niepotrzebnie się wtrącam, gdyż o smakach się nie dyskutuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 2 Maja 2016 Ja do galarety tez wciskam czosnek jak juz jest gotowa ,no i spora ilosc posiekanej natki i oczywiscie pieprz czarny mielony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 28 Września 2016 O tym, że jestem fanatycznym wielbicielem Pasztetu Halusi i nie tylko już niejednokrotnie pisałem.Dokonałem, niestety bez uzgodnienia z autorką przepisu, małej weń ingerencji.To znaczy w przepisie.Dodatkowo dwa kawałki skóry z boczku gotuję do mniękości, mielę i dodaję do całości. Przemycam w ten sposób trochę kolagenu dla niejedzących wędlin podrobowych. W smaku niezauważalne. Tym razem część z nich pojechała do niestety śmiertelnie chorej osoby, która je właśnie sobie zażyczyła.Dla autorki i dla mnie swoiste i cenne wyróżnienie. Tym większe, że mąż chorej jest zawodowym rzeźnikiem i też od czasu do czasu w domu coś skleca. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 28 Września 2016 O tym, że jestem fanatycznym wielbicielem Pasztetu Halusi i nie tylko już niejednokrotnie pisałem. Dyzio jest mi bardzo miło... Twoja modyfikacja wcale mi nie przeszkadza. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 28 Września 2016 Dyzio wyglada wybornie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 28 Września 2016 Dyzio wyglada wybornieWygląd i smak zawdzięczamy jego autorce Halusi. Jest powtarzalność. I zostanie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 28 Września 2016 Robilem ten pasztet i wiem ze to poezja smaku.Tak samo jak autorka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Kurczę nie mogę wchodzić do Twojego kącika bo mam potem niezłego gula. A te śledziki mną pozamiatały https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2016/post-51023-0-84448300-1462039174.jpgPozdrawiam. Edytowane 28 Września 2016 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 28 Września 2016 Kurczę nie mogę wchodzić do Twojego kącika bo mam potem niezłego gula. A te śledziki mną pozamiatały https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2016/post-51023-0-84448300-1462039174.jpgPozdrawiam. Tu masz orginał https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12485-rolmopsy-maxella/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.