Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

Noooo... Panie.... pięknie :clap:  :clap:  :clap: 

 

 

Ja galaretę zrobiłem w poprzednim tygodniu, dwie miski "wciągnęliśmy" w trybie błyskawicznym :D  resztę tradycyjnie zapakowałem w słoiki które stoją sobie w lodówce i czekają aż się zachce :D

Odnośnie przepisu który zamieściłeś to spróbuj po odszumowaniu wylać wodę, wypłukać golonki i raciczki, zalać ponownie i gotować na bardzo małym ogniu, dzięki temu galareta będzie klarowna, następna podpowiedź.... jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczek, czy też słoików, ja dodatkowo dodaję również świeżo zmielony pieprz.... smak nie powtarzalny, spróbujcie :)

 

Kiedyś, koleżanka poczęstowała mnie galaretą skropioną przyprawą maggi, powiem wam że bardzo mi smakowało, obecnie dodaję do wywaru świeży lub mrożony lubczyk, nam smakuje :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajna żaba :) .

Małgoś, żabą to kiedyś do Napoleonowa się jeździło :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małgoś, żabą to kiedyś do Napoleonowa się jeździło :D :D

żabą to ja jeżdziłam Wojtusiu :D. Miło mi,ze pamiętasz moje kochane autko. Ma TIF do grudnia ale już muszę szukać zastępstwa dla mojej kochanej żabci. :mellow: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494616
Udostępnij na innych stronach

 

 

żabą to ja jeżdziłam Wojtusiu

No przecież o tobie pisałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494617
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczek

W tej kwestii są dwie szkoły. Kiedyś tak robiłem, ale teraz doprawianie czosnkiem stosuję w przypadku prawie gotowej galarety (kiedy już wszystko jest pokrojone i połączone z wywarem). Po doprawieniu galaretę jeszcze trochę gotuję i rozlewam. Czosnek w tej formie jest zdrowszy. Oczywiście moim zdaniem. O lekkim przesoleniu gorącego produktu już nie wspominam.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494618
Udostępnij na innych stronach

 

jeżeli ktoś lubi naturalny smak czosnku w galarecie to proponuję wycisnąć go do gorącego wywaru już do zalanych miseczek

W tej kwestii są dwie szkoły. Kiedyś tak robiłem, ale teraz doprawianie czosnkiem stosuję w przypadku prawie gotowej galarety (kiedy już wszystko jest pokrojone i połączone z wywarem). Po doprawieniu galaretę jeszcze trochę gotuję i rozlewam. Czosnek w tej formie jest zdrowszy. Oczywiście moim zdaniem. O lekkim przesoleniu gorącego produktu już nie wspominam.  

 

Też tak robiłem lecz wówczas smak czosnku gdzieś ginie i jak dla mnie zmienia swój smak, wyciskając go do gotowego produktu pozostaje prawie w niezmienionej formie, ale nie każdemu to może pasować :)

Podobnie robię dodając majeranek do np. grochówki, dodaję go już do gotowej zupy, oczywiście zamieszam i garnek przykrywam żeby się zaparzył, zupa nabiera wyrazistości, ale oczywiście jak kto lubi :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494680
Udostępnij na innych stronach

Mój brat doprawia galaretkę czosnkiem tak jak TY. Żołądek mi się troszkę buntuje, ale im smakuje, a ja jem mimo tego, ponieważ uwielbiam galaretę z octem. Poza tym, niepotrzebnie się wtrącam, gdyż o smakach się nie dyskutuje. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494681
Udostępnij na innych stronach

Ja do galarety tez wciskam czosnek jak juz jest gotowa ,no i spora ilosc posiekanej natki i oczywiscie pieprz czarny mielony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-494693
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

O tym, że jestem fanatycznym wielbicielem Pasztetu Halusi i nie tylko już niejednokrotnie pisałem.

Dokonałem, niestety bez uzgodnienia z autorką przepisu, małej weń ingerencji.To znaczy w przepisie.

Dodatkowo dwa kawałki skóry z boczku gotuję do mniękości, mielę i dodaję do całości. Przemycam w ten sposób trochę kolagenu dla niejedzących wędlin podrobowych. W smaku niezauważalne.

 

post-51023-0-18301500-1475055971_thumb.jpg   post-51023-0-13819900-1475055993_thumb.jpg

 

Tym razem część z nich pojechała do niestety śmiertelnie chorej osoby, która je właśnie sobie zażyczyła.

Dla autorki i dla mnie swoiste i cenne wyróżnienie. Tym większe, że mąż chorej jest zawodowym rzeźnikiem i też od czasu do czasu w domu coś skleca.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519494
Udostępnij na innych stronach

 

 

O tym, że jestem fanatycznym wielbicielem Pasztetu Halusi i nie tylko już niejednokrotnie pisałem.

 

Dyzio jest mi bardzo miło... Twoja modyfikacja wcale mi nie przeszkadza. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519521
Udostępnij na innych stronach

Dyzio wyglada wybornie

Wygląd i smak zawdzięczamy jego autorce Halusi. Jest powtarzalność. I zostanie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519529
Udostępnij na innych stronach

Kurczę nie mogę wchodzić do Twojego kącika bo mam potem niezłego gula.   :D 
A te śledziki mną pozamiatały  :w00t:  https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2016/post-51023-0-84448300-1462039174.jpg
Pozdrawiam. ;)

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519537
Udostępnij na innych stronach

Kurczę nie mogę wchodzić do Twojego kącika bo mam potem niezłego gula.   :D 

A te śledziki mną pozamiatały  :w00t:  https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2016/post-51023-0-84448300-1462039174.jpg

Pozdrawiam. ;)

Tu masz orginał ;)  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12485-rolmopsy-maxella/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519544
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu masz orginał

 

Dzięki ale u nas nie ma śledzi. No chyba, że w Aldi w śmietanie albo w Lidlu w konserwie w pomidorach :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519550
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dyziu możesz podać skład pasy którą zrobiłeś do Pastirmy?

Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-519850
Udostępnij na innych stronach

No to ponownie trochę śledziów.

 

post-51023-0-98142600-1475575118_thumb.jpg  post-51023-0-68733400-1475575128_thumb.jpg  post-51023-0-83511900-1475575138_thumb.jpg

 

Tym razem nie rolmopsy a zwyczajny śledź z cebulą w oleum.

Siedem płatów i chyba z siedem cebul. Olej słonecznikowy. Jeszcze trochę poleży w lodówce (24h), i będę smakował czy nie zalatuje malizną.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520588
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, nie rób zadymy. :D U mnie w rybnym płaty będą dopiero w czwartek...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520596
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dyziu możesz podać skład pasty którą zrobiłeś do Pastirmy?

Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej.

 

Mam parę fotek.

 

post-51023-0-60221400-1475578156_thumb.jpg   post-51023-0-42709800-1475578168_thumb.jpg

 

Woda mineralna, papryka słodka, papryka ostra, sól morska, kmin rzymski (kreutzkümmel), kozieradka pospolita (cemen).Do tego jeszcze słuszna ilość czosnku i oleum.

 

Kolega Turek jest do poniedziałku na urlopie, więc jeszcze trochę cierpliwości i napiszę czego ile.

Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to on tak jakoś na oko. Bez wagi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520606
Udostępnij na innych stronach

 

 

śledź z cebulą w oleum

 

Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym

Dzięki za typ.

Jest duża różnica w smaku? Nie wiem czemu i czy słusznie, ale olej rzepakowy kojarzy mi się z dodatkiem do oleju napędowego jako biodiesel. :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520610
Udostępnij na innych stronach

Tak duża moim zdaniem in plus ... I nie nie słusznie ... do paliwa trzeba jeszcze dodać alkoholu najczęściej to metanol i jakiegoś katalizatora najczęściej wodorotlenku potasu - myślę że te dodatki nie pasowałyby śledzikom ;)   

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/16/#findComment-520615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.