davido31 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 28 Września 2016 Tu masz orginał Dzięki ale u nas nie ma śledzi. No chyba, że w Aldi w śmietanie albo w Lidlu w konserwie w pomidorach Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-519550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 29 Września 2016 Drogi Dyziu możesz podać skład pasy którą zrobiłeś do Pastirmy?Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-519850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 4 Października 2016 No to ponownie trochę śledziów. Tym razem nie rolmopsy a zwyczajny śledź z cebulą w oleum.Siedem płatów i chyba z siedem cebul. Olej słonecznikowy. Jeszcze trochę poleży w lodówce (24h), i będę smakował czy nie zalatuje malizną. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 4 Października 2016 Dyzio, nie rób zadymy. U mnie w rybnym płaty będą dopiero w czwartek... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 4 Października 2016 Drogi Dyziu możesz podać skład pasty którą zrobiłeś do Pastirmy?Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej. Mam parę fotek. Woda mineralna, papryka słodka, papryka ostra, sól morska, kmin rzymski (kreutzkümmel), kozieradka pospolita (cemen).Do tego jeszcze słuszna ilość czosnku i oleum. Kolega Turek jest do poniedziałku na urlopie, więc jeszcze trochę cierpliwości i napiszę czego ile.Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to on tak jakoś na oko. Bez wagi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 4 Października 2016 śledź z cebulą w oleum Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 4 Października 2016 Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym Dzięki za typ.Jest duża różnica w smaku? Nie wiem czemu i czy słusznie, ale olej rzepakowy kojarzy mi się z dodatkiem do oleju napędowego jako biodiesel. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 4 Października 2016 Tak duża moim zdaniem in plus ... I nie nie słusznie ... do paliwa trzeba jeszcze dodać alkoholu najczęściej to metanol i jakiegoś katalizatora najczęściej wodorotlenku potasu - myślę że te dodatki nie pasowałyby śledzikom Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 4 Października 2016 Tak duża moim zdaniem in plus OK. Zrobię za parę dni, ale jak nie będą smakowały, to zjesz sam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 4 Października 2016 Spokojnie ... myślę że nic nie zostanie ostatnio zacząłem masowo używać właśnie tego oleju do sałatek , carpaccio etc kiedyś robiłem tak śledzie tylko na wigilię Nie wiem jak bardzo lubisz wszelakie zioła ale proponuję zrobić na próbę z dodatkiem majeranku, gałki, bazylii czy ziół prowansalskich (ale też z dodatkiem gałki) do cebuli dodatkowo drobno krojony czosnek do tego właśnie olej rzepakowy .... dla urozmaicenia kiedyś możesz dołożyć suszone pomidory ale spróbuj najpierw solo w ziołach Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 4 Października 2016 Jutro jadę po śledzie. Ale pamiętaj co napisałem.A napisz jeszcze jak przygotowujesz płaty śledziowe nie solone. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 4 Października 2016 Do oleju kupuję tylko solone, które w razie potrzeby moczę ...U mnie generalnie jest problem z dobrymi niesolonymi i jak trafię to idą albo do wędzenia albo do octu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 4 Października 2016 Roger ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego i staje za Dyzi, ze dobrze iz zastosowal slonecznikowy http://szybkaprzemiana.pl/olej-rzepakowy-szkodliwy/ Moze to tylko moja paranoja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Z tym artykułem o modyfikacji rzepaku to się uśmiałem. No tak ale pewne grupy ortodoksow do tej pory odrzucają Darwina. Idąc tym tropem to obecnie wszystkie rasy świń są zmodyfikowane genetycznie,cała żywność jest zmodyfikowana. Autorka opracowania pomyliła hodowle opartą o dobór osobników z pożądanym cechami z modyfikacją genetyczną oparta o ingerencję w geny Edytowane 5 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 5 Października 2016 ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego No i "masz babo placek" ja staję za Rogerem - rzepakowy na zimno tłoczony - świetny - no można zrobić na ryżowym ( bezsmakowym) - ale co osoba to smaczek i niech tak zostanie .Wymienajmy się doświadczeniami - a na pewno Nasza wspólna kuchnia - się wzbogaci o nowe doznania - i o to chyba również chodzi na tym Forum . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 5 Października 2016 Moze to tylko moja paranoja Aniu z całym szacunkiem totalnie nie zgadzam się z tą opinią w przywołanym artykule jest mowa miedzy innymi o kwasie erukowym i modyfikacjach genetycznych ... to strzał w kolano w Polsce od ponad 20 lat uprawiany jest wyłącznie rzepak bezerukowy i nie modyfikowany genetycznie ... http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/olej-rzepakowy-polecany-bardziej-niz-oliwa/kvhs5 http://www.olej.edu.pl/olej-rzepakowy/olej-rzepakowy-glowne-wlasciwosci-zdrowotne-2/ To o czym nalezy pamietać to to, że nie smażymy na olejach tłoczonych na zimno ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 6 Października 2016 No i przywiozłem właśnie 2 kilogramy płatów śledziowych na rolmopsy, siedem płatów na śledzie, za sugestią Roger`a aby spróbować w oleju rzepakowym z cebula i ziołami, oraz siedem solonych matjasów na tylko w oleju z cebulą.Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia też zakupiony, tak jak i zioła z provancji.Nie jestem pewien czy moje notatki z przepisu Maxell`a są w miarę aktualne. ROLMOPSY MAXELL.pdf Jeśli już nie, to prosze o korektę. Ale sam również wczytam się w temat jeszcze raz. ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 6 Października 2016 Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 6 Października 2016 Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg.Dzięki za info.A jak z moimi notatkami? Zmieniło się coś? Jeśli mogę zapytać u samego źródła. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 6 Października 2016 A tutaj masz przepis, wg którego robiłem śledziki na Grzybozlot. Pisany jest na kolanie, gdyż bardzo sie speiszyłem, a Kolega z forum, któremu go pisałem, miał już rękę koło nocnika. Moc średnia. Masz 1 kg filetówZalewa I. (1:1) czyli litr.- ocet 10%-wy 3% wyliczasz tak: (1 litr x 3%) : 10% -> 0,30 l octu- sól 6% -> 0,06 kg- woda -> 0,70 lPłaty myjesz i wkładasz do zalewy tak, aby były całkowicie zalane. Do lodówki na 3-4 dni (raz dziennie mieszasz, by zalewa dotarła wszędzie).W tym czasie marynujesz cebulę.Na litra zalewy 1 większa lub dwie mniejsze, kroisz i zalewasz zalewą w ilości ok. 1/2 l:- sól 4% (1/2 l to będzie 0,02 kg)- ocet (10%-wy) 4% Liczysz jak wyżej. Wychodzi 0,2 l- woda 0,3 l.Mieszasz i zalewasz cebule w małym naczyniu. Do lodówki na 3-4 dni.Po tym okresie czas na zalewę nr II.Zalewy zrób ok. 1 l.- ocet (10%-wy) 1,2% -> 0,12 l- sól 3,1 % -> 0,031 kg- cukier 2% -> 0,02 kg- woda -> ok. 0,87 l(sprawdź obliczenia, gdyż liczę w pamięci)Mieszasz wszystkie składniki, dodajesz kilka ziarenek ziela, pieprzu, łyżeczke gorczycy, 3-4 liście laurowe.Zagotowujesz pod przykryciem i studzisz całkowicie.W tym czasie robisz sobie rolmopsy i układasz je w naczyniu dając na spód trochę cebuli. Na kazda warstwę rolmopsów w naczyniu możesz rzucić 1-2 ziarnka ziela ang. pieprzu, jeden listek i trosze gorczycy, oraz cebulkę. jak skończysz, zalewasz wszystko zalewą tak, aby śledzie były przykryte. Zamykasz i do lodówki na kilka dni (możesz jeść już na drugi dzień ). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 6 Października 2016 Pokłonię się nad w/w z należytą uwagą. Serdecznie dziękuję. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 6 Października 2016 ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki. Dyzio,czy to sledz atlantycki? Mysle, ze w Polsce czesciej oferowana jest jego baltycka, moim zdaniem smaczniejsza odmiana.Mam tu na mysli smak sledzi smazonych.W rolmopsach nie musi sie to jednak potwierdzac.Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 6 Października 2016 Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce.Warto!!! Poważnie. A tu wersja po korekcie. ROLMOPSY MAXELL wersja poprawiona..pdf Uważam, że nie warto robić tylko 1 kilograma. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 10 Października 2016 Za namową Rogera, tym razem śledzie w oleju rzepakowym i ziołami z Provence. Jeszcze nie smakowałem ale coś mnie się zdaje, że będą bardziej wyraziste w smaku jak te w oleju słonecznikowym.Rolmopsy się jeszcze moczą w pierwszej zalewie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 10 Października 2016 Będzie Pan zadowolony ... Nad cebulką w kostkę to musisz popracować i czosnku nie widzę no chyba że tak miało być Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.