Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Tu masz orginał

 

Dzięki ale u nas nie ma śledzi. No chyba, że w Aldi w śmietanie albo w Lidlu w konserwie w pomidorach :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-519550
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dyziu możesz podać skład pasy którą zrobiłeś do Pastirmy?

Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-519850
Udostępnij na innych stronach

No to ponownie trochę śledziów.

 

post-51023-0-98142600-1475575118_thumb.jpg  post-51023-0-68733400-1475575128_thumb.jpg  post-51023-0-83511900-1475575138_thumb.jpg

 

Tym razem nie rolmopsy a zwyczajny śledź z cebulą w oleum.

Siedem płatów i chyba z siedem cebul. Olej słonecznikowy. Jeszcze trochę poleży w lodówce (24h), i będę smakował czy nie zalatuje malizną.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520588
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, nie rób zadymy. :D U mnie w rybnym płaty będą dopiero w czwartek...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520596
Udostępnij na innych stronach

Drogi Dyziu możesz podać skład pasty którą zrobiłeś do Pastirmy?

Ostatnio mam dostęp do dobrej wołowinki i patrząc na twoje dzieło zachciewajki dostałem wielkiej.

 

Mam parę fotek.

 

post-51023-0-60221400-1475578156_thumb.jpg   post-51023-0-42709800-1475578168_thumb.jpg

 

Woda mineralna, papryka słodka, papryka ostra, sól morska, kmin rzymski (kreutzkümmel), kozieradka pospolita (cemen).Do tego jeszcze słuszna ilość czosnku i oleum.

 

Kolega Turek jest do poniedziałku na urlopie, więc jeszcze trochę cierpliwości i napiszę czego ile.

Ale jeśli mnie pamięć nie myli, to on tak jakoś na oko. Bez wagi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520606
Udostępnij na innych stronach

 

 

śledź z cebulą w oleum

 

Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następne zrób na rzepakowym zimno tłoczonym

Dzięki za typ.

Jest duża różnica w smaku? Nie wiem czemu i czy słusznie, ale olej rzepakowy kojarzy mi się z dodatkiem do oleju napędowego jako biodiesel. :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520610
Udostępnij na innych stronach

Tak duża moim zdaniem in plus ... I nie nie słusznie ... do paliwa trzeba jeszcze dodać alkoholu najczęściej to metanol i jakiegoś katalizatora najczęściej wodorotlenku potasu - myślę że te dodatki nie pasowałyby śledzikom ;)   

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak duża moim zdaniem in plus

OK. Zrobię za parę dni, ale jak nie będą smakowały, to zjesz sam. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520622
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie ... myślę że nic nie zostanie ostatnio zacząłem masowo używać właśnie tego oleju do sałatek , carpaccio etc  kiedyś robiłem tak śledzie tylko na wigilię ;)

Nie wiem jak bardzo lubisz wszelakie zioła ale proponuję zrobić na próbę z dodatkiem majeranku, gałki, bazylii czy ziół prowansalskich (ale też z dodatkiem gałki) do cebuli dodatkowo drobno krojony czosnek do tego właśnie olej rzepakowy .... dla urozmaicenia kiedyś możesz dołożyć suszone pomidory ale spróbuj najpierw solo w ziołach  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520624
Udostępnij na innych stronach

Jutro jadę po śledzie. Ale pamiętaj co napisałem.

A napisz jeszcze jak przygotowujesz płaty śledziowe nie solone.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520626
Udostępnij na innych stronach

Do oleju kupuję tylko solone, które w razie potrzeby moczę ...

U mnie generalnie jest problem z dobrymi niesolonymi i jak trafię to idą albo do wędzenia albo do octu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520628
Udostępnij na innych stronach

Roger ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego i staje za Dyzi, ze dobrze iz zastosowal slonecznikowy 

 

http://szybkaprzemiana.pl/olej-rzepakowy-szkodliwy/

 

 Moze to tylko moja paranoja :hmm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520722
Udostępnij na innych stronach

Z tym artykułem o modyfikacji rzepaku to się uśmiałem. No tak ale pewne grupy ortodoksow do tej pory odrzucają Darwina. Idąc tym tropem to obecnie wszystkie rasy świń są zmodyfikowane genetycznie,cała żywność jest zmodyfikowana. Autorka opracowania pomyliła hodowle opartą o dobór osobników z pożądanym cechami z modyfikacją genetyczną oparta o ingerencję w geny Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520779
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego
No i "masz  babo placek" ja staję za Rogerem - rzepakowy na zimno tłoczony - świetny - no można zrobić na ryżowym ( bezsmakowym) - ale co osoba to smaczek  :) i niech tak zostanie .Wymienajmy się doświadczeniami - a na pewno Nasza wspólna  kuchnia - się wzbogaci o nowe doznania - i o to chyba również chodzi na tym Forum .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520780
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Moze to tylko moja paranoja

 

Aniu z całym szacunkiem totalnie nie zgadzam się z tą opinią :( w przywołanym artykule jest mowa miedzy innymi o kwasie erukowym i modyfikacjach genetycznych  ... to strzał w kolano w Polsce od ponad 20 lat uprawiany jest wyłącznie rzepak bezerukowy i nie modyfikowany genetycznie  ... ;)

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html

 

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/olej-rzepakowy-polecany-bardziej-niz-oliwa/kvhs5

 

http://www.olej.edu.pl/olej-rzepakowy/olej-rzepakowy-glowne-wlasciwosci-zdrowotne-2/

 

To o czym nalezy pamietać to to, że nie smażymy na olejach tłoczonych na zimno ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520784
Udostępnij na innych stronach

No i przywiozłem właśnie 2 kilogramy płatów śledziowych na rolmopsy, siedem płatów na śledzie, za sugestią Roger`a aby spróbować w oleju rzepakowym z cebula i ziołami, oraz siedem solonych matjasów na tylko w oleju z cebulą.

Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia też zakupiony, tak jak i zioła z provancji.

Nie jestem pewien czy moje notatki z przepisu Maxell`a są w miarę aktualne.

 

ROLMOPSY MAXELL.pdf

 

Jeśli już nie, to prosze o korektę. Ale sam również wczytam się w temat jeszcze raz.

 

ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)

Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521012
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521014
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg.

Dzięki za info.

A jak z moimi notatkami? Zmieniło się coś? Jeśli mogę zapytać u samego źródła.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521015
Udostępnij na innych stronach

A tutaj masz przepis, wg którego robiłem śledziki na Grzybozlot. Pisany jest na kolanie, gdyż bardzo sie speiszyłem, a Kolega z forum, któremu go pisałem, miał już rękę koło nocnika. ;)

 

Moc średnia.

 

Masz 1 kg filetów

Zalewa I. (1:1) czyli litr.

- ocet 10%-wy 3% 

wyliczasz tak: (1 litr x 3%) : 10% -> 0,30 l octu

- sól 6% -> 0,06 kg

- woda -> 0,70 l

Płaty myjesz i wkładasz do zalewy tak, aby były całkowicie zalane. Do lodówki na 3-4 dni (raz dziennie mieszasz, by zalewa dotarła wszędzie).

W tym czasie marynujesz cebulę.

Na litra zalewy 1 większa lub dwie mniejsze, kroisz i zalewasz zalewą w ilości ok. 1/2 l:

- sól 4% (1/2 l to będzie 0,02 kg)

- ocet (10%-wy) 4% Liczysz jak wyżej. Wychodzi 0,2 l

- woda 0,3 l.

Mieszasz i zalewasz cebule w małym naczyniu. Do lodówki na 3-4 dni.

Po tym okresie czas na zalewę nr II.

Zalewy zrób ok. 1 l.

- ocet (10%-wy) 1,2% -> 0,12 l

- sól 3,1 % -> 0,031 kg

- cukier 2% -> 0,02 kg

- woda -> ok. 0,87 l

(sprawdź obliczenia, gdyż liczę w pamięci)

Mieszasz wszystkie składniki, dodajesz kilka ziarenek ziela, pieprzu, łyżeczke gorczycy, 3-4 liście laurowe.

Zagotowujesz pod przykryciem i studzisz całkowicie.

W tym czasie robisz sobie rolmopsy i układasz je w naczyniu dając na spód trochę cebuli. Na kazda warstwę rolmopsów w naczyniu możesz rzucić 1-2 ziarnka ziela ang. pieprzu, jeden listek i trosze gorczycy, oraz cebulkę. jak skończysz, zalewasz wszystko zalewą tak, aby śledzie były przykryte. Zamykasz i do lodówki na kilka dni (możesz jeść już na drugi dzień ;) ).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521016
Udostępnij na innych stronach

Pokłonię się nad w/w z należytą uwagą. Serdecznie dziękuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521017
Udostępnij na innych stronach

ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)

Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki.

   Dyzio,czy to sledz atlantycki? Mysle, ze w Polsce czesciej oferowana jest jego baltycka, moim zdaniem smaczniejsza odmiana.Mam tu na mysli smak sledzi smazonych.W rolmopsach nie musi sie to jednak potwierdzac.Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521020
Udostępnij na innych stronach

Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce.

Warto!!! Poważnie.

 

 

A tu wersja po korekcie.

 

ROLMOPSY MAXELL wersja poprawiona..pdf

 

Uważam, że nie warto robić tylko 1 kilograma.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521026
Udostępnij na innych stronach

Za namową Rogera, tym razem śledzie w oleju rzepakowym i ziołami z Provence.

 

post-51023-0-98233300-1476087835_thumb.jpg  post-51023-0-89277300-1476087845_thumb.jpg 

 

post-51023-0-88464700-1476087857_thumb.jpg

 

Jeszcze nie smakowałem ale coś mnie się zdaje, że będą bardziej wyraziste w smaku jak te w oleju słonecznikowym.

Rolmopsy się jeszcze moczą w pierwszej zalewie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521600
Udostępnij na innych stronach

Będzie Pan zadowolony ... ;) 

Nad cebulką w kostkę to musisz popracować ;)  i czosnku nie widzę :(  no chyba że tak miało być ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521610
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.