BazylWidzew Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dawno nie robiłem żadnej kiełbasy. Skusiłem się na ba, Banalnie prostą w/g Kostka. Tłustawa wyszła ale super wygląda Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-471358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Tłustawa wyszła ale super wygląda Tak jak wcześniej pisałem, robiłem z samego boczku. Może tkanki tłuszczowej było trochę więcej niż 25%. Następną zrobię z karkówki.Za dwa dni zobaczę jak ta podsuszana wygldać będzie w przekroju. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-471368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) robiłem z samego boczku. Włodek z samego boczku to ja bym w metkę celował Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-471371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Dziś Śledzik. Najprościej rzecz ujmując – ostatni dzień ostatków, czyli wtorek przed Środą Popielcową. A jednocześnie ostatnia okazja, by nagrzeszyć, niekoniecznie przeciwko szóstemu i dziewiątemu przykazaniu, przed Wielkim Postem. Nazwa tego dnia pochodzi od jednej z najtańszych postnych potraw. Jako zwiastun 40 chudych dni, w niektórych rejonach kraju śledzik podawany były biesiadnikom tuż przed zakończeniem zapóstowych hulanek, które trwały już od Tłustego Czwartku. Śpiewom i tańcom nie było końca, zwłaszcza na Kaszubach, gdzie zapusty miały wyjątkowo uroczysty charakter. Konsumowano ogromne ilości mięsa, słodkości i alkoholu. Zgodnie ze starym kaszubskim porzekadłem ten, kto nie jadł mięsa w zapusty, miał być latem zjedzony przez komary. Uroku zabawie dodawał zwyczaj przebierania się za najrozmaitsze postacie i zwierzęta– na kaszubskich imprezach nie brakło więc niedźwiedzi, bocianów, żandarmów, a nawet cyganów. Dla większości więc „śledzik” to okazja do tego, by korzystać z uroków życia. Raz na słono, raz na słodko.Tyle informacja znaleziona w sieci.Kultywując ten przemiły zwyczaj pobiegłem biegusiem po śledzie.Moje dania na dziś to śledź po kaszubsku oczywiście i to w dwóch odsłonach i dla kontrastu geograficznego śledź po japońsku. Do tego parę słoików klasyka. Paprykarza szczecińskiego w/g nieodżałowanego Bon Air´a i Mariusza B. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Kruszynka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-474225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 9 Lutego 2016 Witaj Dzisiaj czyli wtorek w Wielkopolsce i na Kujawach Podkoziołek . Ostatni dzień hucznych zabaw . Hulaj dusza piekła niema oczywiście do godziny 24 . Gary od gotowania wieprzowiny dokładnie wyszorowane , i wkraczamy w wielki post posypując w środę głowę popiołem . Bardziej ortodoksyjni , gotowali tylko w garnkach używanych w poście . My na jutro szykujemy zupę rybną i smażone rybki z surówką . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-474232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 29 Lutego 2016 Do krótkiego wypadu w austryjackie Alpy jeszcze tylko dwa tygodnie, więc trzeba przygotować jak co roku koszyk z wiktuałami. Ulubiona Wątrobianka Pobiedziska Kol Andrzeja_K. Wątrobianka pobiedziska.pdf Ulubiony Pasztet Halusi. Pasztet Halusi.pdf Szynka wędzona ze skórą parzona i ulubione polędwiczki. Polędwiczki peklowanie na sucho.pdf NIestety nie zapisałem kto podesłał przepis na polędwiczki. Coś mnie w głowie świta, że Gregtom, ale nie jestem pewien.W planie jeszcze helmutowska salami gotowana, bo nie trzeba korzystać w/g przepisu z mieszałki. I tak zresztą jej nie posiadam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 29 Lutego 2016 No ślinka cieknie, ale Dyziu Cieciu Drogi, to Ty z pułkiem wojska i teściową tam w Te Alpy Austryjackie się udajesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zrobiłem troszku więcej, jak mówi klasyk, co by na śniadanko jeszcze było.Jadziem w sześcioro. Teściowa zostaje. Swoją część już zdążyła wyszarpnąć jak zwykle. Do swojej jedynej córki nie mówi już o mnie ON. Przechodzi jej przez gardło moje imię. Podsłuchałem. Do mnie jak zawsze. W trzeciej osobie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 29 Lutego 2016 Dyzio pewnie po takich smakolykach to w koncu i Twoje imie wymowi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-480818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 1 Marca 2016 więc trzeba przygotować jak co roku koszyk z wiktuałami. Dyzio super wyroby A widzę że do polędwiczki dobrą gorzałkę pijesz Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) A widzę że do polędwiczki dobrą gorzałkę pijeszFotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już.Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa.A tu maluch dla Ciebie Edytowane 1 Marca 2016 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 1 Marca 2016 Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa. Też dobra Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 2 Marca 2016 Fotka nie jest moja niestety. Myślę, że jej autorem jest Gregtom. NIe zapisałem i nie pamiętam już. Ja chętnie przewrwcam na plecy Gorbatschowa. Zdrajco.. To byl Jelzin.. ! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-481288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 4 Marca 2016 Niemiecka Kochsalami na próbę i Kiełbasa Pobiedziska pławią się w dymie. Za małe dwie godziny do parzenia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma.Antrykot zakupiony na wymiar prasy. Około 3,6o kg.Pasta w/g oryginalnego tureckiego przepisu. Ci, którzy ze mną razem pracują w fabryce i spożywają ją częściej, pytali w jakim geszefcie ją kupiłem.Pochwała więc od znawców była. Mi też bardzo dobrze smakuje. Pasty zostało na tyle więcej, że postanowiłem spróbować z karkówką. Właśnie dobiega pomału proces prasowania i podsuszania. W piątek więc wieprzowina a`la Türca. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 7 Marca 2016 Ładne Masz te wyroby. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 7 Marca 2016 Dziś minął miesiąc i jeden dzień od dnia, w którym rozpocząłem próbę wykonania tureckiej szynki Pastirma. Widzę że ładnie kombinujesz Włodku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-482904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 8 Marca 2016 Wczoraj trochę przeciągu trzeba było zrobić w zamrażarce, więc padło na prasowankę z golonki wg Zbója Mistrza Madeja.Prasowanka z golonki wg Zbója Madeja.pdf Zrobiłem już kolejny raz. Zawsze wychodziło wspaniale, więc teraz parę modyfikacji własnych. Nie dolałem wody. Dodałem około 5oo g skórek wieprzowych potraktowanych wilkiem na oczkach 10, 4 i 2 mm. Na sam koniec górną warstwę skórek posypałem dość obficie słodką papryką. Znalazłem jeszcz dość duży płat skóry, którym wymościłem dno szynkowara. Z powodu dużej ilości skór szynkowar moczyłem 7 godzin w temp. 72°C.Wprowadzone zmiany uważam za udane. Nie pogorszyły jakości. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 8 Marca 2016 O! widzisz Dyzio, a ja kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć będzie prasowanka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 8 Marca 2016 kombinuję coby tu jeszcze na Święta machnąć Decyzja ze wszech miar słuszna. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 8 Marca 2016 Był bym prawie zapomniał o poście https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-małe-conieco/?p=482098.Kiełbasa Pobiedziska jak zwykle się udała. Za najważniejsze uważam że w tym produkcie osiągnąłem jako taką powtarzalność. No i jest z każdym dniem smaczniejsza. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-483314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Oststnio robiona pastirma rozejszła się w zastraszającym tempie, więc czas na ponowną. Antrykot już wyrychtowany po dziesięciu dniach w objęciach prasy. Następny etap to obeschnięcie letkie i nałożenie nań papki tureckiej. Dalej to trzy tygodnie swobodnego zwisu w około 15°C. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-488714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Pobiedziska mnie wyszła. W znaczeniu, że już nie ma w lodówce. Trza było nowy zapas zrobić. Tak co by troszkę ....... No wiecie. Tuż przed schłodzeniem.Spożycie jutro, więc przekrój jest też i dla mnie tajemnicą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-491468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wczoraj przyszła pora na Kaszankę Pobiedziską.Kaszanka pobiedziska.pdf W smaku jak zwykle bardzo dobra. Problem mam z wysuszaniem. Po parzeniu schładzam w zimnej wodzie a potem wzsuszam na powietrzu. Postawiłem w płytkich gieniach na trzy godziny na taras, a jak psy moje poszły spać, wstawiłem GN-y do kuchni. Penta paszanki były zrolowane. Dziś rano to niektóre wierzchne były lekko z podsuszona skórką. Macie jakiś inny sposób? Zastanawiałem się na powieszeniu na kijach w pokoju, ale za ciepło. Na tarasie niebezpiecznie ze względu na kota sąsiada. A tu przekrój. Teściowa zażyczyła sobie na wynos po małej degustacji wstępnej. Psy chodzą za mną jak oczadziałe. Chyba sie udała. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Coś czuję w kościach że niedługo to ja sie zabiorę za kaszankę... Tak popatrzałem i chęć mi przyszła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/15/#findComment-493191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.