dyzio Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Witam.Od dawna marzyłem o zadymiarstwie. Czas jakiś minął, ale marzenia się spełniły jak to często bywa przez przypadek. Tym przypadkiem było to, że wraz z kolegą wejszliśmy w posiadanie pięknej, wysłużonej wędzarni, która jeździła ze swoim właścicielem od miasta do miasta i drażniła na targowiskach nozdża przechodniów.Początkiem wszystkiego było zrobienie białej, i paru wędzonek, oczywiście wg przepisów znalezionych na stronach WB.I wreszcie niedawno, całkiem świadomie wszedłem w posiadanie pięknych intrumętów do tworzenia smakowitości. Do próby przygotowywałem się w miarę sumiennie. Brak doświadczenia jest oczywiście widoczny gołym okiem. Za wszystkie uwagi krytyczne będę oczywiście bardzo wdzięczny.Nastawiłem się na około 9 kg wyrobów spoglądając krytycznym okiem na wymiary foremek. O dużo się nie pomyliłem. Nadmiar szybko do kolejnej osłonki. Parzenie, studzenie i upragniona próba organoleptyczna. Wyroby główne musiały pocyekać jeszcze do jutra.http://images35.fotosik.pl/1621/7004473b7d077255med.jpghttp://images46.fotosik.pl/1768/8c73167ca7d8908bmed.jpgNastepnego dnia z jeszcze większą ochotą i z niemniejszą ciekawością przystąpiłem do dokończenia swego dzieła.http://images49.fotosik.pl/1612/065f153590bf8dd9med.jpghttp://images50.fotosik.pl/1666/c318ca25ba5aed47med.jpghttp://images47.fotosik.pl/1551/8d386eb56975cf43med.jpghttp://images37.fotosik.pl/1774/a6e16d0d27d260a9med.jpghttp://images41.fotosik.pl/1756/9297c1cf941336f3med.jpgI tak skończyła się moja pierwsza przygoda z szynkowarami. Serdeczne dzięki za wspaniałą pomoc i smaczne przepisy na wyroby, których przyznaję się, nie do końca przestrzegałem. Oglądając własne wyroby stwierdziłem, że moją słabą stroną jest klasyfikacja mięska. Ale to już temat chyba na następny post.PZDR.[ Komentarz dodany przez: EAnna: Wto 18 Wrz, 2012 22:42 ]Masz spore osiągnięcia kolego; dobrze, że do nas dołączyłeś.Na przyszłość: nie pisz proszę wytłuszczoną czcionką podstawowego tekstu.Już poprawiłam.Pozdrawiam, EAnna Edytowane 10 Maja 2018 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Września 2013 Witam. Plan na nadchodzące dni to rolada lazdijajska i polędwica łososiowa. Właśnie dowiozłem trzy słuszne golonki tylne o masie wspólnej 4,5kg. Polędwice już się moczą w solance. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-298980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Waga mięsa 2.880g, waga skór 660g. Przyprawy to czosnek, kolendra i pieprz. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2013 Dyzio, fajne foteczki, wszędzie profesjonalizm widać hehe rzeczowy i pouczający temat się zapowiada :clap: :clap: :clap: rolada lazdijajska i polędwica łososiowa.hehe rolady 'zad i jajska' nie robiłem.. i polędwicy łososiowej też nie :blush: jedno z dwóch (chyba bardziej tą łososiową..) chętnie bym po Tobie powtórzył także jednego bacznego widza, czytelnika i powielacza masz już w banku Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2013 Czekamy na dalsza relacje , by naśladować .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej. I powędrowały do wędzenia. Tzn ja je zaniosłem, bo te nóżki już nie mogą chodzić :grin: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2013 Witam. Ciąg dalszy rolady. Tuż po wędzeniu. Wędziłem 8 godzin w temperaturze 323 K I przyszedłczas na kąpiel. 353 K jakieś 8 godzin do 17.oo Już nie mogę się doczekać, a trzeba je jeszcze sprasować. Cóż za udręka :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Września 2013 No piękne te "Cieciowe" kolanka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Września 2013 Dyzio, a ja tak z czystej ciekawości zapytam o co z tym "cieciem" się rozchodzi? Toż Ty przecież Baran chyba jesteś .... :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Września 2013 tusiaczek, moja droga zawodowa pchnęła mnie w obięcia oświaty szeroko pojętej i szkolnictwa. Zostałem cieciem w szkole. Szczęśliwym na dodatek. sverige2, jeszcze są pod bandażami i mało co widać. Zobaczymy co będzie po zdjęciu opatrunków. :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Września 2013 No to mnie zadziwiłeś. Znam takich co robią dokładnie to co Ty ale jakby ich określić cieciem to by się strasznie obrazili Kiedyś, w czasach kiedy szkolnictwo stało jeszcze wysoko to się pedel nazywało ..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2013 tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2013 tusiaczek, "pedel" chyba to nie to samo co "cieć " w dodatku szczesliwy zazdroszczę Ci posady kolego Dyzio .Pozdrawiam Pedel to określenie dotyczące woźnego (pierwowzór wywodzi się od woźnego sądowego a potem przeszedł także do oświaty). Wydaje mi się że dyzio piastuje posadę woźnego w szkole? No chyba że pod pojęciem cieć rozumie się stróża ? Zresztą co za różnica? Żadna praca nie hańbi a jak widać dyzio zadowolony jest ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Września 2013 tusiaczek, dzieki za szczegółowe wyjaśnienia.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Września 2013 Plan na te dni był rolada i polędwica łosośowa. O Roladzie już trochę było, więc teraz o łososiu. Oczyszczony w miarę przez amatora z mizdry i warkocza wytaplany w jajku. Osuszanie przez godzinę w 333 K. W kadrze miała być widoczna temperatura, ale cóż, firma N..IA mimo optyki od Carla Zeisa z Jeny nie prosta zadaniom. cdn... ps. do siedemnastej jeszcze tyle godzin....... Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Września 2013 Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luiza Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Września 2013 Dyzio to ja Ci podpowiem sposób na automatyczne parzenie. Kup używaną kuchenkę elektryczną dwupalnikową, taką turystyczna. Wywal termostat i podłącz obie grzałki bezpośrednio pod wtyczkę. A potem podepnij pod sterownik (ten ze zdjęcia lub ten od kolumny) i wrzuć czujnik do gara. I masz spokój z parzeniem, pilnowaniem temperatury, czasu itp Gonzo Wita. Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ? Pozdrawiam - gonzo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Września 2013 A ja podpowiem jak prosto "nabić " "....bijkę " w opatrunek:1. korzystamy z uciętego wazona z plastiku do kwiatów (jak do szynek)2. wkładamy opatrunek do wazona3. skóra4. pokrojona mięsko5. wyciskamy do siatki znajdującej sie na zewnątrz wazonika i po balu panno lalu .Wypróbowałem 3x wrażenia super (lekko, łatwo i przyjemnie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Września 2013 Dyzio piękne wyroby,ja jakoś do tej pory za ten litewski smakołyk się nie brałem :lol: A wracając do sprawy wożnego to zapewne wiesz,że naszym najsłynniejszym wejherowskim wożnym był Pan Teofil Naczk z gimnazjum. Jego trzy wnuczki są moimi bardzo dobrymi znajomymi. :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2013 Trochę mi nie wyszło ich bandażowanie, ale jak potrenuję, to będzie lepiej. Kup folię celulozową taką co to przepuszcza dym i parę i będziesz miał z głowy.Zapakujesz jak cukierka i do siatki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Września 2013 Gonzo Wita. Tusziaczek podejrzewam, że masz taki patent.Jak z opanowaniem bezwładności płyt grzejnych ? Pozdrawiam - gonzo :wink:Gonzo, mam nadzieję że chociaż podszywając się pod Luizę wkładasz na siebie jakiś jej fatałaszek coby autentyczności nadać :grin: A co do parzenia to grzałki same w sobie bezwładności nie mają. Bezwładność elementom grzejnym nadają urządzenia sterujące - termostaty itp a ja pisałem o usunięciu tegoż. Po podłączeniu sterownika jaki ma dyzio a jest on zasilany grupowo i grzeje na zadanej mocy non stop a nie na zasadzie włącz/wyłącz jak termostaty czy sterowniki fazowe. I dzięki temu mamy stałą temperaturę bez wahań Jakbyś przyjechał tem hajłejem jak mówiłem to może jakieś goloneczki bym wstawił Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Września 2013 Dyzio jedno mnie zaciekawiło-o co chodzi z taplaniem w jajku?tak się to robi?ja zazwyczaj schab normalnie pekluje kilka dni i bez jajcanych rewolucji do wędzoka, ale w sumie to moj pomysł z głowy, nigdzie nie czytanynawet ostatnio robiłem w zeszły weekenda potemPOLECAMkoreczki z łososiowki, mozareli i pomidorkow koktajlowych (ostatnio i lososiowka hand made a i pomidorki koktajlowe od rodziców z pola) wykonanie:maly kawalek mozareli-takiej co plywa w tych woreczkach te kule (powiedzmy jak pol palca albo mniej) zawijasz cienko pokrojona lososiowka nabijasz na wylakaczkie i dobijasz na góre pomidorek koktajlowy BAJKA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2013 Witam, gens, nieopatrznie nie dodałem, że po peklowaniu wytaplałem w żółtku. Gdzies przeczytałem i postanowiłem wypróbować. LP nie jest do końca przeświadczona, czy to dobry pomysł. Osuszałem 1 h w temperaturze 333 K. Następnie wędzenie w 323 K przez 4 h Z niewiedzy i przed kompromitacłą nastrzyknąłem cztery godziny przed osuszaniem i z tąd na pewno te wycieki. Poprawie się. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Września 2013 dyzio, jak dla mnie to wzorcowe ale niech wypowiedzą się eksperci :clap: :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Września 2013 Właśnie jesteśmy po dość późnym śniadaniu. Teściowa, z regóły bardzo krytyczna osoba, nic nie powiedziqała. Odnotowałem sukces. :wink: Ale czekam z drżeniem serca na ocenę forumowych ekspertów,, licząc jak zawsze na konstruktywną krytykę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/#findComment-299719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.