dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 4 Października 2016 Tak duża moim zdaniem in plus OK. Zrobię za parę dni, ale jak nie będą smakowały, to zjesz sam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 4 Października 2016 Spokojnie ... myślę że nic nie zostanie ostatnio zacząłem masowo używać właśnie tego oleju do sałatek , carpaccio etc kiedyś robiłem tak śledzie tylko na wigilię Nie wiem jak bardzo lubisz wszelakie zioła ale proponuję zrobić na próbę z dodatkiem majeranku, gałki, bazylii czy ziół prowansalskich (ale też z dodatkiem gałki) do cebuli dodatkowo drobno krojony czosnek do tego właśnie olej rzepakowy .... dla urozmaicenia kiedyś możesz dołożyć suszone pomidory ale spróbuj najpierw solo w ziołach Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 4 Października 2016 Jutro jadę po śledzie. Ale pamiętaj co napisałem.A napisz jeszcze jak przygotowujesz płaty śledziowe nie solone. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 4 Października 2016 Do oleju kupuję tylko solone, które w razie potrzeby moczę ...U mnie generalnie jest problem z dobrymi niesolonymi i jak trafię to idą albo do wędzenia albo do octu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 4 Października 2016 Roger ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego i staje za Dyzi, ze dobrze iz zastosowal slonecznikowy http://szybkaprzemiana.pl/olej-rzepakowy-szkodliwy/ Moze to tylko moja paranoja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Z tym artykułem o modyfikacji rzepaku to się uśmiałem. No tak ale pewne grupy ortodoksow do tej pory odrzucają Darwina. Idąc tym tropem to obecnie wszystkie rasy świń są zmodyfikowane genetycznie,cała żywność jest zmodyfikowana. Autorka opracowania pomyliła hodowle opartą o dobór osobników z pożądanym cechami z modyfikacją genetyczną oparta o ingerencję w geny Edytowane 5 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 5 Października 2016 ja sie odrobine naczytalamna temat oleju rzepakowego No i "masz babo placek" ja staję za Rogerem - rzepakowy na zimno tłoczony - świetny - no można zrobić na ryżowym ( bezsmakowym) - ale co osoba to smaczek i niech tak zostanie .Wymienajmy się doświadczeniami - a na pewno Nasza wspólna kuchnia - się wzbogaci o nowe doznania - i o to chyba również chodzi na tym Forum . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 5 Października 2016 Moze to tylko moja paranoja Aniu z całym szacunkiem totalnie nie zgadzam się z tą opinią w przywołanym artykule jest mowa miedzy innymi o kwasie erukowym i modyfikacjach genetycznych ... to strzał w kolano w Polsce od ponad 20 lat uprawiany jest wyłącznie rzepak bezerukowy i nie modyfikowany genetycznie ... http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/olej-rzepakowy-polecany-bardziej-niz-oliwa/kvhs5 http://www.olej.edu.pl/olej-rzepakowy/olej-rzepakowy-glowne-wlasciwosci-zdrowotne-2/ To o czym nalezy pamietać to to, że nie smażymy na olejach tłoczonych na zimno ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-520784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 6 Października 2016 No i przywiozłem właśnie 2 kilogramy płatów śledziowych na rolmopsy, siedem płatów na śledzie, za sugestią Roger`a aby spróbować w oleju rzepakowym z cebula i ziołami, oraz siedem solonych matjasów na tylko w oleju z cebulą.Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia też zakupiony, tak jak i zioła z provancji.Nie jestem pewien czy moje notatki z przepisu Maxell`a są w miarę aktualne. ROLMOPSY MAXELL.pdf Jeśli już nie, to prosze o korektę. Ale sam również wczytam się w temat jeszcze raz. ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 6 Października 2016 Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 6 Października 2016 Bardzo ładne płaty kupuję w Delikatesach Rybnych "HOMAR" w cenie 12,60 zł za 1 kg.Dzięki za info.A jak z moimi notatkami? Zmieniło się coś? Jeśli mogę zapytać u samego źródła. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 6 Października 2016 A tutaj masz przepis, wg którego robiłem śledziki na Grzybozlot. Pisany jest na kolanie, gdyż bardzo sie speiszyłem, a Kolega z forum, któremu go pisałem, miał już rękę koło nocnika. Moc średnia. Masz 1 kg filetówZalewa I. (1:1) czyli litr.- ocet 10%-wy 3% wyliczasz tak: (1 litr x 3%) : 10% -> 0,30 l octu- sól 6% -> 0,06 kg- woda -> 0,70 lPłaty myjesz i wkładasz do zalewy tak, aby były całkowicie zalane. Do lodówki na 3-4 dni (raz dziennie mieszasz, by zalewa dotarła wszędzie).W tym czasie marynujesz cebulę.Na litra zalewy 1 większa lub dwie mniejsze, kroisz i zalewasz zalewą w ilości ok. 1/2 l:- sól 4% (1/2 l to będzie 0,02 kg)- ocet (10%-wy) 4% Liczysz jak wyżej. Wychodzi 0,2 l- woda 0,3 l.Mieszasz i zalewasz cebule w małym naczyniu. Do lodówki na 3-4 dni.Po tym okresie czas na zalewę nr II.Zalewy zrób ok. 1 l.- ocet (10%-wy) 1,2% -> 0,12 l- sól 3,1 % -> 0,031 kg- cukier 2% -> 0,02 kg- woda -> ok. 0,87 l(sprawdź obliczenia, gdyż liczę w pamięci)Mieszasz wszystkie składniki, dodajesz kilka ziarenek ziela, pieprzu, łyżeczke gorczycy, 3-4 liście laurowe.Zagotowujesz pod przykryciem i studzisz całkowicie.W tym czasie robisz sobie rolmopsy i układasz je w naczyniu dając na spód trochę cebuli. Na kazda warstwę rolmopsów w naczyniu możesz rzucić 1-2 ziarnka ziela ang. pieprzu, jeden listek i trosze gorczycy, oraz cebulkę. jak skończysz, zalewasz wszystko zalewą tak, aby śledzie były przykryte. Zamykasz i do lodówki na kilka dni (możesz jeść już na drugi dzień ). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 6 Października 2016 Pokłonię się nad w/w z należytą uwagą. Serdecznie dziękuję. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 6 Października 2016 ps. jeśli kogoś z czystej ciekawości interesuje cena płatów śledziowych w prywatnym sklepie rybnym w HH, to uprzejmie informuję - o,76 € za 1oo gram, czyli 7.6o €/kg. (1€=4,3oPLN)Napiszcie jak wygląda to w porównaniu z cenami w Polszcze, choć zdaje sobie sprawę, że niestety nie wszędzie do kupienia. Dzięki. Dyzio,czy to sledz atlantycki? Mysle, ze w Polsce czesciej oferowana jest jego baltycka, moim zdaniem smaczniejsza odmiana.Mam tu na mysli smak sledzi smazonych.W rolmopsach nie musi sie to jednak potwierdzac.Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 6 Października 2016 Sprawdze to wg. przepisu Maxella wkrotce.Warto!!! Poważnie. A tu wersja po korekcie. ROLMOPSY MAXELL wersja poprawiona..pdf Uważam, że nie warto robić tylko 1 kilograma. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 10 Października 2016 Za namową Rogera, tym razem śledzie w oleju rzepakowym i ziołami z Provence. Jeszcze nie smakowałem ale coś mnie się zdaje, że będą bardziej wyraziste w smaku jak te w oleju słonecznikowym.Rolmopsy się jeszcze moczą w pierwszej zalewie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 10 Października 2016 Będzie Pan zadowolony ... Nad cebulką w kostkę to musisz popracować i czosnku nie widzę no chyba że tak miało być Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 10 Października 2016 Smakowicie ja sledzie bardzo lubie chyba tez cos machne tak pod kielonek Twoje wygladaja smakowicie ale ja nie przepadam za ziolami prowensalskimi ..moze zrobie z dodatkiem roznych przeprzy..smaka narobiles Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 10 Października 2016 Będzie Pan zadowolony ... Nad cebulką w kostkę to musisz popracować i czosnku nie widzę no chyba że tak miało być No i jestem zawodolony!!! O czosnku nic nie pisałeś, jeśli dobrze pamiętam. Ale następnym razem spróbuję.A co do krojenia w kostkę, to starałem siem jak mogłem. Ćwiczę.Co do smaku ziółek z Provence w oleju rzepakowym. Byłem sceptyczny. Dodawałem do mojego dania makaronowego i nie byłem pewien, czy ten smak pogodzę ze śledziem. Jestem mile zaskoczony. Smakuje i to bardzo.Dzięki Roger.A tak z innej beczki, to powinieneś jakieś warsztaty kulinarne zorganizować. Zaplecze techniczne i wiedzę posiadasz, wiec przemyśl to. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) O czosnku nic nie pisałeś, Nie wiem jak bardzo lubisz wszelakie zioła ale proponuję zrobić na próbę z dodatkiem majeranku, gałki, bazylii czy ziół prowansalskich (ale też z dodatkiem gałki) do cebuli dodatkowo drobno krojony czosnek do tego właśnie olej rzepakowy .... dla urozmaicenia kiedyś możesz dołożyć suszone pomidory ale spróbuj najpierw solo w ziołach Smakuje i to bardzo. To jeszcze do tego razowy chlebek albo ciepły ziemniaczek ... Cieszę się że smakuje Edytowane 10 Października 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 10 Października 2016 Nad cebulką w kostkę to musisz popracować Pracujmy - moja też tak wygląda Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-521658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 26 Marca 2017 Ponownie przyszedł czas na następną PASTIRMA . 3 kg wołowego antrykotu w soli morskiej. c.d.n. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-545453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Fotorelacja z mojej produkcji "parówek Halusi". 6 kg. Parówki Halusi.pdf Pragnąłem pokazać w niej jak ważne jest utrzymanie i w ogóle możliwe jest w warunkach domowych reżimu temperaturowego.Szybkość niewskazana. W przeciwieństwie do łapania pcheł. Moje błędy to zbyt długie osadzanie, choć w lodówce i przekłamanie termometra w wędzarni.Smak wyśmienity. Polecam. Znajomych nie musiałem długo namawiać do pochwał receptury. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-586816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 29 Stycznia 2018 No no... kufa Ładnie tą wygląda... Zachorowałem. Ale roboty to se nadałeś. Ważne są jednak efekty tej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-586820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Parówki, świetnie wyglądają... Wszystko pod kontrolą, wybitna ergonomia, nawet lód postawiony w nieprzypadkowym miejscu.......Dam wnętrza studzi ukradkiem Miło popatrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/17/#findComment-586829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.