Anuś Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Maja 2014 Mam mleko z sobotniego wieczornego udoju. Czy to mleko się jeszcze nadaje na ser twarogowy? Przechowuje je w lodówce w temp +3 .Mam 5 litrów.Jestem początkująca w wyrobie serów... dlatego może moje pytania są dziwne .. ale cały czas się uczę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Maja 2014 Czy to mleko się jeszcze nadaje na ser twarogowy? Spróbuj jak smakuje.Jeżeli nie jest gorzkie to ogrzej je do ok. 25 st.C i dodaj zakwasu.Trzymaj w kuchni pod przykryciem az do czasu utworzenia skrzepu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Spróbuj jak smakuje. Jeżeli nie jest gorzkie to ogrzej je do ok. 25 st.C i dodaj zakwasu. Trzymaj w kuchni pod przykryciem az do czasu utworzenia skrzepu.EAnna.. spróbowałam wczoraj tego mleka i nie było gorzkie podgrzałam do 27 stopni i dalej postępuję tak, jak jest napisane w przepisie na stronie głównej forum. Jak się uda to pokażę i wstawię zdjęcia z tworzenia mojego pierwszego sera twarogowego.... mam nadzieję, że wyrób będzie udany. Edytowane 13 Maja 2014 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Maja 2014 @Anuś, uda sie uda ,moze nie bedzie perfekcyjny ale bedzie Twoj wlasny, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Maja 2014 Witam. Ja też mam pytanko.Mam 3 litry mleka, które stoi 3 dzień. mleko oczywiście prosto od Łaciatej. Chcę zrobić twarożek i będę podgrzewac do max 40st.Jak zwykle mam jakieś poczucie niepewności i dręczy mnie obsesyjnie pytanie.Wiem już, że śmietana i masło nieprzetworzone sa dobre, ale jak to sie ma w stosunku do sera tego typu co ja chce zrobić?Taki ser nabija cholesterol czy nie? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Maja 2014 dręczy mnie obsesyjnie pytanie....Taki ser nabija cholesterol czy nie? nie, nie nabija bo jest tłusty z prawdziwym, mlecznym tłuszczemtylko chlebkiem nie zagryzaj i nie słodź a na obsesyjne myśli przeczytaj http://nowadebata.pl/2011/04/23/nie-bojmy-sie-cholesterolu/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) poco ma stać 3 dni nie lepiej kupić zsiadłe mleko w Bie-ce,podgrzać mleko razem z zsiadłym (rozmieszać trzepaczką) 28-29*C zawinąć w koc na noc i po zabiegu na pewno nie będzie gorzkie. Jak w domu jest dużo bakterii (tak jak u mnie) to z kwaszeniem nie ma problemu a jak takich brak to i po trzech dniach może dobrze się nie skwaśnieć (będzie na pewno gorzkie) chyba dzisiaj zrobię twaróg z tego mleka ( zsiadłe robiłem w poniedziałek),stoi ją dwa dni i nie ma chętnych.Zobaczcie ile jest śmietany,śmietany nie będę zbierał tylko zrobię bardzo tłusty twarożek Edytowane 14 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Maja 2014 @Maad Dzięki za linka i podpowiedzi.Słodzić nie będę ani trochę tego sera. A czy tak z odrobiną chlebka razowego i masełka to nie bedzie przestępstwo?Samego sera nie dam rady jeść @EL GREGOR Trochę źle się określiłam z tym mlekiem. Mleko stało w lodówce i dzisiaj je przelałam do garnka. U mnie w domu jest zimno jak nie wiem co. Wyłączyli 30 kwietnia ogrzewanie i tyle co sobie piecykiem dogrzewamy wieczorami jak mam wnuki u siebie.Nie wiem ile u mnie jest bakterii ale kupię dobry kefirek i doleję do mleka. Dzięki, że mi rozjaśniłeś w temacie zakwaszania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Maja 2014 Basia, wyluzuj jakie przestępstwo? Myśl pozytywnie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Maja 2014 MaadLuzik, luzik, już włączam, ale ze mnie galareta Ja tak tylko w trosce o moją Połóewczkę stresuję się OK, wracam na swoje tory i zaczynam od pozytywnego myślenia. Pozdrawiam serdecznieEL GREGORRzeczywiście, Twoje mleczko też jest extra, moje ma tak samo dużo śmietanki. Zanosi sie na to, że alllllllllle sobie pojemy twarożku Trochę właśnie podgrzałam mleczko i do kocyka poszło to może jeszcze dzisiaj się dobrze skwasi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-351915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Maja 2014 mleko podgrzane do38*C,dwie godziny postoi następnie do ociekania Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Maja 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Maja 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Maja 2014 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Maja 2014 EL GREGOR widać, że serek wyszedł Ci super niestety ja o swoim tego nie mogę powiedzieć ale nadal będę próbować, aż się nauczę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) damy radę Ci nauczyć następnym razem jak będziesz miała mleko to zrobimy krok po kroku Tylko kup zsiadłe mleko w Biedrące nie kefir . A co wyszło nie tak Edytowane 15 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Maja 2014 A co wyszło nie tak Konsystencja była jak gęstego budyniu .. prawie zero serwatki ... niewielka ilość grudek .. no i poszło wszystko do ścieków ale nie poddam się i dzięki Waszej pomocy następny razem będę jadła swój własny ser twarogowy. damy radę Ci nauczy Jestem pojętną uczennicą... następnym razem jak będziesz miała mleko to zrobimy krok po kroku Liczę na Twoją pomoc i dziękuję za deklaracje. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Maja 2014 To ja się też trochę pochwalę swoim serkiem wczorajszym. Nie w tak pieknej scenerii jak EL GREGORA, ale wyszedł super w smaku. Niestety zanim zważyłam, jakaś mała MYSZKA (wnusia) rano się dobrała do serka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Anuś czy pokroiłaś skrzep i podgrzałaś Basia widzę,też nie kroiła skrzepu nie podgrzewała (wtedy wychodzi bardzo delikatny twarożek ) . Śniadanka z takim twarożkiem to :tongue: Edytowane 16 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Maja 2014 EL GREGOR czym zakwaszałeś mleko?, po podgrzaniu mleka do 38 stopni, czekamy aż spadnie temperatura i w rożek przekładamy? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) zadajesz pytania na,które pisałem wyżej --- ZSIADŁE MLEKO Żeby zabrać się do robienia twarogu potrzebne są jeszcze takie ,, rekwizyty ,, jak na zdjęciu Świeże mleko od razu przed podgrzaniem zakwaszam wlewając zsiadłe mleko,trzepaczką dobrze trzeba rozmieszać. Podgrzewam do 38*C (cały czas mieszam),zawijam w koc i odstawiam na 8-12h zależy od temperatury w pokoju. Kroje skrzep nożem na kwadraty 3 x 3cm i dalej delikatnie tnę mleko trzepaczką (wystarczy kilka ruchów,żeby nie zrobić ,,miazgi,, ) Stawiam na źródło ciepła (u mnie gaz ) i od razu bardzo powoli,delikatnie mieszam łopatką celem wyrównywaniu temperatury (są duże kawałki skrzepu i ogrzewają się nie równo) grzeję do 28-29*C (tu są różne szkoły,Agrowis podaje 22-25*C) cały czas mieszam. Po 1,5-2h łyżką cedzakową zbieram ziarno twarogowe i wkładam do woreczka ociekowego to co pozostanie w garnku (serwatka i resztki ziarna twarogowego przecedzam na sitku i wkładam do woreczka). Ocieka 8-12h to zależy jakiej konsystencji ma być twaróg. Edytowane 16 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Maja 2014 Jesteście niemożliwi! Już 2 l mleka zamówione, spróbuję jutro Przepiękny ten twarożek i Basi285 i El Gregora! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Maja 2014 Anuś czy pokroiłaś skrzep i podgrzałaś EL GREGOR korzystałąm z przepisu ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1394-sporzadzanie-twarogu i tam nie ma słowa o ponownym podgrzewaniu, oraz tam jako dodatkiem do zakwaszania była maślanka, a nie zsiadłe mleko Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) korzystałąm z przepisu ze strony głównej http://wedlinydomowe...adzanie-twarogu i tam nie ma słowa o ponownym podgrzewaniu,No, nie jest to najlepszy przepis.W największym skrócie:Jak już uzyskasz zsiadłe mleko to należy je delikatnie pokroić i zacząć podgrzewać.Od razu piszę, że nie na gazie bo nic z tego nie wyjdzie.J. gaz to wyłacznie w kąpieli wodnej.Nie jestem zwolenniczką mieszania skrzepu ani żadnego bełtania.Pokrojenie skrzepu (ostrożne i stopniowe, aby go nie rozpylić) sprzyja jego obkurczaniu.Powinna się pojawić klarowna serwatka. Zaczynamy ostrożne "przesuwanie" tej serwatki miedzy kawalkami skrzepu, co ma na celu wyrównanie temperatury. Najlepiej to robić dziurkowaną, płaską chochlą.Podgrzewać należy bardzo wolno i najlepiej do temperatury ciała 36st, a max 39st.C. Niższa temp. podgrzewania skrzepu da delikatniejszy twarożek.Miarą dobrze podgrzanego skrzepu jest klarowność serwatki.Następnie wybieramy tą samą łyżką cedzakową kawałki skrzepu do chusty serowarskiej i podwieszamy do ocieknięcia.Prawidłowo podgrzany skrzep da twróg dość miekki i to jest prawidłowe.Zagęszczenie twarogu, czyli jego dodatkowe osuszenie uzyskujemy w wyniku prasowania. Wystarczy na rożek z twarogiem położyć garnek z wodą na kilka godzin.Jeżeli twaróg się kruszy to znaczy, że był przegrzany (w całości lub miejscowo). Edytowane 16 Maja 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) kto nie ma dostępu do świeżego mleka to ,,śmialutko ,, kupujemy zsiadłe mleko w Biedrace lub innym sklepie,np.5-8 pojemników one mają po 400g i robimy twarożek wedłóg Anny lub mojej ,,szkoły,, Robiłem zupę z serwatki po twarożku (biały barszcz z torebek) super smak. Zupy z serwatki po serach robię bardzo często (pomidorowa,ogórkowa) serwatka po serach jest mniej kwaśna. Mała uwaga co do zup z serwatki,warzywa gotuje osobno w wodzie i dodaje na końcu razem z wywarem (w serwatce będą twarde) Aniu nie pisz,że nic nie wyjdzie podgrzewanie na gazie bo to się mija z prawdą. Edytowane 17 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/3/#findComment-352573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.