Anuś Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 25 Czerwca 2014 damy radę Ci nauczyć następnym razem jak będziesz miała mleko to zrobimy krok po kroku Tylko kup zsiadłe mleko w Biedrące nie kefir .EL GREGOR... sumiennie przygotowałam się zanim przystąpiłam do zrobienia sera. Wszystkie Twoje wskazówki wykorzystałam. I wyszło mi coś takiego... A tak wygląda w przekroju ...Czy zadanie domowe do poprawki ? http://emoty.blox.pl/resource/boisie.gif Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-359149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Czerwca 2014 zadanie domowe na piąteczkę najważniejsze jak smakuje bo wygląda bdb Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-359205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucus11 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Witam forumowiczów. Ostatni postanowiłem zrobić twaróg domowy. Zakupiłem więc mleko od gospodarza 5l przelałem do garnka i postawiłem na krześle przy grzejniku(w pomieszczeniu było 20-21st).przez pierwsze 2 doby zebrałem trochę śmietanki około 200 ml(resztę zostawiłem). Po 3 dniach podgrzałem do temp 40 st. I odstawiłem do przestudzenia. Gdy garnek wystygł przelałem przez gazę i odstawiłem do o cieknięcia. Następnego dnia wyszedł mi ładny i smaczny serek lecz bardzo mała ilość. Z 5 l mleka wyszło mi 365g sera. Według różnych przepisów powinno wyjść 4-5 razy więcej. Nie wiem w którym etapie popełniłem błąd że wyszła taka mała ilość. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Według różnych przepisów powinno wyjść 4-5 razy więcej.No, to nobel dla tak wydajnej technologii Jednak Twój uzysk nie jest imponujący:7,6% tym bardziej, że twaróg uzyskałeś w wyniku samoociekania a nie prasowania.Jaką konsystencję ma ten twaróg? (suchy, łamliwy, twardy, elastyczny, krajalny)Uzysk twarogu zależy od: ilości białka w mleku (a to od rasy krów, żywienia i pory roku)ilości odciśniętej serwatkistosowania, lub nie- dodatków funkcjonalnych (tak robi przemysł)Stopień osuszenia ziarna (czyli ilość odsączonej serwatki) zależy od temperatury ogrzewania mleka oraz stopnia sprasowania twarogu.Może to nie było 40 st.C a np. 42, 45...., ogrzewanie powinno być równomierne, czyli skrzep się kroi aby serwatka mogła swobodnie przepływać między kostkami skrzepu. Podgrzewając mleko od dołu mogłeś wprzegrzać jego dolne warstwy. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucus11 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Konsystencja była dość krucha, przy krojeniu trochę się rozlatywa. Do mleka nic nie dodawałem. Zastanawiałem się czy aby temperatura była odpowiednia żeby mleko w takim czasie zsiadło i czy było by więcej jak by jeszcze jeden dzień postało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Konsystencja była dość krucha, przy krojeniu trochę się rozlatywa.Wadliwie ogrzewałeś mleko. Ewidentnie przegrzany skrzep miejscowo lub w całości.Dłuższe ukwaszanie mleka pogorszyłoby sprawę.Sposób ogrzewania skrzepu (w kąpieli wodnej) post 74.Przeczytaj cały ten wątek bo problem wydajności i kruchego skrzepu jest tutaj omówiony.[Dodano: 03 gru 2021 - 08:54]Dedykuję ten temat:SER_TWAROGOWY Edytowane 3 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucus11 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ogrzewanie było na najmniejszym palniku gazowym, dość często mieszając i sprawdzając temp termometrem do żywności. Czytałem że kompiele wodne są lepsze lecz w największym garnku miałem mleko i nie miałem możliwości.napewno spróbuję jeszcze raz zrobić taki ser i tym razem w kompiele wodnej. A czy są jakieś zastrzeżenia do procesu przed ogrzewaniem? Coś zmienić aby wyszło lepiej? [Dodano: 03 gru 2021 - 08:15] EAnna dziękuję za wszystkie wskazówki napewno spróbuję jeszcze raz według twojego procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Podczas pobytu w Szwecji robię zawsze i tylko, z mleka sklepowego lekko pasteryzowanego, kupowanego w LIDL-u, lub WILLYS-ie, takie samego jak w Polsce mleko z Piątnicy (czerwone), bo tak jest najtaniej, a wydajność zawsze 10 dag. z 1 litra mleka, więc chyba nieźle ? a twarożek pychota, niezależnie jakiego typu, sam czy z dodatkami. "Korycin" czy oscypki też wykonuję z tego samego mleka. Parzenie na twarożek zawsze robię tak, jak to zaleca nasza Droga i Niezastąpiona EAnna, czyli w kąpieli wodnej. Podgrzewam twaróg do ok. 34 - 35 stopni C. i zdejmuję z kuchenki, temperatura sama jeszcze wzrasta do ok. 37 - 38 stopni C. Następnie kroję skrzep, i zostawiam go na kilka godzin. Mam wtedy gwarancję że czy to twarożek, czy odciskany i prasowany serek nigdy nie będzie suchy. Czyli mówiąc krótko, to co pokazuje i zaleca EAnna należy dokładnie powtarzać, a wydajność i jakość jak w opisie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Grudnia 2021 @sverige2, a ja ide na sroty i kupuje zsiadle , mniej czekania a efekt ten sam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Grudnia 2021 czy są jakieś zastrzeżenia do procesu przed ogrzewaniem? Coś zmienić aby wyszło lepiej? Nie mam zastrzeżeń dość często mieszając Ogrzewanie gazowe wymaga mieszania a to stoi w sprzeczności z optymalnym pozyskaniem twarogu.Prawdopodobnie rozpyliłeś w serwatce część kazeiny i jest to jeden z czynników powodujących niską wydajność. Rozdrobniony nadmiernie skrzep mocniej się obkurcza i mocniej osusza. Rozpylony - ucieka z serwatką.Dlatego mieszanie stosuje się przy produkcji serów podpuszczkowych twardych a nie twarogów !!!.Serwatka powinna być zielonkawa, przezroczysta. Nie zalecam i nie stosuję merdania w skrzepie twarogowym. Dozwolone jest delikatne "obalenie" pokrojonego skrzepu.Kiedyś ogrzewano mleko na brzegu płyty pieca kaflowego lub bratrurze cały dzień.Ogrzany równomiernie skrzep sam podpływał i wstępnie się skupiał.Przy takim podgrzewaniu przebiegały nadal procesy fermentacyjne ale uaktywniały się bakterie termofilne, co wzbogacało smak i aromat twarogu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Grudnia 2021 @sverige2, a ja ide na sroty i kupuje zsiadle , mniej czekania a efekt ten sam Nie wiem o jakim zsiadłym piszesz Electro, bo ja jeszcze nigdy nie spotkałem w Szwecji w sprzedaży gotowego zsiadłego mleka ? Widocznie gapowaty jestem, albo co ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 3 Grudnia 2021 @sverige2, filmjölk Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Tak przypuszczałem Electro, ale filmjölk to nie jest niestety to samo co mleko zsiadłe, i twarożek wykonany z tego surowca nie ma nic wspólnego ani smakowo, ani też w swej konsystencji z normalnym serkiem wiejskim, jaki robi się z normalnego zsiadłego mleka, nastawionego na zsiadłe. Normalne mleko nisko pasteryzowane w ilości 4 litrów wlewam do garnka, i zakwaszam go 1/4 litra kwaśnej śmietany 12% (gräddfil) i po ok. dwóch dniach otrzymuję zsiadłe mleko o konsystencji takiej że nożem go można kroić, wtedy go ogrzewam . Latem zaś nalewam je w słoiczki aby się w nich zsiadło, i mam pyszne zsiadłe wiejskie do ziemniaków ze skwarkami. Wygląda ono dokładnie tak jak EAnna pokazuje na swych fotkach. Twarożek wykonany tak jak piszesz z (gräddfilu), owszem robiłem wiele, wiele razy, zarówno wersje podgrzewane, jak i mrożone, ale do białego wiejskiego sera to nawet w przybliżeniu nie da się tego porównać. To zupełnie inny produkt, tyle że kolor tak samo biały, cała reszta jak dzień do nocy . jednak zawsze co kto lubi, i co komu pasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) @sverige2, ja dla smaku polskiego zsiadlego tez robie z mleka ...ogolnie nie jestem fanka twarogow .Takie z filmjölk tobilam glownie zeby zrobic sernik, , teraz kupuje twarog bo poprostu mi sie nie chce , a twarozek tak do zjedzenia robie jak mam smaka Sverige w latach 90 gdy polskie sklepy w Sztokholmie byly dwa polski sernik z filmjölk z cukierni w ktorej pracowalam byl hitem czasem zamowienia przerastaly mozliwosci wykonania. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Skoro tak Electro, to inna para kaloszy, ale na sernik to najlepiej kup sobie w LIDL-u (tam chyba najtaniej), ten o zawartości 10% tłuszczu jogurt Turecki 1-litrowy kubełek, i masz gotowy surowiec na przepyszny sernik, który robisz dokładnie tak jak chcesz. Robię go od lat, i kobitki zawsze pytają gdzie ten "pyszny serek" na sernik kupuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Kupuje grecki z Arla , jest gesciejszy i bardziej mi smakowo odpowieda , do sklepu L raczej nie chodze bo maja straszny balagan (ten co jest najblizej ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Pucus 11 - regularnie ( zwykle co tydzień ,dwa) robię twaróg z mleka sklepowego bo nawet lepiej mi smakuje niż z tego od gospodarza . Używam mleka świeżego z piątnicy lub z mlekowity lub łaciate . Do 5 litrów mleka ogrzanego do ok 37stC dodaję 400gramów mleka zsiadłego z Krasnegostawu i oczywiście bardzo dokładnie mieszam ). Zostawiam w ciepłym miejscu tzn na blacie w kuchni na ok półtorej doby( nastawiam zwykle w czwartek wieczorem a owarzam w sobotę rano) . Z tej ilości otrzymuję prawie kilogram ( pysznego )twarogu . Owarzam w piekarniku nastawiajac termoobieg i temperaturę ok 50 -60 stC . przed wstawieniem do piekarnika kroję skrzep powiedzmy w kostkę a w trakcie delikatnie szerokim nożem obracam ten pocięty skrzep by sie równomiernie ogrzał. Gdy osiągnie temperaturę ok 37stC wyciagam z piekarnika i chwilę czekam aż opadnie ser na dno. Potem przekładam na chustę . Z serwatki robię zupę zwaną u nas polewką . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ważne aby ten Yogurt miał 10% zawartości tłuszczu, ja dodaję jeszcze bitą śmietankę 40% jeżeli robię sernik, jednak inni ludzie nie zwracają uwagi i kupują różne, a tam tylko 0,5% zaw. tłuszczu, dla odchudzających się. Dla mnie jednak są one smakowo tak samo ohydne jak mleko beztłuszczowe, czyli niekonsumpcyjne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 3 Grudnia 2021 @sverige2, Ja zadnych light produktow nie kupuje , wole zjesc raz na jakis czas ...pamietam jak wprowadzali minimjölk ...to bylo cos jak woda w szklance po mleku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.