Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) damy radę Ci nauczyć :) następnym razem jak będziesz miała mleko to zrobimy krok po kroku :)

 

Tylko kup zsiadłe mleko w Biedrące :)  nie kefir .

EL GREGOR... sumiennie przygotowałam się zanim przystąpiłam do zrobienia sera. Wszystkie Twoje wskazówki wykorzystałam. I wyszło mi coś takiego... :facepalm:

post-53395-0-27364900-1403719951_thumb.jpg

A tak wygląda w przekroju ...

post-53395-0-85211600-1403720082_thumb.jpg

Czy zadanie domowe do poprawki ? http://emoty.blox.pl/resource/boisie.gif

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-359149
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 7 lat później...
Witam forumowiczów. Ostatni postanowiłem zrobić twaróg domowy. Zakupiłem więc mleko od gospodarza 5l przelałem do garnka i postawiłem na krześle przy grzejniku(w pomieszczeniu było 20-21st).przez pierwsze 2 doby zebrałem trochę śmietanki około 200 ml(resztę zostawiłem). Po 3 dniach podgrzałem do temp 40 st. I odstawiłem do przestudzenia. Gdy garnek wystygł przelałem przez gazę i odstawiłem do o cieknięcia. Następnego dnia wyszedł mi ładny i smaczny serek lecz bardzo mała ilość. Z 5 l mleka wyszło mi 365g sera. Według różnych przepisów powinno wyjść 4-5 razy więcej. Nie wiem w którym etapie popełniłem błąd że wyszła taka mała ilość. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735281
Udostępnij na innych stronach

Według różnych przepisów powinno wyjść 4-5 razy więcej.

No, to nobel dla tak wydajnej technologii  :laugh:

Jednak Twój uzysk nie jest imponujący:7,6% tym bardziej, że twaróg uzyskałeś w wyniku samoociekania a nie prasowania.

Jaką konsystencję ma ten twaróg? (suchy, łamliwy, twardy, elastyczny, krajalny)

Uzysk twarogu zależy od:

  •  ilości białka w mleku (a to od rasy krów, żywienia i pory roku)
  • ilości odciśniętej serwatki
  • stosowania, lub nie- dodatków funkcjonalnych (tak robi przemysł)

Stopień osuszenia ziarna (czyli ilość odsączonej serwatki) zależy od temperatury ogrzewania mleka oraz stopnia sprasowania twarogu.

Może to nie było 40 st.C a np. 42, 45...., ogrzewanie powinno być równomierne, czyli skrzep się kroi aby serwatka mogła swobodnie przepływać między kostkami skrzepu. Podgrzewając mleko od dołu mogłeś wprzegrzać jego dolne warstwy.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735287
Udostępnij na innych stronach

Konsystencja była dość krucha, przy krojeniu trochę się rozlatywa. Do mleka nic nie dodawałem. Zastanawiałem się czy aby temperatura była odpowiednia żeby mleko w takim czasie zsiadło i czy było by więcej jak by jeszcze jeden dzień postało?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735289
Udostępnij na innych stronach

Konsystencja była dość krucha, przy krojeniu trochę się rozlatywa.

Wadliwie ogrzewałeś mleko. Ewidentnie przegrzany skrzep miejscowo lub w całości.

Dłuższe ukwaszanie mleka pogorszyłoby sprawę.

Sposób ogrzewania skrzepu (w kąpieli wodnej) post 74.

Przeczytaj cały ten wątek bo problem wydajności i kruchego skrzepu jest tutaj omówiony.

[Dodano: 03 gru 2021 - 08:54]

Dedykuję ten temat:

SER_TWAROGOWY

 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735290
Udostępnij na innych stronach

Ogrzewanie było na najmniejszym palniku gazowym, dość często mieszając i sprawdzając temp termometrem do żywności. Czytałem że kompiele wodne są lepsze lecz w największym garnku miałem mleko i nie miałem możliwości.napewno spróbuję jeszcze raz zrobić taki ser i tym razem w kompiele wodnej. A czy są jakieś zastrzeżenia do procesu przed ogrzewaniem? Coś zmienić aby wyszło lepiej?

[Dodano: 03 gru 2021 - 08:15]

EAnna dziękuję za wszystkie wskazówki napewno spróbuję jeszcze raz według twojego procesu. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735292
Udostępnij na innych stronach

Podczas pobytu w Szwecji robię zawsze i tylko, z mleka sklepowego lekko pasteryzowanego, kupowanego w LIDL-u, lub WILLYS-ie, takie samego jak w Polsce mleko z Piątnicy (czerwone), bo tak jest najtaniej, a wydajność zawsze 10 dag. z 1 litra mleka, więc chyba nieźle :D ? a twarożek pychota, niezależnie jakiego typu, sam czy z dodatkami. "Korycin" czy oscypki też wykonuję z tego samego mleka. Parzenie na twarożek zawsze robię tak, jak to zaleca nasza Droga i Niezastąpiona EAnna, czyli w kąpieli wodnej. Podgrzewam twaróg do ok. 34 - 35 stopni C. i zdejmuję z kuchenki, temperatura sama jeszcze wzrasta do ok. 37 - 38 stopni C. Następnie kroję skrzep, i zostawiam go na kilka godzin. Mam wtedy gwarancję że czy to twarożek, czy odciskany i prasowany serek nigdy nie będzie suchy. Czyli mówiąc krótko, to co pokazuje i zaleca EAnna należy dokładnie powtarzać, a wydajność i jakość jak w opisie :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735325
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, a ja ide na sroty i kupuje zsiadle , mniej czekania a efekt ten sam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735341
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy są jakieś zastrzeżenia do procesu przed ogrzewaniem? Coś zmienić aby wyszło lepiej?

Nie mam zastrzeżeń :D

 

 

dość często mieszając

Ogrzewanie gazowe wymaga mieszania a to stoi w sprzeczności z optymalnym pozyskaniem twarogu.

Prawdopodobnie rozpyliłeś w serwatce część kazeiny i jest to jeden z czynników powodujących niską wydajność.

 Rozdrobniony nadmiernie skrzep mocniej się obkurcza i mocniej osusza. Rozpylony - ucieka z serwatką.

Dlatego mieszanie stosuje się przy produkcji serów podpuszczkowych twardych a nie twarogów !!!.

Serwatka powinna być zielonkawa, przezroczysta. 

Nie zalecam i nie stosuję merdania w skrzepie twarogowym. 

Dozwolone jest delikatne "obalenie" pokrojonego skrzepu.

Kiedyś ogrzewano mleko na brzegu płyty pieca kaflowego lub bratrurze cały dzień.

Ogrzany równomiernie skrzep sam podpływał i wstępnie się skupiał.

Przy takim podgrzewaniu przebiegały nadal procesy fermentacyjne ale uaktywniały się bakterie termofilne, co wzbogacało smak i aromat twarogu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735343
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, a ja ide na sroty i kupuje zsiadle , mniej czekania a efekt ten sam :)

Nie wiem o jakim zsiadłym piszesz Electro, bo ja jeszcze nigdy nie spotkałem w Szwecji w sprzedaży gotowego zsiadłego mleka  :D ? Widocznie gapowaty jestem, albo co  :facepalm: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735345
Udostępnij na innych stronach

Tak przypuszczałem Electro, ale filmjölk to nie jest niestety to samo co mleko zsiadłe, i twarożek wykonany z tego surowca nie ma nic wspólnego ani smakowo, ani też w swej konsystencji z normalnym serkiem wiejskim, jaki robi się z  normalnego zsiadłego mleka, nastawionego na zsiadłe. Normalne mleko nisko pasteryzowane w ilości 4 litrów wlewam do garnka, i zakwaszam go 1/4 litra kwaśnej śmietany 12% (gräddfil) i po ok. dwóch dniach otrzymuję zsiadłe mleko o konsystencji takiej że nożem go można kroić, wtedy go ogrzewam :D. Latem zaś nalewam je w słoiczki aby się w nich zsiadło, i mam pyszne zsiadłe wiejskie do ziemniaków ze skwarkami. Wygląda ono dokładnie tak jak EAnna pokazuje na swych fotkach. Twarożek wykonany tak jak piszesz z (gräddfilu), owszem robiłem wiele, wiele razy, zarówno wersje podgrzewane, jak i mrożone, ale do białego wiejskiego sera to nawet w przybliżeniu nie da się tego porównać. To zupełnie inny produkt, tyle że kolor tak samo biały, cała reszta jak dzień do nocy :D .  jednak zawsze co kto lubi, i co komu pasuje :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735359
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja dla smaku polskiego zsiadlego tez robie z mleka ...

ogolnie nie jestem fanka twarogow .

Takie z filmjölk tobilam glownie zeby zrobic sernik, , teraz kupuje twarog bo poprostu mi sie nie chce , a twarozek tak do zjedzenia robie jak mam smaka :)

Sverige w latach 90 gdy polskie sklepy w Sztokholmie byly dwa  polski sernik z filmjölk z cukierni w ktorej  pracowalam byl hitem czasem zamowienia przerastaly mozliwosci wykonania.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735361
Udostępnij na innych stronach

Skoro tak Electro, to inna para kaloszy, ale na sernik to najlepiej kup sobie w LIDL-u (tam chyba najtaniej), ten o zawartości 10% tłuszczu jogurt Turecki 1-litrowy kubełek, i masz gotowy surowiec na przepyszny sernik, który robisz dokładnie tak jak chcesz. Robię go od lat, i kobitki zawsze pytają gdzie ten "pyszny serek" na sernik kupuję :D ?

 

front_en.8.full.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735363
Udostępnij na innych stronach

Kupuje grecki z  Arla  , jest gesciejszy i bardziej mi smakowo odpowieda , do sklepu L raczej nie chodze bo maja straszny balagan (ten co jest najblizej )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735365
Udostępnij na innych stronach

Pucus 11  -  regularnie ( zwykle co tydzień ,dwa) robię twaróg z mleka sklepowego bo nawet lepiej mi smakuje niż z tego od gospodarza . Używam mleka świeżego z piątnicy lub z mlekowity lub łaciate .  Do 5 litrów mleka ogrzanego do ok 37stC dodaję 400gramów mleka zsiadłego z Krasnegostawu i oczywiście bardzo dokładnie mieszam ). Zostawiam w ciepłym miejscu tzn na blacie w kuchni :D  na ok półtorej doby( nastawiam zwykle w czwartek wieczorem a owarzam w sobotę rano) . Z tej ilości otrzymuję prawie kilogram ( pysznego )twarogu  :D . Owarzam w piekarniku nastawiajac termoobieg i temperaturę  ok 50 -60 stC . przed wstawieniem do piekarnika kroję skrzep powiedzmy w kostkę a w trakcie delikatnie szerokim nożem obracam ten pocięty skrzep  by sie równomiernie ogrzał. Gdy osiągnie temperaturę ok 37stC wyciagam z piekarnika i chwilę czekam aż opadnie ser na dno. Potem przekładam na chustę . Z serwatki robię zupę zwaną u nas polewką  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735367
Udostępnij na innych stronach

Ważne aby ten Yogurt miał 10% zawartości tłuszczu, ja dodaję jeszcze bitą śmietankę 40% jeżeli robię sernik, jednak inni ludzie nie zwracają uwagi i kupują różne, a tam tylko 0,5% zaw. tłuszczu, dla odchudzających się. Dla mnie jednak są one smakowo tak samo ohydne jak mleko beztłuszczowe, czyli niekonsumpcyjne :facepalm:  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735369
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, Ja zadnych light produktow nie kupuje , wole zjesc raz na jakis czas ...pamietam jak wprowadzali minimjölk ...to bylo cos jak woda w szklance po mleku :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/6/#findComment-735374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.