Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego instytucje kontrolujące nie podają do wiadomości opinii publicznej

Bo, niewstety, zabrania tego prawo.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-142401
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 253
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-142611
Udostępnij na innych stronach

To jest ciekawe:

http://finanse.wp.pl/analiza.html

Warto poczytać opinie. Niektóre są super. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-143262
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Droga kaszubko jeśli tak mogę w grę wchodzą ogromne pieniądze i nic my mali uczciwi ludzie na to nie poradzimy prawnicy i urzędnicy mają takie pieniądze od tych wielkich firm że nasze skromne uczciwe zdanie się nie liczy żal mi takich ludzi dla których siano jest większe od życia i zdrowia ludzkiego

 

[ Dodano: Sob 05 Lut, 2011 15:39 ]

dobre Maxell dobre pewnie to co napiszę potraktujecie jako bajkę ale jako młody chłopak czytałem taką książkę z przepowiednią że żółta rasa zawładnie ziemią nigdy nie byłem i nie jestem rasistom jeśli uznajecie to za bzdurę usuńcie tego posta

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-145153
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-147382
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Bardzo ciekawy artykuł, który obala nastepny mit wciskany nam przez lekarzy "wspieranych" przez firmy farmaceutyczne: http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/go:1/art568,sol-nie-powoduje-nadcisnienia-ani-chorob-serca.html

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-159086
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, tak jak czasami wspominałem już tutaj na forum o kiełbasach niepeklowanych , to jest właśnie coś takiego a ja do Pilzna mam 20 kilometrów :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-159325
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szukając jakiegoś przepisu natknęłam się na artykuł, w którym poddaje się bardzo mocno pod wątpliwość "wędzenie" jako zdrowy sposób obróbki wędlin. Podaję poniżej cytat z tego artykułu i dalej link do całego tekstu i proszę uspokójcie mnie trochę bo jakoś moja żądza posiadania własnej wędzarni lekko się zachwiała po przeczytaniu tego:

"Czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia?

W dymie wędzarniczym znajduje się szereg różnych substancji chemicznych. Jedną z grup związków, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka jest grupa wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czyli w skrócie WWA - najniebezpieczniejszy jest benzo-a-piren. Te same związki wydzielane są także podczas palenia papierosów, produkcji asfaltu i są obecne w spalinach samochodowych. Podczas wędzenia następuje wydzielanie się tych związków i osadzanie się ich na powierzchni mięsa. WWA nie wykazują działania ostrego, czyli od razu po spożyciu, ale przewlekłe - kumulowanie się związków przez lata, a więc to częste spożywanie wędzonek może wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. Udowodniono, że mogą one powodować rozwój nowotworów, głównie przewodu pokarmowego. ... "

źródło:

http://www.niam.pl/pl/artykul/1108-czy_wedzenie_jest_zdrowe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166475
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie jest napewno zdrowsze od tych wszyskich E i chodzenia po chodnikach obok jadących samochodów.

Wybór należy do Ciebie.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166476
Udostępnij na innych stronach

"Czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia?

 

Xena..

Nasi pradziadowie wędzili mięso i żyli. Owszem ... śmierć zbierała żniwo w większości epidemii albo niedożywienia.

Teraz mamy choroby cywilizacyjne ,powodowane tempem życia ,stresem i ...chemią wszechobecną.

Nie jesz przecież mięsa wędzonego codziennie,prawda? Więc nie martw się o to,czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia.

Pomyśl ,że tak jak pisał chłop z warmii

żyjemy w świecie spalin, E-ileśtam , glutaminianu i jeszcze Bóg jeden raczy wiedzieć czego..

Nie ma co się tym przejmować. :rolleyes:

Powiem Ci szczerze,że wędzenie i zrobienie samemu wędlin daje dużo przyjemności i radości,której nam tak w życiu brakuje.. a która zapewnia nam uśmiech..a ten... długowieczność :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166481
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością macie rację i na pewno jest 99 argumentów za i może tu 1 przeciw, po prostu jak przeczytałam przypadkiem ten artykuł (a szukałam przepisu na sok z wiśni bo akurat dziś robiłam) to jakoś mi się tak smutno zrobiło, bo nie pomyślałam wcześniej ani przez moment, że i w wędzonych pysznościach też coś toksycznego trzeba zjeść :( wiadomo, że kwestia wyboru jest oczywista bo z pewnością te domowe wędzonki mają mniej tego świństwa niż te kupione w sklepie (a, że przy tym biją na głowę smakiem no to też jasne). Tak tylko trochę szkoda, że i tu się ktoś doszukał jakiejś trucizny a dotąd myślałam, że domowe wędzone to już po prostu samo zdrowie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166498
Udostępnij na innych stronach

a, że przy tym biją na głowę smakiem no to też jasne). Tak tylko trochę szkoda, że i tu się ktoś doszukał jakiejś trucizny a dotąd myślałam, że domowe wędzone to już po prostu samo zdrowie

Pierwotne założenie wędzenia to nie poprawa walorów smakowych, tylko KONSERWACJA mięsa, by bez lodówek było dłużej dostępne dla podniebienia :grin:

A jak wiadomo zawsze coś za coś.

Z tym, że tych wszystkich benzeo... piro... sadzy.. itp. więcej łyknę przy jednym papierosku niż po zjedzeniu 3kg szynki :)

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166525
Udostępnij na innych stronach

Szukając jakiegoś przepisu natknęłam się na artykuł

Ten artykuł jest jednostronny i sponzorowany przez firme która w produkuje wędliny.

Moje zdanie na temat, wszystko co się przesadza jest nie zdrowe :!:

:grin:

PS. Chemia jest wszędzie nawet my jesteśmy z chemi :wink:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166533
Udostępnij na innych stronach

Miro, u mnie jest ok.....

spróbuj ręcznie otworzyć plik jaromix.doc

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-167027
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-170512
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-178099
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-182084
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nowoczesny rozbiór, czy nowoczesny pisarz.

Rozbiór tusz wieprzowych z ZWM

 

Fachowy rozbiór tuszy warunkuje należyte wykorzystanie poszczególnych jej elementów. Schłodzone półtusze układa się do rozbioru grzbietem do góry i najpierw odcina części zewnętrzne. Słoninę podcinać nożem wzdłuż linii biegnącej od strony brzucha powyżej środka żeber, od tyłu łukowato okroić słoninę na szynce do miejsca odcięcia głowy. Łopatkę odciąć razem z golonką i nóżką oraz pozostawioną cienką słoniną. Odciąć golonkę i nóżkę. Boczek odciąć od góry po linii odcięcia słoniny, od dołu kilka centymetrów ponad linią przekrojenia brzucha, od tyłu po linii łączącej pachwinę z szynką. Przy boczku nie pozostawiać żeber ani kości mostka. Podgardle odciąć od góry -- po linii odcięcia słoniny, od tyłu — w miejscu odcięcia łopatki, a od przodu — razem ze skórą i tłuszczem policzka. Szynkę odciąć między spojeniami łonowymi razem z kością krzyżową, odciąć golonkę i nóżkę. Pachwinę odciąć od biodrówki prowadząc cięcie po linii wycięcia szynki i schabu oraz zdejmowania słoniny.

Następnie należy rozebrać wewnętrzne części tuszy. Schab odciąć od części tylnej między ostatnim kręgiem lędźwiowymi kością krzyżową, a od części przedniej między trzecim i czwartym kręgiem piersiowym. Żeberka odciąć od góry po linii zdjęcia słoniny, pozostawić przy nich mostek i chrząstkę. Od zewnętrznej strony żeberka powinny być pokryte warstwą mięsa i tłuszczu. Karkówkę odciąć po linii pionowej pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem piersiowym i po linii odcięcia głowy; od góry po linii odcięcia słoniny, a od dołu granicę karkówki stanowi dolna linia kręgów szyjnych. Biodrówkę odciąć z przodu po linii oddzielenia schabu, a z tyłu pozostawić przy ogonie jeden (ostatni) kręg kości krzyżowej. Ogon odciąć z ostatnim kręgiem kości krzyżowej.

Głowę rozebrać odcinając uszy i ryj, a następnie pozostałe mięso ze skórą. Należy usunąć oczy, zęby, odciąć dolną szczękę i wyjąć mózg. Przy rozbiorze półtusz odcinać części krwawe, postrzępione, widoczne gruczoły i odłamki kości. Podzielone części tuszy powinny mieć granicę i powierzchnię cięć gładkie i czyste. Tak podzielone mięso przenieść do. chłodnej i czystej piwnicy w celu dokładnego schłodzenia przed dalszym przerobem.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-183815
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-193842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.