frapio Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Dlaczego instytucje kontrolujące nie podają do wiadomości opinii publicznej Bo, niewstety, zabrania tego prawo. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-142401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Włośnica http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8977938,Wlosnica_w_Legnicy__Kilka_osob_jest_w_ciezkim_stanie.html Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-142611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Stycznia 2011 http://biznes.onet.pl/producenci-zeruja-na-naszej-naiwnosci-placimy-jak-,18572,4117845,1,prasa-detal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-142613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 25 Stycznia 2011 To jest ciekawe:http://finanse.wp.pl/analiza.htmlWarto poczytać opinie. Niektóre są super. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-143262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 5 Lutego 2011 Droga kaszubko jeśli tak mogę w grę wchodzą ogromne pieniądze i nic my mali uczciwi ludzie na to nie poradzimy prawnicy i urzędnicy mają takie pieniądze od tych wielkich firm że nasze skromne uczciwe zdanie się nie liczy żal mi takich ludzi dla których siano jest większe od życia i zdrowia ludzkiego [ Dodano: Sob 05 Lut, 2011 15:39 ] dobre Maxell dobre pewnie to co napiszę potraktujecie jako bajkę ale jako młody chłopak czytałem taką książkę z przepowiednią że żółta rasa zawładnie ziemią nigdy nie byłem i nie jestem rasistom jeśli uznajecie to za bzdurę usuńcie tego posta Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-145153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 18 Lutego 2011 http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Uwaga-Falszuja-znana-kielbase-Jak-poznac-oryginal,wid,13145586,wiadomosc.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-147382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Maja 2011 Bardzo ciekawy artykuł, który obala nastepny mit wciskany nam przez lekarzy "wspieranych" przez firmy farmaceutyczne: http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/go:1/art568,sol-nie-powoduje-nadcisnienia-ani-chorob-serca.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-159086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 7 Maja 2011 http://archiwum.polityka.pl/art/napchac-szpryca-kielbasnice,373189.htmlhttp://www.bip.minrol.gov.pl/strona/DesktopModules/Announcement/PrintAnnouncement.aspx?TabOrgId=1415&ModuleId=1567&AnnouncementId=5660http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Kielbasa-swojska-pilznenska Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-159312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 7 Maja 2011 http://www.minrol.gov.pl/...jska-pilznenska DZIADEK, tak jak czasami wspominałem już tutaj na forum o kiełbasach niepeklowanych , to jest właśnie coś takiego a ja do Pilzna mam 20 kilometrów Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-159325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xena Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Lipca 2011 Szukając jakiegoś przepisu natknęłam się na artykuł, w którym poddaje się bardzo mocno pod wątpliwość "wędzenie" jako zdrowy sposób obróbki wędlin. Podaję poniżej cytat z tego artykułu i dalej link do całego tekstu i proszę uspokójcie mnie trochę bo jakoś moja żądza posiadania własnej wędzarni lekko się zachwiała po przeczytaniu tego:"Czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia?W dymie wędzarniczym znajduje się szereg różnych substancji chemicznych. Jedną z grup związków, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka jest grupa wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czyli w skrócie WWA - najniebezpieczniejszy jest benzo-a-piren. Te same związki wydzielane są także podczas palenia papierosów, produkcji asfaltu i są obecne w spalinach samochodowych. Podczas wędzenia następuje wydzielanie się tych związków i osadzanie się ich na powierzchni mięsa. WWA nie wykazują działania ostrego, czyli od razu po spożyciu, ale przewlekłe - kumulowanie się związków przez lata, a więc to częste spożywanie wędzonek może wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. Udowodniono, że mogą one powodować rozwój nowotworów, głównie przewodu pokarmowego. ... "źródło:http://www.niam.pl/pl/artykul/1108-czy_wedzenie_jest_zdrowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Lipca 2011 Wędzenie jest napewno zdrowsze od tych wszyskich E i chodzenia po chodnikach obok jadących samochodów.Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Lipca 2011 CO nas nie zabije to nas wzmocni Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 13 Lipca 2011 "Czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia? Xena.. Nasi pradziadowie wędzili mięso i żyli. Owszem ... śmierć zbierała żniwo w większości epidemii albo niedożywienia. Teraz mamy choroby cywilizacyjne ,powodowane tempem życia ,stresem i ...chemią wszechobecną. Nie jesz przecież mięsa wędzonego codziennie,prawda? Więc nie martw się o to,czy wędzenie jest bezpieczne dla zdrowia. Pomyśl ,że tak jak pisał chłop z warmii żyjemy w świecie spalin, E-ileśtam , glutaminianu i jeszcze Bóg jeden raczy wiedzieć czego.. Nie ma co się tym przejmować. :rolleyes: Powiem Ci szczerze,że wędzenie i zrobienie samemu wędlin daje dużo przyjemności i radości,której nam tak w życiu brakuje.. a która zapewnia nam uśmiech..a ten... długowieczność :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xena Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 13 Lipca 2011 Z pewnością macie rację i na pewno jest 99 argumentów za i może tu 1 przeciw, po prostu jak przeczytałam przypadkiem ten artykuł (a szukałam przepisu na sok z wiśni bo akurat dziś robiłam) to jakoś mi się tak smutno zrobiło, bo nie pomyślałam wcześniej ani przez moment, że i w wędzonych pysznościach też coś toksycznego trzeba zjeść wiadomo, że kwestia wyboru jest oczywista bo z pewnością te domowe wędzonki mają mniej tego świństwa niż te kupione w sklepie (a, że przy tym biją na głowę smakiem no to też jasne). Tak tylko trochę szkoda, że i tu się ktoś doszukał jakiejś trucizny a dotąd myślałam, że domowe wędzone to już po prostu samo zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Lipca 2011 a, że przy tym biją na głowę smakiem no to też jasne). Tak tylko trochę szkoda, że i tu się ktoś doszukał jakiejś trucizny a dotąd myślałam, że domowe wędzone to już po prostu samo zdrowie Pierwotne założenie wędzenia to nie poprawa walorów smakowych, tylko KONSERWACJA mięsa, by bez lodówek było dłużej dostępne dla podniebienia :grin: A jak wiadomo zawsze coś za coś. Z tym, że tych wszystkich benzeo... piro... sadzy.. itp. więcej łyknę przy jednym papierosku niż po zjedzeniu 3kg szynki Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 14 Lipca 2011 Szukając jakiegoś przepisu natknęłam się na artykułTen artykuł jest jednostronny i sponzorowany przez firme która w produkuje wędliny. Moje zdanie na temat, wszystko co się przesadza jest nie zdrowe :!: :grin: PS. Chemia jest wszędzie nawet my jesteśmy z chemi :wink: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-166533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 17 Lipca 2011 Po zawirowaniach w sprawie wędzenia znalazłem artykułhttp://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:h23E1gAi3RcJ:www.monrol.pl/jaromix.doc+spalanie+drewna+w+wedzarni&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjguRMgYDbhSC5otWRbwu1EiG8I1i4O7aHMMI4mG5kLD3Oh2v_PX4tjaQQ_wjcRPNoPLXhGdEAhpQImcBQIaXi_aoUwxiVxWPgNyeO5WDx2lqDClkduyPILsGLD0JMbuvRLPaL7&sig=AHIEtbTxlbUcB4mWo37HuzS2r2NNlN6BIQ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-167001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 17 Lipca 2011 Po zawirowaniach w sprawie wędzenia znalazłem artykuł http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:h23E1gAi3RcJ:www.monrol.pl/jaromix.doc+spalanie+drewna+w+wedzarni&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjguRMgYDbhSC5otWRbwu1EiG8I1i4O7aHMMI4mG5kLD3Oh2v_PX4tjaQQ_wjcRPNoPLXhGdEAhpQImcBQIaXi_aoUwxiVxWPgNyeO5WDx2lqDClkduyPILsGLD0JMbuvRLPaL7&sig=AHIEtbTxlbUcB4mWo37HuzS2r2NNlN6BIQDziadku otwiera mi się Google dokumenty i ... nic poza tym. :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-167020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Lipca 2011 Miro, u mnie jest ok..... spróbuj ręcznie otworzyć plik jaromix.doc Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-167027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Lipca 2011 U mnie otwiera się bez problemu. Trzy strony dość ciekawe, ale bez odkrycia ameryki. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-167032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1065/1/1/jesli-smazyc-to-na-czym-.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-170512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 2 Października 2011 http://finanse.wp.pl/wiadomosc.html?wid=13820787 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-178099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Października 2011 http://www.fakt.pl/Szok-Robia-kielbase-z-kurczaka-,artykuly,135146,1.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-182084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 7 Listopada 2011 Nowoczesny rozbiór, czy nowoczesny pisarz. Rozbiór tusz wieprzowych z ZWM Fachowy rozbiór tuszy warunkuje należyte wykorzystanie poszczególnych jej elementów. Schłodzone półtusze układa się do rozbioru grzbietem do góry i najpierw odcina części zewnętrzne. Słoninę podcinać nożem wzdłuż linii biegnącej od strony brzucha powyżej środka żeber, od tyłu łukowato okroić słoninę na szynce do miejsca odcięcia głowy. Łopatkę odciąć razem z golonką i nóżką oraz pozostawioną cienką słoniną. Odciąć golonkę i nóżkę. Boczek odciąć od góry po linii odcięcia słoniny, od dołu kilka centymetrów ponad linią przekrojenia brzucha, od tyłu po linii łączącej pachwinę z szynką. Przy boczku nie pozostawiać żeber ani kości mostka. Podgardle odciąć od góry -- po linii odcięcia słoniny, od tyłu — w miejscu odcięcia łopatki, a od przodu — razem ze skórą i tłuszczem policzka. Szynkę odciąć między spojeniami łonowymi razem z kością krzyżową, odciąć golonkę i nóżkę. Pachwinę odciąć od biodrówki prowadząc cięcie po linii wycięcia szynki i schabu oraz zdejmowania słoniny. Następnie należy rozebrać wewnętrzne części tuszy. Schab odciąć od części tylnej między ostatnim kręgiem lędźwiowymi kością krzyżową, a od części przedniej między trzecim i czwartym kręgiem piersiowym. Żeberka odciąć od góry po linii zdjęcia słoniny, pozostawić przy nich mostek i chrząstkę. Od zewnętrznej strony żeberka powinny być pokryte warstwą mięsa i tłuszczu. Karkówkę odciąć po linii pionowej pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem piersiowym i po linii odcięcia głowy; od góry po linii odcięcia słoniny, a od dołu granicę karkówki stanowi dolna linia kręgów szyjnych. Biodrówkę odciąć z przodu po linii oddzielenia schabu, a z tyłu pozostawić przy ogonie jeden (ostatni) kręg kości krzyżowej. Ogon odciąć z ostatnim kręgiem kości krzyżowej. Głowę rozebrać odcinając uszy i ryj, a następnie pozostałe mięso ze skórą. Należy usunąć oczy, zęby, odciąć dolną szczękę i wyjąć mózg. Przy rozbiorze półtusz odcinać części krwawe, postrzępione, widoczne gruczoły i odłamki kości. Podzielone części tuszy powinny mieć granicę i powierzchnię cięć gładkie i czyste. Tak podzielone mięso przenieść do. chłodnej i czystej piwnicy w celu dokładnego schłodzenia przed dalszym przerobem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-183815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 3 Stycznia 2012 http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1208/1/1/jak-odroznic-chinski-czosnek-od-polskiego-.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/6/#findComment-193842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.