tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2013 Moi drodzy. Oto staliśmy się posiadaczami dwóch pięknych egzemplarzy dyni. Macie może pomysły co z nich można zrobić?? Na pewno będzie zupa Eli, Marta ma w planie jakieś placuszki ale co dalej? Pomysłów brak a towaresu sporo :grin: Jadłem kiedyś fantastyczna dynię w zalewie, taka słodko-pikantną, może ktoś z Was ma sprawdzony przepis? http://imageshack.us/a/img404/8733/gs29.th.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2013 Tusiaczku. Podawałem już kiedyś tą szwedzką tzw. "Złotą proporcję" 1-2-3 którą stosuje się do śledzi, jak też do wszelkich marynat słodko kwaśnych. Dynia w takiej słodko kwaśnej marynacie jest doskonała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2013 Ja robię kompot z dyni, a w zeszłym roku pokusiłem się o dżem dyniowy i powiem że niczego sobie :thumbsup: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2013 Gdzieś ją Jarku widziałem. Myślę że w ramach eksperymentu zrobię dynie w zalewie na kilka Waszych sposobów. Potem się zobaczy co nam najbardziej podejdzie PSArka, Sverige - jakbym mógł poprosić o linki, przepisy ...... :wink: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2013 DYNIA MARYNOWANA:1kg dyni, ZALEWA:25dkg cukru,1/2l wody,0,1l octu 10%,do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu.Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 20min. Polecam, przepis MagdyW Pychotka Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2013 Dzięki Poki, zapisane. Pamiętam że w tej dyni co mi tak smakowała własnie były goździki i cynamon :lol: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2013 tak goździczek jest nieodzowny, z cynamonem nie próbowałem, ja dynię kroję w kostkę, zasypuję cukrem i skrapiam octem , na następny dziń jak pusci wodę do słoików i gotowanko też ze 20 min. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2013 Zalewa szwedzka 1-2-3. słodko-kwaśna. Można jej używać dowolnie do wszystkiego, śledzie, pikle, warzywa, sałatki, papryka, ogórki, dynia itd itp. Dodatek przypraw dowolny w zależności od upodobań. 1 część octu 10% (szklanka) 2 części cukru (2 szklanki) 3 części wody(szklanki) Łyżka sol na tą ilość zalewy. Można dowolnie cały zestaw zwielokrotniać. Marynatę zmieszać razem i zagotować. Można zalewać zarówno zimną jak i gorącą, w zależności od tego co zalewamy. Niektórym wydaje się że ilość cukru jest bardzo duża. Zapewniam że tak nie jest, i marynata po zmacerowaniu razem zalewanym produktem, posiada fantastycznie wyważony słodko-kwaśny charakter. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2013 Tusiaczku ja uważam ,że najlepsze są zupy i jeśli macie chłodne i suche pomieszczenie to dynie bardzo dobrze sie przechowują . Tu mój przepis właściwie identyczny z tym Eli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=331940#331940 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2013 Dynia świetnie pasuje jako dodatek do ciasta drożdżowego. Jej obecność w drożdżówce powoduje, że ciasto nie wysycha za szybko, ma świetny kolorek i super smak Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2013 Dynie są dwie, każda po 10 kg więc jest z czego próbować :grin: Jutro zrobię po kilka słoików z przepisów Pokiego i Sverige (tak z ciekawości chłopaki to po jaim czasie można to już konsumować ? :wink: ) i zupę wg Eli. Chudziaku, Twój przepis następny w kolejce A Marta właśnie szaleje z przepisem na ciasto dyniowe i placuszki :thumbsup: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2013 Ciasto drożdżowe z dynią też piekłam ale na ciepło za bardzo było czuć dynie za to kolorek jak po zastosowaniu kurkumy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Września 2013 Dynia marynowana na słodko. 2kg dyni, 50dkg cukru,1/4 szklanki octu 10%, 4 szklanki wody,kilkanaście gożdzików. Dynie, umyc ,obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.Zanurzyć ja na sitku do wrzącej wody, odsączyć i wsypać do słoików.Ugotować syrop z goździkami i octem.Goracym zalać dynię i pasteryzować 15-20min w temp.85C P.S Świetna jako przystawka do wędliny i mięs. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Września 2013 W zalewie szwedzkiej, tak jak każdej marynacie po 2-3 dniach zalane produkty nadają się do konsumpcji. Wszelkie jarzyny, paprykę, warzywa, owoce, ogórki, gruszki czy pikle, powinno się zalewać gorącą zalewą. Wyjątkiem są śledzie, które trzeba zalewać zalewą mocno schłodzoną. Nie wolno zapomnieć o dodatku właściwych przypraw, w zależności od zalewanego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Września 2013 Chudziak a długo można taką dynię przechowywać???Bo mamy chłodne i suche miejsce i z chęcią ze 2 duże byśmy tam umieścili. Ciasto znalazłam takie na bazie kruchego spodu i puree dyniowego. Będę testować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Września 2013 U mnie w ziemiance dynie czasem i do stycznia były...pewnie zależy od odmiany. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Września 2013 Węgierska zupa dyniowa, którą gotowaliśmy w zeszłym sezonie na festynie (mam nadzieję, że w tym roku też będzie taka okazja)Do kociołka wlewamy trochę oleju, jakiś inny tłuszcz też może być, podsmażamy kilka cebul, ok 5-6 szt. Podduszamy i dodajemy pastę paprykową ostrą lub paprykę mieloną.Wkładamy kilka, drobno 92 lub 3 szt)pokrojonych świeżych papryk. Wszytko dusimy mieszając i oczywiście kontrolując ogień pod kociołkiem. Można popijać czerwone wytrawne wino :wink: Po uzyskaniu "miękkości" papryki dodajemy dynie, dosyć dużą, tak aby stanowiła ok 2/3 całości.Po puszczeniu soków dodajemy wodę, tyle aby tylko zakryła zawartość. Solimy do smaku.Gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy ok 100/150 ml miodu. Smak miodu wg uznania, ja lubię rzepakowy. Sól, gałka muszkatołowa, ostra papryka do smaku i ostrości. Natka świeża.Przepis mojej koleżanki, stosuję go dosyć często. Zupa jest :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Września 2013 Chyba w maju jeszcze miałam ostatnie sztuki :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Września 2013 Oooo, ten przepis też do mnie przemawia Dzięki wielkie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Września 2013 A gdy jakaś się zaczyna psuć a nie pasowuje mi ją zużyć na bieżąco to obieram, kroję i zamrażam . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Września 2013 Będę testować.też do mnie przemawia Dzięki wielkie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Września 2013 No to jak chcecie się przytłoczyć przepisami dyniowymi to proszę tu zajrzeć http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2013 No to jak chcecie się przytłoczyć przepisami dyniowymi to proszę tu zajrzeć http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.htmlOlga, dzięks Ci w co tam tylko lubisz :grin: Jak mawiają teraz małolaty Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Września 2013 Brownie z dynią....o matko jedyna... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: dieta dieta dieta - byle zachować spokój..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2013 Dynię dodaje do smażonych jabłek.... wcześniej ścieram na tarce i gotuję kilka minut w bardzo małej ilości wody. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.