Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy. Oto staliśmy się posiadaczami dwóch pięknych egzemplarzy dyni. Macie może pomysły co z nich można zrobić?? Na pewno będzie zupa Eli, Marta ma w planie jakieś placuszki ale co dalej? Pomysłów brak a towaresu sporo :grin:

Jadłem kiedyś fantastyczna dynię w zalewie, taka słodko-pikantną, może ktoś z Was ma sprawdzony przepis?

 

http://imageshack.us/a/img404/8733/gs29.th.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tusiaczku. Podawałem już kiedyś tą szwedzką tzw. "Złotą proporcję" 1-2-3 którą stosuje się do śledzi, jak też do wszelkich marynat słodko kwaśnych. Dynia w takiej słodko kwaśnej marynacie jest doskonała.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303090
Udostępnij na innych stronach

Ja robię kompot z dyni, a w zeszłym roku pokusiłem się o dżem dyniowy i powiem że niczego sobie :thumbsup:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303091
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś ją Jarku widziałem. Myślę że w ramach eksperymentu zrobię dynie w zalewie na kilka Waszych sposobów. Potem się zobaczy co nam najbardziej podejdzie :cool:

PS

Arka, Sverige - jakbym mógł poprosić o linki, przepisy ...... :wink:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303092
Udostępnij na innych stronach

DYNIA MARYNOWANA:

1kg dyni,

 

ZALEWA:

25dkg cukru,

1/2l wody,

0,1l octu 10%,

do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu.

Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą.

Pasteryzować 20min.

 

Polecam, przepis MagdyW :) Pychotka :)

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303093
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Poki, zapisane. Pamiętam że w tej dyni co mi tak smakowała własnie były goździki i cynamon :lol:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303094
Udostępnij na innych stronach

tak goździczek jest nieodzowny, z cynamonem nie próbowałem, ja dynię kroję w kostkę, zasypuję cukrem i skrapiam octem , na następny dziń jak pusci wodę do słoików i gotowanko też ze 20 min.

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303095
Udostępnij na innych stronach

Zalewa szwedzka 1-2-3. słodko-kwaśna.

Można jej używać dowolnie do wszystkiego, śledzie, pikle, warzywa, sałatki, papryka, ogórki, dynia itd itp.

Dodatek przypraw dowolny w zależności od upodobań.

 

1 część octu 10% (szklanka)

2 części cukru (2 szklanki)

3 części wody(szklanki)

 

Łyżka sol na tą ilość zalewy. Można dowolnie cały zestaw zwielokrotniać.

Marynatę zmieszać razem i zagotować. Można zalewać zarówno zimną jak i gorącą, w zależności od tego co zalewamy.

Niektórym wydaje się że ilość cukru jest bardzo duża. Zapewniam że tak nie jest, i marynata po zmacerowaniu razem zalewanym produktem, posiada fantastycznie wyważony słodko-kwaśny charakter.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303099
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku ja uważam ,że najlepsze są zupy i jeśli macie chłodne i suche pomieszczenie to dynie bardzo dobrze sie przechowują . Tu mój przepis właściwie identyczny z tym Eli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=331940#331940 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303101
Udostępnij na innych stronach

Dynia świetnie pasuje jako dodatek do ciasta drożdżowego. Jej obecność w drożdżówce powoduje, że ciasto nie wysycha za szybko, ma świetny kolorek i super smak :D
wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303104
Udostępnij na innych stronach

Dynie są dwie, każda po 10 kg więc jest z czego próbować :grin:

Jutro zrobię po kilka słoików z przepisów Pokiego i Sverige (tak z ciekawości chłopaki to po jaim czasie można to już konsumować ? :wink: ) i zupę wg Eli.

Chudziaku, Twój przepis następny w kolejce :cool:

A Marta właśnie szaleje z przepisem na ciasto dyniowe i placuszki :thumbsup:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303109
Udostępnij na innych stronach

Ciasto drożdżowe z dynią też piekłam ale na ciepło za bardzo było czuć dynie za to kolorek jak po zastosowaniu kurkumy :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303110
Udostępnij na innych stronach

Dynia marynowana na słodko.

 

2kg dyni, 50dkg cukru,1/4 szklanki octu 10%, 4 szklanki wody,kilkanaście gożdzików.

 

Dynie, umyc ,obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.Zanurzyć ja na sitku do wrzącej wody, odsączyć i wsypać do słoików.Ugotować syrop z goździkami i octem.Goracym zalać dynię i pasteryzować 15-20min w temp.85C

 

P.S

Świetna jako przystawka do wędliny i mięs.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303112
Udostępnij na innych stronach

W zalewie szwedzkiej, tak jak każdej marynacie po 2-3 dniach zalane produkty nadają się do konsumpcji. Wszelkie jarzyny, paprykę, warzywa, owoce, ogórki, gruszki czy pikle, powinno się zalewać gorącą zalewą. Wyjątkiem są śledzie, które trzeba zalewać zalewą mocno schłodzoną. Nie wolno zapomnieć o dodatku właściwych przypraw, w zależności od zalewanego produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303116
Udostępnij na innych stronach

Gość tusiaczkowa

Chudziak a długo można taką dynię przechowywać???

Bo mamy chłodne i suche miejsce i z chęcią ze 2 duże byśmy tam umieścili.

 

Ciasto znalazłam takie na bazie kruchego spodu i puree dyniowego. Będę testować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303118
Udostępnij na innych stronach

Węgierska zupa dyniowa, którą gotowaliśmy w zeszłym sezonie na festynie (mam nadzieję, że w tym roku też będzie taka okazja)

Do kociołka wlewamy trochę oleju, jakiś inny tłuszcz też może być, podsmażamy kilka cebul, ok 5-6 szt. Podduszamy i dodajemy pastę paprykową ostrą lub paprykę mieloną.

Wkładamy kilka, drobno 92 lub 3 szt)pokrojonych świeżych papryk. Wszytko dusimy mieszając i oczywiście kontrolując ogień pod kociołkiem. Można popijać czerwone wytrawne wino :wink:

Po uzyskaniu "miękkości" papryki dodajemy dynie, dosyć dużą, tak aby stanowiła ok 2/3 całości.

Po puszczeniu soków dodajemy wodę, tyle aby tylko zakryła zawartość. Solimy do smaku.

Gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy ok 100/150 ml miodu. Smak miodu wg uznania, ja lubię rzepakowy. Sól, gałka muszkatołowa, ostra papryka do smaku i ostrości. Natka świeża.

Przepis mojej koleżanki, stosuję go dosyć często. Zupa jest :thumbsup:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303130
Udostępnij na innych stronach

Chyba w maju jeszcze miałam ostatnie sztuki :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303132
Udostępnij na innych stronach

Oooo, ten przepis też do mnie przemawia :cool: Dzięki wielkie

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303133
Udostępnij na innych stronach

A gdy jakaś się zaczyna psuć a nie pasowuje mi ją zużyć na bieżąco to obieram, kroję i zamrażam .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303134
Udostępnij na innych stronach

No to jak chcecie się przytłoczyć przepisami dyniowymi to proszę tu zajrzeć http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303136
Udostępnij na innych stronach

No to jak chcecie się przytłoczyć przepisami dyniowymi to proszę tu zajrzeć http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

Olga, dzięks Ci w co tam tylko lubisz :grin: Jak mawiają teraz małolaty :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303137
Udostępnij na innych stronach

Dynię dodaje do smażonych jabłek.... wcześniej ścieram na tarce i gotuję kilka minut w bardzo małej ilości wody.
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8534-dynia-co-z-niej/#findComment-303204
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.