Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasa chłopska wg.Szczepana. Wszystko zrobione wg oryginalnego przepisu,więc nie będę się rozpisywał na temat technologii . W smaku całkiem dobra,choć troszkę za długo wędziłem.Może następnym razem będzie lepsza.Oczywiście kiełbaski było dużo więcej  ;)

Pzdr:)

post-59594-0-36782300-1381238987_thumb.jpg

post-59594-0-47273300-1381239025_thumb.jpg

post-59594-0-70730500-1381239188_thumb.jpg

post-59594-0-07342700-1381239230_thumb.jpg

post-59594-0-99662800-1381239283_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ta opalona i osmalona kiełbasa, to nie sprawa za długiego wędzenia, tylko sprawa za wysokiej temperatury, sposobu niewłaściwego opalania i działania  żywego ognia i.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305746
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta opalona kiełbasa na dole, to nie sprawa za długiego wędzenia

Wędziłem cieplym dymem ponad  4 godziny i kiełbasa wyglądała,jakby jej dużo brakowało do ostatecznego wyglądu. Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.Oczywiście wcale nie mówię,że nie zrobiłem coś nie tak. Wręcz przeciwnie. Dziękuję za odp koledze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305748
Udostępnij na innych stronach

Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.

No i masz odpowiedź na pytanie. Najpierw za niska temperatura. Następnie nieodpowiednie jej podnoszenie, skutkujące  tzw. efektem pieca hutniczego, i rezultaty widać na fotkach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305751
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C

 

Trzeba było w takiej temperaturze zacząć od początku obsuszanie a później wędzenie , ale widywałem już gorsze pierwsze razy na tym forum :) .Potrenujesz, posłuchasz dobrych rad i się nauczysz. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305754
Udostępnij na innych stronach

Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasa

Jak na pierwszą zrobioną kiełbasę nie jest żle,dalej już będzie tylko lepiej,najważniejsze że wiesz gdzie popełniłeś błędy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305757
Udostępnij na innych stronach

Nie łam się Kolego. Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Proponuję jeszcze poćwiczyć równomierne nadziewanie jelit. Ogólnie:  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305760
Udostępnij na innych stronach

Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok , napełnisz jelita mocniej  , ale i mnie się zdarza podobnie napełnic mimo ze robie wedliny parę lat , ale nie codziennie wiec chwila slabosci i mamy  lichy  stopien wypełnienia jelita . Masz szczęscie ze nie pytali czy wedziłes w wedzarni z paleniskiem bezposrednim lub w wedzarni z kanałem dymnym bo winy byłoby wiecej  ;)  :clap: Do nastepnych wyrobów juz udanych trzmaj te wiedze w tajemnicy  :D  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305762
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok

Dzięki  Wojtek,poprawiłeś mi humor :)



Dodano: 08 październik 2013 - 16:59

Oczywiście dziękuję innym kolegom za rady :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305788
Udostępnij na innych stronach

A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe :D ,przeczytałeś wpisy kolegów wnioski jak widzę wyciągasz poczytasz jeszcze powiem krótko ogarniesz temat wszak praktyka czyni mistrza tylko przyj do przodu i już :clap::D .Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305863
Udostępnij na innych stronach

Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie,  i obrazowo z niemal 100% dokładnością, gdybyś "Kocie" pokazał fotkę swojej wędzarni, ale kol. Pacan odradził.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305873
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe

Dzięki kolego ,dokładnie jak piszesz "praktyka czyni mistrza "

Pozdrawiam :)



Dodano: 09 październik 2013 - 11:45

 

 

Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie

Myślę,że za jakiś czas wstawię fotkę wędzarni (wędzarenki) ,może coś zaradzisz ?!

Pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305922
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kolejne wyroby poczynione jakiś czas temu. Na zdjęciach:chłopska, chłopska podsuszana, żywiecka parzona i pieczona. Im dłużej chłopska leżała sobie w lodówce,tym była lepsza w smaku. Mam nadzieję,że robię postępy ;)

post-59594-0-69230100-1383392637_thumb.jpg

post-59594-0-47296100-1383392776_thumb.jpg

post-59594-0-42279000-1383392841_thumb.jpg

post-59594-0-08251700-1383392960_thumb.jpg

post-59594-0-89930600-1383392989_thumb.jpg

post-59594-0-31485300-1383393012_thumb.jpg

post-59594-0-26675700-1383393038_thumb.jpg

post-59594-0-63629400-1383393068_thumb.jpg

post-59594-0-26740200-1383393103_thumb.jpg

post-59594-0-10886600-1383393164_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310292
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłbyś zamieścić fotkę Twojej wędzarni ?

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310343
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mógłbyś zamieścić

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8631-wedzarnia-mickir78/



Dodano: 02 listopad 2013 - 17:52

 

 

Co raz lepiej!

Szczerze mówiąc ,podsuszałem ją jeszcze kilka dn,i od momentu zrobienia fotki.Wyglądała jeszcze lepiej,no i smakował bardzo dobrze  :)

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310378
Udostępnij na innych stronach

Czas na podroby,a więc biały salcesonik .Pierwszy raz w życiu poczyniony.Przepis zaczerpnięty z małymi zmianami od" Buni".Zapakowałem mięsko w pęcherze .


post-59594-0-86923000-1383490462_thumb.jpg

post-59594-0-20697700-1383490473_thumb.jpg

post-59594-0-48734000-1383490485_thumb.jpg

post-59594-0-34529100-1383490589_thumb.jpg

post-59594-0-36298200-1383490605_thumb.jpg

post-59594-0-15827400-1383490614_thumb.jpg

post-59594-0-42362600-1383490628_thumb.jpg

post-59594-0-47717800-1383490639_thumb.jpg

post-59594-0-79942600-1383490651_thumb.jpg

post-59594-0-93568100-1383490657_thumb.jpg

post-59594-0-31403100-1383490669_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310598
Udostępnij na innych stronach

biały salcesonik

No,no ładny salcefix. Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310601
Udostępnij na innych stronach

Salcesonik piękny :clap: z chęciom bym sam taki zrobił....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-311126
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejne poczynione wyroby,żywiecka-wersja bardziej tłusta,biała,kabanoski wg;przepisu ze strony głównej . Kiełbasa zrobiona według własnego przepisu ,nazwana swojska krucha by mickirl78. Wstawię jeszcze przekrój tej swojskiej i żywieckiej za parę dni w lepszej jakości.

post-59594-0-95086300-1386711715_thumb.jpg

post-59594-0-22434200-1386711780_thumb.jpg

post-59594-0-25479000-1386711834_thumb.jpg

post-59594-0-84490200-1386711841_thumb.jpg

post-59594-0-99957100-1386711921_thumb.jpg

post-59594-0-46804100-1386711932_thumb.jpg

post-59594-0-36796900-1386711939_thumb.jpg

post-59594-0-01862200-1386711986_thumb.jpg

post-59594-0-27475500-1386711993_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-319832
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.