mickirl78 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2013 Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasa chłopska wg.Szczepana. Wszystko zrobione wg oryginalnego przepisu,więc nie będę się rozpisywał na temat technologii . W smaku całkiem dobra,choć troszkę za długo wędziłem.Może następnym razem będzie lepsza.Oczywiście kiełbaski było dużo więcej Pzdr:) Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Ta opalona i osmalona kiełbasa, to nie sprawa za długiego wędzenia, tylko sprawa za wysokiej temperatury, sposobu niewłaściwego opalania i działania żywego ognia i. Edytowane 8 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 8 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2013 Ta opalona kiełbasa na dole, to nie sprawa za długiego wędzenia Wędziłem cieplym dymem ponad 4 godziny i kiełbasa wyglądała,jakby jej dużo brakowało do ostatecznego wyglądu. Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.Oczywiście wcale nie mówię,że nie zrobiłem coś nie tak. Wręcz przeciwnie. Dziękuję za odp koledze Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2013 Przez cały ten czas, temp oscylowała w ok 35'C. Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C .Dopier po tym nabrala właściwego koloru.No i masz odpowiedź na pytanie. Najpierw za niska temperatura. Następnie nieodpowiednie jej podnoszenie, skutkujące tzw. efektem pieca hutniczego, i rezultaty widać na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2013 Po tym czasie zwiększylem temp do ok 50 -55'C Trzeba było w takiej temperaturze zacząć od początku obsuszanie a później wędzenie , ale widywałem już gorsze pierwsze razy na tym forum .Potrenujesz, posłuchasz dobrych rad i się nauczysz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2013 Oto moja pierwsza poczyniona kiełbasaJak na pierwszą zrobioną kiełbasę nie jest żle,dalej już będzie tylko lepiej,najważniejsze że wiesz gdzie popełniłeś błędy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2013 Nie łam się Kolego. Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Proponuję jeszcze poćwiczyć równomierne nadziewanie jelit. Ogólnie: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok , napełnisz jelita mocniej , ale i mnie się zdarza podobnie napełnic mimo ze robie wedliny parę lat , ale nie codziennie wiec chwila slabosci i mamy lichy stopien wypełnienia jelita . Masz szczęscie ze nie pytali czy wedziłes w wedzarni z paleniskiem bezposrednim lub w wedzarni z kanałem dymnym bo winy byłoby wiecej Do nastepnych wyrobów juz udanych trzmaj te wiedze w tajemnicy Pozdrawiam Edytowane 8 Października 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 8 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Października 2013 Paru kolegów napiętych , ale kielbasa jak na pierwszy raz ok Dzięki Wojtek,poprawiłeś mi humor Dodano: 08 październik 2013 - 16:59Oczywiście dziękuję innym kolegom za rady Pozdrawiam Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2013 A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe ,przeczytałeś wpisy kolegów wnioski jak widzę wyciągasz poczytasz jeszcze powiem krótko ogarniesz temat wszak praktyka czyni mistrza tylko przyj do przodu i już .Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie, i obrazowo z niemal 100% dokładnością, gdybyś "Kocie" pokazał fotkę swojej wędzarni, ale kol. Pacan odradził. Edytowane 9 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 9 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2013 A ja tam się nie czepiam ,sam robiłem podobne lub gorsze ale były zjadliwe Dzięki kolego ,dokładnie jak piszesz "praktyka czyni mistrza "Pozdrawiam Dodano: 09 październik 2013 - 11:45 Można by pomóc znacznie bardziej precyzyjnie Myślę,że za jakiś czas wstawię fotkę wędzarni (wędzarenki) ,może coś zaradzisz ?!Pzdr Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-305922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Listopada 2013 Kolejne wyroby poczynione jakiś czas temu. Na zdjęciach:chłopska, chłopska podsuszana, żywiecka parzona i pieczona. Im dłużej chłopska leżała sobie w lodówce,tym była lepsza w smaku. Mam nadzieję,że robię postępy IMG_1704.MOV Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Listopada 2013 Aż proszą się o degustację przy zimnej setuni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Listopada 2013 Rzeczywiście ,te podsuszane nadawały by się Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Listopada 2013 Czy mógłbyś zamieścić fotkę Twojej wędzarni ?Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Listopada 2013 Co raz lepiej! Ta podsuszana smacznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Listopada 2013 Czy mógłbyś zamieścić https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8631-wedzarnia-mickir78/Dodano: 02 listopad 2013 - 17:52 Co raz lepiej! Szczerze mówiąc ,podsuszałem ją jeszcze kilka dn,i od momentu zrobienia fotki.Wyglądała jeszcze lepiej,no i smakował bardzo dobrze Pozdro Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Listopada 2013 Czas na podroby,a więc biały salcesonik .Pierwszy raz w życiu poczyniony.Przepis zaczerpnięty z małymi zmianami od" Buni".Zapakowałem mięsko w pęcherze . Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) biały salcesonikNo,no ładny salcefix. Edytowane 3 Listopada 2013 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Listopada 2013 No,no ładny salcefix. Zrobiłem nawet dwa,drugi troszkę większy Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Listopada 2013 Mickirl gratulacje, ladnie wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Listopada 2013 Mickirl gratulacje Dzięki wielkie,właśnie zjadłem z nią kolacyjkę Pozdrawiam Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-310700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Listopada 2013 Salcesonik piękny z chęciom bym sam taki zrobił.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-311126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Kolejne poczynione wyroby,żywiecka-wersja bardziej tłusta,biała,kabanoski wg;przepisu ze strony głównej . Kiełbasa zrobiona według własnego przepisu ,nazwana swojska krucha by mickirl78. Wstawię jeszcze przekrój tej swojskiej i żywieckiej za parę dni w lepszej jakości. Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/#findComment-319832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.