jumbo Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Listopada 2013 nerwowe - bo mikołaj się zbliża....... a nie jakieś parówki Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zadaję to pytanie sobie i Wam doświadczonym. Po co w takim razie mielić mięsa na trzech różnych oczkach a później to razem blendować czyli rozdrobnić, zmielić? Co innego parówki ale pozostałe kiełbasy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Kutruje się tylko III kl. w kiełbasach,chyba że metka,salami czy pasztetowa to tak jak parówki ,wszystko. Edytowane 25 Listopada 2013 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Listopada 2013 parówki mają wszystkie składniki mocno rozdrobnione, a w kiełbasach z reguły chcemy mieć i duże kawałki chudego mięsa, i mniejsze, mniej widoczne tłustego i jeszcze potrzebujemy to wszystko związać, czyli kutrujemy tzw. masę wiążącą z mięs ścięgnistego Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Listopada 2013 Maad model FP120 moc 400W pojemność misy 1,4l. Wiesz to nowy nabytek ale dwa razy już robił ze mną parówkową, ostatnia produkcja 3kg i kutrowałem wsad na 5 razy. Myślę że optymalnie jest nie więcej niż 0,5kg na raz. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Listopada 2013 ja się zastanawiam jednak nad czymś większymhttp://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/bosch-mcm-5510.bhtml misa 3,8litra, moc 800Ww instrukcji jest mowa o rozdrabnianiu 1kg mięsa jednorazowo, więc powinno się dać włożyć 1,3kgwtedy 3kg parówek robi się na dwa razy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Listopada 2013 (Też się nad tym modelem zastanawiałam. Wydaje mi się jednak, że decydująca jest tutaj średnica pojemnika i wielkość noży.Po włożeniu załóżmy 1,3kg wykutruje się to, co jest przy dnie. W kutrach jest płaska misa obrotowa.) Gdyby coś takiego było razem z tzw. misą planetarną, wtedy zwiększenie wydajności stałoby sie bardziej realne.Tak sobie tylko myślę... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Listopada 2013 Do blendera z misą o pojemności 1,6-2 litrów, producenci zalecają wsad 500g, ale z doświadczenia wiadomo, że 750g kutruje się poprawnie. Nie zachodzi zjawisko o którym piszesz. Dlaczego więc przy większej misie i większym nożu miały by być problemy? A może ktoś ma takiego robota kuchennego z naprawdę dużą misą i mógłby się wypowiedzieć? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Listopada 2013 Kiedyś miałem, ale sprzedałem.Jak dobrze pamiętam musiałem wyłączyć urządzenie i ręcznie przerzucić farsz z góry na spód misy.Anna według mnie dobrze kombinuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Listopada 2013 większym nożu Czy wiadomo, jaką średnice ma nóż lub misa?Misa mojego robota ma 160mm średnicy, nóż w najszerszym miejscu 155mm. Kutruję jednorazowo stałą porcję, 800g.Jeżeli w rozpatrywanym robocie nóż i dno pojemnika są większe, to możnaby oszacować wydajność.Sama pojemność misy niewiele mówi bo może być ona głęboka.Najmniejszy kuter to ze 4 000 chyba kosztuje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Listopada 2013 Teraz czytając posta Anny przyszło mi do głowy, że można by w misie dorobić otwór przy dnie.Otwór otwierać po skutrowniu wsadu na dole, odśrodkowo zostałby wyrzucony, a w jego miejsce ląduje wsad z góry misy. Tak tylko .... luźno myślę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Listopada 2013 Do blendera z misą o pojemności 1,6-2 litrów, producenci zalecają wsad 500g, ale z doświadczenia wiadomo, że 750g kutruje się poprawnie Tak właśnie jest u mnie. Misa ma pojemność 1,75l.Próbowałam dawać więcej wsadu, silnik spokojnie uciągnął ale trzeba było - jak napisał Miro - przegrzebywać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Listopada 2013 Tak tylko .... luźno myślę. burza mózgów ... ale co nam innego zostało? przecież nie będziemy kupować kutrów za 4000 Mirek, co to był za blender? Pamiętasz typ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Listopada 2013 Coś chyba z Mulnexu, ale modelu nie pamiętam.Ten który linkujesz jest podobny, tylko bez nadstawki na górze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Listopada 2013 Miro a może coś w tym stylu http://www.ebay.de/itm/Beeketal-Kuchenkutter-Kutter-Getreidemuhle-Kuchenmaschine-BKK03-/221111675226?pt=Metzgereiausstattung&hash=item337b48695a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Listopada 2013 Problem jest jeden, ten o którym pisze EAnna.Dół pięknie się zmiksuje, a góra będzie nie ruszona.Tu nie o wielkość misy chodzi, choć jest ważna, ale o przemieszczanie farszu. W przemysłowych kutrach mięso prowadzone jest w obrotowej misie, coś na kształt okrągłej rynny obracającej się w koło.My mamy problem rozdrobnienia całości wsadu włożonego do domowego robota. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Listopada 2013 Problem jest jeden, ten o którym pisze EAnna.Dół pięknie się zmiksuje, a góra będzie nie ruszona.Tu nie o wielkość misy chodzi, choć jest ważna, ale o przemieszczanie farszu.My mamy problem rozdrobnienia całości wsadu włożonego do domowego robota. Zakładając, że farsz zrobimy zgodnie z założeniami technologicznymi i ładne mięsko najpierw zmiksujemy z wodą, a dopiero później dodamy tłuszcz i zemulgujemy całość masy, powinno pójść. Niestety musimy zdać sobie sprawę, że ze sprzętem amatorskim wyjdzie nam farsz amatorski.Ale i tak lepszy taki, niż wymiona, zmielone jelita i MOM PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Listopada 2013 Kolego a o co chodzi z wymionami i zmielonymi jelitami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Listopada 2013 Czytając Wasze posty zastanawiam sie jak by sie zachował wsad w mikserach , ktore były tu prezentowane , gdyby noze były podwójne odsadzone w pione np. o 30 mm ? , moze wtedy wsad by sie mieszał w całości . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Listopada 2013 Kolego a o co chodzi z wymionami i zmielonymi jelitami?Standard w składzie niektórych parówek, a w mortadeli dodatkowo jeszcze dodawane są frakcje krwi, głównie osocze.Czego się nie robi dla zwiększenia zysków.Na nasze szczęście robimy sami i wiemy co jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Listopada 2013 musimy zdać sobie sprawę, że ze sprzętem amatorskim wyjdzie nam farsz amatorski. Przy użyciu malakserów, o których piszemy, wychodzi mocna, "włóknista" emulsja.Tylko trzeba się przyłożyć i ustwić obroty na max 4000.Trzeba też wyczuć ilość dodanej wody a to zależy od chłonności mięsa.Nie ma problemu, jak robi się 2kg parówek. Przy 10kg to można dostać harcerskiej choroby Jeszcze jedno. Nie wiem, jak na jakość emulsji wpływa ostrość noży.Ja mam bardzo ostre, bo udało mi się kupić nowe, jeszcze oryginalne od producenta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Listopada 2013 Czytając Wasze posty zastanawiam sie jak by sie zachował wsad w mikserach , ktore były tu prezentowane , gdyby noze były podwójne odsadzone w pione np. o 30 mm ? , moze wtedy wsad by sie mieszał w całości . Wojtek nie rozumiem o czym piszesz ? Sorki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Listopada 2013 Pewnie chodzi o to żeby noże w malakserze przypominały te na wale kutra,tylko w pionie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Listopada 2013 Dodam, że wyrób parówek takim sprzętem musi być przemyślany logistycznie. Mięso musi być przygotowane z przyprawami, poporcjowane wg wagi, do tego tyle samo równych części tłuszczu i wody/lodu. W przeciwnym razie wyjdzie naprawdę amatorki farsz, jak napisał Shadow.Jeżeli skład poszczególnych porcji będzie się różnił to nie wymieszamy tego za Chiny Ludowe.Farsz w malakserze nie grzeje się tak jak przy zastosowaniu końcówki miksującej, ale temperatury też trzeba pilnować.. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Ja używam mulinexa 700W z misą ok 1.7 litra. Na raz kutruję ok 800 g mięsa i za bardzo się nie grzeje, a masa jest wyrobiona dobrze. 10 kg parówek jednorazowo można zrobić bez problemu z przegrzewaniem się robota. Edytowane 26 Listopada 2013 przez RaV22 Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.