Skocz do zawartości

Kutrowanie mięsa - czy to ma sens ?


Rekomendowane odpowiedzi

nerwowe - bo mikołaj się zbliża....... a nie jakieś parówki :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316209
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zadaję to pytanie sobie i Wam doświadczonym. Po co w takim razie mielić mięsa na trzech różnych oczkach a później to razem blendować czyli rozdrobnić, zmielić? Co innego parówki ale pozostałe kiełbasy?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316218
Udostępnij na innych stronach

Kutruje się tylko III kl. w kiełbasach,chyba że metka,salami czy pasztetowa to tak jak parówki ,wszystko.

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316223
Udostępnij na innych stronach

parówki mają wszystkie składniki mocno rozdrobnione, a w kiełbasach z reguły chcemy mieć i duże kawałki chudego mięsa, i mniejsze, mniej widoczne tłustego i jeszcze potrzebujemy to wszystko związać, czyli kutrujemy tzw. masę wiążącą z mięs ścięgnistego

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316224
Udostępnij na innych stronach

Maad model FP120 moc 400W pojemność misy 1,4l. Wiesz to nowy nabytek ale dwa razy już robił ze mną parówkową, ostatnia produkcja 3kg i kutrowałem wsad na 5 razy. Myślę że optymalnie jest nie więcej niż 0,5kg na raz.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316296
Udostępnij na innych stronach

ja się zastanawiam jednak nad czymś większym

http://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/bosch-mcm-5510.bhtml

 

misa 3,8litra, moc 800W

w instrukcji jest mowa o rozdrabnianiu 1kg mięsa jednorazowo, więc powinno się dać włożyć 1,3kg

wtedy 3kg parówek robi się na dwa razy

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316307
Udostępnij na innych stronach

(Też się nad tym modelem zastanawiałam. 

Wydaje mi się jednak, że decydująca jest tutaj średnica pojemnika i wielkość noży.

Po włożeniu załóżmy 1,3kg wykutruje się to, co jest przy dnie. 

W kutrach jest płaska misa obrotowa.) 

Gdyby coś takiego było razem z tzw. misą planetarną, wtedy zwiększenie wydajności stałoby sie bardziej realne.

Tak sobie tylko myślę... :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316317
Udostępnij na innych stronach

Do blendera z misą o pojemności 1,6-2 litrów, producenci zalecają wsad 500g, ale z doświadczenia wiadomo, że 750g kutruje się poprawnie. Nie zachodzi zjawisko o którym piszesz. Dlaczego więc przy większej misie i większym nożu miały by być problemy?

 

A może ktoś ma takiego robota kuchennego z naprawdę dużą misą i mógłby się wypowiedzieć?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316391
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś miałem, ale sprzedałem.

Jak dobrze pamiętam musiałem wyłączyć urządzenie i ręcznie przerzucić farsz z góry na spód misy.

Anna według mnie dobrze kombinuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316401
Udostępnij na innych stronach

 

 

większym nożu

Czy wiadomo, jaką średnice ma nóż lub misa?

Misa mojego robota ma 160mm średnicy, nóż w najszerszym miejscu 155mm. 

Kutruję jednorazowo stałą porcję, 800g.

Jeżeli w rozpatrywanym robocie nóż i dno pojemnika są większe, to możnaby oszacować wydajność.

Sama pojemność misy niewiele mówi bo może być ona głęboka.

Najmniejszy kuter to ze 4 000 chyba kosztuje  :mad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316402
Udostępnij na innych stronach

Teraz czytając posta Anny przyszło mi do głowy, że można by w misie dorobić otwór przy dnie.

Otwór otwierać po skutrowniu wsadu na dole, odśrodkowo zostałby wyrzucony, a w jego miejsce ląduje wsad z góry misy.

 

Tak tylko .... luźno myślę.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do blendera z misą o pojemności 1,6-2 litrów, producenci zalecają wsad 500g, ale z doświadczenia wiadomo, że 750g kutruje się poprawnie

Tak właśnie jest u mnie. Misa ma pojemność 1,75l.

Próbowałam dawać więcej wsadu, silnik spokojnie uciągnął ale trzeba było - jak napisał Miro - przegrzebywać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak tylko .... luźno myślę.

 

burza mózgów :)

... ale co nam innego zostało? przecież nie będziemy kupować kutrów za  4000 :(

 

Mirek, co to był za blender? Pamiętasz typ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316409
Udostępnij na innych stronach

Coś chyba z Mulnexu, ale modelu nie pamiętam.

Ten który linkujesz jest podobny, tylko bez nadstawki na górze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316411
Udostępnij na innych stronach

Problem jest jeden, ten o którym pisze EAnna.

Dół pięknie się zmiksuje, a góra będzie nie ruszona.

Tu nie o wielkość misy chodzi, choć jest ważna, ale o przemieszczanie farszu.

 

W przemysłowych kutrach mięso prowadzone jest w obrotowej misie, coś na kształt okrągłej rynny obracającej się w koło.

My mamy problem rozdrobnienia całości wsadu włożonego do domowego robota.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316483
Udostępnij na innych stronach

Problem jest jeden, ten o którym pisze EAnna.

Dół pięknie się zmiksuje, a góra będzie nie ruszona.

Tu nie o wielkość misy chodzi, choć jest ważna, ale o przemieszczanie farszu.

My mamy problem rozdrobnienia całości wsadu włożonego do domowego robota.

 

Zakładając, że farsz zrobimy zgodnie z założeniami technologicznymi i ładne mięsko najpierw zmiksujemy z wodą, a dopiero później dodamy tłuszcz i zemulgujemy całość masy, powinno pójść. Niestety musimy zdać sobie sprawę, że ze sprzętem amatorskim wyjdzie nam farsz amatorski.

Ale i tak lepszy taki, niż wymiona, zmielone jelita i MOM :facepalm:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316484
Udostępnij na innych stronach

Czytając Wasze posty zastanawiam sie jak by sie zachował wsad w mikserach , ktore były tu prezentowane , gdyby noze były podwójne odsadzone w pione  np. o 30 mm ? , moze wtedy wsad by sie mieszał w całości .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316489
Udostępnij na innych stronach

Kolego a o co chodzi z wymionami i zmielonymi jelitami?

Standard w składzie niektórych parówek, a w mortadeli dodatkowo jeszcze dodawane są frakcje krwi, głównie osocze.

Czego się nie robi dla zwiększenia zysków.

Na nasze szczęście robimy sami i wiemy co jest w środku.

:tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316491
Udostępnij na innych stronach

 

 

musimy zdać sobie sprawę, że ze sprzętem amatorskim wyjdzie nam farsz amatorski.

Przy użyciu malakserów, o których piszemy, wychodzi mocna, "włóknista" emulsja.

Tylko trzeba się przyłożyć i ustwić obroty na max 4000.Trzeba też wyczuć ilość dodanej wody a to zależy od chłonności mięsa.

Nie ma problemu, jak robi się 2kg parówek. Przy 10kg to można dostać harcerskiej choroby :devil:

Jeszcze jedno. Nie wiem, jak na jakość emulsji wpływa ostrość noży.Ja mam bardzo ostre, bo udało mi się kupić nowe, jeszcze oryginalne od producenta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316493
Udostępnij na innych stronach

Czytając Wasze posty zastanawiam sie jak by sie zachował wsad w mikserach , ktore były tu prezentowane , gdyby noze były podwójne odsadzone w pione  np. o 30 mm ? , moze wtedy wsad by sie mieszał w całości .

 

Wojtek nie rozumiem o czym piszesz ? Sorki. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316494
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że wyrób parówek takim sprzętem musi być przemyślany logistycznie. Mięso musi być przygotowane z przyprawami, poporcjowane wg wagi, do tego tyle samo równych części tłuszczu i wody/lodu. W przeciwnym razie wyjdzie naprawdę amatorki farsz, jak napisał Shadow.Jeżeli skład poszczególnych porcji będzie się różnił to nie wymieszamy tego za Chiny Ludowe.

Farsz w malakserze nie grzeje się tak jak przy zastosowaniu końcówki miksującej, ale temperatury też trzeba pilnować..

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316498
Udostępnij na innych stronach

Ja używam mulinexa 700W z misą ok 1.7 litra. Na raz kutruję ok 800 g mięsa i za bardzo się nie grzeje, a masa jest wyrobiona dobrze. 10 kg parówek jednorazowo można zrobić bez problemu z przegrzewaniem się robota. Edytowane przez RaV22
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8641-kutrowanie-mi%C4%99sa-czy-to-ma-sens/page/4/#findComment-316505
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.