EAnna Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 4 Maja 2019 Zamówiłem z kością może będzie lepsze Musisz zamówić cały element."Z kością" to może być taki jak dostałeś z dodatkiem kości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-630607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Tusiaczkowe czy nie tusiaczkowe ale patrzajcie co myśmy w dużym sklepie w Kaliningradzie znaleźli. Brawo Saszka Edytowane 5 Maja 2019 przez EAnna Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-630618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Coś dawno mnie tu nie było.... a że najbliższy weekend zamierzamy spędzić w gronie rodziny i przyjaciół to postanowiłem zrobić coś ekstra - sałatkę SZUBA. Wprawdzie spotkałem się także z nazwą "śledzie pod pierzynką" ja jednak wolę nazwę historyczną.Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Składniki: około 0,5-0,7 kg płatów śledziowych (ja robię takie w olejach smakowych - papryka ostra i czosnkowy) oraz dodaję Maggi do smaku4-5 szt upieczonych ziemniaków4-5 szt upieczonych buraków2-3 cebule3-4 jajka na twardomajonez Odpowiednio wcześniej piekę w piekarniku zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i buraki, buraki najlepsze są te podłużne. Patyczkiem nakłuwam je żeby sprawdzić czy są już dobre - buraki zawsze pieką się znacznie dłużej od ziemniaków, nawet 3-4 godziny. Ziemniaki i buraki studzimy i kroimy w drobniutką kostkę. Ja do tego używam krajalnicy do jajek.Następnie układamy warstwami, ziemniaki, śledzie, na to kładę warstwę drobno posiekanej cebulki i cebulkę już lekko solę a właściwie posypuję odrobiną Vegety (bo lubię) a następnie znowu warstwa ziemniaków. Ponieważ śledzie są wystarczająco słone to ziemniaków nie solę. Na ziemniaki kładę majonez i na to kładziemy kolejną warstwę czyli pokrojone w kostkę buraczki. Na buraczki dajemy kolejną warstwę majonezu. Na wierzch posypujemy jajkami - najpierw ścieramy na drobniutkiej tarce białka a następnie wierzch posypujemy startymi na tej samej tarce żółtkami. Warto wstawić na kilka godzin do lodówki - jak się smaki przegryzą jest znacznie smaczniejsza. Wprawdzie skończyły mi się już śledzie przywiezione od Saszki ale szczerze polecam śledzie premium a`la Matias od Lisnera - moje ostatnie odkrycie i objawienie. Naprawdę fantastyczne. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Ładnie to wygląda (szczególnie w tak zacnym towarzystwie), i pewnie nieźle smakuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Bez szuby nie ma u nas Bożego Narodzenia. Zrobiłem kilka lat temu i tak zasmakowało, że weszło do kanonu .Pozdrawiam. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja znam inną wersję szuby (przepis przywieziony z Ukrainy) Na spód bardzo drobno pokrojony śledź (warstwa 1 max 0,5 cm). W oryginale płat śledziowy jest skrobany i są usuwane wszystkie ości, ale ja kroję w bardzo drobną kosteczkę)Potem 2 warstwa cebuli (też ok 0,5 cm) - pokrojona w bardzo drobną kosteczkę.3 warstwa gotowane ziemniaki - (ok. 2 cm) - ścierane na tarce z grubymi oczkami. Jako, że ziemniaki gotowane są w łupinach bez soli to tą warstwę zawsze solę.4 warstwa (ok. 1 cm) - gotowana marchewka ścierana na tarce z grubymi oczkami.5 warstwa gotowane buraki czerwone też ścierane na tarce z grubymi oczkami.Tymi burakami obkładam na półmisku wszystkie warstwy a na wierzchu jest tych buraków ok. 1 cm.Z tych warstw tworzę na płaskim półmisku taki owalny kształt i całość pokrywam majonezem. Po godzinie majonez przebarwia się od buraków i bardzo ładnie wtedy wygląda. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 No i Szuba poszła... I to nie pod byle Stoliczną... u Kruszynków nie ma mnientkiej gry... zmrożona Bieluga robiła nastrój Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja robiłam tak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Wot prekrasna - budziet u mienia zawtra ( tumorow) . Bolszoje spasiba , ale ja tolka popijaju piwom . Pazdrowka . . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 3 Października 2019 Jako że jutro jadę w kulturalne gości do przeuroczej miejscowości Łazy to takie cuś mnie wyszło... bo kultura nakazuje zakąskę odpowiednią do sytuacji podać... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-642224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 5 Października 2020 Dawno nic nie zapuszkowałem... no to szykujemy się na środę z Panem Kaziem... Pierwszy raz będę sterylizował puszki w autoklawie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 7 Października 2020 No to zaczynamy... (tylko jeszcze daty na etykietkach na puszki musze zmienić... ) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 7 Października 2020 Pełna profeska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło... puchy zrobione, część już rozdana, część się pakuje do wysyłki a oto co mi "zostało"... Pomorska Spółdzielnia Neptun znowu nadaje... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło... puchy zrobione, część już rozdana, część się pakuje do wysyłki a oto co mi "zostało"... Pomorska Spółdzielnia Neptun znowu nadaje... Eee tam... Trochę Ci zostało . Mnie po "nalocie" zostaje mniej . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 9 Października 2020 Mnie po "nalocie" zostaje mniej Bo kiepsko się chowasz. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) U mnie tyle puszek by było na 15 lat????????, ale szczęście jak są chętni.U mnie tylko paprykarz znika tajemniczo i szybko ???? Edytowane 9 Października 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 9 Października 2020 puchy zrobione Piękne Panie, ku... piękne, etykiety inspirujące. Chyba muszę obejrzeć się za autoklawem z papierami i zamykarką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło Ładnie to Sławku wygląda. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 10 Października 2020 Podkręcając atmosferę napiszę tak pokrótce... jeszcze chyba w całym moim "wędzarniczym/puszkowym" życiu nie poniosłem takiej porażki... Od problemów technicznych po wynik końcowy... w skrócie - zdecydowana większość tego co pasteryzowaliśmy w autoklawie nie nadaje się do niczego... To co robiliśmy w szybkowarze jak zawsze wyszła OK. Po weekendzie napiszę o co kaman... teraz czas się zresetować Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 12 Października 2020 Witam. Suspense jak najbardziej jest...Obstawiam niedopasteryzowanie / niedosterylizowanie spowodowane zbyt niską temperaturą w autoklawie. Na zdjęciach nie zauważyłem termometru. W autoklawach nie ma bezpośredniego związku ciśnienia na manometrze z temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 12 Października 2020 Wręcz przeciwnie... przeparzone jak diabli A zdjęcie autoklawu jest przed pracą, w górnym deklu jest port sondy termometru. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 12 Października 2020 No to po kolei...Plan mieliśmy taki malutki, zrobić troszkę słoninki, jakąś mielonkę i może świeżonkę.Mielonkę wieprzowo drobiową robiliśmy z przepisu JackaW a świeżonkę z przepisu Tiera, są na forum więc przepisów nie będę dublował.Słoninę robiliśmy wg mojego pomysłu, zapewne większości się nie spodoba bo jest mocno niekoszerna (z Maggi) ale zarówno mi jak i wszystkim którzy do tej pory ją mieli okazję konsumować bardzo podpasowała więc weszła juz na stałe do produkcji...Wykonanie jest banalnie proste - słoninę kroimy w pasy pasujące do wymiaru puszki. Następnie polewamy dość obficie Maggi i rozprowadzamy ją nacierając, potem dodajemy suszoną cebulę, suszony czosnek i słodką paprykę. Nigdy nie mierzyłem ilości przypraw, tak nie za dużo, nie za mało Pakujemy do puszek, zamykamy i pasteryzujemy w szybkowarze około 45-50 minut. Zawsze wychodzi... A teraz o wtopach... Pierwsza wtopa była jak się okazało że puszki kupione u nowego dystrybutora w Gdyni sa o kilka milimetrów wyższe niż te z Puszkopolu...Niby nic a jednak dość mocno rzutowało na komfort pracy bo nie dawało się zamknąć tej wajchy do podnoszenia puszek w zamykarce... trzeba było cały czas jedną ręką ją trzymać co było dosyć uciążliwe... ale daliśmy radę.Druga wtopa była z autoklawem, okazało się że pożyczony od Sylwka autoklaw jest produkcji Ukraińskiej i ma dość nietypową wtyczkę (uziemienie), na szczęście znalazłem gdzieś przedłużacz bez bolca uziemienia i też jakoś daliśmy radę...Potem padła mi sonda od sterownika ale na szczęście gdzieś wygrzebałem zapasowe...Tak jak wspominałem nigdy wcześniej nie robiłem nic z autoklawem, widać potrzeba do tego nie lada wprawy bo nam to parzenie w autoklawie wyszło bokiem... Wszystko robiłem zgodnie z instrukcjami Sylwka i Arka... autoklaw zalałem do 3/4 wysokości, jak woda zaczęła wrzeć zamknęliśmy dekielek i dopompowaliśmy 1,5 atm powietrzem jako przeciwciśnienie. Ciśnienie pracy doszło do około 2,2 atm i tak się prawie cały czas utrzymywało... cóż więc się mogło spierniczyć? Nie wiem... Po 3-4 godzinachemperatura na czujniku zamontowanym w deklu doszła mi "ledwo" do jakichś 112 stopni a ciśnienie podeszło pod 3 atm, troszkę upuściłem ciśnienia a wtedy dopiero temperatura skoczyła na 121`C. Autoklaw wystawiony na balkon do ostygnięcia. Rano puszki wyjęte (wszystkie pięknie całe), puchy zapakowane do lodówki. No i niestety podczas prób organoleptycznych okazało się że mielonki suche jak wiór, galaretka się nie zestaliła tylko gulga sobie w stanie płynnym, świeżonka jako tako ale testowo do kilku puszek dodaliśmy po łyżeczce przecieru pomidorowego - te nie do zjedzenia, gorzki posmak.Tak jak wspominałem, przez tyle lat jeszcze takiej wtopy nie przeżyłem...zawsze jest ten pierwszy raz i bolał... Pocieszające jest że słoninkę z lenistwa robiłem jak zawsze w szybkowarze i wyszła jak zawsze a dodatkowo z racji że zostało mi po wszystkim jeszcze 10 puszeczek to na szybkiego strzeliłem wołowinę zrazową. Też robiona w szybkowarze i też wyszła...No i najfajniejsze...spotkanie z Kaziem i Jolą bo się dawno nie widzieliśmy I tak przy okazji, jeżeli kiedyś będziecie mieli okazję kupić taką przyprawę do steków jak na zdjęciu to kupujcie w ciemno... zrazy z tym wychodzą obłędne Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 12 Października 2020 Nie wiem... Po 3-4 godzinachemperatura na czujniku może to był problem?Jaka jest pojemność autoklawu i jaka moc grzałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 12 Października 2020 To na pewno był problem... Pojemność coś koło 30 litrów, mocy grzałki nie znam.Problem w tym że w autoklawie powinno się parzyć do osiągnięcia temp 121`C a jak widać coś u mnie z pomiarem było nie tak... Albo port sondy termometru jest źle umiejscowiony i powinien być zanurzony w cieczy albo co mniej prawdopodobne padłą mi kolejna sonda (mniej bo wsadziłęm tam także sondę termometru elektronicznego i pomiar był prawie identyczny). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.