tusiaczek Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Coś dawno mnie tu nie było.... a że najbliższy weekend zamierzamy spędzić w gronie rodziny i przyjaciół to postanowiłem zrobić coś ekstra - sałatkę SZUBA. Wprawdzie spotkałem się także z nazwą "śledzie pod pierzynką" ja jednak wolę nazwę historyczną.Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Składniki: około 0,5-0,7 kg płatów śledziowych (ja robię takie w olejach smakowych - papryka ostra i czosnkowy) oraz dodaję Maggi do smaku4-5 szt upieczonych ziemniaków4-5 szt upieczonych buraków2-3 cebule3-4 jajka na twardomajonez Odpowiednio wcześniej piekę w piekarniku zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i buraki, buraki najlepsze są te podłużne. Patyczkiem nakłuwam je żeby sprawdzić czy są już dobre - buraki zawsze pieką się znacznie dłużej od ziemniaków, nawet 3-4 godziny. Ziemniaki i buraki studzimy i kroimy w drobniutką kostkę. Ja do tego używam krajalnicy do jajek.Następnie układamy warstwami, ziemniaki, śledzie, na to kładę warstwę drobno posiekanej cebulki i cebulkę już lekko solę a właściwie posypuję odrobiną Vegety (bo lubię) a następnie znowu warstwa ziemniaków. Ponieważ śledzie są wystarczająco słone to ziemniaków nie solę. Na ziemniaki kładę majonez i na to kładziemy kolejną warstwę czyli pokrojone w kostkę buraczki. Na buraczki dajemy kolejną warstwę majonezu. Na wierzch posypujemy jajkami - najpierw ścieramy na drobniutkiej tarce białka a następnie wierzch posypujemy startymi na tej samej tarce żółtkami. Warto wstawić na kilka godzin do lodówki - jak się smaki przegryzą jest znacznie smaczniejsza. Wprawdzie skończyły mi się już śledzie przywiezione od Saszki ale szczerze polecam śledzie premium a`la Matias od Lisnera - moje ostatnie odkrycie i objawienie. Naprawdę fantastyczne. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Ładnie to wygląda (szczególnie w tak zacnym towarzystwie), i pewnie nieźle smakuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Bez szuby nie ma u nas Bożego Narodzenia. Zrobiłem kilka lat temu i tak zasmakowało, że weszło do kanonu .Pozdrawiam. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja znam inną wersję szuby (przepis przywieziony z Ukrainy) Na spód bardzo drobno pokrojony śledź (warstwa 1 max 0,5 cm). W oryginale płat śledziowy jest skrobany i są usuwane wszystkie ości, ale ja kroję w bardzo drobną kosteczkę)Potem 2 warstwa cebuli (też ok 0,5 cm) - pokrojona w bardzo drobną kosteczkę.3 warstwa gotowane ziemniaki - (ok. 2 cm) - ścierane na tarce z grubymi oczkami. Jako, że ziemniaki gotowane są w łupinach bez soli to tą warstwę zawsze solę.4 warstwa (ok. 1 cm) - gotowana marchewka ścierana na tarce z grubymi oczkami.5 warstwa gotowane buraki czerwone też ścierane na tarce z grubymi oczkami.Tymi burakami obkładam na półmisku wszystkie warstwy a na wierzchu jest tych buraków ok. 1 cm.Z tych warstw tworzę na płaskim półmisku taki owalny kształt i całość pokrywam majonezem. Po godzinie majonez przebarwia się od buraków i bardzo ładnie wtedy wygląda. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 No i Szuba poszła... I to nie pod byle Stoliczną... u Kruszynków nie ma mnientkiej gry... zmrożona Bieluga robiła nastrój Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja robiłam tak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Wot prekrasna - budziet u mienia zawtra ( tumorow) . Bolszoje spasiba , ale ja tolka popijaju piwom . Pazdrowka . . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-638227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 3 Października 2019 Jako że jutro jadę w kulturalne gości do przeuroczej miejscowości Łazy to takie cuś mnie wyszło... bo kultura nakazuje zakąskę odpowiednią do sytuacji podać... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-642224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 5 Października 2020 Dawno nic nie zapuszkowałem... no to szykujemy się na środę z Panem Kaziem... Pierwszy raz będę sterylizował puszki w autoklawie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 7 Października 2020 No to zaczynamy... (tylko jeszcze daty na etykietkach na puszki musze zmienić... ) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 7 Października 2020 Pełna profeska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-679888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło... puchy zrobione, część już rozdana, część się pakuje do wysyłki a oto co mi "zostało"... Pomorska Spółdzielnia Neptun znowu nadaje... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło... puchy zrobione, część już rozdana, część się pakuje do wysyłki a oto co mi "zostało"... Pomorska Spółdzielnia Neptun znowu nadaje... Eee tam... Trochę Ci zostało . Mnie po "nalocie" zostaje mniej . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 9 Października 2020 Mnie po "nalocie" zostaje mniej Bo kiepsko się chowasz. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) U mnie tyle puszek by było na 15 lat????????, ale szczęście jak są chętni.U mnie tylko paprykarz znika tajemniczo i szybko ???? Edytowane 9 Października 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 9 Października 2020 puchy zrobione Piękne Panie, ku... piękne, etykiety inspirujące. Chyba muszę obejrzeć się za autoklawem z papierami i zamykarką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 9 Października 2020 Się zrobiło Ładnie to Sławku wygląda. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 10 Października 2020 Podkręcając atmosferę napiszę tak pokrótce... jeszcze chyba w całym moim "wędzarniczym/puszkowym" życiu nie poniosłem takiej porażki... Od problemów technicznych po wynik końcowy... w skrócie - zdecydowana większość tego co pasteryzowaliśmy w autoklawie nie nadaje się do niczego... To co robiliśmy w szybkowarze jak zawsze wyszła OK. Po weekendzie napiszę o co kaman... teraz czas się zresetować Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 12 Października 2020 Witam. Suspense jak najbardziej jest...Obstawiam niedopasteryzowanie / niedosterylizowanie spowodowane zbyt niską temperaturą w autoklawie. Na zdjęciach nie zauważyłem termometru. W autoklawach nie ma bezpośredniego związku ciśnienia na manometrze z temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 12 Października 2020 Wręcz przeciwnie... przeparzone jak diabli A zdjęcie autoklawu jest przed pracą, w górnym deklu jest port sondy termometru. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 12 Października 2020 No to po kolei...Plan mieliśmy taki malutki, zrobić troszkę słoninki, jakąś mielonkę i może świeżonkę.Mielonkę wieprzowo drobiową robiliśmy z przepisu JackaW a świeżonkę z przepisu Tiera, są na forum więc przepisów nie będę dublował.Słoninę robiliśmy wg mojego pomysłu, zapewne większości się nie spodoba bo jest mocno niekoszerna (z Maggi) ale zarówno mi jak i wszystkim którzy do tej pory ją mieli okazję konsumować bardzo podpasowała więc weszła juz na stałe do produkcji...Wykonanie jest banalnie proste - słoninę kroimy w pasy pasujące do wymiaru puszki. Następnie polewamy dość obficie Maggi i rozprowadzamy ją nacierając, potem dodajemy suszoną cebulę, suszony czosnek i słodką paprykę. Nigdy nie mierzyłem ilości przypraw, tak nie za dużo, nie za mało Pakujemy do puszek, zamykamy i pasteryzujemy w szybkowarze około 45-50 minut. Zawsze wychodzi... A teraz o wtopach... Pierwsza wtopa była jak się okazało że puszki kupione u nowego dystrybutora w Gdyni sa o kilka milimetrów wyższe niż te z Puszkopolu...Niby nic a jednak dość mocno rzutowało na komfort pracy bo nie dawało się zamknąć tej wajchy do podnoszenia puszek w zamykarce... trzeba było cały czas jedną ręką ją trzymać co było dosyć uciążliwe... ale daliśmy radę.Druga wtopa była z autoklawem, okazało się że pożyczony od Sylwka autoklaw jest produkcji Ukraińskiej i ma dość nietypową wtyczkę (uziemienie), na szczęście znalazłem gdzieś przedłużacz bez bolca uziemienia i też jakoś daliśmy radę...Potem padła mi sonda od sterownika ale na szczęście gdzieś wygrzebałem zapasowe...Tak jak wspominałem nigdy wcześniej nie robiłem nic z autoklawem, widać potrzeba do tego nie lada wprawy bo nam to parzenie w autoklawie wyszło bokiem... Wszystko robiłem zgodnie z instrukcjami Sylwka i Arka... autoklaw zalałem do 3/4 wysokości, jak woda zaczęła wrzeć zamknęliśmy dekielek i dopompowaliśmy 1,5 atm powietrzem jako przeciwciśnienie. Ciśnienie pracy doszło do około 2,2 atm i tak się prawie cały czas utrzymywało... cóż więc się mogło spierniczyć? Nie wiem... Po 3-4 godzinachemperatura na czujniku zamontowanym w deklu doszła mi "ledwo" do jakichś 112 stopni a ciśnienie podeszło pod 3 atm, troszkę upuściłem ciśnienia a wtedy dopiero temperatura skoczyła na 121`C. Autoklaw wystawiony na balkon do ostygnięcia. Rano puszki wyjęte (wszystkie pięknie całe), puchy zapakowane do lodówki. No i niestety podczas prób organoleptycznych okazało się że mielonki suche jak wiór, galaretka się nie zestaliła tylko gulga sobie w stanie płynnym, świeżonka jako tako ale testowo do kilku puszek dodaliśmy po łyżeczce przecieru pomidorowego - te nie do zjedzenia, gorzki posmak.Tak jak wspominałem, przez tyle lat jeszcze takiej wtopy nie przeżyłem...zawsze jest ten pierwszy raz i bolał... Pocieszające jest że słoninkę z lenistwa robiłem jak zawsze w szybkowarze i wyszła jak zawsze a dodatkowo z racji że zostało mi po wszystkim jeszcze 10 puszeczek to na szybkiego strzeliłem wołowinę zrazową. Też robiona w szybkowarze i też wyszła...No i najfajniejsze...spotkanie z Kaziem i Jolą bo się dawno nie widzieliśmy I tak przy okazji, jeżeli kiedyś będziecie mieli okazję kupić taką przyprawę do steków jak na zdjęciu to kupujcie w ciemno... zrazy z tym wychodzą obłędne Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 12 Października 2020 Nie wiem... Po 3-4 godzinachemperatura na czujniku może to był problem?Jaka jest pojemność autoklawu i jaka moc grzałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 12 Października 2020 To na pewno był problem... Pojemność coś koło 30 litrów, mocy grzałki nie znam.Problem w tym że w autoklawie powinno się parzyć do osiągnięcia temp 121`C a jak widać coś u mnie z pomiarem było nie tak... Albo port sondy termometru jest źle umiejscowiony i powinien być zanurzony w cieczy albo co mniej prawdopodobne padłą mi kolejna sonda (mniej bo wsadziłęm tam także sondę termometru elektronicznego i pomiar był prawie identyczny). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 12 Października 2020 Może warto spróbować rozgrzewać z pomocą palnika, a grzałka tylko do podtrzymania 121 stopni?. Ja swój zalewam wodą "do pełna" rurka z sondą pomiarową jest w wodzie. Pokrywkę zamykam na początku grzania. Po dojściu do ok100 stopni dobijam ok 0.5 - 0.7 bara. Jak dojdę do ok 120 stopni wyłączam palnik i dalej tylko grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 12 Października 2020 Autoklaw niestety tylko elektryczny... i na dokładkę pożyczony więc eksperymenty odpadają Ale spoko, Sylwek ma jeszcze gazowy więc następnym razem będę robił na taborecie... się w końcu opanuje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/21/#findComment-680514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.