Skocz do zawartości

Wędliny podrobowe Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Od lewej.

1.Salceson włoski

2.Blok ozorkowy

3.Salceson brunszwicki ulubiony mojej LP

 

I mała zagadka.

Czemu w bloku ozorkowym część ozorków jest jasna a część ciemna.? :)

 

post-41296-0-63332400-1406454931_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie częściowo je peklowałeś.

 

:no:   

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te ciemne to może wołowe

 

:no: Za mały przekrój jak na wołowe.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ciemne to ozorki,tak się mnie zdaje;)

 

A te jasne to substytut?. :laugh:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To ciemne to ozorki,tak się mnie zdaje;)

A te jasne to substytut?. :laugh:

Piszę o ciemnym nie o jasnym,środkowy salcefix jest ozorkowy 60%peklowany reszta nie ale i tak dla mnie najlepszy ten po lewej...

 

Niech dym będzie z nami..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piszę o ciemnym nie o jasnym,środkowy salcefix jest ozorkowy 60%peklowany reszta nie

 

Gwoli wyjaśnienia.Ten środkowy, którego dotyczyła zagadka to nie salceson a blok ozorkowy.Wszystkie ozorki są peklowane w tej samej solance i w tym samym czasie. :) ..Gdyby ozorki nie były peklowane były by szare na przekroju.

 

 

 

 

Ozory są dzicze

 

I to jest prawidłowa odpowiedź.Rzeczywiście część ozorków jest wieprzowa a część z dzików. :clap:  :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest prawidłowa odpowiedź.

A nagrodę od Arkadiusza dla Zbója zobowiązuję się dostarczyć na zlot :laugh: :laugh:

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak i sprawa jasna;)Z dziczyzny mięsko samo w sobie jest bardziej ciemniejsze,ale wybacz mi jam nowicjusz,gdzieś świeciło ale słabo:)))pozdrawiam

 

Niech dym będzie z nami..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Od lewej.

1.Salceson włoski

Podpowiedz proszę, wg jakiej receptury robisz ten salceson, bo nie mogę znaleźć tak dużych kawałków w recepturach?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wg jakiej receptury

 

A cofnij się może do pierwszej strony wątku. 

 

Co arkadiusz ma na początku to wiem, pytałem raczej o PW.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gulasz mięsny z kaszą jak to prezes Abratek mówi na moją kaszankę.

 

 

post-41296-0-73779700-1411291740_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku.. Do Twoich wspanialych wyrobow podrobowych, dodajesz susz cebulowy. Jest jakas roznica pomiedzy cebula suszona a prazona bo taka moge tylko kupic. Cebula prazona ktora moge kupic, ma lekki posmak "smalczyku"..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Gregtom, moge Ci odpowiedzie bo mam i ta i ta  :) smakowo  i zapachowo zdecydowanie sie roznia ,jak masz suszarke do grzybow to mozesz sam wysuszyc cebule.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ele.. Suszarki nie mam ale jestem ciekawy jak by dodac cebulke prazona do podrobow zamiast suszonej, to co z tego wyjdzie..?

Czy ta cebula zdominuje smak wyrobu..?

Czy moze jednak lepiej dodac zwykla cebule ugotowana w rosole..?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napewno zmieni to smak wyrobu ( nie znaczy ze na gorszy )zawsze mozna wyprobowac.

Wysuszyc  cebule mozna w piekarniku rowniez . co do takiej duszonej to juz ja niewiem ,nie mam zadnego doswiadczenia w takich wyrobach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jakas roznica pomiedzy cebula suszona a prazona bo taka moge tylko kupic. Cebula prazona ktora moge kupic, ma lekki posmak "smalczyku"..

 

Jaka jest różnica to nie wiem bo nigdy nie próbowałem robić z cebulą prażoną choć tym razem mnie korciło, żeby zastąpić zwykłą suszoną cebulę prażoną.Można też cebulę surową obsmażyć na smalcu i pewnie ta prażona będzie bardziej zbliżona smakiem do tej smażonej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiszka łódzka.Przepis z 16 -stki z małymi modyfikacjami.

 

 

post-41296-0-98008700-1414345430_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.